Dodaj do ulubionych

Chude jest nudne

23.01.12, 09:03
Kolejne epistoły Peadara de Burca
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35058,11009562,Peadar_de_Burca__Chude_jest_nudne___czesc_I.html
Czytam i za każdym razem mam nadzieję, że przeczytam i przyznam rację. Ale nie.
Mam wrażenie, że mieszkam na innej planecie, bo jeszcze mi się nie zdarzyło by spotkać ludzi, których opisuje w swych artykułach.
Nie znam nikogo, kto by się odchudzał w taki sposób.
Jestem szczupła. Ale czy nudna? Pewnie tak, ale nie z powodu wagi.
(Chociaż z tą szczupłością, to teraz różnie bywa, wystarczy wejść do pierwszego lepszego "firmowego sklepu" i spytać o spodnie, które by na mnie pasowały.
Wtedy okazuje się, że jestem wielorybem)

Nie podoba mi się takie szufladkowanie ludzi, jesteś taki, to jesteś fajny, jesteś inny - już nie.

Zgadzacie się z Peadarem?
Obserwuj wątek
    • kali_pso Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:22

Mam wrażenie, że tutaj wcale nie o odchudzanie chodzi tylko o podejście...
      Niemniej pan pojechał stereotypami aż miło..ciekawe dlaczego Paris Hilton i Anję Rubik wziął na tapetę? No i grubasom tez się dostało....wyłuszczył jasno i konkretnie- co jest powodem ich tuszywinkP
      • kali_pso Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:28

Aha ale na obronę pana- metafora z kobietą-latawcem- genialnasmile
        • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:40
          Muszę nad tym pomyśleć, może coś w tym jest smile
    • naomi19 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:27
      Od kiedy to liczba kilogramów jest wyznacznikiem tego, czy ktoś ma pasję czy nie? czy jest nudny czy interesujący? Mam niedowagę, rozmiar 34, ale jem normalnie, zdrowo, dużo, nigdy nie byłam na diecie (chyba bym umarła z głodu), cała rodzina ojca to chudzielce. Rozumiem, że jestem nudna. Bo?
      Potwierdzam opinię wyrażoną w komentarzach do artykułu- bełkot.
      • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:38
        Jestem ciekawa kiedy mu się skończą pomysły.
        Ileż można krytykować i wyśmiewać?
      • a.nancy Re: Chude jest nudne 23.01.12, 10:35
        a ja myślę, że nie można tego tekstu brać dosłownie. ja zrozumiałam go jako krytykę kobiet z obsesją odchudzania (nie tych chudych "naturalnie"). faceci to hedoniści, nie rozumieją, że ktoś może z własnej woli pozbawiać się przyjemności (tu w postaci jedzenia smile )
    • suazi1 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:29
      Takie głupoty najczęściej wymyślaja wieloryby, którym żal tyłek ściska, że do tych nudziarzy nie należą.
    • chipsi Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:31
      Hej!
      Fakt faktem facet strasznie generalizuje. Jednak co do jednego przyznam mu rację. Siedząc na pewnym przyjęciu przy jednym stoliku z chorobliwie chudą kobietą miałam instynkty mordercze. Czego nie chciałam spróbować to mi wyliczała ile to ma kalorii. Sama nie jadła nic i ciągle tylko podkreślała ile musi schudnąć bo tu i tu ma jeszcze za dużo. No, może to nie było nudne ale irytujące co najmniej. Czułam się jak wielki wieloryb smile Działą to jednak w dwie strony. Siedzi sobie taki wieloryb jak ja, żre jak prosiaczek i narzeka że tyje a nie ma pojęcia z czego....
      • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:37
        Cześć!
        Ja nie chcę generalizować, bo to, że ja takich osób nie znam, to nie znaczy, że nie istnieją.
        Ale gość mnie wkurza smile
        Mam wrażenie, że jego felietony są takie na siłę krytyczne, płacą mu za opisywanie całego zła, które go w tej strasznej Polsce otacza. Wszystko jest be, nawet polskie kobiety - oprócz jego wspaniałej śląskiej żony oczywiście smile
        A na przyjęciu, to mogłabyś siedzieć obok mnie, ja nie wyliczam, jem jak górnik po szychcie i uwielbiam rozmawiać o jedzeniu smile
        • chipsi Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:45
          Hehe, nie wierzę że potrafisz tyle zjeść co mój szwagier (górnik) big_grin Racja, też nie znoszę takiego wrzucania wszystkich do jednego worka i wyolbrzymiania jak np: szczupła=głodna i nudna, pije piwo=alkoholik, pracuje=wyrodna matka itd, itp
          • chipsi Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:48
            I to co mnie dotyka czyli stwierdzenia że skoro mam nadwagę to jestem zaniedbanym brudasem pozbawionym kobiecości uncertain
            • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:56
              Czyli nieważne, że wyglądasz dobrze, dbasz o siebie, jesteś wesoła i życzliwa.
              Masz nadwagę i już.
          • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:52
            No nie wiadomo big_grin
            A Ty wytrzeźwiałaś już? Bo pamiętasz: gwara = margines smile
            • chipsi Re: Chude jest nudne 23.01.12, 10:18
              Ha, wytrzeźwieć wytrzeźwiałam ale te dziwki nie chcą sobie pójść big_grin
              • lelija05 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 10:59
                big_grin big_grin big_grin
    • kura28 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:32
      Kurcze, znam dużo szczupłych/chudych kobiet. Z czego może ze 2 się ograniczają z jedzeniem, reszta je absolutnie normalnie. Czemu autor uważa, że szczupła sylwetka to coś wbrew naturze co koniecznie musi być okupione mnóstwem wyrzeczeń i pustką wewnętrzną?
      • kolpik124 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:35
        Faktem jednak jest, ze dupka wielkości orzeszka i metr pięć w kapeluszu są powodem kompleksów i są może nie tyle nudne, co zabawne smile
        • kura28 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:48
          Hmm, niby każde słowo z osobna rozumiem, ale sensu całości wypowiedzi nie bardzo.
          Możesz rozwinąć to co napisałaś?
        • nabakier Re: Chude jest nudne 23.01.12, 10:02
          A metr siedem w kapeluszu jakie zabawne, albo metr trzy na obcasach- posikać się ze śmiechu można. Posikałaś się?
          • kolpik124 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 10:57
            Są też małe krepe niewywrotne. Nie bierz tego aż tak do siebie big_grin
            • kura28 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 11:10
              kolpik124 napisała:
              > Nie bierz tego aż tak do siebie big_grin

Czyżby to autoportret był?
              Nie przejmuj się, nie Twoja wina.
    • anel_ma Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:53
      większosc Polek jest po prostu w miare szczupła - w porównaniu do upasionych Brytyjek lub Niemek wylądamy faktycznie chudo - może dla faceta jest to nienormalne, dla mnie jest OK.

• ryza_malpa1 Re: Chude jest nudne 23.01.12, 09:56
      Doszłam do podobnych wniosków ale dotyczących umięśnionych facetów, zwłaszcza że od czasu do czasu bywam na siłowni ( czasem czynnie a czasem sobie na pufie książkę czytam - moje dziecko ma tam zajęcia dodatkowe) .
      Widzę kolesi, którzy dzień w dzień spędzają tam kilka godzin wykonując te same ruchy.
      Trzeba mieć coś z głowa żeby to wytrzymać - dzień w dzień to samo, rączki w góre, raczki w dół...albo pedałowanie rowerkiem jak chomik w karuzelce ...póbowałam, nuuudaaaaa ( nawet z mp3 czy próbami czytania) .....żadnego zajęcia dla mózgu....
      Trzeba nie mieć żadnych innych zainteresowań, bo po prostu taki mięśniak nie ma na to raczej czasu.

• azjaodkuchni Re: Chude jest nudne 23.01.12, 11:11
        Mam dwie koleżanki jedna w miarę szczupła aje zawsze ile chce i kiedy chce i druga bardzo chuda nie lubi jedzenia. Właściwie nic nie lubi. Tej pierwszej zazdroszczę a drugiej współczuję.. ja tyję od patrzenia na jedzenie i jedynie pływanie ratuje mnie przed xxxl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka