Dodaj do ulubionych

pierwsze sniadanie

29.11.11, 17:32
przygotowuje prezentacje pierwszego śniadania dla kl 1-3 szkoly podstawowej.

jak zainteresować dzieci zdrowa zywnoscia, zaprezentować inne pierwsze sniadanie, mam tutaj na mysli przygotowanie kaszy jaglanej z jabłkiem i bananem, lub owsianki z jablkiem, a co najwazniejsze zachęcić ich do zjedzenia tego.

rozmawialam juz z tymi dzieciakam. nie wiedza co to owsianka, ani kasza jaglana.

kasze i owsianke przygotuje w domu.
jakie produkty powinnam zabrac jeszcze na prezentacje. bedzie to spora grupa dzieci.

prosze o pomysly jak zainteresowac tych mlodych ludzi.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 17:35
      Na mleku ta owsianka i kasza?
    • karo.8 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 17:43
      kasza i owsianaka na mleku i wodzie.
    • edelstein Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 17:53
      Mam nadzieje,ze skonsultowalas swoj pomysl z rodzicami tych dzieci i jestes pewna,ze zadne z nich nie ma przeciwskazan do zjedzenia takiego sniadania.
    • z_lasu Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 17:55
      > kasze i owsianke przygotuje w domu.

No, to przekonać ich będziesz mogła tylko smakiem ("szlachetne zdrowie" to abstrakcja dla większości dorosłych, a co dopiero dla małych dzieci). A to się raczej nie uda, bo będzie dla nich za mało słodkie.

Gdybyś gotowała razem z nimi (jeden odmierza, drugi wsypuje, trzeci miesza itd.) to pewnie miałabyś większe szanse... A tak, to nie wróżę Ci sukcesu...
      • najma78 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 18:17
        z_lasu napisała:

> > kasze i owsianke przygotuje w domu.
        >
        > No, to przekonać ich będziesz mogła tylko smakiem ("szlachetne zdrowie" to abst
        > rakcja dla większości dorosłych, a co dopiero dla małych dzieci). A to się racz
        > ej nie uda, bo będzie dla nich za mało słodkie.
        >
        > Gdybyś gotowała razem z nimi (jeden odmierza, drugi wsypuje, trzeci miesza itd.
        > ) to pewnie miałabyś większe szanse... A tak, to nie wróżę Ci sukcesu...

Zgadzam sie smile Taka droga najlepsza aby trafic do dzieci. Dobrze aby kasze byly przygotowane na wodzie jak i na mleku bo nie wszystkie dzieci lubia mleko, inaczej smakuje zimne z platkami a inaczej ugotowane. Dobrze abys oprocz owocow swiezych i suszonych zaprezentowala im tez mozliwosci slodzenia, np. miod, ciemny cukier itp. No i koniecznie wyprobuj to w domu zeby bylo smaczne.
        • z_lasu Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 18:55
          Jeśli autorka zdrowo się odżywia, to przyrządzi to tak, żeby było zdrowe i dla niej to będzie smaczne: nie przesłodzone, nie przesolone itd. Dla dzieciaków przyzwyczajonych do śmieciowego żarcia to będzie ohydne - bez smaku, ani słodkie, ani słone, i jeszcze ta konsystencja... bleeee....

Przepraszam karo.8, że Ci tak skrzydła podcinam, ale myślę, że jest sporo zdrowych rzeczy, które mogłyby tym dzieciakom zasmakować (choćby bakalie czy marchewka jako przekąska), ale - moim zdaniem - owsianka akurat do nich nie należy. Nie na początek, bo tylko się zrażą...
          • aneta-skarpeta Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 11:46
            ja sie nie zgodze, ja staram sie karmic rodzine zdrowo, ale nie bez grzechow, natomiast moj syn by jadl tylko slodycze i kfcwink gdyby mogł

natomaist jak sie go zaangazuje to uwielbia robic zdrowe kanapki, nie przeszkadza mu ciemny chleb, jajko, warzywa etc
            wszyscy potem to chwalą, zjadaja ze smakie, on rowniez

to samo z salatką owocową, ktora jest kolorowa i łądna, słodka, mozna dac te owoce, ktore sie lubi, mozna ludzika ulozyc z kawalkow a potem zjesc mu głowę

nie robmy z dzieci takich malych koszmarkow bo przy odrobinie zaanagzowania mozna wiele z nimi zrobic
            nie kazde jest zywione tylko marsami i mcdonaldsem
          • andaba Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 20:11
            z_lasu napisała:

ale myślę, że jest sporo zdrow
            > ych rzeczy, które mogłyby tym dzieciakom zasmakować (choćby bakalie czy marchew
            > ka jako przekąska), ale - moim zdaniem - owsianka akurat do nich nie należy.

Powiedz to moim dzieciom.
            • z_lasu Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 20:44
              No, ale domyślam się, że poza tą owsianką nie karmisz dzieci codziennie przesolonymi i przesłodzonymi fastfoodami? Ja nie twierdzę przecież, że żadne dziecko nie ruszy owsianki, tylko że kiepsko się ona nadaje do przekonywania niedużych dzieci karmionych na co dzień śmieciowym żarciem.
    • kora20 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 18:31
      moim zdaniem powinno się edukować rodziców
      i jeszcze dorośli muszą dawać przykład dzieciom sami jedząc te zdrowe płatki i kasze na śniadanie
    • kali_pso Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 18:57

A po co ty te dzieci chcesz tą kaszą na siłą uszczęsliwiać? Co to za nowomoda- kasze na deser?
      Sama też to zjadasz na deserek?winkp To już nie ma nic innego, zdrowego i do tego smacznegowink dla dzieci do jedzenia na śniadanie?
      • kali_pso Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 18:58

trochę za szybko poszło...nie możesz zacząć od jakichś musli itp.? Tylko od razu armata z kaszą?
        • karo.8 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:21
          dodam jeszcze,ze kasze podalam dieciakom kolezanki, ktora twierdzila, ze oni na pewno tego nie zjedza.
          Zjedli ze smakiem wlasnie na deser.
      • karo.8 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:18
        Ja i moj dzieciak jemy na pierwsze sniadanie na przemian owsianke i kasze jaglana. Pyszne, moge tylko polecic. Jest jesien, nadchodzi zima. Nalezy podac dzieciom na pierwsze sniadanie cos cieplego. Śniadanie powinno dostarczać dzieciom przede wszystkim składniki odżywcze, które zapewnią energię do nauki na cały dzień.
        Ta zasada w szczególności dotyczy dzieci, które czeka wzmożony wysiłek, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Udowodniono, że dzieci, które idą do szkoły z tzw. „pustym brzuszkiem”, mają znacznie gorszą zdolność koncentracji i gorzej radzą sobie z nauką.
        Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania, przygotowanego przez rodziców znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski, dostępne w sklepiku szkolnym.
        Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie - gotowaną na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z bakaliami. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest nie tylko sycący, ale i lekkostrawny.Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej
        • edelstein Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:36
          Po pierwsze mnie np nie interesuje co jadasz ty i twoje dziecko,po drugie to mit,ze posilek musi byc cieply,po trzecie jako matka alergika podalabym cie do sadu o narazenie zdrowia mego dziecka.Dobrze,ze nie wpadlas na idee musli z orzechamiuncertain
        • dorry Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:41
          Sama napisałas, żeby kasza była ciepła. Czy ta, którą przyniesiesz z domu taka właśnie będzie? Moim zdaniem kasza jaglana jest dobra tylko ciepła, zaraz po ugotowaniu. Zimna raczej nie będzie dzieciakom smakować.
          Może spróbuj z ryżem? Ryż z jabłkiem to pyszna klasyka. Najlepiej z brązowym, ale taki trzeba umieć wybrać odpowiedni i dobrze ugotować. Jabłka mogą być z rodzynkami, orzechami, morelami i miodem, mniam.
        • najma78 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 20:49
          karo.8 napisała:

> Ja i moj dzieciak jemy na pierwsze sniadanie na przemian owsianke i kasze jagl
          > ana. Pyszne, moge tylko polecic.

Moje dzieci jadaja owsianke ale rzadko. Kasza jaglana i owsianka sa zdrowe i moga byc smaczne ale zeby jest tylko to na sniadania na przemian to przeciez nuuuuda i mozna sie zniechecic jak do wszystkiego co jada sie codziennie.

Jest jesien, nadchodzi zima. Nalezy podac dzieciom na pierwsze sniadanie cos cieplego.

To juz mit. Moze byc na cieplo jak i na zimno.

> Dzieci powinny zjadać swoje pierwsze śniadanie w domu.

Szczerze to nie bardzo rozumiem co to jest drugie sniadanie i na czym ono polega. My jemy jedno sniadanie, po 2-3 godzinach przekaske, jest to zazwyczaj owoc albo warzywo i woda to jedza dzieci w szkole ale i w domu, potem miedzy 12-13 mamy lunch czyli posilek pozywniejszy, jak obiad, po 2-3 godzinach przekaska i miedzy 17-18 obiad. Sniadania sa urozmaicone tak jak i reszta posilkow, czasem sa to platki (rozne rodzaje) z mlekiem i to zimnym, czasem owsianka, czasem pancakes z owocami i z syropem klonowym, czasem tost z maslem, czekolada, maslem orzechowym albo dzemem, czasem jajko sadzone, grilowane pomidory i kielbaski, czasem kanapki z serem itp. jest tego masa i ciagle cos innego, zeby rzadko sie powtarzalo, do picia najczescierj sok pomaranczowy.

Pamiętajmy o tym, że dzieci, które nie jedzą śniadania, przygotowanego przez rodziców znacznie częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski, dostępne w sklepiku szkolnym

Tu gdzie mieszkam w szkolach nie ma sklepikow, jest za to stala pora przekasek i stala pora obiadowa i zwraca sie uwage na to co dzieci jedza.

> .
          > Dietetycy chętnie zalecają kaszę jaglaną, szczególnie na śniadanie - gotowaną n
          > a wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z bakaliami.

Czy ja wiem, czy akurat na sniadanie,zalecenia sa rozne w zaleznosci od kraju. Wg mnie kasza nadaje sie bardziej na lunch, jako np. skladnik zup lub na obiad np. jako tapioca pudding (czesto w szpitalach byl serwowany), jest tez bardzo dobra jako skladnik salatek np. peczak czy kuskus.
        • madzioreck Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 21:53
          No jasne, bo albo jest ciepłe śniadanie, albo pusty brzuszek, nic pomiędzy nie ma.
          A lecytyna jest też np. w żółtkach jajek.

Ja, jeśli już, zrobiłabym jakiś wybór - bo jakbyś mnie usiłowała nakłonić do zjedzenia owsianki albo jagiełek na wodzie i/lub mleku, to bym Ci zwymiotowała na biurko smile
        • z_lasu Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 02:32
          big_grinbig_grinbig_grin Dziękujemy za wyczerpujący wykład. smile Zasadniczo zgadzamy się z linią programową smile Ale jak rozumiem wątek nie jest o tym co jest zdrowe a co nie, tylko o tym jak przekonać przeciętnego zjadacza chipsów w wieku do lat 9 do zdrowego odżywiania. Moim zdaniem owsianką się nie da, ale mogę się mylić. Natomiast argumentem o lecytynie i braku glutenu to już na 100% się nie da (a dzieci bezglutenowe znają na pewno jaglankę aż za dobrze...)
    • gryzelda71 Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:04
      Musisz trafić na klasę gdzie uczą się dzieci ematek.One będą wiedziały co to kasz i zjedzą z apetytem taka na wodzie bez dodatków w postaci soli czy miodubig_grin
      • iin-ess Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:16
        Dokladnie, moim zdaniem przede wszystkim powinno się edukować i przekonywać rodziców- to oni kaształtują nawyki żywieniowe dzieci.
    • poppy_pi Re: pierwsze sniadanie 29.11.11, 19:24
      Rzeczywiście powinnaś się dowiedzieć, czy dzieciaki nie są uczulone na krowie mleko lub dodatki, które chcesz nawrzucać do kaszy. Ja też nie wierzę większego sukcesu niestety sad Jako dziecko nie jadłam rano śniadań, po prostu nie byłam w stanie nic przełknąć przynajmniej godzinę od wstania.
    • moofka Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 08:42
      > jak zainteresować dzieci zdrowa zywnoscia, zaprezentować inne pierwsze sniadani
      > e, mam tutaj na mysli przygotowanie kaszy jaglanej z jabłkiem i bananem, lub ow
      > sianki z jablkiem, a co najwazniejsze zachęcić ich do zjedzenia tego.

forma i wyglad
      przede wszystkim
      musi byc atrakcyjnie podane
      jest taka stara ksiazka 'kuchnia pelna cudow' w necie znajdziesz skany,
      kilka czesci cecyli knedelek
      niewyczerpane zrodlo i inspiracji
      i duzo innych
      moje dzieci zjadaja i kasze i owsianki ze smakiem

• ga-ti Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 09:44
      Wspólnie z dzieciakami przygotujcie dodatki, pokrójcie, pomieszajcie; wspólnie udekorujcie. Może się uda.
      Moje dzieci na śniadanie owsianki ani jaglanki nie jedzą. I nie tylko na śniadanie. Kasze jemy na obiad do mięska (gryczaną, jęczmienną, pęczak) lub w zupach jako "zagęszczacz" (jęczmienna, manna, jaglana). Mannę na mleku jadam tylko ja.

I tu moje pytanie: jak i kiedy robicie kasze na śniadanie?

Co do dzieci, może faktycznie bezpieczniej będzie na początek z płatkami na mleku, zdrowymi kanapkami, jajeczniczką ze zdrowymi dodatkami.
      Można zamiast zwykłych czipsów zaproponować czipsy marchewkowe, bananowe, jabłkowe; zamiast słodyczy bakalie; sałatki owocowe itp.
    • aneta-skarpeta Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 11:37
      a musi byc ta kasza jaglana z jablkiem?
      u mojego bylo robienie sałatek owocowych i zdrowych kanapek

sama widze ze najwazniejsze to pokazac ze zdrowe to tez ładne i ładnie podane

choc oczywiscie mozna np pobawic sie w robienie kuli z kaszy i oblanie jej zmikosowanymi truskawkami czy utartymi jablkami

natomiast kupka kaszy polana jabkiem nie wyglada apetycznie nawet dla doroslego

ja bym poszła w cos co dla dzieic bedzie wygladalo atrakcyjnie, zabawnie, wesolo- zeby wytworzyc interakcje ze zdrowym jedzeniem
      powiem tyle, ze jak syn w pierwszej klasie mial salatke owocowa w skzole to potem musialam ją jesc codziennie- bo przeciez zdrowa a pani powiedziala, ze robimy ( dzieci) najlepsza na swieciesmile

mozna tez sie pokusic o pokrojenie jablka etc w kształt frytek, z innych owocow zrobic hamburgera etc-

zeby bylo atrakcyjnie dla dzieci, zeby dzieciom nie kojarzylo sie żle

aha kasza dla mnie tylko w obiedzie i nie na slodko
    • sotto_voce Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 20:05
      Już widzę miny mam i tatusiów, którzy o godz. 6:30 rano zamiast zalać dziecku płatki albo obłożyć kanapkę staną przed koniecznością gotowania jaglanki (przez pół godziny od zagotowania, mieszając)smile

Jeśli chodzi o samo spożycie - nie przewiduję większych problemów ze zjedzeniem kaszki czy płatków na słodko z owocami, większość dzieci, które znam lubi takie potrawy. Problem ze zdrowym odżywianiem jest chyba raczej odwrotny - jak to zrobić, żeby dzieci nie jadły śmieci.
      • szary_platek_rozy Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 20:08
        ja bym sobie darowala
      • z_lasu Re: pierwsze sniadanie 30.11.11, 20:47
        Nie trzeba mieszać smile A nawet nie wolno - bo jak raz zamieszasz, to już potem rzeczywiście musisz bez przerwy do końca. Tak samo ryż, gryczana itp.
    • kwiatekwdoniczce Taki pomysł mam 30.11.11, 21:26
      Może zacznij od rozdania dzieciom obrazków z różnym jedzeniem i niech pogrupują to na zdrowe i niezdrowe jedzenie (np. na kartonie z tabelką zdrowa/niezdrowa żywność przykleją obrazki). Jak jest ich dużo to niech zrobią to w grupach. Zrób zawody, która grupa pierwsza to zrobi, dostaje w nagrodę jabłko (lub coś innego zdrowego). Potem już wszyscy wspólnie sprawdzacie czy każda grupa zrobiła poprawnie. Przy okazji rozmawiacie co to jest zdrowe jedzenie. Potem przechodzicie do robienia zdrowego śniadania: dajesz im przygotowaną kaszę, owsiankę i oddzielnie owoce, bakalie i każdy (lub w kilkuosobowych grupach jeśli nie będizesz miała tyle owsianki) robi według własnego przepisu potrawę. Potem robicie degustację i dzieci wybierają najlepszą potrawę. Zwycięzcy dostają nagrodę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka