Dodaj do ulubionych

nie ma lekcji jest msza święta

18.10.11, 13:57
Ma raczej dystans do sraczki pt świeckie państwo , nie ekscytuje się hasłami Palikota ale musze powiedziec że jak czytam w dzienniczku że w tym tygodniu jest "dzien papieski" i w szkole nie ma lekcji tylko msza święta, to mnie roznosi ...
Wasze dzieci też siedza w kościele w piątek zamiast w szkole?
Obserwuj wątek
    • iwles Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:00

nie.
    • sadosia75 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:01
      Nie. Moje dzieci nie chodzą do kościoła.
      • tezee Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:03
        No i właśnie w tym rzecz , moje nie chodzi do kościoła więc nie będzie miec lekcji.
        • sadosia75 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:06
          W szkole moich dzieci w ogóle nie było pomysłu, żeby odwołać lekcje i zaprowadzić dzieci do kościoła. tego typu "akcje" zawsze są prowadzone w ramach lekcji religii albo po lekcjach. Nigdy w trakcie. Ale ja mieszkam w rejonie gdzie jest duże zróżnicowanie religijne więc może dlatego?
    • saga55-5 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:03
      U nas nic takiego nie ma.
      Dzieci chodza do kościoła tylko w rekolekcje, ale wtedy też mają część lekcji.
    • kamelia04.08.2007 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:04
      ja żyje w "pogańskim" państwie. Takie rzeczy to ostatni raz były ze 100 lat temu, teraz to nie przejdzie, nikt na to nie pozwoli.
      • edelstein Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:06
        Tylko w szkolach,przedszkolach katolickich powinno tak byc.To nie jest normalne.
      • kolpik124 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:07
        O ile się nie mylę, każdy dyrektor szkoły ma pulę dni "wolnych" do rozdysponowania wg swojego uznania. Może zadysponował wolnym w ten wlaśnie sposób?

Z reguły które dni bedą wolne proponuje uzgadnia z komitetem rodzicielskiem.

Pewnie przeczylaś komunikat na pierwszej wywiadówce.
        • tezee Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:10
          Napisały mi wyraźnie informacje że jest dzien papieski , po pierwszej lekcji do kościoła nie ma zajęc , mam odebrać dziecko po 45 minutach ze szkoły na to wygląda...
          • kolpik124 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 14:13
            Nie ma czegoś takiego jak powszechny dzień wolny w dzień papieski. Dyrektor musiał pojać jednostkową decyzję korzystając z dysponowanej puli dni wolnych.
    • zebra12 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 15:19
      No same widzicie... Żyjemy w państwie kościelnym niestety.
      • iwoniaw Nie, nie widzimy 18.10.11, 15:44
        NIKT poza autorką wątku nie ma tego problemu i wszyscy jak dotąd napisali, że w szkołach ich dzieci lekcje są normalnie. U moich też. Zatem to w szkole dziecka autorki wątku jest nadgorliwa (i być może przekraczająca prawo) dyrekcja, a nie w Polsce "państwo kościelne".

Do autorki wątku: zapytałabym, na jakiej podstawie nie ma lekcji. czy to jeden z dni wolnych, którymi dyrektor ma prawo dysponować dowolnie - jest ich kilka w roku (i wtedy trudno, choć powinni wcześniej to ogłaszać) czy to samowolka i powinno byc poinformowane kuratorium i organ prowadzący szkołę.
        • olena.s Re: Nie, nie widzimy 18.10.11, 15:48
          Ale gdyby w Polsce nie było "państwa kościelnego" to dyrekcja by na taki pomysł nie wpadła.
          • iwoniaw Re: Nie, nie widzimy 18.10.11, 16:31
            To bardzo optymistyczny pogląd, jak mniemam. Dyrekcja, jeśli jest wystarczająco sfiksowana, wpadłaby na taki pomysł w dowolnych warunkach. Sam fakt, że jednak większość dyrektorów NIE wpadła na nic podobnego, też o czymś świadczy. Dyrektora nadgorliwego religijnie należy ustawić, bo puszczony luzem będzie się tylko posuwał coraz dalej.
        • wuika Re: Nie, nie widzimy 18.10.11, 15:57
          A to nie jest tak, że i tak w takim dniu dzieciom należy zapewnić opiekę? Zwłaszcza, jeśli jest takie wielkie wyprzedzenie informacyjne?
          • iwoniaw Opieka 18.10.11, 16:35
            No owszem, szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę w tych dodatkowych wolnych dniach - co zazwyczaj sprowadza się do faktu, że jest czynna świetlica.
        • micha11 Re: Nie, nie widzimy 18.10.11, 23:13
          Nie tylko autorka wątku ma taki problem. w szkole moich dzieci ,przy byle okazji np odpust w parafii albo właśnie jakaś papieska rocznica itp. dzieci mają przyjść na galowo i W TRAKCIE lekcji wychowawczyni zaprowadza je na mszę a potem wychowawczyni odprowadza je do szkoły. Tracą przez to zajęcia lekcyjne. Czy to nie jest państwo kościelne? Walczyłabyś z dyrektorem jedynej w okolicy szkoły? I co byś wskórała? Straciłoby na tym tylko dziecko. Więc człowiek się poddaje tym kościelnym zapędom w szkole i zaciska zęby żeby dziecku nie zrobić problemów w szkole.
          • dziennik-niecodziennik Re: Nie, nie widzimy 19.10.11, 11:08
            > Czy to nie jest państwo kościelne?

a czy te wędrówki do koscioła są nakazane państwowo? jakas uchwała, ustawa, cokolwiek? nie? to gdzie tu panstwo koscielne?...

> Walczyłabyś z dyrektorem jedynej w okolicy szkoły?

tak.
            • olena.s Re: Nie, nie widzimy 19.10.11, 11:28
              Państwo powinno tak ustawić sprawy, żeby podobne pomysły nie pojawiały się nawet u fanatyków.I zapewniam cię, że tak właśnie są one ustawione w krajach, w których istniej skuteczny rodział kościoła od państwa.
              • iwoniaw Same "się ustawiły"? 19.10.11, 12:46
                W tych krajach ze skutecznym rozdziałem kościoła od państwa? Czy jednak ktoś coś robił w tej kwestii, także na poziomie lokalnym?
                I powiedz mi jeszcze - skąd organ prowadzący szkołę czy kuratorium ma wiedzieć, że coś jest nie tak, skoro nie ma ŻADNYCH sygnałów/skarg/żądań w temacie od bezpośrednio zainteresowanych?
                Podejście pt. "nie będę walczyć z obyczajami wprowadzanymi przez dyrektora tej konkretnej szkoły, za to ponarzekam w necie, jak to w całym kraju fatalnie" jest równie sensowne, co stwierdzenie, że szkoda w ogóle na policję kradzież zgłaszać, bo i tak złodzieja nie złapią, a wątek o tym, jak to policja nic nie robi, zakładać...
                • tezee Re: Same "się ustawiły"? 21.10.11, 11:41
                  Powinny być regulacje odgórne , zakaz epatowania symbolami religijnymi , podkreślania przynależności do kościoła katolickiego w instytucjach oświatowych państwowych i basta to jest moje stanowisko. W szkołach wszechobecna " bozia" i JPII , msze ,dni papieskie krzyże , ołtarzyki, tak być nie powinno.
                  • tezee Re: Same "się ustawiły"? 21.10.11, 11:43
                    Niech się każdy modli i pani dyrektor też jak najbardziej ale robi to intymnie a nie obnosi się z symbolami religijnymi w instytucjach.
                    • iwoniaw Re: Same "się ustawiły"? 21.10.11, 12:59
                      No i niech. Tyle, że jeśli jednak się obnosi w instytucji i organizuje innym dzionek, a nikt nie otworzy buzi w temacie, to on sam z siebie nie przestanie i żadna ustawa tego nie zmieni. Obecnie naprawdę _istnieją_ odpowiednie przepisy, które nakładają na szkołę całkiem konkretne obowiązki zarówno w temacie organizowania odpowiedniej ilości lekcji, realizowania planów wychowawczych, jak i zapewnienia uczniom niewierzącym odpowiedniej opieki w czasie praktyk religijnych reszty. Jeśli jednak sami rodzice nie są tym zainteresowani na tyle, by otworzyć buzię/ napisać pismo/ zebrać podpisy, to kto ma cokolwiek zrobić w temacie? Minister wysłać Specjalnego Anioła Zagłady do każdej gminy i każdej szkoły?
                      • tezee Re: Same "się ustawiły"? 21.10.11, 13:14
                        Ale co mam zrobić ?Ubrać na grzbiet pomarańczowy podkoszulek i demonstrować pod szkołą ? To my rodzice indywidualnie mamy protestować przeciw epatowaniu symbolami religijnymi w instytucjach , mamy okupowac szkołę ? Przecież to są kpiny.Pewne rzeczy powinny być narzucone ustalone odgórnie i respektowane przez pracowników oświaty , pani dyrektor nie występuje jako praktykujący katolik Kryśka na gruncie prywatnym , lecz pełni funkcję służbową w tej szkole .
                        Żaden dyrektor w PL nie pozwoli by ustrojono szkołę w pentagramy czy gwiazdy dawida , tu nie trzeba interwencji bo to sie po prostu nie wydarzy , i
                        tu powinno być podobnie.
                      • jolunia01 Re: Same "się ustawiły"? 21.10.11, 13:39
                        woniaw napisała:

> Tyle, że jeśli jednak się obnosi w instytucji i organizuje innym dzionek, a nikt nie
                        > otworzy buzi w temacie, to on sam z siebie nie przestanie i żadna ustawa tego
                        > nie zmieni. ...przepisy, które nakładają na szkołę całkiem konkretne obowiązki zarówno w t
                        > emacie organizowania odpowiedniej ilości lekcji, realizowania planów wychowawcz
                        > ych, jak i zapewnienia uczniom niewierzącym odpowiedniej opieki w czasie prakty
                        > k religijnych reszty.

Owszem, ale szkoły robią wszystko, żeby obowiązek opieki nad dzieckiem w tym czasie przerzucic na rodziców. Wiem z doswiadczenia.

> Jeśli jednak sami rodzice nie są tym zainteresowani na ty
                        > le, by otworzyć buzię/ napisać pismo/ zebrać podpisy, to kto ma cokolwiek zrobi
                        > ć w temacie? Minister wysłać Specjalnego Anioła Zagłady do każdej gminy i każde
                        > j szkoły?

W czasach, kiedy moje dziecię chodziło do podstawówki awanturowałam się o czynną świetlicę w czasie rekolekcji co roku (i pomijam tu fakt, że odwoływano lekcje z całego dnia, a rekolekcje zajmowały góra 1,5 godz. - razem z dojściem). Interweniowałam w wydziale edukacji i w kuratorium. Jedyna propozycją było "to może do innej szkoły na świetlicę?", bo szkoły "przynależne" do innych parafii miały rekolekcje w innym terminie. I nikogo nie obchodziło, jakie mam (a raczej jakich nie mam z powodów logistycznych) możliwości skorzystania z tak "wspaniałomyślnej" propozycji rozwiązania problemu opieki.
    • ewa_mama_jasia Mam dziecko w szkole katolickiej 18.10.11, 15:52
      i nic mi nie wiadomo, żeby w piątek nie było lekcji i brak opieki w świetlicy tylko sama msza i do domu. Ale napisze bliżej piątku, czy coś się nie zmieniło smile
    • wuika Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 15:56
      Jak Ci nie pasuje, napisz do kuratorium. Albo lepiej zadzwoń, list może nie zdążyć dojść. Że dzieciom zabierana jest nauka i nie udzielono Ci informacji, kiedy lekcje będą odrobione, bo chyba nie można sobie pozwolić na takie braki, prawda? suspicious
      • oteczka Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 16:03
        a mnie to też wkurza ,takie marnowanie godz lekcyjnych ,mój maturzysta dzisiaj nie miał lekcji ,tylko kościół ,bo dzień patrona ,niech sobie będzie tylko po lekcjach a nie w czasie i tak ciągle jak nie kino to inne cudo
        • iwoniaw I znowu napiszę: to wina dyrekcji 18.10.11, 16:41
          i od dyrekcji należy się domagać, by uczniowie dostawali to, co im się należy, czyli np. naukę w określonych podstawą programową wymiarze. Jeśli rodzice jednak siedzą jak trusie i tylko na forum sobie popsioczą, to nic dziwnego, że nic się nie zmienia - większość tak ma, że jeśli może sobie pobimbać i wysłać podopiecznych na mszę, to to zrobi (i najwyżej każe potem ze 20 stron w domu "przerobić"), a mniejszość też pozgrzyta zębami po cichu, że się im plan pracy na semestr nieco rozsypał, no ale przecież skoro rodzice uczniów i większość kolegów po fachu nie pyszczy, to sami wszak nie będą nadgorliwi.
          • redbrocha Re: I znowu napiszę: to wina dyrekcji 18.10.11, 23:44
            iwoniaw napisała:

> i od dyrekcji należy się domagać, by uczniowie dostawali to, co im się należy,
            > czyli np. naukę w określonych podstawą programową wymiarze.

A co to jest określonych wymiarze?
            • solaris31 Re: I znowu napiszę: to wina dyrekcji 19.10.11, 11:38
              nauczyciele mają obowiązek zrealizowac ileś tam godzin ze swojego przedmiotu w ramach realizacji podstawy programowej.

i zaręczam, że tak jest, bo podstawy programowej nie realizuje się na kazdej lekcji wink a kazda lekcja z podstawy jest bardzo dokładnie sprawdzana i przeliczana. mówię o klasach z nową podstawą, czyli obecnych trzecich podstawowych i gimnazjum, oraz młodszych.
    • kozica111 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 16:00
      Bardzo lubiłam takie dni.
      • marzeka1 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 16:07
        Dzieci mają normalne lekcje;
    • iuscogens Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 16:07
      U mojej siostry są normalne lekcje, macie nadgorliwą dyrektorkę i tyle.
      • tezee Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 17:42
        Może faktycznie to jest dzien z tej puli wolnych do rozdysponowania , na pewno takim jest dzień poprzedzający 1 listopada w tym roku.
        Nie mniej jednak nazwać go dzień papieski i wysłać dzieci do kościoła to jest IMHO przesada.Nawet jesli to lokalny pomysł , poza PL byłby nie do przyjęcia to pewne.
        • kolpik124 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 18:06
          Poza PL jest wiele rzeczy nie do przyjecia w PL, co można też sobie tłumaczyć, że w PL jest lepiej.
    • przeciwcialo Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 16:17
      Cała trójka, szkoły rózne ma normalne lekcje. Były za to uroczyste apele.
      • czar_bajry Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 17:52
        U moich dzieci są normalne lekcje.
    • dziennik-niecodziennik Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 21:19
      no patrz, a siostrzenice mojego męża w szkole katolickiej normalnie lekcje mają, jest akademia i koncert, ale po szkole...
      • dziennik-niecodziennik Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 21:20
        a, i z okazji tez dnia patrona (heh, ciekawe kto jest patronem, nie zapytałam smile )
    • anorektycznazdzira Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 21:26
      Nie, za to jest ogromna zajmująca pół holu kapliczka w stylu niektórych grobów pańskich: zwoje atłasów, kwiaty plus zdjęcia i sentencje, na cześć JPII.
      • dolores12 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 22:29
        U nas jest to samo, patronem jest Wyszyński.I na wszystkich gazetkach na korytarzu jego portrety, różańce itp.
    • triss_merigold6 Re: nie ma lekcji jest msza święta 18.10.11, 22:49
      Nie, a w każdym razie nic mi na ten temat nie wiadomo.
      Szkoła musi zapewnić dzieciom opiekę nawet jeśli w tym dniu nie ma lekcji.
      Ja bym zrobiła szkole dżihad.
    • sueellen Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 11:22
      Moje dziecię nieszkolne więc problemu nie mam, ale jako dziecko też w czasie rekolekcji nie miałam zajęć w szkole ani w podstawówce ani w liceum. Mni to pasowało, nie wiem jak rodzicom, nie pamietam abby psioczyli, mimo, że wierzący nigdy nie byli.
    • solaris31 Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 11:34
      w mojej szkole , w szkołach mojego męża i mojej córki lekcje w piątek są normalnie.

zapewne dyrektor szkoły o której autorka pisze, skorzystał z tych dni dyrektorskich - dyrektor może nimi rozporządzać jak uważa. chciał wolne w piątek, to ogłosił. u mnie akurat będzie wolny 31 października tak dla przykładu i szkoła nie będzie w tym dniu otwarta.

ale jak jest w prawie - nie wiem. nie jestem pewna, czy szkoła musi zapewnić dzieciom opiekę w czasie tzw. dni dyrektorskich.

• joanna_poz Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 11:43
        nie jestem pewna, czy szkoła musi zapewnić dz
        > ieciom opiekę w czasie tzw. dni dyrektorskich.

musi.
        u nas jest zawsze czynna swietlica (trzeba tylko z wyprzdzeniem zadeklarować czy sie zamierza skorzystac i w jakich godzinach).
    • bea.bea Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 11:41
      Mimo, że mamy bardzo religijnego dyrektora, szkoła pracuje normalnie
    • gazeta_mi_placi Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 13:04
      Twoja szkoła jest prywatna i katolicka?
    • gazeta_mi_placi Re: nie ma lekcji jest msza święta 19.10.11, 13:10
      A czy dalej (mam na myśli państwowe szkoły) rok szkolny zaczyna się od mszy świętej w kościele?
      Czy coś się zmieniło od moich czasów?
      • joanna266 a moze zacznijcie 19.10.11, 13:25
        po prostu byc wierzace?ostatnio wszedzie słysze jak ktos jeczy a to z powodu swiat katolickich,a to symboli a to księzy koledujacych itd.to naprawde ułatwiłoby to wam i innym zycie.ja tam choc z wiarą mam spore problemy to pozostaja one problemami wewnętrznymi.nie chodze i nie jecze jak to mi krzyz przeszkadza ,a czemu nie ma gwiazdy dawida a czemu jest dzien papieski itp.zawsze mozna zmienic sobie rejon do zycia albo zacząc palic trawe.juz niedługo byc moze legalnie...smile
        • attiya Re: a moze zacznijcie 19.10.11, 13:48
          nowy diler?
          • joanna266 Re: a moze zacznijcie 19.10.11, 13:59
            chesz polecic czy sie wypromować?.bo jesli o mnie chodzi to ja dziekuje....
            • tezee Re: aaa 21.10.11, 11:29
              Zawiozłam dziecko na jedną godzinę lekcyjną bo po niej jest wyprawa do koscioła. Wchodzę do szkoły a tam w centralnym punkcie przy wejściu ołtarzyk ze zdjeciem JP II ,pod nim dzieci zapalają znicze , kłębią się w okół przystrojonego obrazu ,przygotowują na msze dyrektorka i grono ich ustawia.Przegięcie...
              Powinno się wyprowadzić wszelkie symbole religijne i celebracje ze szkół , ja na prawdę nie jestem nastawiona anty do kleru i katolików ,
              do mnie dociera że ludzie potrzebują wierzyć ale czemu przytłacza się tak nas zewsząd tym rozmodleniem do cholery? Tego nie akceptuję , to mnie mierzi...
              • iwles Re: aaa 21.10.11, 11:36

a gdyby to był ołtarzyk na rocznicę śmierci Miłosza, to też by ciebie mierziło ?
                Tak tylko pytam, z ciekawości, bo mnie raczej bardziej przeraziły te palące się znicze w środku budynku, jako ewentualne zagrożenie pożarowe.
                • tezee Re: aaa 21.10.11, 11:46
                  Gdyby na msze wysyłano dzieci , epatowano symbolami religijnymi przy tej okazji ,owszem.
                  • iwles Re: aaa 21.10.11, 11:55

nie, w poście powyżej napisałas, że przegięciem jest zrobienie w szkole ołtarzyka ze zdjęciem i zapalane znicze.
                    Nie pisałaś akurat o symbolach religijnych i mszy.

Więc pytam: gdyby był ołtarzyk ze zdjęciem np. Miłosza i palące się znicze - czy też by ciebie zniesmaczyły i były wg ciebie przegięciem?
                    • tezee Re: aaa 21.10.11, 12:02
                      Wybacz ale ja piszę o całym zjawisku pt święcimy jakiś dzień ,religijne ceregiele i obrzędy , msza swieta , kazanie w kościele , ołtarzyk z symbolami religijnymi , zdjęcia błogosławionego przez kościół katolicki , to jest nie na miejscu. Uważam że wizerunku patrona szkoły też nie powinno się ustrajać różańcem i jego dzien celebrowac na mszy świetej.
                      • tezee Re: aaa 21.10.11, 12:26
                        A wiecie co mnie rozbawiło ? Mianowicie wianuszek dziewczynek przy mnie gdy czekałam aż moje dziecko sie ubierze ,
                        żaliły mi się że też by chciały do domu a nie do kościoła wink
                        • triss_merigold6 Hehhe 21.10.11, 12:50
                          Coś Ci powiem: moje dziecko ma etykę (!) teraz w I klasie, w szkole publicznej. Pozostałe dzieci z klasy chodzą na religię. Dziś od kolejnej matki usłyszałam, że X zazdrości mojemu dziecku, że nie musi chodzić na religię.
                • angazetka Re: aaa 21.10.11, 12:29
                  A widziałaś kiedyś taki ołtarzyk na cześć Miłosza?
                  • iwoniaw Re: aaa 21.10.11, 13:06
                    Ja widziałam nawet na cześć Rewolucji Październikowej, w poprzednim ustroju co prawda. wink
                    W moim liceum istniał "ołtarzyk" z brązowym popiersiem patrona, jak najbardziej. No, zniczy w budynku nie palili, fakt.
                    Mam wrażenie, że umiłowanie dla estetyki "kącików patrona" i wszelkich izb pamięci jest w polskiej oświacie powszechne i niezależne od ustroju, poglądów politycznych, religii i trendów ogólnych.
                    • arwena_11 Re: aaa 21.10.11, 13:49
                      U moich dzieci, szkoła prywatna, katolicka - lekcje normalniesmile, msza św. szkolna w niedzielę
                  • iwles Re: aaa 21.10.11, 13:57

angazetka napisała:

> A widziałaś kiedyś taki ołtarzyk na cześć Miłosza?

powiem szczerze, że nie widziałam też nigdy ołtarzyka w szkole na cześć papieża. No ale może to ja taka nieuważna jestem, albo niedowidząca ? tongue_out
    • rozaniec1 Re: nie ma lekcji jest msza święta 21.10.11, 13:51
      A jak to się ma z programem nauczania? A co mają zrobić niewierzące dzieci? Czy rodzice chodzący do pracy mają sobie na ten dzień zatrudnić nianię?
      Stop religii w szkole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka