Dodaj do ulubionych

Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową?

25.11.11, 23:28
To znowu ja - ta od niani z rowerem bez lampki wink Stało się, myśleliśmy o znalezieniu nowej niani, ale zanim to zrobiliśmy, niania sama oznajmiła, że odchodzi, bo wyjeżdża za granicę. Nie układała się nam współpraca, więc mnie to nie dziwi, miałam do niej pewne zastrzeżenia, ale znowu mam problem. Znaleźć trzecią nianię w przeciągu 5 m-cy sad Macie jakieś sposoby jak i gdzie szukać? Ostatnia była z polecenia, ale starać się zaczęła dopiero jak powiadomiła o odejściu. Czy już nie ma niań z prawdziwego zdarzenia? Muszę znaleźć osobę kochającą dzieci, pogodną, cierpliwą, oddaną i dyspozycyjną przez 10 godz. dziennie. Czy to nierealne? Poradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 25.11.11, 23:34
      > już nie ma niań z prawdziwego zdarzenia? Muszę znaleźć osobę kochającą dzieci,
      > pogodną, cierpliwą, oddaną i dyspozycyjną przez 10 godz. dziennie. Czy to nier
      > ealne? Poradźcie coś, proszę.

wszystko jest realne ale

> Znaleźć trzecią nianię w przeciągu 5 m-cy

przy takim przerobie to z toba jest cos nie w porzadku a nie z tymi opiekunkami

• bergamotka77 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 25.11.11, 23:44
        Pierwszej my podziękowaliśmy bo wbrew umowie chciała by dziecko przywozić do niej, gdzie dodatkowo opiekowała się swoim synkiem. W opiekę dzieloną nie wierzę, bo każdy zadba bardziej o swoje dziecko niż o cudze, nawet gdy płacisz za to kupę kasy. Druga wyjeżdża za granicę do swoich dzieci, co podobno było ich pomysłem. Chce już wyjechać około 20 grudnia, przy czym my pracujemy normalnie do świąt i między nimi, więc poszliśmy jej na rękę godząc się na to, bo jest przyjezdna.
        • sharpless6 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 14:35
          Właśnie z tą opieką dzieloną jest tak, że o cudze dziecko dba się bardziej
          • noemi29 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 22:37
            sharpless6 napisała:

> Właśnie z tą opieką dzieloną jest tak, że o cudze dziecko dba się bardziej

No właśnie, to samo chciałam napisać.
    • czar_bajry Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 00:41
      Może problem nie leży w niani tylko w Tobie?
    • edelstein Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 04:45
      Proponuje zaczac samemu wychowywac dziecko.Niania 10godzin dziennie,zmueniajaca sie co chwila,wspolczuje dziecku.Z takim limitem czasu nawet psa zal miec.
      • lannntana Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 07:07
        A dlaczego nie wierzysz w tzw. "opiekę dzieloną"?? Ja zajmowałam się swoim synkiem i córeczką sąsiadów, uwierz mi, nie było tak,że mała siedziała zasikana w kącie, a ja bawiłam się wyłącznie z moim synem. Dzieci razem jadły,rysowały,chodziliśmy na spacery,naprawdę było suuper,rodzice małej byli bardzo zadowoleni. Mała płakała,jak musiała iść do domu. Dla jedynaka jest to dobra forma, ma kontakt z innym dzieckiem,socjalizuje się, uczy się dzielić - te doświadczenia bardzo się przydały, kiedy malutka poszła do przedszkola.
        • bergamotka77 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 12:07
          Sorry dziewczyny, przemawia przez was jakas zawisc chyba. Moze siezdicie z dziecmi w domu i stad taka zajadlosc. 10 godzin pracy niani jest niezbedne bo ja 8 h pracuje i dojazd do pracy spod Wawy do Wawy zajmuje mi ok.1h w jedna strone. Czy tak trudno to pojac? Z tego dziecko spi 2-3h wiec chyba nie jest to dramat. Moze nie mamy szczescia? Przy pierwszym dziecku mielismy jedna przez caly czas - do dzis jest jak rodzina i przychodzi na rodzinne uroczystosci. Wiec to z chyab z wami jest cos nie tak ze oceniacie ludzi nie znajc ich osobiscie. A w opieke dzielono nie wierze - cale lato ja testowalismy - przychodzimy, kolezdy siedza u dziecka niani wiec ona obsluguje kilkoro a naszmaly wymagajacy uwag, bo dopiero zaczal chodzic gdzies tam sie placze pod nogami duzo starszych dzieci. Niania potwornie rozpuscila synka ktory na krok od niej nie odstepowal wiec na pewno zajmowala sie glownie nim. Nie wiem w jakim kraju zyjecie, ale widac ze nie pracujecie albo macie darmowe babcie do pomocy i stad ten brak empatii!
          • myszmusia Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 12:42
            to nie jest brak empatii tylko fakty - dziewczyny maja racje, dziecko jest ciagle z niania zna lepiej nianie niz własna matke/rodziców, potem penie szkoła ze świetlica od rana do nocy. Mozna tez do internatu wysłaćwink Naprawde nie wszyscy MUSZA miec dzieci.
            • bulgarian_rose Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 12:57
              Nie no jasne, albo praca, albo dziecko, inaczej sie nie da.
              Dobrze, że kobiety tego przez setki lat nie wiedziały, bo by nas nie było na świecie, chyba że Ty z magnaterii? Tam panie mogły sobie pozwolić na nicnierobienie. Moje prababki pracowały od rana do wieczora i na pewno nie miały 100% czasu na swoje liczne dzieci...

Idealnie byłoby oczywiście pracować krócej, ale w dzisiejszych czasach jest wiele zawodów, gdzie tej opcji po prostu NIE MA. I takie dogadywanie to chyba tylko Tobie humor poprawia...?
            • dziennik-niecodziennik Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 00:28
              > Naprawde nie wszyscy MUSZA miec dzieci.

no to co teraz? utopic? smile
              • bergamotka77 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 10:38
                Tak, dziennik_niecodziennik, kobiety, które komentujesz wypowiadają się tak, że...bez komentarza. Nie muszą, ale chcą i mają możliwości by to dziecko wychować na ludzi, którzy szanują pracę i wiedzą, że manna nie leci z nieba, tylko trzeba pracować. A nie mamusia na każde zawołanie do czterdziestki i potem pokolenie roszczeniowych maminsynków rośnie, zamiast samodzielnych ludzi! Bo mamusia oddana dziecku jojczy nad dzieckiem przez całe życie. Myślicie ze jesteście niezastąpione w tej opiece cały czas - dziecko do 2-3 lat potrzebuje mamy potem musi się socjalizować, bawić z dziećmi, uczyć nowych rzeczy. Zakompleksione frustratki w tym stylu mogłyby mi zazdrościć dzieci, bo są wspaniałe, mądre i nierozpieszczone. Starszy już szanuje pracę innych. Gdybyście trochę ruszyły się w świat to byście zobaczyły, ze niania dla dziecka to prawie wszędzie na świecie luksus, na który rzadko kogo stać. W USA już trzymiesięczne maluchy zostają bez mamy, bo tak krótki jest macierzyński i obijają się po różnych placówkach, drogich jak diabły a rodzice tam harują non stop mając dwa tygodnie urlopu na rok i żyją i są bardziej samodzielne niż nasze polskie dziatki. Hrabianki wychowane na matki Polki, które nie pracują, ale chętnie krytykują innych! Wstyd!

dziennik-niecodziennik napisała:

> > Naprawde nie wszyscy MUSZA miec dzieci.
                >
                > no to co teraz? utopic? smile
                • yenna_m Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 13:09
                  bergamotka, powstrzymaj emocje wink
                  mam wrazenie, ze w tej chwili krzyczysz i generalnie nie myslisz, ze robisz dokladnie podobnie - czyli nie potrafisz uszanowac wyborow zyciowych innych ludzi wink

to pisalam ja, YennaM, ktora nie pracuje, malo tego, smie miec za chwile wink 40 lat i w dodatku smie uwazac, ze wychowywanie dzieci jej pasuje wink
                  • bergamotka77 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 15:59
                    yenna, to nie o Tobie ani innych mamach w domu tylko małej grupie takich, które tu się na forum wymądrzają i zarzucają mamom pracującym zaniedbywanie potomstwa. Ciekawa jestem gdzie pracujecie, skoro nie musicie spędzać 8h w pracy? Sama też byłam mamą domową i bardzo je szanuję, w sumie spędziłam w domu trzy lata i też mi to odpowiadało, ale realia są takie, że jeśli znikniesz co chwilę na parę lat, bo wychowujesz dziecko to może być ciężko wrócić do pracy w zawodzie. Nie po to się uczyłam tyle aby być żona przy mężu gdy dzieci podrosną i zajmą się swoimi sprawami.
                    • yenna_m Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 19:40
                      amen
          • edelstein Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 12:46
            Zawisc?z jakiego powodu?posiadania niani?big_grin normalni ludzie planujac dziecko planuja czas dla niego,bo dzieci sie nie hodujetongue_out nigdy nie widzialam sensu w oddawaniu dziecka pod opieke innym gdy sytuacja finansowa do tego nie zmusza i mam tu na mysl zlobki,nanie,babcie i nie wiadomo co jeszcze.
          • czar_bajry Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 01:03
            To trzeba było od razu pisać iż oczekujesz poklasku i najazdu na parszywość niań w dzisiejszym świecie....
            Nianie które znam pracują u "swoich rodzin" po kilka lat, najpierw jedno dziecko potem drugie.
            A z Twoich wypowiedzi wynika, że jeszcze się nie urodziła niania która by zaspokoiła Twoje oczekiwania.
            Zapłać więcej kasy to i nianię będziesz mieć z wyższej półki.
            • bergamotka77 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 10:31
              Wasza Zlosliwosc czar_bajry:
              Niania byla bardzo dobrze oplacana to raz i miala zapewnione darmowe oddzielne mieszkanie, to dwa. Oczekiwania mam niewygorowane, niania byla z polecenia wiec skoro taka zawodzi to dziekuje. Nie mowie ze nianie sa parszywe, bo jak zaznaczylam, starszy synek mial cudowna ale stan zdrowia jej nie pozwala na opieke nad moim drugim dzieckiem, bo ufam jej jak sobie. Z niani.pl juz raz korzystalam - przyszla np. pani, ktora szukala pracy dla meza Nigeryjczyka i troche zwatpilam. Chyba rozwiesze ogloszenia w sklepach spozywczych w okolicy. Po prostu szukam godnej zaufania, odpowiedzialnej, cieplej i dobrej osoby, ktora przede wzsystkim kocha dzieci i jest dostepna na 10 h pod Warszawa. Kropka.

• zajola Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 10:37
                bergamotka77 napisała:

> Wasza Zlosliwosc czar_bajry:
                > Niania byla bardzo dobrze oplacana to raz i miala zapewnione darmowe oddzielne
                > mieszkanie, to dwa. Oczekiwania mam niewygorowane, niania byla z polecenia wiec
                > skoro taka zawodzi to dziekuje.

No to może akurat tak się ułożyło i następna będzie lepsza, czego życzę. Sama miałam dwie i obie były super. Z jedną do dzisiaj utrzymujemy bliski kontakt ,a była to właśnie taka" z przypadku" Mądra, uczciwa i dziecko za nią przepadało.
          • alcea3 Bergamotka 27.11.11, 09:04
            Nie przejmuj sie niektorymi komentarzamy,, niektore to chyba leza na kanapie i pachna czekajac na mezusua milionera, ktory pieniazki w zebach przyniesie.
            Normalne,ze dziecko jest tyle z niania skoro pracuje sie na cały etat.
            Zreszta co za roznica czy przedszkole czy niania i tak z dzieckiem jest ktos inny a nie rodzic.
            Dzikie te niektóre komentarze ;/
            • bergamotka77 Re: Bergamotka 27.11.11, 10:37
              Dziekuje niezlosliwym za to empatycznym mamom za wsparcie. Nie oczekuje tu oceniania mojego rodzicielstwa, ale podpowiedz jak sie nie zawiesc sie kolejny raz, bo nie chce eksperymentowac na dziecku. Chyba rzeczywiscie dam ogloszenie na niania.pl, w okolicznych sklepach, na lokalnych portalach miejskich a moze tu jest jakas dobra niania szukajaca pracy? Nawet spoza Warszawy - oferuje mieszkanie w razie potrzeby. Tylko na spotkanie trzeba przyjechac do nas, 15 km pod Warszawa.
    • lelija05 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 12:54
      Nie rozumiem o co wam chodzi.
      Ja byłam z dzieckiem, póki nie poszło do przedszkola, ale nie widzę nic złego w tym, że mama idzie do pracy, a dziecko jest w żłobku lub pod opieką niani, babci, ciotki, czy kogo tam jeszcze.
      Coście się tak uparły? Mało to w Polsce i na świecie dzieci, których mamy pracują?
      Czy to tylko jedna bergamotka szuka raptem trzeciej niani.
    • bulgarian_rose Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 13:00
      Bergamotka, ja nie mam doświadczeń z Polski, bo w Niemczech mieszkam, a tu raczej instytucja Tagesmutter dominuje (zawodowa opiekunka dla 3-5 dzieci), a na nianie (Kinderfrau) dla swojego dziecka jedynie mało kogo stać.

Ale moja siostra znalazła bardzo dobrą nianię przez ogłoszenie w telegazecie. Niania zajmowała się starszą córką siostry (teraz 4,5 roku i już w przedszkolu od dłuższego czasu), a teraz zajmuje się młodszą (1,5 roku).

Powodzenia.
    • marianna72 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 13:19
      mam kolezanke w Polsce 30 lat , ktora byla niania we wloszech u mojej kolezanki ( pracowala jako niania rocznego chlopczyka ) wiem ,ze od 12 wrzesnia jest znowu w Polsce jesli chcesz spytam sie czy bylaby zainteresowana i was skontaktuje?Dziewczyna jest z Glucholazow( opolskie)

• lannntana Wracając do opieki "dzielonej" 26.11.11, 14:20
        Dlatego należy szukać niani z dzieckiem w takim samym lub zbliżonym wieku. Naprawdę gorąco polecam taką opiekę.
        • ona3010 Re: Wracając do opieki "dzielonej" 26.11.11, 15:59
          no widzisz juz ci powiedziały pracujesz 10h to dziecko cie nie zna, a ty jestes wyrodna matka bo nie zaplanowałas tego tak dobrze jak matka-polka smile
          ja ten problem bede miec w styczniu i bede brac normalnie z ogłoszenia, tak znalazłam pania do sprzatania i nie narzekam.
          sama kiedys dawno temu byłam niania 2 lata i wspominam to bardzo dobrze, super rodzinka i super dziecko.
          Dla mnie najwazniejsze ustalic wszystko na poczatku zakres obowiazkow itp
        • echtom Zgadzam się z Lannntaną 26.11.11, 17:59
          Przerabiałam ze swoją dwulatką i dwulatkiem niani. Tylko raz wykorzystały chwilę jej nieuwagi i pogryzdały ścianę kredką, poza tym bawiły się grzecznie wink W pakiecie była jeszcze moja młodsza 9-miesięczna i też ją niania ogarniała. W sumie to jak kilkoro rodzeństwa w zbliżonym wieku, więc nie widzę w tym niczego dramatycznego.
          • bergamotka77 Re: Zgadzam się z Lannntaną 26.11.11, 18:27
            Co do opieki dzielonej:
            -niania chciala tyle kasy co za pojedyncza opieke wiec podwojnie nie widze sensu
            -dziecko jest alergikiem wiec wymaga indywidualnej opieki i nie powinno przebywac w grupie dzieci bo moze trudniej przechodzic infekcje

A co do innych mam: rzeczywiscie wielki dramat - mama pracujaca. Wychowywalam pierwsze dziecko sama dwa lata, drugie rok, wiec nie nazywajcie mnie wyrodna czy nieodpowiedzialna matka bo co pomysla o sobie mamy ktore naprawde zasuwaja dlugo i wracaja do pracy zaraz po macierzynskim? Normalnie patologia. A mamy siedzace w domu sa nierzadko bardzo sfrustrowane bo rzadko sa te kilka lat w domu tylko dla dobra dziecka. Chyba ze macie perspektywe nieciekawej pracy i nieciekawej placy to rzeczywiscie lepiej w domu z maluchem pobyc. Mnie stac na niepracowanie ale robie to bo lubie swoj zawod i nie moge sobie pozwolic na kilka lat przerwy kolejny raz. Poza tym da sie wszystko pogodzic, kwestia zorganizowania. Mylicie sie, dziecko zaplanowane i zadbane jak rzadko ktore - ma milosc i uwage rodzicow, do tego stac nas na przyzwoite zycie. Caly wolny czas poswiecam tylko dzieciom i jestem zapewne lepsza matka niz niejadna z tych mam w domu ktore sfrustrowane siedza na forum non stop bo nie maja kontaktu ze swiatem zewnetrznym. Zenada, tak doluja sie wzajemnie tylko polskie matki. MIeszkalam w UK jakis czas i tam kobiety sa solidarne, tu dominuje polska bezinteresowna niezyczliwosc. Naprawde smutno to czytac drogie Panie.
    • gosia336 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 21:58
      ja Cie akurat doskonale rozumiem ,bo w ciagu kilku miesiecy mialam 4 niane.Pierwsza byla u nas z 2 miesiace i z dnia na dzien okazalo sie ze jest bardzo powaznie chora .Zmarla 2 mce ppozniej .
      Na znalezienie kolejnej niani mialam 3 dni ,trafila sie osoba po studiach szukajaca pracy wiec miala zostac na chwile ,faktycznie zostala na pol roku .Nastepna niania zaliczyla wylotke po 2 tygodniach kiedy przez przypadek uslyszalam jak powiedziala do dziecka ,ze dostanie w leb -nie czekalam az zrealizuje to w rzeczywistosci .Na znalezienie czwartej niani mialam znowu 3 dni.Pojawila sie pani ,ktora zostala az do momentu pojscia dziecka do przedszkola ,to byl strzal w dziesiatke.Jedyne co Ci moge doradzic to szukac i jeszcze raz szukac az trafisz na odpowiednia osobe.Ja dawalam ogloszenie na portalu niania.pl ,pisalam tam w jakiej dzielnicy miasta mieszkam ,w jakim wymiarze czasu ma to byc praca jaka stawke moge dac za goodzine -panie zglaszaly sie same ,nie bylo wiec marudzenia ze np piatek wolny,czy ze stawka za niska ,bo zglaszaly sie osoby ,ktorym oferta pasowala.Icaly weekend byl casting co godzine kolejna pani .Na koniec decyzja moja i meza.Szukanie niani to niestety loteria bo taka osoba musi sie sprawdzic w praktyce,ta osoba ,ktora na rozmowie wypadla swietnie okazala sie totalna pomylka .Ale trzeba szukac szukac i jeszcze raz szukac .Nasza niania byla dyspozycyjna nie spozniala sie pogodna cierpliwa pozornie zasadnicza ale gdy trzeba bylo potrafila przytulic.Uczyla dziecko wierszykow piosenek rysowala malowala kleila wyklejanki chodzila na spacery .Mala bardzo ja polubila ...Idiotyczne wydaja mi sie porady o rzuceniu pracy ja chcialam pracowac zeby miec kontakt z zawodem i nie plakac po paru latach ze nie mam do czego wracac .Poza tym czas poza domem dobrze dzialal na mnie dziecko tez moglo ode mnie odpoczac .Tak wiec szukaj.

• haudrey Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 22:10
      a skąd jestes?
      • zajola Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 22:15

To wszystko jest kwestią ceny.
        • zajola Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 22:30

www.niania.pl/
        • ona3010 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 22:32
          jakiej ceny???
          niania za 20zł bedzie lepsza od tej za 7 zł??? Gdzie gwarancja?
          to chodzi o osobę trafioną. Do mnie z ogłoszenia piszą panie co chcą 25zł/h bo pracowały w Konstanicinie Jez. big_grin a mnie bardzo bawi.
          • zajola Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 23:12
            ona3010 napisała:

> jakiej ceny???
            > niania za 20zł bedzie lepsza od tej za 7 zł??? Gdzie gwarancja?
            > to chodzi o osobę trafioną. Do mnie z ogłoszenia piszą panie co chcą 25zł/h bo
            > pracowały w Konstanicinie Jez. big_grin a mnie bardzo bawi.

Mówiąc o cenie miałam na myśli nianię zarejestrowana , wyszkoloną w tym kierunku, sprawdzoną pod względem prawnym ( niekaralność, etc ) i taką , która ma potwierdzone referencje. A to niestety kosztuje .To, że ktoś zgłasza akces opieki nad dzieckiem , bo akurat nie pracuje i szuka , żeby się gdzieś zahaczyć niekoniecznie musi oznaczać ,że się do tej pracy nadaje, chociaż tego nie wykluczam.
            Inna rzecz - poczytaj na forum niana.pl czego czasami wymagają pracodawcy w ramach niby opieki nad dzieckiem. Włosy dęba stają, a z opieką nad dzieckiem niewiele ma to wspólnego, raczej bliżej takiej niani ma być do gosposi niż do wykwalifikowanej opiekunki.
            • madzioreck Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 23:39
              > Inna rzecz - poczytaj na forum niana.pl czego czasami wymagają pracodawcy w ra
              > mach niby opieki nad dzieckiem. Włosy dęba stają, a z opieką nad dzieckiem niew
              > iele ma to wspólnego, raczej bliżej takiej niani ma być do gosposi niż do wykwa
              > lifikowanej opiekunki.

Aż zajrzała z ciekawości - opieka nad dwojgiem dzieci, porządki, pranie, gotowanie, kreatywna ma byc i niepaląca - i to wszystko za 10zł na godzinę...
    • mamablue Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 26.11.11, 23:00
      Biedaku, współczuję... Czasem w życiu tak się po prostu układa. 3mam kciuki za to, żeby kolejna była tą docelową.
    • yenna_m Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 10:54
      z nianiami z netu bardzo ostroznie - generalnie nie polecam
      lepsza juz jest agencja

najlepsza niania to ta z polecenia, którą dostaje się w spadku po kims

generalnie mialam do dzieci chyba ze 4-5 nian. Z czego jedna to byl strzal w dziesiatke (cudna dziewczyna byla). Co do reszty - roznie bylo.

Nie przejmuj sie komentarzami na forum.
      Pamietasz, co napisalam Ci kiedys? Nie masz pojecia, kim sa te osoby i czy w realnym zyciu potraktowalabys serio ich dobre "rady".

Trzymaj sie i powodzenia w szukaniu niani.
    • wimperga Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 10:58
      Moje dzieci miały dwie nianie. Pierwszą z polecenia naszej sąsiadki (to był błąd - obie panie plotkowały sobie w domu albo naszym albo sąsiadki, a moimi córkami zajmowały się dorastające wnuczki sąsiadki oraz niania strzelała focha przy każdym naszym nawet 10 min. spóźnieniu - nic to, że dopłacaliśmy za dodatkową godz. Kto dojeżdża spod Warszawy wie jak to wygląda). Rozstaliśmy się z nią, kiedy okazało się, że ona nie umie, nie lubi, nie chce zajmować się naszą dwulatką, cały czas poświęca młodszej. Potem z ogłoszenia w gazecie przyszła młoda dziewczyna. Ja wcale nie byłam do niej przekonana ale starsza córeczka "zakochała się" w niej od pierwszego wejrzenia. I to był strzał w dziesiątkę. Była z moimi dziećmi ok. 2,5 roku, cała jej rodzina -rodzice, dziadkowie, kuzynki, kuzyni itp. polubili moje córeczki. I choć nie pracuje już u nas ponad 3 lata to utrzymujemy kontakt. Obecnie dziewczyny dojeżdżają z nami do szkoły w Warszawie więc spędzają z nami tyle czasu ile jest to możliwe w sytuacji naszej pracy na pełny etat. W naszym miasteczku poziom nauczania jest tragiczny więc wybraliśmy im dobrą szkołę, która zapewnia zajęcia, o których w R. możnaby tylko pomarzyć. Wydaje mi się, choć może się mylę, że jednak w mniejszej miejscowaści łatwiej jest wybrać nianię niż w wielkim anonimowym mieście. My z naszą po prostu mieliśmy szczęście.
      • grzalka Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 12:56
        Najlepszą nianię jaką miałam znalazłam poprzez ogłoszenia wywieszone w mojej okolicy (na słupach, na klatkach schodowych)- była absolutnie genialna i nadal utrzymujemy kontakt. Była to druga niania mojej córki, bo pierwsza, z polecenia, okazała się kompletnym niewypałem. Z bliźniakami natomiast było więcej przebojów i przerobili aż 4 opiekunki do czasu szczęśliwego pójścia do przedszkola- jedna kłamała i oszukiwała, druga była fajna, ale wyemigrowała do męża za granicę, trzecia zabierała dzieci do swojego domu i podczas gdy ona gotowała obiad dziećmi zajmował się jej mąż- nałogowy palacz papierosów. Ostatnia znów była udana. Jak widać bywa różnie, a dobrych niań jest mało- jakość pracy nie jest kwestią ceny, tylko osoby
    • annitka30 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 16:25
      nie stresuj się tymi wypowiedziami. to wyjątkowo podłe i nieprawdziwe, że jak pracujesz 8 h to jesteś złą matką. to tez nie jest tak, że jak dziecko jest z nianią dłużej godzinowo to lubi ją bardziej niż matkę - jakoś dziecko cieszy się zawsze inaczej, gdy przyjdzie mama, a inaczej, gdy niania, nawet ulubiona.
      jeśli chodzi o szukanie niani to proponuję osobę z polecenia ale z szeroko zarzucoinej sieci - nie tylko nianie znajomych, ale np. ciotki koleżanek, siostry matki koleżanki, kuzynka szwagierki itp - po prostu każdemu, kto ma jakąś szeroka sieć znajomych mów, że szukasz niani i niech one się rozpytają.
      u mnie piewsza niania - prawdziwy skarb - to była koleżanka matki koleżanki z pracy mojego męża - rozgadal w firmie problem, jego koleżanka powiedziała mamie, ta, że ma koleżankę która szuka takiej pracy i super. robiłam wtedy casting i była totalna porażka jeśli chodzi po panie z ogłoszenia. kolejne tez tak miałam - koleżanka szwagierki, teraz - siostra córki koleżanki mojej mamy. chodzi o to, że sa to osoby nieanonimowe, znane z nazwiska, jakoś sprawdzone w środowisku pod względem charaktorologicznym chociaż.
      polecam też z doświadczenia - choć wiem że jest odwieczny spór - studentki pedagogiki i psychologii , zaoczne oczywiście - na wydziałach bym rozwiesiła.
      • yenna_m Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 21:11
        annitko, bo ideały zapomnialy, ze praca w duzym miescie = tak naprawde 10 godzin poza domem (wliczajac czas na dojazd i stanie w korkach wink )

sie nagle wszystkie takie swiete, idealne i poswiecajaco-pierdzące zrobily
    • aagnes Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 17:13
      Przpraszam bardzo - co jest dziwnego w tym, ze matka pracuje na caly etat? To chyba powinna byc norma, ze kazda kobieta ma gdzie i po co wracac po macierzynskim. Ile ma siedziec w domu zeby bylo ok?
      to tak obok tematu niani, zreszta tez polecam taka, ktora ma dziecko w podobnym wieku co Twoje, mysle, ze na dobre to wyjdzie wszystkim.
      • yenna_m Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 21:13
        ano
        ale jak rozoczniesz wątek o feminizmie, to kazda feministka, ze ho ho wink
        a w praktyce wtłoczą kazdą kobietę w niechciany przez nią i nieakceptowany przez nia z roznych powodow kierat domowy
    • volta2 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 17:32
      fajnie, że kontynuujesz wątek - to po pierwsze

a od siebie dodam tylko, że nie należy bać się zmian, bo za każdym razem wiesz, jakiego błędu nie popełnić, więc ryzyko kolejnej nieudanej niani się zmniejsza.

u nas każda następna niania była w czymś lepsza i ogólnie lepsza niż poprzednia - na początku bałam się zmiany, bo pani już znana, choć średnio dobra i dziecko jej wyraźnie nie lubiło...
      no ale jest już rok, półtora, to niech doczeka do przedszkola...
      i co miesiąc, że kasy mało...

jak zachorowała to zmieniliśmy, i następna - nie super, ale już była o półkę lepsza, jej prace plastyczne robione z dzieckiem zachwycały nawet nas, dorosłych, odeszła po 2 miesiącach i ok, znaleźliśmy następną, jeszcze lepszą.

też odeszła po roku, argumentując, że syn idzie do przedszkola - i ok, poszukaliśmy następnej - i ta też choć zielona(bo to jej pierwsza praca jako niani była) okazała się być najfajniejsza i dla mnie i dla dzieci.

po prostu po którymś tam szukaniu szybciej się wie, która będzie lepsza i tą się wybiera, jak odchodzi, to znajduje się jeszcze szybciej, zaczynasz być po prostu specem od hrsmile

moje wszystkie nianie były z ogłoszenia, bez żadnego polecenia a często i bez doświadczenia, chyba że za takie uznamy bawienie wnuków, lub siostrzeńców.

ogłoszenia zwykle dawałam na niania.pl - co oczywiście warunkowało zgłaszanie się mlodych kandydatek. ale jak właśnie takiej szukałam, bo nie chciało mi się "wychowywać" starszych babć, które z racji bycia matkami i babciami wiedziały lepiej a z racji wieku nie chciały przyjmować uwag od "smarkuli".

w podsumowaniu - ponieważ każda niania była lepsza od poprzedniej to dzieci natychmiast przestawały tęskinic za poprzenią nianią.
      a mój syn na widok swojej pierwszej niani(w mojej ocenie najgorszej z możliwych) gdy ją spotakał po roku niewidzenia "sprzeprzał"(napawdę nie da się tego inaczej określić) tak, że ledwo go dogoniłam. to było najlepsze świadectwo jej pracysad(do dziś mam wyrzuty sumienia, że jej nie pogoniłam po roku)

także ciesz się że odeszła, bo i tak na nią narzekałaś. wierz w to, że następną wybierzesz lepiej. co do pieniędzy - zaoferowałabym system że na początek trochę mniej a jak się sprawdzi i będzie podobać i jej również będzie dobrze u was, dopasuje się - zaoferujesz podwyżkę na tyle satysfakcjonującą, że nie odejdzie.

możliwość mieszkania - to dla mnie osoboy postronnej, żaden bonus. tego bym nie podkreślała w rozmowie, bo to znaczy ni mniej ni więcej że mieszkacie gdzieś daleko i nikt u was nie chce pracować choćby z tej przyczyny, bo skoro ty sama szukasz na 10 godzin bo musisz dojechać, to ten kto dojeżdża do was - musi mieć poza domem 12 godzin. te 2 ekstra na dojazd są przecież niezmienne. no chyba że ktoś z osiedla?
      • lejdi111 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 27.11.11, 17:39
        wiem, że każdy jest inny ale akurat ja szukałam kiedys niani z własnymi dziećmi. Zależało mi aby młody miał kontakt z dzieciakami.
    • jajko54 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 11:17
      ja akurat obie nianie znalazłam z potralu niania.pl ale to dawno było, może teraz jestr trudniej znalezc? pierwsza była niedoświadczona ale miała dużo rodzeństwa smile była cudowną nianią. druga-dorywcza była taka sobie ale też nie grymasiłam bo ciężko kogoś znaleźć do pracy dorywczej.
      a co do 10h poza domem to się zgadzam że to nieludzkie i dla dziecka nie zostaje zbyt dużo czasu. ale to rzeczywistość niestety. jeśli się da, próbujcie z pracodawcami negocjować zmniejszenie etatu. pracowałam tak przez kilka lat i bardzo polecam. w takiej Szwecji rodzice dzieci do 14 lat mają prawo do zmniejszonego etatu. w Polsce tylko do 3 lat ale i tak warto.
      • joanna_poz Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 14:38
        ja miałam jedną jedyną nianię przez 3,5 roku - wlasnie znalezioną przez ogłoszenie niania.pl
        była (prawie) idealnasmile

do dziś się przyjaźnimy.
        • 1maja1 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 16:51
          --Caly wolny czas poswiecam tylko dzieciom i jestem zapewne lepsza matka niz niejadna z tych mam w domu ktore sfrustrowane siedza na forum non stop bo nie maja kontaktu ze swiatem zewnetrznym. Zenada, tak doluja sie wzajemnie tylko polskie matki. MIeszkalam w UK jakis czas i tam kobiety sa solidarne, tu dominuje polska bezinteresowna niezyczliwosc. Naprawde smutno to czytac drogie Panie.
    • jowita771 Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 28.11.11, 23:39
      Spróbuj przez niania.pl może. Ja tam znalazłam. W sumie miałam trzy nianie, wszystkie z internetu. Dwie pracowały krótko, a jedna parę lat i to była nasza najlepsza niania, córka ją uwielbiała, ja miałam z nią świetny kontakt, nadal się kumplujemy. Moja córka kwiczy ze szczęścia, kiedy ukochana nianiusia nas odwiedza. Niedługo będę szukać niani dla młodszego dziecka, mam nadzieję znowu trafić na fajną babkę.
    • joannakufel Re: Niania odeszła - jak znaleźć dobrą nową? 25.12.11, 19:46
      Witam serdecznie znalazłam informację , która mnie interesuje mieszkam w dość małej miejscowości 30 ty osób i także mam problem ze znalezieniem nowej niani , poprzednie chciały zarabiać więcej niż ja i do tego najlepiej z daleka od kuchni (oczywiście gotowanie tylko dla moich dwóch synów) daleko od spacerów a jedna to nawet się nie kryła aby jak wchodzę wyłączyła telewizor , czy jest ktoś ,kto mi pomorze jakich referencji oczekiwać od takiej osoby gdzie najlepiej szukać itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka