Dodaj do ulubionych

segregacja śmieci- praktyka

25.01.12, 08:36
Co z tego, ze segreguję odpady (u nas jest zbiorczy pojemnik na papier/szkło/plastik), jak i tak zawartość tego pojemnika trafia do jednej śmieciarki razem z odpadami bytowymi...
Czy można gdzieś "donieść" na taką nieuczciwą firmę wywożącą odpady?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:38
      Przeciez już tyle razy tłumaczyli,że i tak segregują odpady na miejscu,a tak jest im łatwiej.Wszak nawet jak stoją te pojemniki to nie każdy wysili się i posegreguje śmieci.
      • melancho_lia Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:40
        Super, już to widzę jak ze stosu obierek ziemniaków wyławiają szkło i papier...
        • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:43
          No jakoś to robią.Tak jak im wygodnie.
          • melancho_lia Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:44
            Albo nie segregują wcale...
            • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:46
              Albo nie segregują.Sprawdź w miejscowych zakładach.
      • chipsi Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:50
        To po kija te kosze są? Wystarczyłby jeden z opisem szkło/plastik/metal/gumy do żucia i futerka.
        • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 08:54
          Pytanie kieruj do odpowiednich firm.
          • chipsi Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 09:01
            Na wszystkie uwagi na forum masz tą samą odpowiedź?
            • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 10:21
              Zawsze takiej udzielam?
              No skoro problem nie dający spać spokojnie to należy u źródła zapytać.
              W taki sposób w pewnej gminie ludziska przestali segregować,bo co z tego ze to robili,jak wszystko trafiało na wysypisko.
              • chipsi Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 10:56
                > Zawsze takiej udzielam?
                Nie wiem, nie śledzę, dlatego pytam. A spać to mi ino dziecię i małżonek nie dają smile
                Chociaż się nad tym nie zastanawiałam głębiej, śmieci segregujemy ale ostatnio słyszałam kilka sygnałów o wsypywaniu tego na jedno wysypisko.
        • melancho_lia Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 09:03
          No właśnie, skoro sami sobie segregują to po co ja mam to robić? Skro i tak to wszystko trafia hurtem do jednej śmieciarki?
          • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 10:22
            A masz odgórny nakaz segregowania?Nie.Więc jak czujesz się z tym niewyraźnie zaniechaj segregacji.Bo chyba nie chcesz dopytać się u źródła jak sobie z tym radzą.
      • franczii Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 15:42
        U nas jak zobacza, ze nieposegregowane to zostawiaja i rob se z tym co chcesz.
    • na_pustyni Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 09:13
      Temat, który wraca jak bumerang. Mam prośbę - przyjrzyj się uważnie, czy to na pewno taka zwykła śmieciara. Bo u mnie wrzucają posegregowane też do jednej, ale nie ze zwykłymi śmieciami. Coś czuję, że u Ciebie też tak jest. A jak nie - zadzwoń do urzędu miasta/gminy/powiatu, bo aż dziw, że ktoś, kto podpisał umowę na odbiór posegregowanych śmieci i wywóz do sortowni, robił miasto i mieszkańców w wała w biały dzień.
      • melancho_lia Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 09:21
        Panowie biorą zielony pojemnik, wysypują do śmieciarki, nastepnie do tej samej zawożą ten żółty/czerwony, potem znowu te zwykłe. Na własne oczy widziałam jak wszystkie śmieci lądowały w jednej śmieciarce...
        • aniuta75 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 10:01
          U nas z tych pojemników szkło/plastik/papier faktycznie zsypują na jedną ciężarówkę. Ale śmieci ze zsypów zabiera taka tradycyjna śmieciarka.
        • molnarka Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 17:45
          W tych śmieciarkach są osobne pojemnki i to, że Pan wstawia wszystkie kosze pod jeden podajanik wcale nie oznacza, ze to ląduje razem ... prasa zgniata raz w jedną raz w druga stronę, że się tak obrazowo wyrażę.

Pozdrawiam
          MOLNARka
    • kosmitka06 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 10:50
      U nas jest osobno pojemnik na wszelkiego rodzaju odpady a drugi to torba foliowa gdzie jest napisane "plastik, szkło". Z tego co zauważyłam to jeżdżą dwie firmy- jedni zabierają pojemniki a drudzy worki.
      • melancho_lia Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 11:54
        No własnie, a u nas wszystko zabiera jedna śmieciarka, tego samego dnia.
        Swoją drogą co mi to da jak się zapytam u źródła. Powiedzieć mogą mi wszystko.
        • gryzelda71 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 15:40
          To tv naslij.
    • ma_dre Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 14:29
      ...a u nas posegregowane wywoza za darmo. I co? I ludzie segreguja ze az milo (oprocz tych, ktorzy za darmo wywoza do lasu / pala w piecu).
      Kasa to jedyna uniwersalna motywacja.
      • carmita80 Re: segregacja śmieci- praktyka 25.01.12, 15:47
        U nas segregujemy, smieci, mamy w ogrodzie kompostowinik do organicznych, zwirzaki domowe tez jadaja co nieco, mamy osobny na papier i szklo, a smieci nie trafiaja wszystkie do jednej smieciarki bo wtedy nie mialaby sensu segregacja.
      • chipsi Re: segregacja śmieci- praktyka 26.01.12, 08:58
        W sąsiedniej miejscowości opłaty za wywóz śmieci są naliczane od mieszkańca, nie od kosza i nagle cudownie śmieci z lasów znikły smile
        U nas śmieci posegregowane za symboliczną opłatę za worki. Za to osoby niesegregujące mają naliczaną wyższą opłatę za śmieci.
    • zzzzz01 Re: segregacja śmieci- praktyka 18.11.13, 16:30
      A ja nie zamierzam myć butelek i słoików. Każdorazowe takie mycie zwiększa mój rachunek za wodę. Nikt mi za to nie zapłaci. Wszyscy wkoło każą mi za wszystko płacić, a przypomnę iż w moim mieście wprowadzono abonament - jak to tłumaczą za utrzymanie sieci w gotowości. Więc Jeżeli ktoś mi będzie płacić za zużytą wodę do mycia i abonament za gotowość do mycia proszę bardzo. Także ja nic nie myję i nie płuczę. W końcu płacę za wywózkę śmieci, za wodę i abonament. Wszystkie koszty ponoszę Ja, a pensja niestety stoi w miejscu, bądź jest tak symboliczna iż nie pokrywa kosztów podwyżek które co roku nas dosięgają. jeżeli ktoś ma z tym problem to proszę bardzo niech mnie spróbuje obciążyć jakimiś karami. A ja dam mu rachunek za wodę którą zużyłem, jednocześnie zażądam zapłaty abonamentu za to że jestem gotowy do wykonania takiej czynności. W końcu poświęcam też mój czas wolny. Każdy żąda zapłaty to ja też takiej zapłaty żądam. Proste i logiczne.
      • bei Re: segregacja śmieci- praktyka 18.11.13, 18:43
        Segregujemy od wielu lat, smieci odbierane na kilka razy, inny termin jest dla biodegradowalnych i mieszanych, w innydzień recykling.
        Staramy się bardzo stosować do wymagań firmy odbiorczej, wcale nie są wygorowane, a my mamy niskie rachunki za śmieci i radośc z eko postawy.
        • bloopsar Re: segregacja śmieci- praktyka 18.11.13, 19:35
          Nie segregujemy wcale, mamy prawie takie same rachunki za śmieci jak inni i radość ze świętego spokoju i braku sortowni na środku kuchni.
    • jola-kotka Re: segregacja śmieci- praktyka 18.11.13, 23:50
      Tak jest niestety i dlatego ja nie podpisałam że będę segregować śmieci,zresztą nawet by mi się nie chciało,podobno coś tam więcej płacę za to haha.
    • madzioreck Re: segregacja śmieci- praktyka 18.11.13, 23:59
      U nas jest ciekawie - od 1 lipca płacimy za śmieci segregowane (czyli mniej, niż gdybyśmy płacili za niesegregowane), dostaliśmy eleganckie rozpiski co gdzie wyrzucać, ale nie segregujemy, bo nie ma odpowiednich pojemników. Kilka dni po 1 lipca poszliśmy zapytać w spółdzielni, o co chodzi, żebyśmy któregoś dnia nie stanęli z wymieszanymi śmieciami nad pojemnikami do segregowania, to nam powiedzieli, że firma się nie wyrobiła z pojemnikami w terminie, ale niedługo będą, poprzedzone stosownym komunikatem na klatkach schodowych. Mamy listopad, a pojemników jak nie było, tak nie ma.
    • kikimora78 Re: segregacja śmieci- praktyka 19.11.13, 09:16
      W Norwegii jest tak, że są kolorowe worki. Do zielonych wrzuca się jedzenie, do niebieskich plastik, do czarnych mieszane. I to się wrzuca do jednego kontenera potem i śmieciarka zabiera jak leci, a potem już oni sortują workami. Papier się wynosi do osobnych konterów.

Ja nie sortuję, bo nie mam miejsca na 3-4 kubły w domu, bo mam pod zlewem normalną szafkę. Ale planuję w najbliższym czasie zamontować pod zlew dużą szufladę i tam te kosze poustawiać, wtedy mi będzie wygodniej. A będę musiała jak tylko w przedszkolu córki zaczną przerabiać ten temat, żeby się mała nie wygadała, że u nas nie ekologicznie i się wywala jak leci big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka