Dodaj do ulubionych

Lubicie kupować prezenty?

16.11.11, 09:57
Bo ja to uwielbiam. Cały proces wymyślania: co komu kupić, żeby trafić w gusta, potrzeby i troszkę zaskoczyć, ucieszyć, zrobić miłą niespodziankę. Już się cieszę na to przed BN. Znam osobę, u której każdy sam sobie kupuje prezenty, np. miesiąc przed Świętami, nie ma tego obdarowywania się przy choince. Dla mnie to by zabiło pół magii świąt.
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:05
      Bardzo lubię. Przede wszystkim mojemu synowi. Jego radość przy otwieraniu prezentów to główna część Wigilii dla mnie wink
      • chipsi Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:08
        Kupowanie może nie, bo wiąże się z płacenie wink Za to samo obdarowywanie znacznie przyjemniejsze niż dostawanie prezentów. Nie rozumiem akcji "kup se sam", zupełnie bez sensu.
        • gryzelda71 Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:15
          Ja uwielbiam "kup se sama"
          Zawsze jestem zadowolona.
          Mam 2 przypadki trudne do oprezentowania.Wynika to z faktu,ze mają wszystko,a to czego nie są w stanie same sobie kupić to mnie nigdy stać nie będziewink.
    • marika_2006 Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:09
      Uwielbiam, planować, rozmyślać dla kogo jaki prezent, i później obdarowywaćsmile) nienawidzę za to prezenty otrzymywać
    • kropkacom Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:12
      Tak, lubię. Ostatnio kupowaliśmy prezent dla koleżanki dzieciaków i też przyjemnie było wybierać. Nie lubię jednak być zmuszana do, na przykład, dania konkretnej kasy do koperty. Nie zniosłabym tez takich świąt, gdzie obdarować musiałabym całą rodzinę łączne z jakimiś ciotkami i wujkami.
    • echtom Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:15
      Nie-na-wi-dzę. Lubiłam tylko kupować dzieciom, kiedy były małe. Lubię czasem dać komuś coś, czego potrzebuje i co sprawi mu przyjemność, ale nienawidzę zbiorowych prezentowych rytuałów typu prezenty pod choinkę czy przywożenie pamiątek z podróży.
    • gwen_s Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 10:34
      UWIELBIAM!!! Właśnie zrobiłam ostateczną listę zakupów prezentowych dla dzieciaków... z dorosłymi prezentów nie robimy, ze względu na finanse, a kupowanie pierdołek do kurzenia każdy uważa za bezsens... Myślę nad prezentem dla M... jak zwykle facet, który wszystko ma smile
      • bi_scotti Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 14:05
        Shopping tak ogolnie to nienawidze ALE prezenty to co innego. Prezenty musza byc personalne, wymyslone, wyszukane, zdecydowanie nie zadne gift cards czy gotowka. Poniewaz tak mam wole jednak okolicznosci indywidulane - urodziny etc. Christmas to kanal - to co sie dzieje w sklepach, mimo ponoc kryzysu, pokonuje chyba nawet tych, ktorzy lubia tam tam bywac a coz dopiero takich anti-shoppers jak ja.
        Ostatnio mam moralny problem z opakowaniami. Przez cale lata lubilam pakowac, wstazeczki, ozdobki etc. Ale odkad mi swiadomosc ekologiczna wzrosla wink mam problem z iloscia bez sensu uzywanego papieru i calej reszty cute nothing, ktore i tak idzie do recycling bin uncertain Powoli dochodze do tego, co robi moj znajomy - maluje obrazki na starych gazetach i tak pakuje prezenty smile Bardzo ladne obrazki zreszta, ja nie jestem specjalnie swietnym malowaczem obrazkow - nie wiem jak to bedzie ... tongue_out
        • nanuk24 Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 16:25
          uwielbiam pakowac prezenty i wymyslac cuda na kiju, w poprzednim roku zuzylam stare gazety.
          Zobacz, jakie cudenka mozna z nich wymyslecsmile
          http://www.google.com/search?q=newspaper+wrapping&hl=en&safe=off&client=firefox-a&hs=uz2&rls=org.mozilla:en-US:official&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3dTDTs2DPIvIsQKQt-XLCw&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=668&sei=4tTDToq8DoWEsgK9rciQCw
          • bi_scotti Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 23:57
            Cool smile
            To moj faworyt:
            www.countryliving.com/cm/countryliving/images/po/newspaper-wrap-1209-de.jpg
    • yenna_m Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 14:08
      uwielbiam smile
      i uwazam, ze o wiele przyjemniejsze jest obdarowywanie niz otrzymywanie smile
    • zabulin Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 14:12
      Ludziom których bardzo kocham-tak, Tak, Tak (czyli mąż i syn).
      Cieszę się gdy oni się cieszą. Zwlaszcza synek- wiadomo. Az podskakuje smile

Natomiast innym kupować lubię nie za bardzo. Np. w wigilię jeździmy do teściow wieczorem. Tam każdy dostaje prezenty. Siostra męża ma dwoje dzieci, my jedno. Są wzajemnie chrzestnymi, więc tym chrzesniakom sie kupuje prezenty.
      No i tego juz za bardzo nie lubie. Muszę się namysleć, nachodzić, nie wiem co lubią.
      Niby mamy nie uzgadniac a potem slyszę:
      - O, ma już identyczne klocki
      Wrrrr.
    • mabingo Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 14:13
      Nie znoszę! A najgorsze jest dla mnie wymyślanie "co - dla kogo". Ale dawać lubię jak już są zakupione.
      • azjaodkuchni Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 16:54
        Uwielbiam.
    • franczii Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:01
      Lubie kupowac prezenty zwlaszcza dla dzieci. Ale sobie jednak wolalabym kupowac samabig_grin
    • asia_i_p Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:09
      Bardzo lubię jeśli znam dobrze tę osobę i mam wystarczająco dużo pieniędzy. Nie jestem za dobra w kupowaniu bardzo tanich prezentów, a z kolei na bardzo drogie mnie nie stać - tak się składa, że najbliższej rodziny mamy do obdarowania 23 osoby i to jest autentyczne minimum. Kiedyś załatwialiśmy to losowaniem i to nie było złe, bo przy tylu osobach brakuje nie tylko pieniędzy, ale i czasu, potem jakoś tradycja się rozmyła i nikt nie sygnalizuje, że chce do niej wrócić, a mnie z kolei łyso pierwszej zaczynać, bo jestem z najmłodszego pokolenia kupujących. Pomaga to, że dla większości rodziny kupuje z siostrą - mamy wtedy większą kwotę do dyspozycji i łatwiej jest poszaleć.
      • angazetka Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:12
        O matko. Dla 23 osób to nie wiem, czy bym tak lubiła wink Ja mam do świątecznego obdarowania raptem pięć sztuk.
        • kropkacom Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:15
          Moi rodzice tak mieli. Nic fajnego kiedy swoim dzieciom trzeba kupić coś skromnego, bo dla całej czeredy ludzi tez trzeba nabyć upominki. Dzisiaj mama twierdzi, ze trzeba było się szybciej zbuntować. Ma rację.
          • asia_i_p Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 19:19
            My to zazwyczaj rozstrzygamy tak, że sobie kupujemy drobiazgi, córce wg. zamówienia od Mikołaja (ale bez szaleństw - dotychczas było tak do 150-200 zł, w tym roku może trochę przekroczymy, bo ma marzenie - tylko muszę przyobserwować, czy zachcianka czy rzeczywiście marzenie), a sobie odbijamy w styczniu. Zresztą córka nie ucierpi także dlatego, że oprócz od nas odbiera prezenty jeszcze z pięciu źródeł, my z czterech.
            My kiedyś ustalaliśmy, że w ogóle sobie dwojgu nie robimy prezentów, dopiero w styczniu, ale się nie sprawdziło, bo ja się dostosowałam do umowy, a mąż mi kupił mój ukochany serial "Lalkę" i więcej już mu nie zaufam wink.
    • kawka74 Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:23
      Prezenty lubię kupować ad hoc - widzę coś i myślę: 'tak, to się jej/jemu spodoba'. Albo wiem, że ktoś czegoś bardzo chce, więc kupuję to bez okazji, o ile mam na to środki.
      Główkowania i kupowania na gwizdek nie cierpię.
    • sueellen Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:34
      Uwielbiam i zaczynam bardzo wczesnie przed świetami (wrzesień-pażdziernik). Potem wszystkie pieknie pakuję (Piękne opakowanie jest dla mnie rownie ważne jak zawartosć). Zwykle torby papierowe używane wielokrotnie u mnie nie przechodzą. Prezentem nigdy nie mogą być przedmioty codziennego użytku np kapcie (chyba, że orginalne) ani kurzołapy.
      Mojej babci dalam w zeszłym roku album ręcznie ozdabiany z wklejanymi zdjęciami prawnuczki (dokladnie taki jak się dawniej robiło). Tata szachista dostał szachy z dedykacją (zamawiałam chyba z poł roku wczesniej), siostra ponczo z wełny lamy przywiezione z Peru itd. Nie uznaję prezentów byle co, byle by było. Mają być niepowtarzalne i dobrane do obdarowywanego. Mam pod tym względem fisia.
    • gvo Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 17:38
      Kasa na prezenty!
      GVO POLSKA start za 7 dni! urlik.pl/HostThenProfit/
    • shellerka nie znosze 16.11.11, 20:52
      tak samo właściwie jak prezentów dostawać - z wyjątkiem tych od mojego męża, który jest absolutnym mistrzem w kwestii słuchania co bym chciała mieć i spełniania tych zyczeń - oczywiście w granicach rozsądku wink
      a tak to najchętniej każdemu dawałabym bony podarunkowe i już.
    • basia_mikulski Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 21:08
      Uwielbiam, ale tylko dla moich wlasnych dzieci. Na Boze Narodzenie zaczynam juz kupowac kilka miesiecy wczesniej, jesli widze cos fajnego na wyprzedazy. Ja nie musze nic dostawac, cieszy mnie radosc dzieci.
    • inguszetia_2006 Re: Lubicie kupować prezenty? 16.11.11, 21:47
      Witam,
      Lubię,ale nie mam czasu. Zwłaszcza, że rodzina liczna i każdy mówi - "nie rób sobie kłopotu, kup co chcesz"...wrrr. Tylko mój młodszy brat zażyczył sobie wodę toaletową, ufff. Ja tam wszystkim mówię, że chętnie przygarnę pidżamę, perfumy,kolczyki, korale etc., a oni mają jakieś problemy z werbalizowaniem swoich potrzeb;-P Moja córka też w tym roku nad wyraz łaskawa, prezent za 100 zł. sobie upatrzyła, więc mam oszczędnościwink
      Pzdr.
      Inguszetia
      • sliceoflife Re: Lubicie kupować prezenty? 12.12.11, 21:06
        Ja uwielbiam. Myślę, że mam szósty zmysł i niesamowitą intuicję i zawsze moje prezenty są trafione big_grin haha
        Teraz np. upodobałam sobie taki nóż do kopert dla mamy, która zawsze je byle jak rozrywa... smile
        lifeandanythingelse.blogspot.com/2011/12/pomysy-na-prezent.html
        Tu go zobaczyłam, ale czy wiecie gdzie można takie coś kupić? Dzisiaj przeszłam się po kilku sklepach i nigdzie nie ma sad
        • meres8 Re: Lubicie kupować prezenty? 15.12.11, 15:23
          Nie lubię no może tylko dla dzieci, dlatego wolę Wielkanoc bez tego szału.
    • ewaewa123 Re: Lubicie kupować prezenty? 15.12.11, 16:10
      Lubię kupować, rozmyślać, co komu. Ale nie lubię tej chwili, gdy ten obdarowany rozpakowuje ten prezent, boję się,że się nie wstrzeliłam, zawsze bacznie obserwuję reakcję ( tę prawdziwą). Sama też nie za bardzo lubię tę chwilę rozpakowywania, bo jestem emocjonalna i od razu po mnie widać, czy prezent trafiony, czy nie trafiony. Najbardziej lubię robic prezenty dzieciom lub ludziom, których naprawdę dobrze znam, znam ich gusty, potrzeby i stan posiadania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka