Dodaj do ulubionych

mikołaj w przedszkolu

09.12.11, 10:26
dziewczyny napiszcie prosze ile składacie sę w przedszkolach na prezenty mikołajkowe dla dzieciaków? U nas składka pewnie mała 30 zł alesz kurcze dzieciaki dostają po 3 batony, kinder jajko i czekolade i mikołaja( z najtańszego BARONA) kurcze jestem zła. Podniosła składkę , mówi ze to dla dzieciaków na mikołaja - a tu prezent wartosci moze 15 zł...po cenach sklepowych, zakładam że jak kupuja hurtowo mają taniej..Nie mozna by za tę kase kupić dzieciakom jakis małych puzzli, resorówek ..nie wiem mini laleczek..jakiego prezentu rzeczowego..wiem ze suma jest mała ale co ona robi do cholery z resztą kasy?? wkurzyło mnie to..
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:34
      nie składamy się. Płacimy na rok 70 zł na radę rodziców i z tego idzie kasa na mikołaja, na teatrzyki, na dzien dziecka, dzien mamy i ojca itp.
      dzieci dostają kalendarz adwentowy i mikołaja czekoladowego, a prezentami są zabawki dla sali dla wszystkich dzieci. Oni wcześniej pisali grupowo list do mikołaja, czego nie mają, co potrzebują. coś dla dziewczynek i dla chłopców i dla wszystkich i to im Mikołaj przyniósl. Wg mnie fajna sprawa, bo właśnie takie pierdółki za grosze mnie wkurzają, rozwala się to szybko, bez sensu.
      • mondovi Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:37
        Bardzo fajny pomysł!
        • superslaw Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:41
          wiecie ale ona nie powinna tego robic bez uzgodnienia z rodzicam..tak uważam...
          • karra-mia Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:45
            ale to jest uzgodnione z rodzicami, wszyscy bez wyjątku się na to zgodzili. Nasze dzieci w tej sali spędzą jeszcze dwa lata, bawią się tymi zabawkami, więc logiczne dla nas było, że lepiej wyposażyć im fajnie salę, niż każdemu kupić jakiegoś resoraka, który albos ie za chwilę rozwali albo zginie w tłumie zabawek. dzieci zadowolone, bo jednak coś dostały (ten kalendarz adwentowy) i pełne radości, bo mają nowe zabawki i już się nie moga doczekac, zeby iść do przedszkola.
            • superslaw Re: karra 09.12.11, 10:53
              u nas w przedszkolu rodzice byli za indywidualnym paczkami dla dzieci , ponieważ kilka lat wstecz wyposazała sale NIE INFORMUJAC rodziców, wiec teraz są indywidualne paczki ale ona i tak kombinuje po swojemu, tyle ze moglaby to jakos przedstawic sensownie rodzicom, a nie robic to za ich plecami..to mi sie własnie nie podoba ..
              • ib_k Re: karra 09.12.11, 12:38
                ale ona i tak kombinuje po swojemu,

jaka ONA??
                • superslaw Re: karra 09.12.11, 17:14
                  pani dyrektor naszego przedszkola...
      • marika_2006 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:40
        Składamy się po 50 zł na radę rodziców i z tych pieniędzy są fundowane prezenty na mikołaja czy dzień dziecka. I są to fajne prezenty, dziewczynki dostały jakieś lalki, chłopcy ciężarówki, do tego słodycze
      • memphis90 Re: mikołaj w przedszkolu 02.11.13, 22:02
        U nas też ma być duży prezent dla całej grupy (wychodzi ok. 250zł na dziewczynki i 250zł na chłopców) plus drobne słodycze dla dzieci. Ty chyba lepsze rozwiązanie, niż jakiś drobny plastikowy chłam, który popsuje się drugiego dnia.
    • chipsi Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:44
      Na radę rodziców płacimy po 100 zł na rok. Z tego są wycieczki, teatrzyki, prezenty. Czasem dopłacamy za busik (3zł). Na mikołaja dzieciaki dostały zabawki do sali i każdy słodycze, dużo fajnych słodyczy (i teraz objadam własne dziecię tongue_out )
      • naomi19 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:48
        Strasznie mało płacicie. Ja muszę płacić 30zł miesięcznie. Wycieczki, prezenty, teatrzyki w cenie, artykuły plastycznie w cenie.
        • aga_sama Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:53
          Karra-mia, świetna sprawa w Twoim przedszkolu smile

U nas tak: rada rodziców 20-40 zł, ile kto zadeklarował. Z tego są opłacane teatrzyki i prezenty i część wyjść. A łażą gdzieś kilka razy w m-cu.
          Prezenty: 6-go grudnia paczka ze słodyczami. Duża i dobre jakościowo. Czekolada, kinder bueno, chrupki, żelki, cukierki... Będzie zapas na 3 miechy smile
          Po jasełkach będą konkretne prezenty. W tamtym roku to był samochód do skręcania, teraz nie wiem.
          Prezenty dzieci dostaną jeszcze na Dzień Dziecka.
        • gabi683 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 12:03
          80 zł na rok w dwóch ratach po 40 zł z tego mikołaj i inne bzdety
    • melancho_lia Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:49
      U nas prezenty kupuje się z pieniędzy RR. Kwota to 25-30zł na dziecko. U nas była to gra (u młodszej), zestaw ludzików playmobil (u starszego) plus paczka słodyczy świątecznych.
    • triss_merigold6 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:52
      O ile pamiętam to po 30 zł, w ramach Mikołajek dzieci były w teatrze. IMO znacznie lepszy pomysł niż plastikowe badziewie w prezencie.
    • moofka Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 10:54
      u nas po 20
      w tym roku mama wlascicielka hurtowni sie zaoferowala ze zrobi za te pieniadze duze paczki
      i faktycznie byly duze ale pelne takiego czegos czego ja dzieciom nie kupie
      chemiczne kolorowe pianki kiepskie czekolady chrupki w obsypkach
      i jestem zdegustowana bo w ubieglym roku udalo sie za te pieniadze zrobic ladne paczki z zabawka i kalendarzem adwentowym
      • foro-estupido Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:16
        Mamy składki po 10zł na m-c.Nie umiem nic powiedziec więcej,jak wyglądają prezenty,bo syn dopiero na mikołaja,dostał pierwszą"paczkę".
        Oczywiście sama bym pewnie tego mu nie kupiła,ale jest zadowolony,więc nie widzę problemu.Dostał helikopter taki do rozkręcania i kalejdoskop.
    • jjjjjj Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:33
      Możesz poprosić panią o przedstawienie rachunków za zakupione prezenty, a ona powinna ci je przedstawić. Byłam w trójce klasowej w przedszkolu i zawsze rozliczałyśmy się z zakupionych rzeczy na zebraniach, co i za ile było kupione, rachunki do wglądu w każdej chwili. Zawsze w sprawach pieniężnych był porządek.
    • amarulla Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:35
      prezenty, teatrzyki ze składek na komitet rodzicielski - 10zł miesięcznie. z tego też chusteczki mokre, suche itp (żłóbek wink) na Mikołaja dzieciaki dostały po książeczce, piłeczce niedużej 'piankowej' i słodycze, które Panie 'wychodziły' u lokalnych producentów - wafelki, żelki, galaretki w czekoladzie, batoniki, lizaki. zapas słodyczy na dłuuuuuuuuuuugo wink
    • izabellaz1 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:39
      A nie możesz poprosić o wykaz wydatków, na co pieniądze poszły? Za 30 zł można całkiem sporo kupić, zwłaszcza po cenach hurtowych.
    • irima2 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:42
      My płacimy 15 zł miesięcznie na przedstawienia i drobne upominki. Na Mikołaja dzieci dostały kalendarze adwentowe. W zeszłym roku były też kupione na gwiazdkę zabawki do przedszkola.
      Co jakiś czas (chyba pół roku) wywieszone jest rozliczenie. Na bieżąco jest do wglądu.
      A o kim piszesz? Co to za "ona"? Nauczycielka czy przedstawiciel rodziców, który został wybrany na zebraniu (najprawdopodobniej na zasadzie, że nie było chętnych i 15 minut panie błagały zeby się ktoś zgłosił)? Może należy bardziej się zainteresować a nie zwalać, że inny się tym zajmie a potem mieć pretensje, bo coś nie pasuje.
      • dolores12 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:50
        U nas jest prezent z pieniędzy na Radę Rodziców(100 zł rocznie). Oprócz paczek dla dzieci(lalka, puzzle, notesik, słodycze) Mikołaj przyniósł zabawki do sali przedszkolnej: zestaw Duplo i wyposażenie zabawkowej Kuchni. Osobiście wolałabym, żeby dzieci dostawały tylko słodycze zamiast tej zabawki, bo widać, że to straszna tandeta i zepsuje się w ciągu paru dni. Zamaist tego byłoby więcej do sali, a wiadomo, że dzieci i tak dostają prezenty od rodziców i dziadków, więc te drobiazgi giną w tłumie.
    • ga-ti Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:52
      U nas składka na radę rodziców 100 zł na rok. z tego prezenty różne na różne okazje, teatrzyki itp (zawsze można bez problemu sprawdzić RR ile na co wydała). W tym roku prezent na mikołajki to gra-układanka, porządna, dobrej firmy, ale niedroga smile bez słodyczy. Do tego zabawa taneczna ze Śnieżynką, prawdziwy Mikołaj, baloniki itp. Więc cała zabawa pewnie trochę kosztowała.
      Nie bardzo rozumiem, nauczycielka zbierała pieniądze, wymyśliła i kupiła prezenty, bez konsultacji i rozliczenia z rodzicami? Nie w porządku.
    • zabulin Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:56
      U nas w tej kwocie dzieciaki dostawały klocki -wafle- niezbyt duża paczka smile i chłopcy samochodzik, ktory w sklepach kosztuje ok. 15 zl.

Jeśli klocki kosztowąły 10, a autko 12 (hurtowo powiedzmy), to zostawało 8 zł/osoby. Pewni za to oplacono Mikołaja i może były jakieś słodycze. Nie wiem. nie widziałam. Mój syn wsunął je zapewne w obawie przed konfiskata przez mamuśkę smile
    • demonii.larua Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 11:59
      Prezenty są z rr, nic nie dopłacamy specjalnie z tej okazji. Paczka w dużej reklamówie zawierała grę planszową, książeczkę z prostymi zadaniami matematycznymi, reszta to były słodycze w ilości: dużo big_grin
    • bea.bea Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 12:00
      było 30 zł z rady rodziców i duża zabawka ( markowa)z hurtowni, bez słodyczy
    • suazi1 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 12:03
      U nas na takie przyjemności idzie z komitetu rodzicielskiego. Dziewczynki dostały po lalce i czekoladce, chłopcy: klocki i czekoladka.
    • mdro Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 12:27
      Też pytanie: jaka "ona"? wink

Moi już co prawda z przedszkola wyrośli daaawno, ale fundusze na prezenty mikołajki czy Dzień Dziecka były ze składek na radę rodziców. Prezenty były dość przyzwoite (nietandetna, choć i nie "markowa" zabawka + słodycze, choć IMO zabawka często przesadna gabarytowo wink), akceptowane przez radę rodziców (przez dwa lata byłam w niej, więc wiem), a rachunki zatwierdzane przez rr i do wglądu dla każdego rodzica.
    • iwoniaw Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 15:10
      Płacimy 40 zł/sem. na RR i z tego są m.in. kupowane prezenty i organizowana impreza z Mikołajem. Dzieci dostają paczki ze słodyczami, książeczkami i małymi zabawkami, a każda grupa dodatkowo jakąś dużą, fajną zabawkę do wyposażenia sali. Moim zdaniem to bardzo ok.

Rada na przyszłość: zamiast się wkurzać bezowocnie na wygląd paczek, proponuję we wrześniu zgłosić się do RR i przejąć decydowanie, co i za ile kupuje się do paczek mikołajowych. Sama pojedziesz, kupisz, rachunki zachowasz i będziesz odpierać ataki, że Justynka nie je żelek, a Michaś się badziewiem nie bawi wink
      • lannntana Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 15:19
        Płacimy 200zł/rok na radę rodziców, składka na Mikołajki wynosiła 40zł, a dzieci dostały badziewne klocki i po małym czekoladowym Mikołaju. Ma być zebranie w tej sprawie.
        • aqua48 superslaw 09.12.11, 15:25
          Ale jeśli macie zarzut, że podarki są mniej warte niż pieniądze pobrane na ten cel, to macie prawo na jakimś zebraniu poprosić i rozliczenie, prawda?
          • annaa77 Re: superslaw 09.12.11, 15:32
            aqua48 napisała:

> Ale jeśli macie zarzut, że podarki są mniej warte niż pieniądze pobrane na ten
            > cel, to macie prawo na jakimś zebraniu poprosić i rozliczenie, prawda?
            oczywiscie ze TAK! to sa WASZE pieniadze, pilnujcie ich.
        • annaa77 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 15:30
          W naszym przedszkolu wplaty sa dobrowolne, wplaty sa od 10 do 30. duza czesc rodzicow nie wplaca nic... dlatego w tym roku prosilismy rodzicow alby w miesiacach 10 i 11 wplacili dodatkowo po 10zl wlasnie na prezenty dla dzieci.
          Prezenty mamy rozne np. maluszki chlopcy dostana zestwy lego duplo,a np dziewczynki ze starszakow dostana koniki z karetami od chyba hasbro wiec nie jakas tandeta. Do tego oczywiscie torebki i wstazeczki.
          My zadnych slodyczy nie kupujemy, paczki z lakociami dzieci dostaja na mikolajki i tez nie sa to chrupki z czekolada a np. morele, rodzynki i orzechy.
          • azjaodkuchni Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 15:47
            W przedszkolu mojego dziecka płaciliśmy co miesiąc każdy dawał ile mógł. Rodzice dawali różnie od 10 do 100 zł
    • morsk2 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 17:33
      W tym roku moje obie sztuki są już szkolne, ale w poprzednich latach udzielałam się w przedszkolu w RR i robiłam paczki. Miesięczna składka na RR była 30 zł, a paczki gwiazdkowe były za 40 zł. Starałam się, żeby kupić za to jak najwięcej, więc jeździłam np nocą do Tesco, kiedy zabawki były 20% taniej i kupowałam Lego i pet shopy; znalazłam też dojście do producenta gier, więc w paczce była czasem gra, która w sklepie kosztowała ponad te 40 zł, a do tego starczyło na słodycze (takie, które pozwalam swoim dzieciom jeść, nie najtańsze byleco, byle dużo) i książeczkę.
      Może zamiast narzekać na "oną", warto się samemu zaangażować w robienie paczek? Zawsze też możesz poprosić o przedstawienie rachunków, jeśli masz wątpliwości na co poszła kasa.
    • agni71 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 22:33
      U nas prezenty mikołajkowe opłacane sa ze skladen na RR. I tu przyznaję, nie pamietam, ile zaplaciłam na RR w przedszkolu (mam trójke dzieci, a takie opłaty wnosze za cały rok na pocz. roku i juz teraz nie pamiętam ile u kogo płaciłam). Z tych pieniędzy dzieci dostały 6 grudnia po drobnej zabawce (dziewczynki taką grę typu "projektowanie mody, ale małą, w wersji mini - corce bardzo przypadła do gustu) oraz po duzym czekoladowym Mikołaju. Dzisiaj z kolei były jasełka i Mikołaj osobiście wręczał prezenty gwiazdkowe, które miały byc o wartości ok. 40-50 zł. W tym roku bardzo porządne moim zdaniem - dziewczynki dostały duzy zestaw mozaiki samoprzylepnej firmy orb factory. Córka bardzo lubi te mozaiki, więc zachwycona, tym bardziej, że obrazki do wyklejania to kotki smile A ja tez jestem zadowolona, bo zabawka jest dobrej jakości.
    • kosmitka06 Re: mikołaj w przedszkolu 09.12.11, 22:48
      U nas 25zł. Prezenty super. Dzieci dostały koraliki z których można układać wiele figur,do zaprasowywania. Drugą rzeczą były wydzieranki z płyty do pomalowania farbami, pozniej zawieszane na sznureczkach, coś na styl karuzeli na pałączkach. Do tego mnóstwo słodyczy. Jak dla mnie paczka kosztowała nieco więcej niż 25zł. Do tego zabawa z mikołajem, tu cały koszt pokrywało przedszkole. Ja jestem bardzo zadowolona i dziecko również wink
    • eo_n Re: mikołaj w przedszkolu 02.11.13, 12:15
      U nas nie ma dodatkowej zrzutki. Kupuje przedszkole. W zeszłym roku dzieci dostały po torebce słodyczy i po pluszaku (wartość "na oko" ok. 50 zł).
    • 18lipcowa3 Re: mikołaj w przedszkolu 02.11.13, 12:21
      u nas to idzie z komitetu, nic nie dajemy
    • slonko1335 Re: mikołaj w przedszkolu 02.11.13, 14:04
      Na Mikołajki i pod choinkę prezenty są kupowane z RR. Na Mikołajki jest to kwota 8 zeta na dziecko i jest to coś słodkiego, pod choinkę kupowane są prezenty wartości 20 złotych na głowę-w zeszłym roku były to małe zestawy Lego.
      Poproś o rozliczenie z zakupów jeżlei uważasz, że prezenty są dużo mniejszej wartości niż składka-ja zawsze biorę faktury jak kupuję coś do przedszkola czy szkoły.
      • slonko1335 Re: mikołaj w przedszkolu 02.11.13, 14:06
        o rany nie zauważyłam, że spamer wyciągnął taką staroć...
    • wielkanocnaniespodzianka wejdź do rady rodziców i sama 02.11.13, 14:52
      zajmij się zorganizowaniem paczek dla przedszkolaków. na pewno Twoje będą lepsze, w ogóle le[iej to zorganizujesz.
      Dlaczego rodziców chętnych do działania w przedszkolu nie ma, ale krytykować, to bierni pierwsi zaczynają??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka