Dodaj do ulubionych

Do kociar - porada potrzebna

12.10.11, 15:44
Moja kotka jest alergiczką. Przez jakiś czas był względny spokój, ale ostatnio wyjadała karmę kotu siostry i alergia się nasiliła. Byłam z nią dzisiaj u weta, na szczęście to nie jest grzybica ani świerzb (podejrzewałam, że coś złapała, bo wygryzła sobie połowę sierści); dostała zastrzyki żeby się nie drapać i przykazanie dla mnie, żeby karmić ją tylko karmą antyalergiczną suchą. Żegnajcie ukochane puszki i saszetki.
Jaką karmę kupować? O Royalu, proponowanym przez weterynarza, czytałam sporo kiepskich opinii. Może Wy cos podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 15:52
      forza10
      • montechristo4 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 16:10
        dzięki, pooglądałam sobie te karmy i ceny. szczęka opada - 40 zł za kilogram..... Nie oszczędzam na swoich zwierzakach, ale trochę dużo.
        • peggy1 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 16:24
          Ale karmy weterynaryjne Royala wcale dużo tańsze nie są ....
          • montechristo4 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 16:28
            od 25 do 30 zł za kilogram. To już w skali miesiąca daje odczuwalną różnicę.....
            • czarnaalineczka Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 16:31
              a na co konkretnie jest uczulona?
              moze domowe jedzenie bedzie ok
    • filoruska Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 20:27
      Musisz zdiagnozować, na co jest uczulona. Popularne alergeny to jak u ludzi, czyli gluten i kurczak. Diagnozujesz karmiąc tymi konkretnymi produktami, a nie gotowcami. Zaczynasz od jednego produktu, najlepiej wołowiny, bo rzadko jest alergenem, a kot musi jeść. Po kilku dniach, dodajesz drugi rodzaj mięsa np. kurczaka. Jeśli po 5-7 dniach jest ok, dodajesz kolejny produkt. Jak po czymś jest alergia, to to wycofujesz. Jeśli mięso i ryby będą ok. to podejrzany jest gluten. Wtedy możesz karmić dowolnymi karmami bezzbożowymi, a te kosztują nawet ok. 15 zł/kg. Jak ci wyjdzie jakiś konkretny rodzaj mięsa, to istnieją karmy bez niego, np. najczęściej dobre dla alergików są karmy z kaczką.
      Jak nie będziesz wiedzieć o jakie uczulenie chodzi, to niczego nie wymyślisz. Karmić jedzeniem przygotowywanym w domu też nie dasz rady, bo i tak możesz podać alergen.
    • kota_marcowa Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 20:52
      Jeden z moich kotów, też jest alergikiem, kupuję im karmę antyalergiczną royala albo hillsa - w zalezności która aktualnie jest w promocji. Mój royala znosi bardzo dobrze, a tez miał taki atak alergii po karmie na P, że powydrapywał sobie krwawe placki i dostawał zastrzyki na swędzenie. Ogólnie z tymi 2 firmami mam same dobre doświadczenia. teraz jak mały jest zaleczony wprowadzam powoli inne karmy tych firm i nic póki co się nie dzieje.
      Moja rada jest taka, nie zaczynaj od najdroższych karm tylko spróbuj od tych tańszych, może akurat się uda. Ja kupuję często przez internet bo jest dużo taniej, albo zaglądam do różnych sklepów wet. i sprawdzam gdzie akurat mają promocję, albo dadzą jakiś upust. Teraz kupiłam np. 20 kg karmy odkłaczającej za 350zł, więc się opłaca, z tym, że ja mam 3 koty i zjadają one oczywiście więcej niż tylko jeden.
    • missmiriam1 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 21:24
      Drugi rok na Royal Canin, bo jedna kotka alergiczka a druga z chorym pęcherzem. Trzecia dostaje profilaktycznie. Zamawiaj na allegro, mniejszy koszt.
      • montechristo4 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 21:52
        dzięki, wiedziałam, że pomożecie smile
        na razie kupiłam royal hypoallergic, zobaczymy, czy będzie jadła, bo to hrabianka jest. Rok temu, jak ją znalazłam, była kotem zagłodzonym i pobitym - jadła wszystko, a teraz wybrzydza big_grin
        • missmiriam1 Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 22:14
          I nie dawaj mlekasmile
    • yenna_m Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 22:28
      zerknij tutaj www.krakvet.pl/koty-chore-karmy-weterynaryjne-alergia-stany-zapalne-skory-c-26_286_287_290_298.html

trovety sa jednoskladnikowe - moze warto sprobowac tej karmy
    • dorotakatarzyna Re: Do kociar - porada potrzebna 12.10.11, 22:51
      A jesteś pewna, że to "nie jest grzybica ani świerzb"? Mojej kotce perskiej zrobiła się krwawa rana na pyszczku, weterynarz najpierw stwierdził że to bakteryjne, leczył antybiotykiem. Potem wymyślił że alergia. A ja się uparłam pobrać zeskrobiny, no i wyszedł grzyb. Pomógł Pimafucort.
      Przyjęłam na razie, że kotka jednak ma alergię, bo robią się jej takie jakby guzy na ustach. Dostaje Royal Canin Sensitivity. Najpierw kupiłam u weta - 1,5 kg za 69 zł, a potem na allegro 3,5 kilo za 110 złotych. Jest różnica w cenie smile Kicia na diecie jest od miesiąca, ale nie mogę jej upilnować, czasami zeżre coś nie dla niej.
      • montechristo4 Re: Do kociar - porada potrzebna 13.10.11, 11:56
        byłam z nią u weterynarza-dermatologa. Mam zaufanie do lecznicy, w której leczone są wszystkie nasze zwierzaki. Chyba koci dermatolog sie nie myli....
        Na razie stan jest taki, że kotka w nosie ma royala - skubnie trochę i drze się o żarcie niemiłosiernie sad
        • kota_marcowa Re: Do kociar - porada potrzebna 13.10.11, 15:46
          > Na razie stan jest taki, że kotka w nosie ma royala - skubnie trochę i drze się
          > o żarcie niemiłosiernie sad

Przyzwyczai się, moje też przyzwyczajone do puch stroiły fochy ale w końcu się przekonały. Największy problem był z piciem, bo koty na puszkach nie piją tyle ile powinny jedząc suche, ale kupiłam im fontannę i jest oksmile
          • bell-30 Re: Do kociar - porada potrzebna 13.10.11, 22:42
            ja widziałabym dla takiej koteczki i jej siostry rowniez bo dlaczego nie smile josere... no nie najtansza ale dla rasowych moim zdaniem najlepszasmile Niemieckie i holenderskie hodowle karmia tylko josera a ja dla odmiany dla mojej devonki podaje inna ale cholerka przesypuje do puszki i nie pamietam nazwy uncertain dla maluszka kupowałam animonde ale mokra karma nie pachniała przyjemnie wiec zrezygnowałam...Jest ale dobra! No a z puszek podaje tylko i wyłacznie gourmet-pachnie karma i "pachna" kupy no i jest lekkostrawna i antyallergiczna.
            powodonka i zdrowka dla kiciora wink
            • yenna_m Re: Do kociar - porada potrzebna 13.10.11, 22:48
              skladowo najwyzsza polka:
              ziwi peack
              applaws
              orijen
              taste of the wild
              mastery
              acana
              hills
              mozliwe, ze o jakiejs firmie zapomnialam, ale josera skladowo to nie jest totalnie wysoka polka
              (choc RC, biorac pod uwage sklad, zupelnie ma zaburzoną proporcje jakosci do ceny wink i generalnie nie jest polecany)
    • yenna_m Re: Do kociar - porada potrzebna 13.10.11, 22:52
      a probowalas przejsc na karme np rybną? (statystycznie najczesciej uczula kurczak, ktory jest podstawą kazdej karmy)
      orijena polecam (rybnego) lub acanę
      dobry jest hills z/d
      albo wlasnie tamte trovety (weterynaryjna karma na bazie jagnieciny lub królika)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka