Dodaj do ulubionych

jak się zmotywować do odchudzania?

14.01.12, 12:01
Kurcze mam z tym problem sad. Otóż prawie codziennie postanawiam, że będę się ograniczać od jutra i z rana tak tez robię ale przychodzi popołudnie i zapominam o postanowieniu. Nie mam nadwagi ale przytyło mi się ostatnio troszkę i źle się z tym czuję. Myślę, że 5 kg by wystarczyło. Ale jak wytrwać w postanowieniu?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 12:04
      Włożyć 5 toreb cukru do torby i iść z tym na zakupy do galerii, tak na 2-3 godzinki.
    • olena.s Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 13:08
      Jestesmy mistrzami samooszukiwania się - nawet, kiedy patrzymy w lustro, zawsze coś się wciągnie, coś się wypnie...
      Zrób tak: weź aparat foto, stań nago przed lustrem, np. tyłem doń, i zrób parę fotek. Najlepsza byłaby oczywiście przyjaciółka w roli fotografa..
      A jak zobaczysz zdjęcia, to podejrzewam, że odechce ci się jeść.
    • mamalgosia Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 13:21
      Motywacja to jedno, a silna wola to drugie...
    • aniula155 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 15:15
      spodnie, w których te 5 kilo mniej wyglądałaś super. Teraz pewnie wylewają Ci się boczki..... chcesz znów wyglądać w nich super - schudnij te 5 kilo.
      • to_ja_tola Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 16:00
        Heh...No łatwo mówicsmile
        Tez mam ten problem...Chciała bym schudnąc,mam postanowienie,ale brak ochoty na cwiczenia.Stepper już drugi mc kupujęuncertain
        • haidi0111 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 16:14
          Ja wiem, że to nie jest najmądrzejsz, ale po prostu poszłam na dietę kopenhaską... Ograniczenie jedzenia nic nie dawało, bo po prostu podjadałam sad Wiedziała, że mam dietę, rozpisaną na posiłki i koniec! Tego byłam się w stanie trzymać.
          A zmotywowało mnie jak koleżanka zapytała się czy na pewno nie jestem w ciąży...
          Po kopenhaskiej, na której schudłam 6 kg, obkurczył mi się żołądek, szybciej czułam się syta, poza tym przyszła wiosna a znią ruch i udało się wagę utrzymać z wahnięciami 1 kg.
          No i 6 Waidera - rewelacja na brzuch i nie zajmuje dużo czasu.
          Teraz od początku roku walczę od nowa bo wieczorne sery pleśniowe na przekąskę, świeży chleb z masłem po 22 i tosty zrobiły swoje... Jem więcej owoców i warzyw, tylko ciemny chleb, 4 posiłki dziennie a po 20 już tylko jabłko albo wafel ryżowy. Ubyło 1,5 kg. Większość ciuchów mam obcisłych i to jest moja motywacja wink
          • to_ja_tola 6 Waidera 14.01.12, 16:26
            Juz kiedys cos o tym czytałam.Możecie coś więcej na ten temat napisac?
            Ciężkie te cwiczenia?smile czasochłonne?tongue_out
            • upartamama Re: 6 Waidera 16.01.12, 13:47
              to_ja_tola napisała:

> Juz kiedys cos o tym czytałam.Możecie coś więcej na ten temat napisac?
              > Ciężkie te cwiczenia?smile czasochłonne?tongue_out

Nudne poprosty. Zawsze rezygnowałam po 2 tygodniu. Z nudów.
              • dziennik-niecodziennik Re: 6 Waidera 16.01.12, 18:35
                nudne bo nudne, kazde cwiczenia są nudne. pytanie czy to jest skuteczne. czy spada oponka, czy tylko pod oponką mięsnie stają się bardziej sprężyste (bo i taką opinię juz słyszalam)?
    • jagoda56 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 16:09
      Niebawem wiosna i lato.Każda kobieta lepiej się czuje jak jest lżejsza.Te pięć kilo mniej zawsze polepszy figurę.Ubrania które masz lepiej będą leżały.
    • piekielna-diablica Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 19:05
      mi wystarczyło, że zobaczyłam się na zdjęciach z konferencji - ktoś mi pstryknął parę fotek w trakcie przemówienia - pamiętając swoje odbicie lustrzane przed wyjściem z domu (gdzie to właśnie odbicie powiedziało mi ze nie jest tak źle) a potem zestawienie tych dwóch obrazków we własnej głowie dało mi duużo do myślenia. Wyszło na zdjęciach, że mam łeb jak zapałka, bary jak pudzianowski i doopę jak kim kardashian albo większą i zamiast talii wały tłuszczu (mam 158 cm i nawet 12 cm szpilki i mega głęboka czerń sukienki nie wydłużyły i nie wyszczupliły mi cielska) - to mnie zmotywowało do tego, że od 1 lutego się odchudzam (dieta, ćwiczenia, bieganie i xbox kinect)
      do zrzucenia mam 15 kilo - i żebym miała zdechnąć podczas tego odchudzania to się odchudzę!
      • lejdi111 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 19:14
        a czemu dopiero 1 lutego?
        • piekielna-diablica Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 19:21
          postanowienie noworoczne - mam jeszcze pół miesiąca, żeby psychicznie się przygotować, kupić xboxa, zaplanować dietę - jak sobie zaplanuję od A do Z to nie ma ch.. we wsi, żeby nie wyszło big_grin
          • lejdi111 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 19:28
            piekielna-diablica napisała:
            > postanowienie noworoczne - mam jeszcze pół miesiąca, żeby psychicznie się przyg
            > otować, kupić xboxa, zaplanować dietę

i pół miesiąca żeby się porządnie najeść big_grin
            • piekielna-diablica Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 19:31
              to też big_grin
              ale ograniczyłam słodycze do zera i staram się nie przekroczyć dodatkowych 2 kg przed lutym
          • mamaemmy Re: jak się zmotywować do odchudzania? 15.01.12, 22:36
            piekielna-diablica napisała:

> postanowienie noworoczne - mam jeszcze pół miesiąca, żeby psychicznie się przyg
            > otować, kupić xboxa, zaplanować dietę - jak sobie zaplanuję od A do Z to nie ma
            > ch.. we wsi, żeby nie wyszło big_grin

heheh smile
            A czemu Xboxa a nie PS3 z jakims Kinektem czy cos tam?Jestem tez na kupnie konsoli bo chce tez sie jakos zmotywowac do cwiczeń m.in a i Emce chce kupic-może wyjasnisz mi swoj wybór bo nie znam sie KOMPLETNIE!
            hehe jakbym ja schudła 15 kilo to wazylabym tyle co w podstawowce-ale w sumie nie byloby zle smile)))żarcik tongue_out
            • landora Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 18:54
              My mamy Wii, a na Wii zumbę. Nie jest to to samo co zumba w klubie z prawdziwą instruktorką, ale i tak jest fajna.
              No i jest sporo innych gier fitness na Wii.
            • piekielna-diablica Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 20:07
              no bo właśnie w xboxie jest kinect bez tych kontrolerów i jest też zumba big_grin - jutro przyjedzie to wypróbuję i dam znać
      • nandadevir Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 20:14
        ja też przeżyłam podobny szok, jak zobaczyłam kiedyś swoje zdjęcia z plaży, w lustrze i z góry to tak nie wyglądało.
    • milenka_net Re: jak się zmotywować do odchudzania? 14.01.12, 20:07
      Zalezy po co chcesz by szczupła...
    • haidi0111 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 15.01.12, 09:20
      A propos 6 Weidera - 6weidera.net/ Wszystko jest w miarę jasno wyjaśnione i jest też filmik.
    • janfranco1 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 15.01.12, 14:39
      To zależy co na Ciebie działa. Wielu ludzi, którzy przychodzą do mnie po program dietetyczny twierdzi, że mogłoby się samemu odchudzić ale jak zapłacą to szkoda im później wydanych pieniędzy i w ten sposób motywują się do odchudzania.
      Niektórym pomagają postępy w odchudzaniu (nawet te najmniejsze), innym pomaga wizja miny koleżanek, jeszcze innym zakupiony ciuch w który mają się zmieścić.
    • lisciasty_pl Re: jak się zmotywować do odchudzania? 15.01.12, 19:52
      > Kurcze mam z tym problem sad. Otóż prawie codziennie postanawiam, że będę się og
      > raniczać od jutra i z rana tak tez robię ale przychodzi popołudnie i zapominam

A dlaczego chcesz się ograniczać? suspicious
      Ja na diecie odchudzającej wpycham w kałdun ile wlezie, ograniczam chleb i tłuszcz tylko. Słodkie wciągam mimo postanowień, a zeżarcie tabliczki czekolady pod kawkę to nie problem.
      Kolację potrafię zjeść nawet o 23, oczywiście coś lekkiego (biały ser z pomidorami np.).
      Do tego trzeba się ruszać więcej (schody zamiast windy, nie wozić dupy samochodem wszędzie, nie jeździć schodami ruchomymi itp.) i samo schodzi, póki co z 97 na 86 suspicious
    • kaamilka Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 10:21
      jak się zmotywować... hmm... ja jak miałam 5 a nawet 10 kg do zrzucenia to ciężko mi było
      dopiero jak weszłam na wagę i zobaczyłam, że mam za dużo 15 to się wzięłam za siebie
      przez dwa mce schudłam 11 kg i do lata chcę zrzucić drugi tyle
      najważniejsze są ćwiczenia - teraz to widzę po sobie, bo inaczej musiałabym nic nie jeść
      cieszy już pierwszy kg, a potem to samo leci
      kiedy już teraz w chodzę w spodnie, w które wchodziłam w liceum mam jeszcze większą motywację!
      a co mnie poza tym zmotywowało? pamiętam jaka byłam "dumna" że mam taką śliczną i zgrabną mamę
      nie chcę, żeby mój syn miał matkę wieloryba
    • melancho_lia Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 10:53
      Ja popatrzyłam na fotki z marcowych wakacji... i od razu na dietę przeszłam. Schudłam w sumie 13 kg, z rozmiary 40/42 przeszłam na 34/36. Miny znajomych znających mnie w większym wydaniu bezcenne. Radocha z mieszczenia się w ciuchy z czasów LO jeszcze większa.
    • alabama8 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 13:19
      Odchudzanie zimą? Taki trochę temat nie na czasie. Wcześnie robi się ciemno, przez zimno człowiek jest ciągle głodny - może poczekaj łaskawie do marca i wtedy zacznij.
    • kosmitka06 Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 13:29
      Ja się motywuję przede wszystkim tym...
      1.Dużo fajnych ubrań/kiecek kończy się na rozm 42 (przynajmniej te które mi się podobają)
      2.Dużo kobiet (te które znam) po urodzeniu dziecka wróciło do formy sprzed ciąży (ja też tak chcę)
      3.Idzie wiosna/lato chcę zakładać takie ciuchy abym nie musiała się zakrywać dodatkową narzutką przed widocznymi fałdkami
      4.Chcę stać przy mężu jako extra laska wink
      5.To co mnie najbardziej śmieszy ale wymyśliłam, że tak będzie oszczędnie i też mam motywację big_grin
      I ogólnie mam ok 20kg do zrzucenia, wiem oczywiście że wtedy będę w lekkiej niedowadze ale mój gł problem to wystający brzuch sad Biodra, nogi, tyłek jest oki tylko te fałdy na brzuchu.
      • upartamama Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 13:55
        A ja się zastanawiam jak możecie dopuścić do tego żeby mieć nadprogramowe 15 kg!!!!

Ja po każdej ciąży dochodziłam do wagi przedciążowej po 3,5 miesiącu.

Jak widzę że spodnie trochę przyciasne to przez tydzień nie jem kolacji i piję mniej piwa.

Przecież żeby mieć 154 kg więcej to trzeba kupić nowe, większe ciuchy. Ja bym wolała głodować niż kupić większy ciuch. To byłoby przyzwolenie samej siebie na nadwagę.

Nie twierdzę, że jestem superlaską ale nadwagi żadnej nie mam.
        • kaamilka Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 18:15
          Wyobraz sobie ze mozna miec nadwage od dziecka...
          • mamaemmy Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 18:49
            a ja wlasnie zjadłam gnocchi z sosem szpinakowo-serowo-czosnkowym.
            Baardzo dietetycznie ,nie ma co .

Historia małej Emmy Marii
        • piekielna-diablica Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 22:07
          bo niektórzy tak po prostu mają?
          jedni mają oczy zielone, drudzy brązowe.
          jedni mają 155 a inni 175 wzrostu
          w/w oznacza, że ludzie są różni i żaden człowiek na ziemi nie jest Twoją kopią i ma prawo mieć inną przemianę materii niż Ty
          • upartamama Re: jak się zmotywować do odchudzania? 17.01.12, 07:55
            nie zrozumcie mnie żle (a zrozumiałyście żle - niestety). To, że ktoś ma nadwagę od dziecka to coś innego (wina rodziców). dziwi mnie, że ktoś wyglądał ok a potem budzi się nagle i ma 15 kg nadwagi. W międzyczasie musiał kupić nowe, więkasze ciuchy - czyli sam dał sobie przyzwolenie na tycie. A potem jest lament bo grubnie się szybko i łatwo a chudnie się długo i ciężko.
            Nie da się przytyć 15 kg i pozostać w tym samym size.
    • dziennik-niecodziennik Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 19:55
      a w ogole nie ogarniam jak wy mozecie nie jesc od 18 czy 19. jest prawie 29, przede mną jeszcze 4-4,5h życia i na pewno zdążę zgłodniec. żeby zjesc ostatni raz o 18 to musialabym o 21, max 22 isc spac...
      • dziennik-niecodziennik Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 19:56
        prawie 20 jest, nie 29 ofkors wink
      • melancho_lia Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 20:00
        Ja chodzę spać zwykle o 22, bo o 5.30 musze wstać. Niestety ostatnio usnąć nie mogę o 22 i tłukę się po domu do północy albo dłużej. Co ciekawe nie głodnieję.
    • hellulah Re: jak się zmotywować do odchudzania? 16.01.12, 22:16
      Zacznij ćwiczyć. Ćwiczenia potrafią dać kopa (te endorfiny w mózgu czy coś tam) - apetyt na pocieszacze spada. Będzie też motywacja, bo zacznie spadać waga. Poza tym moja stała rada w takich razach, nie myśl o wyglądzie, pomyśl tak: chcę smaczniej, zdrowiej jeść (świeże warzywa, lepsze jakościowo pożywienie, w mniejszych ilościach, więc osiągalne /cenowo/, lekkie nierozgotowane i nieutopione w tłuszczu dania), chcę czuć się sprawniej i zdrowiej, mieć jędrniejsze ciało (ćwiczenia). Nie ma według mnie sensu skupiać się na samej wadze, na samym ograniczaniu kalorii. Chyba nie o to powinno w tym chodzić. Takie moje zdanie.
      • myelegans Re: jak się zmotywować do odchudzania? 17.01.12, 03:15
        Cytat Zacznij ćwiczyć. Ćwiczenia potrafią dać kopa (te endorfiny w mózgu czy coś tam)
        - apetyt na pocieszacze spada. Będzie też motywacja, bo zacznie spadać waga. Poza tym moja stała rada w takich razach, nie myśl o wyglądzie, pomyśl tak: chcę
        smaczniej, zdrowiej jeść
        Sie podpisze. to ma byc zmiana stylu zycia na zawsze, nie skokowe diety, tam i z powrotem. Gdyby te diety tak rzeczywiscie dzialaly, to nie zbijano by na nich grubych pieniedzy, bo wszyscy by sobie chudli po pierwszym razie. A tak statystyki sa nieublagane 90%+ ludzi zawsze wraca do diety i dochudzania, bo..... utyli....
        Moj tata mial od taka sama wage przez 50 lat. Byl wysoki, szczuply, tylko ze: cale zycie jezdzil do pracy na rowerze, od wiosny do poznej jesieni zawsze aktywnie na ogrodzie, przy domu, zawsze sie ruszal, jadal 4 razy dziennie w takich samych ilosciach o tej samej porze, miedzy posilkami jak byl glodny to zjadl kawalek bialego sera, albo szynki. Do konca zycia mial chemie krwi i cisnienie jak niemowlak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka