Dodaj do ulubionych

Świąt nie będzie;-(

30.11.11, 15:58
Piszę to dlatego bo muszę to z siebie wyrzucić, nawet nie musicie tego komentować.
Mój mąż wziął zaliczkę z firmy w kwocie 500 zł na delegację, ale nie jest w stanie przedstawić faktur (nie wiem dlaczego) i musimy oddać tę kasę, mamy zaległy czynsz (300 zł), plus bieżące rachunki jakieś 2500 (wynajmujemy mieszkanie) i okazuje się że nie będzie nas stać na święta bo mój mąż jest teraz na zwolnieniu 3 tydzień (miał wypadek) więc wypłata może z 3000 tysiące będzie,ja co prawda mam zasiłek chorobowy w kwocie 800 zł więc jakoś byśmy dali radę ale się okazuje że mi go wypłacą dopiero w styczniu za listopad bo wzywali mnie do orzecznika, teraz jakiś ktoś musi je zaaprobować (l4) i dopiero dostanę pieniądze w styczniu. Niby mają na to 30 dni ale nic im nie zrobię jeśli to będzie trwało tak długo bo "nie tylko Pani musimy wypłacić, a skąd mamy na to brać?''
Choinkę załatwiłam za czekoladę milkę sztuczną,bombki od rodziców byle się nie zapożyczać z kasą i jakoś dać radę ale na prezenty dla córki już nie będzie. Postaram się żeby dostała chociaż drobiazg ale i tak jest mi przykro;-(
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:04
      Mężulo przebimbał kasę na delegację? I nie wiadomo, dlaczego nie ma faktur? Mówić nie umie, czy strzelił focha?
    • iuscogens Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:08
      Przyciśnij go, jak to nie ma faktur??
    • tezee Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:09
      Sytuacje losowe swoją drogą ale ja co dziennie słyszę od kogoś ze nie ma na święta ,
      Ja na święta mieć będę,gorzej z sylwestrem /nowym rokiem bo to końcówka roku/miesiąca , przelew dostanę 2 stycznia ,
      mam obawy bo dużo wydatków w grudniu , kasy nie przybywa , wszystko coraz droższe i musze jeszcze ubezpieczyc auto w tym miesiącu.
    • pitahaya1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:10
      Co mąż z tą delegacją zrobił?
      -hotel
      -wyżywienie
      -jakieś bilety przejazdu
      -inne wydatki z tym wyjazdem połączone
      ?? Przepił i przetańczył?
      Co znaczy "nie pamięta"? Ma to jakiś związek z wypadkiem?

Jest okres przedświąteczny. Możesz dorobić pieczeniem, gotowaniem, sprzątaniem...
      Ostatecznie pożycz pieniądze od kogoś z rodziny. Wiem, mało fajny pomysł ale jeśli masz parcie i jest to jednorazowa pożyczka, może ujdzie.
      • heca7 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:14
        Dorosły człowiek i nie wie dlaczego nie ma faktur? I nie wie, że sytuacja w domu trudna??? Współczuję.
    • triss_merigold6 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:18
      A mąż wie dlaczego nie ma faktur? Chyba powinien podzielić się tą wiedzą.
      • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:29
        pewnie dlatego nie ma ze za ta specyficzna forme towarzyszenia mezczyznie raczej faktur sie nie wystawia wink
        • triss_merigold6 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:00
          Są agentury wystawiające faktury, znajoma tak swojego partnera nakryła.
          • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:05
            to trzeba byc totalnym idiota
        • krejzimama Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 18:06
          OOO!!! Pierwszy raz sie zgodze z frikłejwem,
    • lolinka2 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:23
      hmm... nawet agencje towarzyskie wystawiają faktury za tzw konsumpcję.
    • marzeka1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:26
      "Mój mąż wziął zaliczkę z firmy w kwocie 500 zł na delegację, ale nie jest w stanie przedstawić faktur (nie wiem dlaczego)"

- cóż, o ile na wypadek , chorobę nie bardzo wpływ mamy, to tutaj jak najbardziej. Ty nie wiesz, ale mąż z pewnością wie, dlaczego nie może przedstawić faktur i dlaczego nie będzie 500 zł., za które można jednak święta wyprawić.
    • kinguch Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:27
      Ale czegoś nie kumam, tak ci w zusie powiedzieli? Jak już pisałam w innym wątku, mój mąż też miał orzecznika w związku ze zwolnieniem i pieniądze wpływały bez opóźnień(w zawrotnej kwocie 1700zł, przy rachunkach 1600zł, to dopiero święta będziemy mieli uncertain). Z tego co wiem ze źródeł zusowskich bardzo rzadko zdarza się by w związku z kontrolą zwolnienia nie wypłacili terminowo zasiłku!
    • a.va Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 16:55
      Mąż wcale nie musi przedstawiać faktur. Jeśli ich nie ma, należy mu się ryczałt za nocleg i diety. Czyli część zaliczki będzie pewnie musiał zwrócić, ale na pewno nie całe 500 zł.
      • best_bej Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:10
        ale nie ma faktur bo zgubił? niech wystawią duplikaty.
        chyba że faktur nigdy nie było... nie darowałabym bo cała rodzina na tym traci.
      • pitahaya1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:14
        Ryczałt za nocleg przysługuje o ile ten nocleg był. Bywa, że delegacja zamyka się w jednym dniu ew, wyjazd nocą, dzień pracy i powrót nocą. Ile teraz jest diety? 21zł?
        • e_r_i_n Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:50
          23. A ryczałt za nocleg 35 zł. Szał wink
          • a.va Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:39
            To zależy, gdzie był, może za granicą.
    • imasumak Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:23
      Zapłać za zaległy czynsz i najpilniejsze rachunki, a bieżący czynsz uregulujesz gdy zasiłek chorobowy dostaniesz.
      A męża, skoro kasę wydał nie wiadomo na co, zmobilizuj, żeby coś dorobił.
      W najgorszym wypadku pożycz parę groszy, ale zrób ze względu na dziecko chociażby najskromniejsze święta.
      • zefirek1612 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:31
        Twierdzi że się rozeszły, ja nie będę się z nim kłócić bo już zmęczona jestem... staram się jakoś to ogarnąć, żeby te święta jednak były z choinką,prezentem dla córki...
        tak, tak mi powiedzieli w zusie, pani która odebrała telefon jeszcze coś przeżuwała...
        Kiedyś dawno temu, miałam wypłacany zasiłek z zus w Kołobrzegu, pieniądze na czas,świetny kontakt (pisali pisma z informacjami) a w Poznaniu jakaś masakra jest. Siedziałam na korytarzu, widziałam jakie te panie cały czas chodzą po pokojach z teczkami i je przekładają, Nagrać, podłożyć bonanzę i na youtube. Mam nadzieję że to ostatni raz kiedy będę zmuszona pobierać zasiłek.
        • zebra12 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:40
          To był na tej delegacji czy pieniądze się rozeszły...
        • lolinka2 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:43
          zefirek, za co ty siebie tak nie lubisz, bo chyba musisz siebie wyjątkowo nienawidzić. Co jeden to durniejszy w twoim życiu...
        • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:48
          zefirek1612 napisała:

> Twierdzi że się rozeszły, ja nie będę się z nim kłócić bo już zmęczona jestem..

Wiesz Zefirku, z tego co piszesz można wysnuć wniosek, ze to chyba nie pierwszy raz, kiedy Twój mąż nawalił. Smutne to ...
        • angazetka Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:00
          Zgłupiałaś? Nie chcesz się kłócić i wolisz nie wiedzieć, gdzie się podziało pięć stów? A to, że urzędniczka "przeżuwała" - no zbrodnia, powinna cały dzień siedzieć o suchym pysku i czekać na telefon. W złą stronę kierujesz złość.
          • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:38
            angazetka napisała:

> Zgłupiałaś?

Już myślałam, że to do mnie...
            Ufffwink
          • madzioreck Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:45
            Przepraszam, od przeżuwania jest, zdaje się, przerwa na posiłek. Jak się w pracy ma kontakt z ludźmi, to się nie przeżuwa, proste...
            • angazetka Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:47
              Aha. A jakby w tej przerwie nie odebrała telefonu, to by była leniwą zołzą, co to nawet słuchawki nie podniesie.
              • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:52
                Mój mąż w czasie przerwy śniadaniowej nie odchodzi od biurka, bo nie ma takiej możliwości.
                Nawet jeśli w tym czasie nie odbierze telefonu, to raczej trudno wyprosić za drzwi petenta.
            • mgla_jedwabna Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:16
              A jak zamiast zrobić sobie przerwę pracuje również w czasie "przeżuwania" to tym gorzej dla niej, tak?
        • miedzymorze Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:54
          zrób z córą zabawki i łańcuchy na choinke z papieru, w necie jest mnóstwo pomysłów.

Nawet jak nie ma faktur, delegację można rozliczyć, lista diet tu
          podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/316246,dieta_w_delegacji_krajowej_wynosi_23_zl.html
          Owszem, 23 zł to nie majątek, ale w takiej sytuacji głupio byłoby z nich rezygnować.

Zrób barszcz i pierogi, a prezenty dla młodej kaz kupić mężowi ;> Mają być i kropka ;D moze mu się rozum co do faktur rozjaśni ...

pozdr,
          mi
          • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:03
            miedzymorze napisała:

> > Zrób barszcz i pierogi, a prezenty dla młodej kaz kupić mężowi ;> Mają być
            > i kropka ;D moze mu się rozum co do faktur rozjaśni ...
            >
            Ja bym się obawiała, że w desperacji weźmie znowu zaliczkę...
        • ola33333 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:56
          a maz nie moze zadzwonic do hotelu, zeby mu chociaz duplikat faktury wystawili?? Zwrot za hotel to juz zawsze cos..
        • yuka12 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:04
          Z ZUS w Poznaniu się zgodzę, chociaż miałam znajomą, która tam pracowała. I twierdziła, że pracują ciężko i zarabiają mało, a reszta idzie na dodatki dla kierownictwa smile. Jak potrzebowałam jakiejkolwiek informacji, dzwoniłam do ZUS w Koszalinie i dzięki temu poradziłam sobie i ze swoją firmą i z ZUS-em poznańskim. Dowiedz się więc, czy w przypadku spóźnienia wypłaty nie powinnaś otrzymać np. pisemnego wyjaśnienia tego spóźnienia.
          Poza tym świetnie Cię rozumiem. Moja połówka ma problemy zawodowe i przez to teraz i w najbliższych miesiącach prawdopodobnie nie wpłynie na nasze konto 2/3 naszych dotychczasowych dochodów. Na szczęście nie zapraszaliśmy żadnych gości na Święta i sami się nigdzie nie zaprosiliśmy. Nie wiem tylko, jak opłacimy rachunki w przyszłym roku sad .
        • kamelia04.08.2007 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 01:21
          zefirek1612 napisała:

> Twierdzi że się rozeszły, ja nie będę się z nim kłócić bo już zmęczona jestem..

rozeszły się same cichaczem?
          Ususzyłabym głowe, żeby sie dowiedziec na co poszło 5 stów.
    • andaba Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 17:46
      zefirek1612 napisała:

więc wypłata może z 3000 tysiące będzie

Nawet nie wiesz, ile osób ci zazdrości takich świetnych dochodów.
      • iwles Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 18:12
        >> więc wypłata może z 3000 tysiące będzie
        >
        >
        > Nawet nie wiesz, ile osób ci zazdrości takich świetnych dochodów.

z czego 2500 pójdzie na bieżące rachunki, 500 na oddanie zaliczki. I już nie ma czego zazdrościć.
        • kropkacom Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 18:15
          Zazdrościć można wszystkiego. Nie doceniasz ludzi.

Do autorki. Może nie chce ci się kłócić z nim, ale facet który nieciekawe czasy zmienia na tragiczne, to dno. Pomyśl później o tym.
        • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:51
          > z czego 2500 pójdzie na bieżące rachunki, 500 na oddanie zaliczki. I już nie ma
          > czego zazdrościć.

No, nie wiem. Skoro od trzech milionów odejmiesz trzy tysiące, to zostaje jeszcze 2 mln. 397 tys. Jak dla mnie ok ale może dla córki Kulczyka bida z nędzą wink
      • imasumak Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 19:52
        Rzeczywiście, jest czego zazdrościć - męża, który wiedząc, że sytuacja w domu jest ciężka, rozpuszcza zaliczkę i nie jest wstanie udokumentować wydatków.
        Super gościu po prostu. uncertain
        • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:56
          Ja tam nie wiem czego bardziej zazdrościć czy męża który po wypadku to jednak te 2.5 tysiąca przyniesie mimo, że 500 zł przehulał, czy też żony która 800 zł (nie)może przynieść.
          • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:05
            scibor3 napisał:

> Ja tam nie wiem czego bardziej zazdrościć czy męża który po wypadku to jednak t
            > e 2.5 tysiąca przyniesie mimo, że 500 zł przehulał, czy też żony która 800 zł
            > (nie)może przynieść.

Hmm, widać, że nie znasz sytuacji...
            Autorka wątku jest na zasiłku chorobowym.
            • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:29
              Niech się zastanowię od jakich zarobków można liczyć na 800 zł zasiłku chorobowego. 5 tys. zł/mc? Zgadłem? ;P
              • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:45
                scibor3 napisał:

> Niech się zastanowię od jakich zarobków można liczyć na 800 zł zasiłku chorobow
                > ego. 5 tys. zł/mc? Zgadłem? ;P

Nie pracuję w ZUSie, więc nie mam zieloneeego pojęcia.
                • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:22
                  > Nie pracuję w ZUSie, więc nie mam zieloneeego pojęcia.

Nie trzeba pracować w ZUS-ie aby wiedzieć jaki procent zarobków wynosi zasiłek chorobowy. W razie czego - google twoim przyjacielem.
                  • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:28
                    Ale ja nie jestem zainteresowana sposobem naliczania zasiłku.
                    Raczej Ty byłeś zainteresowany - więc skorzystaj z własnej rady.
                    • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:33
                      Jasne, trudno aby bezrobotna była zainteresowana.
                      • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:35
                        scibor3 napisał:

> Jasne, trudno aby bezrobotna była zainteresowana.

A może po prostu okaz zdrowia?
                        • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:47
                          To pozazdrościć. Ja biorę urlop którego i tak mam za dużo i w marcu jestem ścigany abym wykorzystał zaległy ale i tak wiem ile wynosi zasiłek chorobowy. Nawet dla kobiety w ciąży, chociaż nigdy nie "zajdę". Ot, taka nienasycona ciekawość świata.
              • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:29
                scibor3 napisał:

> Niech się zastanowię od jakich zarobków można liczyć na 800 zł zasiłku chorobow
                > ego. 5 tys. zł/mc? Zgadłem? ;P

Nie zgaduj. Sprawdź po prostu.
                • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:34
                  Jak widzę, ironii byś nie poznała choćby ugryzła cię w du.pę.
                  • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:42
                    scibor3 napisał:

> Jak widzę, ironii byś nie poznała choćby ugryzła cię w du.pę.

Ironię od złośliwości odróżniam jak najbardziej.
                    • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:49
                      Nie wydaje mi się abyś je zbytnio odróżniała. Może za blisko leżą?
                      • toxicity1 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 23:01
                        scibor3 napisał:

> Nie wydaje mi się abyś je zbytnio odróżniała.
                        Może za blisko leżą?

Odpinkol się z łaski swojej.

• chipsi Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:52
                          Toxicity, a ja mu właśnie chciałam napisać żeby się poszedł pałować. Jak to ludzie potrafią w innych podobne emocje wzbudzić smile
      • kamelia04.08.2007 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 01:19
        zazdroscisz jej tych 3000 zł, a wydatków tez jej zazdrościsz.
        To sa pieniadze na utrzymanie całej rodziny (plus ten jej chorobowy), a nie na waciki
    • zdzisnadzis Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 20:50
      zefirek1612 napisała:

> Piszę to dlatego bo muszę to z siebie wyrzucić, nawet nie musicie tego komentow
      > ać.
      > Mój mąż wziął zaliczkę z firmy w kwocie 500 zł na delegację, ale nie jest w sta
      > nie przedstawić faktur (nie wiem dlaczego)

heh pierwsze co mi przyszlo na mysl to ze mąz nie bral tego na delegacje dlatego nie ma faktur :p ale nie bede cie dołowac, powodzenia!!!
      • wioskowy_glupek Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:04
        Też sądzę że mąż na żadnej delegacji nie był.. Dlatego też nie ma faktur...
    • kali_pso będą, będą.. 30.11.11, 21:12

A ile lat ma Twoja córeczka?
      Daj namiar na priv., może uda mi się coś wykombinować- książkę, kredki itp?

Wiesz, świeta będą, bo liczy się to, że będziecie razem...nie daj się tylko złym myślom i podszeptom złych języków na ematce...z kasą mógł zrobic wiele, chocby przejeździć zwyczajnie...
      • angazetka Re: będą, będą.. 30.11.11, 21:18
        To niech to powie. Po prostu. Nie umiałabym się cieszyć Świętami z człowiekiem, który nie jest uczciwy w tak banalnej kwestii.
        • rosapulchra-0 Re: będą, będą.. 30.11.11, 21:20
          angazetka napisała:

> To niech to powie. Po prostu. Nie umiałabym się cieszyć Świętami z człowiekiem,
          > który nie jest uczciwy w tak banalnej kwestii.

Zefirek to nie ty. A takie klepanie nie pomaga.
          • angazetka Re: będą, będą.. 30.11.11, 21:21
            A co pomaga? Udawanie, że nic się nie stało, pięć stów poszło się czesać?
            • iuscogens Re: będą, będą.. 30.11.11, 21:27
              Szczerze, to czasem udawanie, ze wszystko jest w porządku pomaga. Można dojść do takiego stopnia zmęczenia/wypalenia, że Ci jest wszystko jedno a zachowanie pozorów, że wszystko jest ok może czasowo pomóc.
              W sumie jestem w stanie zrozumieć. I zeby nie było, nie popieram tego, nie jest to dobre, ale czasem można po prostu nie mieć siły na drążenie tematu. I olewasz temat.
              Choć ja akurat w takiej sytuacji bym nie wytrzymała i zrobiła aferę na pól osiedla, ale to też nie jest dobre tongue_out
        • kali_pso No proszę Cię... 01.12.11, 08:47

..heheheh..ten wątek to klasyka klasyk- kobieta się żali, opisuje problemy, a ematka co?
          Dokłada jej kolejny problem na głowę- zdradził cię, głupiawinkp

Ludzie robią głupie, nieuczciwe rzeczy i czasem wstyd jest powodem dla którego milczą.
          Sugerowanie- "przyciśnij go", "wymuś na nim przyznanie się" jest jatrzeniem, niepotrzebnym w tej chwili zupełnie.
          • aquuaa Re: wersja optymistyczna 01.12.11, 09:08
            kali_pso napisała: >
            > ..heheheh..ten wątek to klasyka klasyk- kobieta się żali, opisuje problemy, a e
            > matka co?
            > Dokłada jej kolejny problem na głowę- zdradził cię, głupiawinkp

To ja pojade z optymistyczna wersja.
            Otoz pan maz 500 pln przewalil na prezenty swiateczne, o ktorych (rzecz jasna) nie moze powiedziec bo wqrwion jest trudna sytuacja i powiedzial sobie: DOSC TEGO - swieta to radosc i mimo naszej sytuacji bedziemy miec normalne swieta - niech sie dzieje co chce smile

Gdyby o swych planach uprzedzil zone - 100% nie dostalby zezwolenia na rozwalanie kasy smile

Mozna? tongue_out
          • angazetka Re: No proszę Cię... 01.12.11, 09:29
            Gdzie ja sugeruję zdradę? Natomiast, owszem, sugeruję dowiedzenie się, gdzie zaginęła kasa, której teraz zabraknie na Święta.
      • annaa77 Re: będą, będą.. 30.11.11, 21:43
        kali_pso napisała:

>
        > A ile lat ma Twoja córeczka?
        > Daj namiar na priv., może uda mi się coś wykombinować- książkę, kredki itp?
        >
        Ja tez chetnie pomoge,co prawda u nas Swieta tez bardzo skromne bo od lat nie jednej pensji ale z radoscia wysle jakis dorbiazg, tylko daj namiary i wiek corkismile
    • rosapulchra-0 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:19
      Doradzono Ci już rozwód? Bo nie doczytałam..
      Niektóre komentarze to gorzej niż sciana
      • iuscogens Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:28
        Noc jeszcze młoda, nie trać nadziei Rosa tongue_out
      • scibor3 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:31
        Chwila, moment. Wszystko po kolei. Na początku trzeba panu wystawić walizki za drzwi. wink
        • iuscogens Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:36
          No ale zeby je wystawić, to trzeba je spakować, a po co pakować skoro można widowiskowo wyrzucić za okno??
          • sueellen Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:48
            Nie, nie nie. Przed swietami oddaje sie do Caritasu!
      • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:51
        rosa ale lajf is brutal, to jest taki qrewski standardzik zonka chora/ w ciazy samczyk bryka i tyle w temacie, zycie pisze najlepsze scenariusze a strzezonego pan bog strzeze, ja bedac kobieta dostajac info o 5 stowkach nie rozliczonych w fakturach z delegacji wlaczylbym tryb "wzmozona czujnosc"...
        faceci sa prosci, niestety.
        • rosapulchra-0 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:29
          Ale żeby tak od razu o najgorsze podejrzewać? No ja idealistka jakaś jestem jednak sad
          • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 22:34
            a ja jestem mezczyzna i sytuacje o ktorych pisze wcale nie sa rzadkoscia, dlatego napisalem standard, mialas/ masz fajna sygnaturke o penisie big_grin
            odnosnie pewnych zachowan rodzaju meskiego nie mam zludzen, brak pieciu stow gdybym byl babka potraktowalbym jako czerwone swiatelko. oczywiscie bywaja chlubne wyjatki i tak dalej, no ale zycie jakie jest kazdy widzi, fajnie by bylo gdyby sie ludzie nie zdradzali i zyli dlugo i szczesliwie, niestety to jest troche trudniejsze niz sie czlowiekowi wydaje, jak pisalem dla mnie to pewien schemat chora babka i facet nie daje rady fizycznie i psychicznie pociesza sie w ramionach jakiejs dajki za pieniadze lub nie, tak to wyglada zwykle. z calym szacunkiem dla zefirka bo ona jest tu ofiara, niech przydybie meza na co poszla kasa z delegacji... albo niech sama poweszy.
            • aquuaa Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:14
              No ale dajka za 500?
              Nie jestem w temacie ale mam wrazenie, ze mozna chyba taniej...
              • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:37
                nie wiem jakie sa cenniki smile ale mysle ze przez czas "delegacji" 5 stowek nie problem przewalic w "najt klubie" big_grin
    • naomi19 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 21:48
      Zefirek, w jakim wieku masz córkę, o czym marzy? Emamy takie zaradne, to i zrzucić po 10zł się potrafią, prawda? Zrzucimy się na fajny prezent, tylko napisz, co by chciała córka. Możesz na priva. Będzie dobrze.
    • mnb0 Re: Świąt nie będzie;-( 30.11.11, 23:43
      > na prezenty dla córki już nie będzie.
      No pewnie, bo dziecku trzeba kupic prezentY, a nie prezent, i to za co najmniej 500 zl. Inaczej "swiat nie bedzie".
      • kitty4 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 00:09
        hm..... a co powiecie o facecie , który nie potrafi wyjaśnić co zrobił z 35 tys złotych polskich ? tylko uparcie twierdzi że "na dom poszło" !? To przypdek z mojego otoczenia. Znam osobiście tego osobnika.
      • aga_sama Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 00:14
        Ja pierdziu
        Nie wierzę
        Pani ma problemy w ZUS. Nie napisze pisma, nie spyta się o podst. prawną decyzji i drogę odwoławczą, nie poprosi zwyczajnie urzędniczki, żeby to przyspieszyć, bo święta idą i małe dziecko...
        Chłop przepuścił 5 stów. Łatwo, to nie jest oszałamiająca kwota, ale w tej sytuacji ogromna. Pani zamiast wyjaśnić sprawę, przycisnąć męża żali się na forum, bo nie chce się kłócić
        A inne panie już proponują prezenty.

Efekt: pani dalej będzie pisać o bonanzach w ZUS, pan sprawy nie wyjaśni, ale święta jakieś będą...
        poraża mnie to.
        • noname2002 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 07:40
          A nie zauważyłaś czytając post w jakim pani jest stanie psychicznym? Może po prostu nie ma siły na użeranie się z urzędniczkami i mężem.
          • kali_pso Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 08:48

..empatyczna ematka wie swoje, nie czepiaj się....
        • kali_pso Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 08:44

heheheh..a skąd, wrózko, wiesz, że nie przyciskała go oto? Myslisz, że każdego jest tak łatwo- "przycisnąć"? Typowa ematka- daje rady, które jej samej sie podobająwink
          • a-ronka 3000 zł 01.12.11, 09:11
            25oo zł opłaty ?
            Ktoś tu kręci i kombinuje ,poza tym skoro pan i władca tyle zarabia to do tej pory nie płaciliście czynszu/prądu/wody ?

Pensja 3000zł a panny chcą zbiórkę na prezenty robić- a w życiu nie dam nie zaradnym życiowo nawet 1 zł. Wspomogę schronisko dla zwierząt.
            Aha pan i władca "stracił" 500 zł na coś i też mamy pomóc bo ?
            • kali_pso Re: 3000 zł 01.12.11, 09:25
              > Aha pan i władca "stracił" 500 zł na coś i też mamy pomóc bo

A ktoś tego od ciebie wymaga? Nie zauważyłam, spokojnie więc możesz dokarmiać zwierzętawink
            • freakwave Re: 3000 zł 01.12.11, 09:41
              nie wiem jestes jakas niepelnosprytna czy tylko udajesz big_grin
              2,5 kola to nie jest mega wydatek na oplaty, tyle podejrzewam w miesiacach jesienno zimowych placi wiekszosc domowych gospodarstw miesiecznie bo ogrzewanie kosztuje.
              zostaje z pensji meza 500 pln plus zasilek daje razem 1300 za to spokojnie mozna wyzyc i nikt nie kreci tylko ty liczyc nie potrafisz, moze nadajesz sie do wspomagania pieskow jedynie, zawsze mozesz jakiegos adoptowac lub przysposobic jak to ostatnio jest w modzie tongue_out
          • gryzelda71 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:12
            Typowa ematka- daje rady, które jej samej sie pod
            > obająwink

Jak każda,ty również.
            • morgen_stern Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:55
              Bingo, gryzelda.
            • kali_pso Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 11:39

Nie, ja staram się przynajmniej wczuć w sytuację tego, kto pisze. Ty tego nie robisz?winkp
              • kali_pso Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 11:40

...i nie muszą mi się te moje rady podobać...
                • gryzelda71 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 12:03
                  Ja tam nie radzę czegoś,czego sama bym nie zrobiła.
      • gabi683 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:10
        mnb0 napisała:

> > na prezenty dla córki już nie będzie.
        > No pewnie, bo dziecku trzeba kupic prezentY, a nie prezent, i to za co najmniej
        > 500 zl. Inaczej "swiat nie bedzie".

wal się wiesz !
        oczywiście to do mnb0
        Daj mi dane na priv i ja coś od nas dorzucę smileGłowa do góry smile
      • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:43
        500 pln to srednie zakupy jedzeniowe w sklepie, moze dla ciebie to jakis full wypas, ale moja zona tyle zostawia na jednych zakupach, tak wiem ze mozna taniej, ale jak nie trzeba to po co kupowac badziewie
        • a-ronka Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 09:53
          freakwave napisała:

> 500 pln to srednie zakupy jedzeniowe w sklepie, moze dla ciebie to jakis full w
          > ypas, ale moja zona tyle zostawia na jednych zakupach, tak wiem ze mozna taniej
          > , ale jak nie trzeba to po co kupowac badziewie

bla,bla,bla powiedział freakwake podgryzając salceson z biedronki.....
          • gryzelda71 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 10:03

500 zł to naprawdę nie trzeba cudować,żeby puścić.
            I nie dziwię się ze zona freka tyle wydaje na jedne zakupy jedzeniowe.Zdziwię się jak napiszę ze wydaje tyle codzienniesmile
            • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 14:43
              no i masz racje ze nie codziennie, to zakupy takie z wiekszych raz na tydzien z miesem i dodatkami - obiadowe wink jakas chemia i tak dalej, na mniejsze zakupy i tak nizej 150 sie nie schodzi. ale mozna zyc za 1300 to kwota wystarczajaca na jedzenie dla rodziny 2+2 na miesiac
          • freakwave Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 14:40
            > bla,bla,bla powiedział freakwake podgryzając salceson z biedronki.....

tu cie boli?
            smacznego big_grin
    • saguaro70 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 10:04
      Skoro pozwalasz się traktować jak służąca to tak masz. Bo w domu, gdzie jest szczery dialog kłopotach, o pieniadzach to mąż nie wydaje w delegacji 500 złotych. Wydał na gorzałę i rozrywke, a Ty się martwisz?? Skoro taki mądry to niech teraz idzie do swoich rodzićów i powie co zrobił. Niech ma trochę honoru. Przyzwoitości, żeby zapewnić rodzinie święta.
      W Polsce w tej chwili jest modne, mąż ma kasę swoją, żona swoją, a na wspólny rachunek wpływaja tylko pieniądze na opłaty. I gó... z tego wychodzi.
      Jesteś doskonałym przykładem potraktowania Cię przez męża jak gó...arę.
      Teraz Ty się martwisz.
      Powinnaś pgadac i z rodzicami, i z teściami o zaistniałej sytuacji, i Wigilię oraz całe święta spędzić u nich. Teściowa jest może nie zawsze miła, ale dla wnuczki zrobi wszystko.
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
      • rosapulchra-0 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 10:38
        Powinnaś pgadac i z rodzicami, i z teściami o zaistniałej sytuacji, i Wigilię oraz całe święta spędzić u nich. Teściowa jest może nie zawsze miła, ale dla wnuczki zrobi wszystko.

Świetna rada suspicious Zdecydowanie nie znasz sytuacji zefirka. Szczególnie w kwestii teściowej.
    • chipsi Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 10:07
      Co do dochodów i wydatków, wszystko trzyma się kupy, jak najbardziej, nie rozumiem dlaczego ktoś się doczepił. Co do męża... dziwny, nie wiem co powiedzieć. Był na tej delegacji czy tylko wziął zaliczkę i z jakiegoś powodu nie wyjechał? Ja wyznaję w takich przypadkach zasadę : kontrola podstawą zaufania smile
      Jak spędzaliście poprzednie święta? Pytam bo z tego co piszesz wynika że nawet choinki w domu nie mieliście. Może moglibyście się do kogoś wprosić na wigilię? Córka dostanie jakieś prezenty od dziadków, wujków? Jeśli tak to możecie jej prezent kupić po nowym roku. Nie wiem ile córka ma lat ale ja tak zrobiłam w urodziny mojej córki. Wypłukałam się na imprezę więc umówiłam się z nią że od nas dostanie prezent później, że pojedzie z nami do sklepu i sama wybierze jak chce. Ale wiedziałam że dostanie w ten dzień inne prezenty.
    • joanna_poz Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 10:33
      zgodnie z ROZPORZĄDZENIEm MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju
      za delegację przysługują mu ryczałty i diety, jesli nie ma rachunków.
      Ponadto:

3. Do rozliczenia kosztów podróży pracownik załącza dokumenty (rachunki) potwierdzające poszczególne wydatki; nie dotyczy to diet oraz wydatków objętych ryczałtami. Jeżeli uzyskanie dokumentu (rachunku) nie było możliwe, pracownik składa pisemne oświadczenie o dokonanym wydatku i przyczynach braku jego udokumentowania.
      • gryzelda71 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 12:05
        Nie wiem czemu,ale mam wrażenie,ze zaliczka została wzięta,delegacja nie doszła do skutku,a kase wydał i niekoniecznie na dziwki.
        • rosapulchra-0 Re: Świąt nie będzie;-( 01.12.11, 13:17
          Ja mam podobne wrażenie.
          • zefirek1612 Mam co chciałam 01.12.11, 15:32
            Mąż w delegacji był, wziął więcej kasy z firmy, mówi że się rozeszły, jakieś zakupy itd...
            Tak sobie wybrałam, tak mam, i sama muszę jakoś ogarnąć tę sytuację, ze wstydu bym się spaliła gdyby ktoś z forum kupował prezent dla mojego dziecka....
            Poradzę sobie, to nie pierwszy raz, chciałam się tylko wygadać.
            • karcia85 Zefirku!! 01.12.11, 18:15
              Bywasz czasem w Koszalinie? A może w pobliżu? (doczytałam coś o Kołobrzegu).
              Może się umowimy na kawkę, pogadamy, może będę mogła Ci pomóc?
              Pisz na karcia85@interia.pl.
              Pozdrawiam cieplo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka