Dodaj do ulubionych

Fanaberia?

02.01.12, 09:51
Jestem na wychowawczym- starsza córka prawie 4 lata, młodsza 15 miesięcy.
Starsza chodzi do przedszkola na 4 godziny dziennie. Do pracy wracam jak młodsza skończy 2 lata, póki co dorabiam sobie- 3 razy w tygodniu po dwie godziny- z młodszą jest wtedy moja mama.
Starsza od jakiegoś czasu marudzi, że chce zostawać w przedszkolu dłużej bo w domu jej się nudzi- mładsza jest w tym wieku, że skutecznie przeszkasza w zabawach.
Zastanawiam się czy dać ją do tego przedszkola na cały dzień, wiele osób z mojego otoczenia uważa, że to fanaberia.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Fanaberia? 02.01.12, 09:58
      no jak dziecko chce, to czemu nie?
      na pewno fajniej spedzi czas
      z obserwacji moich wynika ze ten czas domowy z mama, jest mocno przereklamowany
      rzadko kiedy matka ma czas na takie aktywne, towrcze spedzanie czasu
      najczesciej lata miedzy pralka, kuchnia i pieluchą, a dziecko sie nudzi
    • echtom Re: Fanaberia? 02.01.12, 09:58
      Ja Cię stać i jest miejsce, to w czym problem?
    • kropkacom Re: Fanaberia? 02.01.12, 10:03
      Jak mała chce to poślij.
    • mika2 Re: Fanaberia? 02.01.12, 10:11
      Jeśli chce zostawać dłużej to czemu nie? Pewnie jakieś koleżanki zostają dłużej i chce się z nimi bawić. Nie widzę tu żadnej fanaberii. Jak by jej się odwidziało to możesz znowu zmienić jej czas pobytu - u nas w przedszkolu wystarczy podpisać aneks do umowy. A Ty też skorzystasz bo nie będziesz musiała jej organizować czasu i mieć wyrzutów, że się nudzi. Sama tak zrobiłam - jak starszy miał 4 lata a młodszy rok to starszy poszedł do przedszkola.
    • iwoniaw A nawet jeśli fanaberia, to co? 02.01.12, 10:21
      Dziecko chce, stać Cię - niby dlaczego zatem masz w ogóle słuchać "osób z otoczenia"? Jeść Ci dają czy za to przedszkole płacą z własnej kieszeni? Nie? To riposta wujka Staszka.
    • kosmitka06 Re: Fanaberia? 02.01.12, 10:34
      To żadna fanaberia! Ja mam porównanie moja mała ma 5,5 roku (chodzi do przedszkola od 3 rok), jej brat cioteczny- młodszy o tydzień (zaczął chodzić dopiero teraz- od września). Jak czasami się z nimi spotykamy to aż serce się kraja, mały niewiele potrafi, nie umie dobrze kółka narysować, nie potrafi dobrze trzymać łyżki/długopisu- jest ogólnie słabo rozwinięty.
      Nie twierdzę że wszystkie dzieci tak mają ale na pewno to co się nauczy w przedszkolu, z rówieśnikami to tego nie nauczysz jej w domu. Jeżeli chce to lepiej dla Ciebie. Ja z miejsca bym ją zapisała na cały dzień, w przyszłości zobaczysz że to był najlepszy wybór.
      Nie wiem skąd masz tych znajomych ale jak dla mnie ich myślenie jest nielogiczne.
      Pozdrawiam
    • triss_merigold6 Re: Fanaberia? 02.01.12, 11:04
      Jaka fanaberia, przedszkole to normalny etap edukacji i socjalizacji dzieci w cywilizowanych krajach, a nie przechowalnia. Ja bym dała na cały dzień skoro dziecku się podoba.
      • azjaodkuchni Re: Fanaberia? 02.01.12, 11:10
        Fanaberią by było gdybyś wybrała sobie przedszkole na drugim krańcu miasta dla koloru ścian w sali, ale przebywanie dłużej. Wcale się dziecku nie dziwię, 4 l to tylko zajęcia i do domu a zabawa z dzieciakami.
    • katriel Re: Fanaberia? 02.01.12, 12:24
      Jeśli w przedszkolu przyzwoicie karmią, to bym dała na dłużej, skoro mała chce.
      Jeśli miałaby tam chodzić głodna albo zapychać się śmieciami, to nie wiem.
      Cztery godziny bez smacznego, zdrowego posiłku to dla czterolatki nie problem.
      Osiem godzin już tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka