• aga240973 Re: WOŚP 07.01.12, 23:00
      Słyszałam, że w szpitalu dawano jeden sprzęt jako dar od wośp, a do tego 15 naklejek ,które w ramach umowy miały być naklejane na innych sprzętach w tymże szpitalu.... Nie dziwię sie wobec tego, że my odwiedzając oddziały szpitalne wszędzie widzimy sprzęt od wośp... Pic na wodę!!!!!!!
      • krejzimama Re: WOŚP 07.01.12, 23:17
        Dawaj dowody na to co piszesz.
        • asze34 Re: WOŚP 07.01.12, 23:33
          Popierałam, popieram i popierać będęsmile
          Na Caritas nie wpłacam, wspieram za to Fundację Anny Dymnej i Bohdana Smolenia.
          A 1% przekazuję na dzieci koleżanek, zamiennie co roku innejsmile
      • crises Re: WOŚP 07.01.12, 23:27
        W maglu słyszałaś?
      • dziennik-niecodziennik Re: WOŚP 07.01.12, 23:29
        a ja gdzies słyszałam że jesteś niemądra. zapewne jest to tak prawdziwe jak to co Ty słyszałas smile
        • schiraz Re: WOŚP 07.01.12, 23:57
          Oczywiście, że daję, popieram i nawet jestem za tym, żeby Owsiak kupił sobie prom kosmiczny, jeśli tylko będzie robił dalej to co robi. Dwójka z trójki moich dzieci była ratowana sprzętem z WOŚP. Chciałabym, żeby inne fundacje w Polsce były tak przejrzyście rozliczane jak ta.
        • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 00:14
          Kiedy to jest, że jest niemądra, jest NAPRAWDĘ PRAWDZIWE!
          • dziennik-niecodziennik Re: WOŚP 08.01.12, 10:35
            co nie znaczy że prawidziwe jest to że gdzies słyszałam taką nowinę smile
            • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 13:30
              fakt smile
      • karra-mia Re: WOŚP 07.01.12, 23:54
        tak tak, bo te wszystkie miliony na naklejki własnie idąbig_grin
        głupich nie sieją...
      • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 00:12
        Podaj swoje dane, to zrobimy naklejki z nimi i też będziemy naklejać gdzie się da z odpowiednią adnotacją obok. Będziesz sławna, jak nie przymierzając, WOŚP, i będzie Ciebie PEŁNO tongue_out
      • attiya Re: WOŚP 08.01.12, 07:52
        a ja słyszałam, ze jesteś kochanką księcia Edynburga....
    • wespuczi Re: WOŚP 07.01.12, 23:54
      popieram jak najbardziej w 100%!
      musze powiedziec ze to ze sprzet ze pomoc itp, to tylko poczatek, a druga strona medalu to to ze jednak wiekszosc ludzi w tym kraju sie organizuje i buduje taki wspanialy dzien, drugi raz osoba z powiedzmy egzotycznego dla nas kraju - argentyny - zapytala mnie o wosp, bo gdzies cos znalazla w internecie na ten temat, uznajac ze jest to wspaniale co sie urzadza co rok..
      a kilka lat chlopak z indii sie dopytywal, czy faktycznie w zimie wszyscy wychodza na ulice na koncerty i wrzycaja pieniadze smile
      • ponis1990 Re: WOŚP 08.01.12, 01:00
        Popieram, zawsze popierałam, a od dwóch lat w dniu zbiórki płakać mi się chce bo mi sie przypomina jak dwa lata temu sie nagapiłam na te naklejki na wcześniaczym.
    • asia_i_p Re: WOŚP 08.01.12, 02:39
      Daję. Cele popieram. Wolontariuszy nie pytam na następny dzień (łaski nie robię - jest nakaz odgórny wink ).
      Tylko programów nie słucham, bo nie czuję klimatu. No i kołacze się we mnie jeszcze jakaś taka wątpliwość - leżałam na porodówce i w cholerę wszystko miało na sobie serduszka. Jak dla mnie taka zbiórka powinna mieć na celu zbieranie na to, na co państwo nie stać, na skomplikowane nierefundowane terapie na przykład, a nie wyręczanie państwa w tym, co jest jego obowiązkiem. Tylko o to nie sposób mieć pretensji do Owsiaka i orkiestry.
    • feniks_z_popiolu Re: WOŚP 08.01.12, 07:19
      Finał co roku w 1-szą niedzielę stycznia. Zawsze wtedy mam gości urodzinowych, nie wychodzę z domu, do puszek nie wrzucam. Co roku natomiast wysyłam SMS-y. Mnie przy porodzie ten sprzęt oklejony serduszkami dosłownie uratował życie, dzieciom uratował matkę. Ideę zatem popieram. Rozumiem zazdrość Caritasu bo oni nie potrafią tak spektakularnych, widowiskowych akcji robić. Zdaję sobie sprawę, że Owsiak i jego krewni nieźle żyją z fundacji a niektórzy te informacje wytrwale kolportują. Ale nie oni jedni żyją z fundacji; dla mnie ważne jest, że gros zgromadzonych pieniędzy idzie na sprzęt medyczny. Inna sprawa, że ten sprzęt powinien być pozyskiwany przez szpitale i inne placówki na normalnej drodze a nie poprzez akcje happeningowe. Gdybyśmy mieli jednak tylko na to liczyć to nie doczekalibyśmy się nigdy. Dlatego choć świadoma akcyjności przedsięwzięcia jednak cegiełkę dajęsmile
      • kkokos Re: WOŚP 08.01.12, 10:32
        feniks_z_popiolu napisał:

> Zdaję sobie sprawę, ż
        > e Owsiak i jego krewni nieźle żyją z fundacji

DOWODY poproszę. szybciutko. konkrety, linki, liczby, dokumenty.

• melancho_lia Re: WOŚP 08.01.12, 07:31
      Zawsze dawałam i będę dawać. Top chyba jedyna akcja z tak klarownym systemem rozliczania, jedyna przy której ani razu przez 20 lat nie pojawiła się żadna afera.
      Dzisiaj też wybieram się z dzieciakami na spacer szukac wolontariuszy z puszkami.
      • 3-mamuska Re: WOŚP 08.01.12, 08:08
        A wiecie moze jak mozna z UK wyslac kase,nie do puszek.
        • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 10:23
          Przelewem.
    • angazetka Re: WOŚP 08.01.12, 10:22
      Oczywiście, że daję na WOŚP. Od początku (miałam podówczas lat osiem). To jeden z pewników we wszechświecie wink
    • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 10:27
      Oczywiście, że TAK! Trzy razy tak.
      Nikomu nie życzę, by doświadczył tego, co ja, urodziwszy wcześniaka: że nie ma wolnych inkubatorów, wszystkie są zajęte- całe DWA na szpital (orkiestra dopiero raczkowała). Tego się NIE ZAPOMINA. Krytykom WOŚP radze sobie wyobrazić taką sytuację- może trafi do rozumu.

Jurek O. to nasza wizytówka (choć wcale nią nie chce być).
      • wioskowy_glupek Re: WOŚP 08.01.12, 11:14
        Popieram i daję, raczej nie oglądam...
    • marianna1970 Re: WOŚP 08.01.12, 11:02
      Nigdy nie dałam i nie mam zamiaru nie ufam temu Panowi, po reszto czego on uczy naszą młodzież to co wyprawia na przystanku Woodstock zlot narkomanów. Caritas przez cały rok zbiera o wiele więcej pieniędzy
      • lillaj Re: WOŚP 08.01.12, 11:15
        marianna1970 napisała:

> Nigdy nie dałam i nie mam zamiaru nie ufam temu Panowi, po reszto czego on uczy
        > naszą młodzież to co wyprawia na przystanku Woodstock zlot narkomanów. Caritas
        > przez cały rok zbiera o wiele więcej pieniędzy

Któremu PANOWI? Wróciłaś z niedzielnego kazania?
        • marianna1970 Re: WOŚP 08.01.12, 11:50
          Oczywiście że wróciłam co niedzielę chodzę do kościoła. Nie dałam Owsiakowi i nie mam zamiaru
          • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 13:26
            Hm...to chyba raczej dobrze, że nie DAŁAŚ Owsiakowi... Zwłaszcza po mszy. Swoją drogą, nie sądzę, by Owsiak chciał, być mu DAŁA. Ament.
      • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 11:47
        Co za argument: caritas zbiera więcej...Czyli wszystkim, którzy zbierają mniej, nie należy ufać. Zatem, niech zbiera tylko ten, który zbiera najwięcej, bo tylko jemu ufamy. Jest mały problem w takim rozumowaniem: skoro będzie zbierał TYLKO ten, to skąd będziemy wiedzieć, że zbiera najwięcej?
        Porażająca logika...

Słyszałam, że na pielgrzymkach ćpają...czego oni uczą na tych pielgrzymkach. A ksiądz to kadzidłem ludzi zamracza...co oni w tych kościołach wyrabiają...

Powiedz coś więcej, Marianna. Wczoraj wygrała kobieta, u której ksiądz ściąga buty po kolędzie, dziś masz szanse wygrać Ty big_grin big_grin big_grin
        • marianna1970 Re: WOŚP 08.01.12, 11:51
          Jak jesteś ateistką to nie wypisuj głupot
          • gryzelda71 Re: WOŚP 08.01.12, 12:42
            Jesteś katoliczką?
          • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 13:24
            Heh, co ma ateizm do głupot? Objaśnij, pliz big_grin
    • sarling Re: WOŚP 08.01.12, 11:23
      Jak bylam małolatą, to strasznie mnie to kręciło. Chodziłam na koncerty, ryczałam przed telewizorem. Potem stalo się to nową świecką tradycją wink i oczywistością.
      Teraz mam już trochę bardziej sceptyczny stosunek do WOŚP - dlaczego, aby nasze dzieci miały właściwy sprzęt w publicznej służbie zdrowia musimy liczyć na samopomoc? sad
      Nie odebrałabym nikomu potrzebującemu złotówki, to jasne, ale WOŚP zwalnia najważniejsze decyzyjnie osoby z odpowiedzialności sad
      A jadoplujom odpowiadam - moje dziecko dostało na religii zadanie, żeby wkleić do zeszytu serduszko!
      • nabakier Re: WOŚP 08.01.12, 11:51
        To jest jakiś problem- to zastępowanie państwa. Jednakże takim myśleniem przekreślamy sensowność działania wszelkich instytucji pozarządowych typu NGO. Hm...
      • kropkacom Re: WOŚP 08.01.12, 13:11
        > Nie odebrałabym nikomu potrzebującemu złotówki, to jasne, ale WOŚP zwalnia najw
        > ażniejsze decyzyjnie osoby z odpowiedzialności sad

Byzydura wink Tego sprzętu po prostu by nie było. I jajco, prawda?
        • sarling Re: WOŚP 08.01.12, 14:25
          No właśnie! Nie sądzisz, że to straszne?
          • kropkacom Re: WOŚP 08.01.12, 15:58
            Co straszne? Przecież same powtarzacie, ze Polska to biedny kraj. Dobrze, że ludzie potrafią rzucić jednak własny grosz na słuszny cel.
    • parowkowa Re: WOŚP 08.01.12, 11:38
      Czemu zbieraja na pompy insulinowe skoro cukrzyca jest o wiele mniej uciazliwa jak koniecznosc np dializ? To mnie mierzi, zbieranie na pompy to fanaberia skoro tyle osob i dzieci potrzebuje dializ i musi na nie jezdzic do szpitali, bo nie stac ich na domowe dializatory. Czemu Owsiak sie tym nie zajmie, zamiast cukrzyca ktora jest owszem uciazliwa ale nie uposledza tak zycia jak niewydolnosc nerek ?

Druga sprawa - prywatyzacja szpitali jest jedynie kwestia czasu, dzis dajac wlasna kase na sprzet dla szpitali w przyszlosci bedziemy placic z wlasnej kieszeni za mozliwosc leczenia za ich pomoca.

A ogolnie inicjatywa dobra, choc IMO powinna byc prowadzona w calkowicie innym kierunku - zbieranie na edukacje dzieciakow skazanych na wykluczenie przez pijackich rodzicow itp.
      • czarnaalineczka Re: WOŚP 08.01.12, 11:54
        ojp uncertain

> A ogolnie inicjatywa dobra, choc IMO powinna byc prowadzona w calkowicie innym
        > kierunku - zbieranie na edukacje dzieciakow skazanych na wykluczenie przez pija
        > ckich rodzicow itp.

to rusz dupe , zaloz fundacje i tym sie zajmij !!!
        • ardzuna Re: WOŚP 08.01.12, 14:23
          Jest pełno fundacji które to robią i nie ma potrzeby zakładać kolejnej. Można te same pieniądze co by się przeznaczyło na WOŚĆ po prostu wpłacić takiej fundacji.
    • halapta Re: WOŚP 08.01.12, 12:49
      Wspieram pomimo
      https://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201201/1325948971_by_coolTOOLarny_500.jpg
      • jjod Re: WOŚP 08.01.12, 13:07
        Później się gdzieś może wybiorę, i jak co roku wrzucę coś do puszki.
        Dla mnie ta akcja ma sens, a to, że to powinien być obowiązek NFZ, to już inna sprawa.
        • tolka11 Re: WOŚP 08.01.12, 13:47
          Zbierałam w '93, gdzie wszystko był na słowo honoru i słowo Owsiaka. Zbierałam i potem. I o tym zbieraniu myślałam patrząc przez 40 dni jak respi z sercem orkiestry oddycha za moje dziecko. I trzy razy tak.
          A tym, którzy mówią, ze to grzech, i ze tylko Caritas odpowiadam: proszę to powiedziec mojemu synowi, który dzięki sprzętowi WOSP żyje. I tyle.
          • mathiola Re: WOŚP 08.01.12, 23:11
            poważnie mówią, że to grzech?????
            No to kuźwa, moje dzieci są dziełem szatana, żyją dzięki temu grzechowi. Trudno, dobrze, że przynajmniej żyją wink
    • ardzuna Re: WOŚP 08.01.12, 14:16
      Preferuję inne cele dobroczynności na które przeznaczam swoje pieniądze, ale jesli kwestujący są namolni to wrzucam złotówkę żeby dostać serduszko i mieć święty spokój.
    • miska_malcova Re: WOŚP 08.01.12, 22:32
      popieram ideę, zawsze wspieram. Właśnie licytuję aukcje na WOŚP
      • mamaemmy Re: WOŚP 08.01.12, 22:42
        tak.
    • mathiola Re: WOŚP 08.01.12, 23:09
      Tak popieram, tak daję, tak zieeew, Orkiestra jest dobra i wnosi dużo dobrego w nasze realia medyczne. Co roku ten sam temat, a sprzęt się sam nie kupi. Ludzie muszą się zrzucić.... Albo patrzeć jak dzieci umierają, bo nie było sprzętu.... Dobre, że się zrzucają.
    • mdro Re: WOŚP 09.01.12, 12:02
      Jedna rzecz mnie w tej akcji denerwuje - marnotrawienie przy okazji PUBLICZNYCH pieniędzy. No sorry, ale jak wczoraj usłyszałam, że Owsiak leciał w asyście dwóch myśliwców...

Domyślam się, że nie jest to wina fundacji ani Owsiaka, ale głupich pomysłów różnych instytucji państwowych czy samorządowych, ale i tak mnie to denerwuje.
      • kropkacom Re: WOŚP 09.01.12, 12:05
        Tu nie trzeba być specjalnie mądrym aby wiedzieć, że gdyby nie szum i rozmach nie było by tyle pieniędzy zebranych. Niech sobie leci. Na zdrowie...
        • mdro Re: WOŚP 09.01.12, 12:15
          Ale ten szum i rozmach był potrzebny kilkanaście lat temu, a nie teraz, gdy Orkiestra wrosła już w polski krajobraz. Poza tym czym innym są imprezy wspierające (gdzie działa - przynajmniej tak zakładam - sporo ochotników, poświęcających swój prywatny czas), a czym innym zupełnie zbędne generowanie kosztów. Podobno wojsko niedofinansowane?
          • nabakier Re: WOŚP 09.01.12, 12:27
            Daj spokój, akurat F16 muszą wylatywać określoną liczbę lotów, i wylatują także w ten sposób.
          • kropkacom Re: WOŚP 09.01.12, 12:30
            W zeszłym roku Orkiestra uzbierała mniej. W tym roku więcej. Jednak rozmach jest potrzebny.
        • mindtriper Re: WOŚP 09.01.12, 12:31
          Naprawdę sądzisz, że po prawie 20 latach potrzeba latać myśliwcami, żeby ktoś się dowiedział o WOŚP? Masz jakieś granice w swoim makiaweliźmie? Każde świństwo umiesz wytłumaczyć?
          • ib_k Re: WOŚP 09.01.12, 12:36
            mindtriper napisała:

> Naprawdę sądzisz, że po prawie 20 latach potrzeba latać myśliwcami, żeby ktoś s
            > ię dowiedział o WOŚP

naprawdę nie rozumiesz że chodzi o zorganizowanie atrakcji dla ludzi? jeśli piknik, festyn organizowany jest w jakimś celu (szlachetnym) to znaczy że ludzie mają tylko przyjść i wrzucić forsę? nie, organizuje im się różne atrakcje, dla jednych będzie to koncert Dody a dla innych F16

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka