Dodaj do ulubionych

jak wyglada u Was koleda?

06.12.11, 21:30
Jakis mam niesmak po dzisiejszej kolędzie.Ksiadz wszedl,"odbebnil" modlitwe,spytal sie czy hcodzimy do Kosciola,gdzie pracujemy i zyczac wszystkiego dobrego poszedl.Juz nie wspomne,ze mamy maledzieci, w ogole ich nie zagadnal, nie "pochwalil"wink..wiadomo takie pitu pitu chocby
" jaka fajna mala,czy jaki kawaler juz"...wink..Takie jakies zagadanie ich..Czekali caly dzien ,bo im naopowiadalam juz tak swiadomie na czym polega kolęda.W zeszlym roku jeszcze nie kumali do koncawink..Obrazek rzucil jeden na stol,bez podpisu (bylo specjalne miejsce)...Wszystko trwalo z 5 minut doslownie...Za moich czasowwinkpaietam,ze ksiadz dlugo siedzial,nawet zeszyt sprawdzal...Normalnie jakas rozczarowana jestem...Wzial szybko koperte i juz go nie bylosad
Obserwuj wątek
    • saguaro70 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:34
      To Ty jesteś jakaś niedzisiejsza big_grin.
      Bo ja to tylko czekam aż kiecol wyjdzie mi z chaty! I nigdy nie daję kasy..
      Pzdawiam cieplutko smilesmile
      • sierpniowa27 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:36
        Moze i jestemwinkhi hi...Naprawde za rok chyba pierwszy raz nie dam kasysad
      • angazetka Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:47
        To po co go w ogóle zapraszasz, skoro tylko czekasz, aż wyjdzie?
        • ashley36 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:52
          Och, w tym wątku się wyjątkowo zgadzamy smile
      • ashley36 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:48
        Przepraszam, że niedyskretnie pytam (sama księdza nie przyjmuję), ale po co w takim razie decydujecie się na kolędę?
    • chloe30 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:36
      o chodzenie do kościoła nas nie pyta, bo to mała parafia i nas zna wink
      siedzi koło kwadransa, pogada jak praca, jak życie, zaprosi na parafię w razie problemów
      nie mamy dzieci, więc ich "chwalić" nie musi
      u nas parafię prowadzą zakonnicy i naprawdę złego słowa nie powiem

za to u mojej mamy za starego proboszcza było tak jak piszesz - 5 minut, koperta i chodu
      • marzeka1 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:44
        Moją parafię też prowadzą zakonnicy i też nie mogę narzekać.
    • schere Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:40
      Wolałabyś usłyszeć: "ładny jesteś - nadasz mi się na ministranta"?
    • blublusia Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 21:50
      Ja już nie wpuszczam do domu. Ale jedna sąsiadka wpuszcza smile Okroiło im się troszkę, a i kopert mniej.
      • miniofilka Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:00
        od trzech lat juz nie wpuszczam księdza do domu
        nie ma po co bo mąż ateista-były katolik, ja przyszła ewangeliczka augsburska,nie uznajemy oboje kolędy
    • sierpniowa27 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:04
      Napisala przeciez z oczkiemwink..Przeciez nie chodzi mi o to by wychwalal nad niebiosa moje dzieci,ale chociaz moim zdaniem wypadalo ich zagadac ...Ponoc Kosciolowi zalezy na mlodych ,wiec moglby chociaz sie ciut wysilicwink
    • gku25 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:05
      Ja patrzę żeby tylko szybko wyszedł. Mąż mnie zmusza do przyjmowania kolędyuncertain
    • landora Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:08
      Jak to dzisiejsza kolęda, przed Bożym Narodzeniem??
    • naomi19 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:12
      No widzisz, trzeba było nie wpuszczać, kilka dych by w kieszeni zostało, niesmaku by nie było, dzieciom nie byłoby przykro. Może za rok będziesz mądrzejsza wink
    • rainbow.rainbow Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:31
      U mnie w parafii też kolęda zwykle jest ekspresowa. Ale sytuacja wygląda tak: nowe osiedla powstają jedno za drugim, a kościołów się nie buduje. Księża muszą więc zapukać do dużo większej liczby mieszkań niż kiedyś i stąd ten pośpiech. Mimo że zaczynają chodzić już w adwencie, nie są w stanie w każdym domu posiedzieć i porozmawiać, tak jak to powinno prawidłowo wyglądać. A szkoda, ale trudno mieć pretensje.
    • mathiola Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:35
      U nas ostatnio siedział, konwersował, pytał o dom, o kredyt na dom, o tym jak sobie radzimy, czy jest bardzo ciężko i nie chciał na koniec zabrać koperty, bo nam są potrzebne pieniądze. W kopercie było całe 10 zł wink
      • deszcz.ryb Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 22:42
        U nas okazało się, że chodzimy do "niewłaściwego" kościoła i ta kolęda nas trochę zaskoczyła. wink Ksiądz przyszedł jak jeszcze nie mieliśmy ślubu, powiedział żartem, że ma nadzieję że w przyszłym roku jak przyjdzie to już będziemy małżeństwem, posiedział chwilę, pożartował i też nie chciał koperty, bo "nam się bardziej przyda w nowym życiu".
    • papalaya wątek podpucha 06.12.11, 22:42
      kolęda 6 grudnia...dobre, hehe...
      • sierpniowa27 Re: wątek podpucha 06.12.11, 22:44
        Nie jest podpucha...serio...tez sie zdziwilam jak wczoraj kartke wywiesili..
        • papalaya Re: wątek podpucha 06.12.11, 22:46

bredzisz....w Adwencie nie można chodzić z kolędą
          • blublusia Re: w Adwencie nie można chodzić z kolędą 06.12.11, 22:57
            Nie można? To czemu chodzą? Chyba że to przebierańcy a mieszkam przy samiutkim kościele i widuję ich już od jakiegoś czasu. Do Świąt chodzą w weekendy a po Świętach dziennie. W naszym mieście oczywiście i w parafii do której niby należę.
          • angazetka Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:01
            Aha. A ja od dwudziestu lat mam zwidy, bo w mojej rodzinnej parafii jakoś można.
            • annajustyna Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:09
              Moze to jakies inne wyznanie?
            • naomi19 Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:44
              Papalaya mówi, że nie można, to nie kłóć się, tylko przeproś, że nie wiedziałaś.
          • beata985 Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:12
            że co proszę,???
            że podpucha??/
            że w adwencie nie chodzą?? nie mogą???
            otwórz sobie pierwszą lepszą stronę parafii i poczytaj ogłoszenia...
            w mniejszych miejscowościach chodzą w soboty i niedziele przed świętami i mniej godzin a po świętach codziennie w pełnym wymiarze godzin...
            do autorki....
            daj na przyszły rok szansę księzulowi, może trafisz akurat na fajnego..ale kopertę trzymaj gdzieś w ukryciu i wręczysz lub nie w zależności jak się akcja/kolęda potoczysmile
            • landora Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:50
              A to mnie zaskoczyłyście - nie spotkałam się z tym. U nas zawsze, w każdej znanej mi parafii, kolęda jest po Świętach.
              • beata985 Re: wątek podpucha 06.12.11, 23:55
                być może jak parafia malutka albo mają na tyle księży, że wyrabiają to tak....
                kiedyś faktycznie kolęda była tylko po świętach.....
                • landora Re: wątek podpucha 07.12.11, 10:29
                  Wręcz przeciwnie, wielkie parafie w mieście. Mają kilku księży, to fakt, a poza tym chyba taki jest u nas zwyczaj - po prostu chodzą po kolędzie przez kilka tygodni codziennie, ale zawsze po Świętach.
          • asia_i_p Re: wątek podpucha 07.12.11, 00:38
            W dużych parafiach czasem chodzą przez cały rok - to jest wizyta duszpasterska w gruncie rzeczy, kolęda to nazwa zwyczajowa.
          • franczii Re: wątek podpucha 07.12.11, 07:10
            U mojej mamy chodza przed bo by nie dali calej parafii obskoczyc po swietach. Takze mama ma co drugi rok ksiedza po koledzie a co drugi przed.
      • naomi19 Re: wątek podpucha 06.12.11, 22:47
        U nas widzę księży już od 3 tyg snujących się po ulicach z obstawą małych chłopców. Ale rzeczywiście 6 grudnia- nierealne, bo papalaya tak mówi.
        • sierpniowa27 Re: wątek podpucha 06.12.11, 22:53
          Tak,nie mam ciekawszych watkow jak zmyslanie jakiegos o koledzie wlasnie dziswink
      • lolinka2 Re: wątek podpucha 07.12.11, 00:21
        nie podpucha podejrzewam, do mnie ze 2 dni temu młodzian w białej sukienczynie stukał z zapytaniem, czy przyjmujemy księdza i jestem pewna, że mi się nie ubzdurało, że chwilę potem do sąsiadów wchodził pan w średnim wieku w czarnej sukienczynie.
      • gryzelda71 Re: wątek podpucha 07.12.11, 08:13
        Warszawa,osiedle Derby,kolęda odbyła sie w listopadzie.
    • baba-baba Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 23:02
      U nas wygląda tak samo a w tym roku może wcale.Powód jest jeden:brak księży u nas w parafii.Stale ich przenoszą,coś miksują i tyle.Kolęda będzie co 2 lata.
      Aaaaa i koperty nie daję.
      • niektorymodbija Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 23:21
        Niestety, bywa, ze koleda to te przyslowiowe 5 minut... Szkoda, alez drugiej strony jak popatrze na liczebnosc niektorych parafii to sie nie dziwie.
        A w ogole : jak z Waszej strony wyglada koleda? Wszystko zalezy od ksiedza czy Wy sie poczuwacie do budowania atmosfery? W koncu to my jestesmy gospodarzami, a ksieza, jakby nie patrzec, wchodza na obcy teren.
        U nas w zeszlym roku bylo bardzo milo, ksiadz nie mial zbyt duzo czasu, ale posiedzial nieco dluzej niz 5 minut i autentycznie sie ucieszyl z propozycji zjedzenia z nami cieplej kolacji smile

A i jeszcze razi mnie w piewszym poscie okreslenie odbebnienie modlitwy. To chyba najwazniejszy moment koledy?
    • sadosia75 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 23:10
      U nas bardzo fajnie. Przychodzi ksiądz, pomodlimy się razem. Córki widuje praktycznie co trzeci dzień więc je o nic nie pyta bo i po co ? zawsze skusi sie na moją kawę choć to człowiek już starej daty i jemu kawa raczej nie wskazana ze względu na ciśnienie. Kawałek ciasta też zje i zawsze od żony przyniesie mi kawałek ciasta albo nowy przepis smile A od śmierci Mamy za każdym razem jak przychodzi to mi opowiada o mojej Mamie z czasów jej młodości.
      Niechętnie ksiądz opuszcza nasz dom a my niechętnie wypuszczamy go z naszego domu smile
      Ale za to w Wielkanoc sobie odbijamy big_grin
      • naomi19 Re: jak wyglada u Was koleda? 06.12.11, 23:46
        Przynosi od swojej żony to ciasto? Tylko do Was, czy do wszystkich w parafii?
        • blublusia Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 00:24
          big_grin big_grin big_grin
          • blublusia Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 00:29
            A mnie już się mieszabig_grin Tu jest o kolędzie a tam o spowiedzi. Tam napisałam odnośnie zachowania księdza przy spowiedzi nawiązując do podobnej sytuacji u mnie na kolędzie a tu że już nie wpuszczam tej kolędy do domu big_grin
    • asia_i_p Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 00:36
      U nas raczej sympatycznie, ale dawno nie miałam standardowej. Dwa lata temu oplotkowywałam kolegę katechetę (ale bardzo życzliwie, same pozytywy) z kolędnikiem, a w zeszłym roku trafiłam na kolegę z pokoju nauczycielskiego i pogadaliśmy sobie przy herbatce.
    • sumire Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 06:34
      nie wygląda wcale - nie przyjmuję, moi rodzice też tego nie robili.
    • zebra12 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 08:03
      Jeszcze nigdy ksiądz nie był u mnie na kolędzie - ani w dorosłym życiu, ani w domu rodzinnym.
      Czytam, słucham jak to wygląda u innych. Dziwię się tylko czemu co roku go przyjmujecie skoro się Wam tak nie podoba.
    • najma78 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 08:27
      Nie ma czegos takiego jak koleda.
      • zebra12 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 08:40
        To pewnie zwie się wizyta duszpasterska. Tak?
        • najma78 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 09:22
          zebra12 napisała:

> To pewnie zwie się wizyta duszpasterska. Tak?

U nas to nie istnieje, mieszkam za granica i nalezymy do tut. parafii kosciola katolickiego. Koleda czy wizyta duszpasterska jest chyba w tradycji polskiego kosciola katolickiego, wiem, ze niketorzy rodacy zapraszaja polskiego ksiedza z polskiej parafii.
    • suazi1 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 08:33
      A jesteś pewna, że to był ksiądz? Chyba coś mu się tego...
    • default Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 09:11
      Jesteśmy niewierzący, ale księdza - jak już zawita w nasze progi - wpuszczamy, bo czemu nie ?
      Jak wygląda taka wizyta - to zależy od księdza. Raz przylazł taki burak, co to od razu wyciągnął jakiś rejestr i kazał się zadeklarować ile się opadatkowujemy miesięcznie na nowy kościół (z sugestią "ludzie na ogół deklarują minimum 50 zl"). Powiedziałam, że nowy kościół mnie - jako niewierzącą - nie interesuje, to się obruszył i poszedł.
      Ale często zdarza się, że przychodzi sympatyczny człowiek, z którym można sobie miło pogadać na tematy różne. Niekoniecznie religijno-parafialne. W zeszłym roku tematów dostarczyły nasze liczne psy i koty, których ksiądz okazał się także miłośnikiem. Na koniec ofiarował mi kalendarz parafialny, ja wyraziłam chęć złożenia datku (ze wskazaniem : na remont starego kościółka, który bardzo mi się podoba i jest lokalnym zabytkiem). Nie wziął do ręki, poprosił, bym - jeśli mi chęć nie przejdzie - wpłaciła w kasie parafialnej, żeby było formalnie.
    • ladyjm Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 09:27
      nie mamy koledy bo nie chodzimy do kosciola to i problemow z ksiedzem nie mamy smile
    • sotto_voce Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 10:01
      U nas wygląda tak, jak powinno. Czyli 15 minut rozmowy przy ew. kawie i ciastku (jeżeli ksiądz jeszcze nie objedzony) na temat aktualny dla nas. Akurat mamy księży pobożnych i zupełnie niepazernych na kasę.
      W poprzedniej parafii żeby ksiądz przyszedł trzeba się było pofatygować do biura parafialnego albo zakrystii po mszy i zaprosić.
    • foro-estupido Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 10:21
      Jak to???!!!Już kolęda???!!!
    • solaris31 Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 10:25
      ja kolędy nie lubię bardzo confused jestem praktykująca, mam fanych księzy na parafii, ale nie lubie tego i już confused

czasem jest tak, że ksiądz chwilę posiedzi, pogada, czasem się spieszy. ale jak jest coś do omówienia, to nogami nie przebiera, bo inni czekają - tylko siedzi i rozmawia. różnie bywa. reki po kopertę nie wyciaga, ani nie każe deklarować żadnych wpłat.

niemniej, nie lubie kolędy i nie lubiłam od dziecka.
    • morgen_stern Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 10:30
      W zeszłym roku wyglądała tak, że otworzyłam drzwi, poinformowałam księdza uprzejmie, że dziękuję, ale jestem ateistką i apostatką, po czem ksiądz zaśmiał się diabelsko pod nosem, a następnie obraził i odszedł, nie mówiąc nawet "do widzenia". Czekam na tegoroczne atrakcje tongue_out
      • kota_marcowa Re: jak wyglada u Was koleda? 07.12.11, 10:53
        Ja kolędy nie przyjmowałam nigdy, ale jakieś 10 lat temu jak wprowadziliśmy się do obecnego mieszkania, w niedzielny poranek zadzwonił dzwonek do drzwi. Otworzyłam rozczochrana w piżamie, no bo skoro się dobija w niedzielę rano to pewnie coś ważnego, a tam ksiądz, że z kolędą przyszedł. No i ja wtedy dostałam jakiejś pomroczności jasnejsmile zamiast powiedzieć jak zwykle, że dziękuję ale nie przyjmuję, walnęłam tekstem, "ale ja chyba nie przygotowana jestem". Na to ksiądz mocno skonsternowany, że może on przyjdzie później i tyle go widziałam - nigdy więcej już nie przyszedł ani on ani żaden jego kolegabig_grin

A mój mąż spławił kiedyś dwie panie, które chodziły po domach i pytały czy ludzie przyjmą obraz, bo myślał, że to świadkowie jechowy przyszli nas nawracacbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka