Dodaj do ulubionych

Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....???

26.12.11, 22:08
Drogie e-mamy. Chyba przebrała sie miarka... I.... musze wymienić to coś na czym śpię. Na chwilę obecną nie wysypiam się, jestem totalnie połamana, wszystko mnie boli. Śpimy z mężem na czymś takim:
https://www.sklep.meblarz.pl/files/HEAT%202F-OTMBK%20FUNKCJA.jpg
Niestety. Nie mam opcji wstawienia normalnego łóżka z materacem. Mamy dwa pokoje. Jeden pokój jest dzieciaków, w drugim jesteśmy my. Musimy więc to być coś składanego, ale niekoniecznie jak w/w.
Czy macie coś takiego na stanie w domu? Albo jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Mój kręgosłup byłby wdzięczny....
Obserwuj wątek
    • pamelia Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 26.12.11, 22:33
      Znajomi mają sofę Beddinge z ikei www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49874378/

Chwalą sobie wygodę, bo masz tam normalny materac podobno. A czy ładna?... W pokoju wygląda wg mnie lepiej niż na stronie internetowej. Maja kolor czerwony, mi się nawet podoba.

• dorry Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 26.12.11, 23:35
        Ta sofa, moim zdaniem, jest wygodniejsza do spania niż siedzenia (ma dosyć głębokie siedzisko, potrzebne są grube poduszki), ale czego się nie robi dla wygody podczas snu.
        Materac jest dosyć cienki, ale na sprężynujących deskach - jedyny mankament jest taki, że jedna strona (chyba oparcie) po rozłożeniu nie jest idealnie poziomo.
        W Ikei są też inne tego typu sofy do spania - warto się wybrać i je przetestować.
      • melodija Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 00:43
        Ja tez mam taką sofę, spi mi się na niej lepiej niż na "łóżkowym" łóżku z normalnym materacem!
        I może faktycznie z tego oparcia się odrobinkę człowiek zsuwa, ale nie jakoś tak, żeby było to uciążliwe..
        Ładna jest, i do siedzenia wygodna jeśli ktoś lubi się np. zwinąć w kłębek, podkulić nogi.. smile
      • sueellen Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 01:24
        O rany! Ta sofa jest paskudna ! Poza tym akurat sofy z ikei absolutnie nie polecam. Sama mam z ikei właśnie, ale ja chciałam coś.taniego do wynajmowanego mieszkania do.czego.można.łatwo dokupić fotel albo pufe albo zmienić kolor, a wreszcie wywalic bez żalu. Poza tym, w ikeowskich sofach mechanizm szybko się psuje.
      • 3-mamuska Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 01:42
        pamelia napisała:

> Znajomi mają sofę Beddinge z ikei www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49874378/
        >
        > Chwalą sobie wygodę, bo masz tam normalny materac podobno. A czy ładna?... W po
        > koju wygląda wg mnie lepiej niż na stronie internetowej. Maja kolor czerwony,
        > mi się nawet podoba.

To jest swietne,fajnie sie spi i siedzi w dzien,sklada sie jak werslka,siostra ma w salonie.
        >
      • lolinka2 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 02:16
        beddinge jest dość sensowna, wkurza natomiast "jeżdżący" po niej materac gdy jest złożona do siedzenia, zsuwa się paskudnie.
        • izak31 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 04:37
          Jesli masz dosyć sof i kanap to zastanów się nad łóżkiem chowanym w szafie. Jest w Polsce kilka firm, ktore to robią. I do takiego łożka można wstawić stelaż i położyć normalny materac lub dwa.
        • mondovi Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 09:59
          Mam taką i do spania jest świetna, a materac ma takie rzepy, które podczepiasz do stelażu - u mnie nic nie jeździ.
        • viki711 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 16:58
          mam dwie takie sofy, materac się wcale nie zsuwa, jest przypinany rzepami do stelaża, można wybrać różne opcje materacy, ja mam sprężynowo-lateksowy, jes baaaardzo wygodny do spania.
      • esi1 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 09:28
        pamelia napisała:

> Znajomi mają sofę Beddinge z ikei www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49874378/
        >
        > Chwalą sobie wygodę, bo masz tam normalny materac podobno. A czy ładna?... W po
        > koju wygląda wg mnie lepiej niż na stronie internetowej. Maja kolor czerwony,
        > mi się nawet podoba.
        >

Ja mam właśnie taką. Śpi się bardzo dobrze (rzeczywiście w łóżku są materace). Mam dwa pokrycia (kupiłam zapasowe) - jedno czerwone, drugie brązowe. Wygląda bardzo dobrze
      • kosmitka06 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 16:15
        Moja teściowa ok rok temu zakupiła coś takiego i jest super zadowolona. Śpią we dwoje z teściem, dość duzi z nich ludzie wink Mają kolor ciemną zieleń, czasami po złożeniu nakrywają taką dużą narzutą co jak dla mnie wygląda ok.
      • mamaemmy Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 17:23
        pamelia napisała:

>
        oo,jaka fajna i jaka TANIA!!
        Jakos dawno nie patrzyłam na meble w Ikei,raczej kupuje tam dodatki -choc meble mam glownie stamtąd.Podoba mi sie ta sofa a zwlaszcza cena!
    • agazagie Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 06:46
      Niedawno pozbyliśmy się łóżka z Ikei (trzeszczący stelaż, niewygodny materac, bez pojemnika na pościel i uciążliwe w składaniu - przez co cały czas stało rozłożone). Też chciałam coś prostego w obsłudze, szybko się składającego, z pojemnikiem i w miarę wygodnego do spania. Chciałam najzwyklejszą wersalkę (może nie taką jak robili 20 lat temu - ale taką właśnie prostą w obsłudze). Znalazłam coś takiego: allegro.pl/kanapa-nemo-tapczan-sofa-wersalka-i1994294613.html ale bez tych bocznych bordów (nie lubię mieć ograniczników na wyciągnięcie rąk i nóg). Poza tym wygląda tak samo, w pięknym czekoladowym odcieniu, z dwiema poduchami. System rozkładania też jest taki sam. Materac jest twardy (dla mnie rewelacja, mąż twierdzi, że za twardy), powierzchnia spania duża, szybko się składa i porządek się robi w tri miga wink Ja bardzo sobie chwalę - aczkolwiek nie jest to może zbyt reprezentacyjny mebel jak na salon/pokój gościnny. U nas w sypialni się sprawdza. Jak na raziewink
      • estragonka agazagie 27.12.11, 08:47
        a wygodnie Wam sie na tym siedzi? ja tez szukam czegos do salonu, na czym od czasu do czasu moznaby spac. tylko zeby siedzialo sie wygodnie bo to cudo ktore teraz mam to masakra jest wink
      • beata132 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 09:50
        Temat akurat dla mnie.
        Również śpimy w dziennym i jesteśmy na etapie szukania wersalki.

Teraz mamy podobną do zalinkowanej przez Agazagie i jest fatalna.
        Nienawidzę jej składać i rozkładać, więc jeśli nie spodziewamy się gości to zostawiamy ją rozłożoną. Przeklinamy ten system składania, bo ja z tych leniwych, które chciałyby jak najszybciej rozłożyć łóżko. Dlatego szukam czegoś co wizualnie będzie ładne (w jednym kolorze) i do tego szerokie i długie, bo mój mąż ma 2 m wzrostu.

Byłabym wdzięczna za linki do sklepów z wersalkami, które nie są ciapatymi koszmarkamismile
        • estragonka Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 09:51
          a co z tym rozkladaniem jest nie tak? wszak rozumiem ze tylko sie wysuwa te czesc na ktorej sie siedzi i te z tylu sie przyklapuje? czy jakos inaczej?
          wygodnie sie na tym siedzi? mi trzeba glownie do siedzenia, podzielcie sie opiniami, nie badzcie zołzy tongue_out
          • beata132 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 10:21
            Zołza odpowiadasmile
            Jeśli chcesz ją kupić do salonu i ma Wam służyć jako kanapa gościnna to ok. Do siedzenia jest wygodna (moja ma 2 duże poduchy, przez to siedzisko nie jest za głębokie). Do spania nam nie leży. Mamy ją 5 lat i codziennie budzę się z bólem pleców. Poza tym jak już pisałam należę do osób leniwych, a sama przyznasz, że wersalka ma najszybszą metodą składaniasmile
            A w tej kanapie muszę:
            1. Ściągnąć pościel
            2. Podnieść tył kanapy
            3.Włożyć pościel
            4. Dosunąć przednią część.
            5. Lekko podnieść tę część żeby wlazła na swoje miejsce.
            6. Położyć poduchy na kanapietongue_out

Jeśli Ci to nie przeszkadza to śmiało kupujsmile
            • estragonka Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 10:42
              dzieki zołzo wink big_grin wlasnie o to mi chodzi. do spania ma byc sporadycznie, ewentualnie do ogladania filmow w pozycji lezacej w salonie, ale to bardzo bardzo rzadko. na allegro mozna kupic juz za 600zl dlatego sie zastanawiam czy to takie neiwygodne ze tylko tyle kosztuje wink
              • ib_k Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 11:06
                polecam ektorp z ikea z grubym materacem
        • izak31 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 09:59
          Mam ten sam problem. Ja mam 185 cm a mój mąz ponad 190 cm i zwykle oozko o długosc 2m jest za krótkie. Rzadko mozna znalesc lózko ponad 2m. Jesli juz to jest ono b.duze. Najlepszym rozwiazaniem jest zamowienie na wymiar. Ja posiadam materac, stelaz i ramę - wszystko robione na wymiar.
          • beata132 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 10:23
            Ja jestem pewna, że możemy tylko zamówić, ale szukam producenta, który nie produkuje koszmarków i oprócz tego, że będę mogła zamówić długość na 220 cm to szerokość będzie na 140 a nie 120smile
            Wiem, wiem marzenia ściętej głowysmile
            • kroliczyca80 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 10:52
              Szczerze polecam Stanuch meble, wygoogluj sobie. Fantastyczna jakość, przyzwoite ceny, dowolny wymiar, kolor, obicie. My robiliśmy u nich narożnik w niestandardowym, dużym wymiarze, znajomi z Warszawy rozkładaną kanapę, wszyscy jesteśmy zachwycenismile Dowożą wszędzie, serwis bez problemu (po roku poprosiłam o wyrównanie poduszki, przyjechali, zabrali, odwieźli, zero kosztów i problemów). Mają fajne, wygodne systemy do spania, ja na narożniku spię jak mi gorąco w sypialni, materacyk jest cienki, ale przyzwoity, są też elastyczne listwy. Naprawde polecamsmile

• mruwa9 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 11:26
      a moze przebudowac pokoj dzienny, zrobic podest, pod ktory wsuwa sie lozko-materac o normalnych wymiarach, na samym podescie mozna rzucic sofe lub stol, lub co chcecie. W dzien chowa sie lozko pod podest i gotowe. Tylko wymaga wiekszego remontu..
      • ga-ti Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 14:57
        Łał, fajny pomysł. Sama nigdy na taki nie wpadłam smile
        My spaliśmy z pokoju u dzieci na dużym, wygodnym łóżku. No ale ile można spać u dzieci prawda? Wyprowadziliśmy się do gościnnego, ale musieliśmy zrezygnować z naszego dużego łóżka na rzecz kanapy-wersalki. I to była najtrudniejsza decyzja w naszym wspólnym życiu. I najboleśniejsza, odczuwamy ją co rano w kościach smile Póki nie wykończymy sobie sypialni będziemy się męczyć i poszukiwać czegoś wygodniejszego do spania. Podzielę się z mężem pomysłem na podest.
        • gryzelda71 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 15:17
          Zanim zrobisz remont,sprawdź,czy odpowiada tobie wersja tak niskiego spania.Mnie to np nie odpowiadało.
    • hexe28 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 21:06
      Ja mam coś w ten deseń: img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/96/98/50/1996985094
      i śpi nam się na tym wygodnie, a miejsca zajmuje tyle co złożona wersalka. Dodatkowo nie ma boczków więc wykorzystuję całą powierzchnię do spania
      • aleks2539 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 27.12.11, 21:56
        ta sofa z ikei nie przejdzie... nie ten styl w mieszkaniu sad Podest też nie wchodzi w grę.,.. Mamy w miarę nowe mieszkanie i nawet nie chcę psuć nastroju w domu, wiem, ze nie ma takiej opcji chociażby z uwagi na brak miejsca do wyciagania materaca.
        Łóżko... nie ma opcji sad Po prsotu nie ma.
        A na samą myśl że mam za chwile isć spać już mnie plecy bolą...
        • izak31 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 28.12.11, 14:16
          skoro tak bardzo chcesz lózko to czy przeczytalaś mój pierwszy post? Poszukaj w sieci łóżek chowanych w szafie. U nas w domu był juz kiedys pan z takiej firmy do pomiaru i wstepnej wyceny.
          • izak31 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 28.12.11, 14:17
            Masz tutaj przykładową galerię:
            www.lozkachowane.pl/galeria/index.html
            • aleks2539 Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 28.12.11, 14:59
              izak, czytałam. Ale do nie każdego pomieszczenia ta opcja pasuje. Ja nie mam w pokoju tego typu płytowych mebli. Jedynie wielką ciężką drewnianą komodę i stół wszystko w bardzo klasycznym stylu. Narożnik był przełamaniem konwencji.
              I jak zrobię łóżko chowane w ścianę to wtedy potrzebuję jakąś kanapę do siedzenia. A m2 brak...
    • morgany Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 28.12.11, 17:47
      www.tombea.com/pl/13,4,naroznik_rozkladany_zamkniety.html#top my mamy coś takiego. płaska, wygodna powierzchnia do spania, całkiem spora, czasem z nami śpi jeszcze 3-latek. duży pojemnik na pościel, swobodnie mieści 2 poduszki, kołdrę dwuosobowa, koc i prześcieradłowink na zdj może nie jest jakoś super zachęcający, ale wszystko zależy od wybranego materiału. i jest szeroki wybór konfiguracji, my mamy zamknięty, ale można i otwarty prawo- lub lewostronnie. polecam, pasuje do każdego wnętrza.
    • donkaczka Re: Tematy łóżkowe... Czyli zamiast łóżka....??? 28.12.11, 20:11
      ektorpy z ikea maja rozkladane lozko z normalnym materacem, my mamy taka sofe w goscinnym, ale sama lubie na niej spac, bo materac jest porzadny i wygodny, lozko ma 160 szerokosci po rozlozeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka