illka1 14.03.12, 09:07 czy kupujecie? jeśli nie to jakimi jajkami karmicie swoje dzieci ? czy warto dużo zapłacić za jajka eko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pocztarenata Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:16 Kupuję jajka u zaprzyjaźnionego rolnika. Któremu kury biegają po obejściu i polu za stodołą. Raz ma więcej tych jajek, raz mniej. Sezonowo, normalnie kury nie niosą się ciągle tak samo, przez cały rok. Zdarza się , że uzbiera dwie paczki a innym razem ledwo jedną. Zimą jest gorzej kiedy jest mróz i nie wychodzą z kurnika. Odnoszę zużyte skorupki- kury rzucają się na nie jak amerykanie na wyprzedaże Płacę 70gr za sztukę. Jajek sklepowych nie tykam nawet długim kijem od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:19 Taa, a raz na jakis czas te kury to nawet peta z charchami rolnika za ta stodola zjedza . Odpowiedz Link Zgłoś
pocztarenata Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:53 annajustyna napisała: > Taa, a raz na jakis czas te kury to nawet peta z charchami rolnika za ta stodol > a zjedza . Palnęłaś jak łysy grzywką o kant kuli Ten rolnik nie pali , jego żona nie pali ( jest niepełnosprawna od lat i nie wstaje z łóżka). Ich córka nie pali. Dodatkowo są głęboko wierzący i nikt tam nie pije ani grama alkoholu- dość dziwna rodzinka. Nie ma to jak zawiść Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:57 Kury nie jadaja petow jesli maja dostep do ziemi,a jesli nawet to przynajmniej wiem jak jest.Za to nie wiem czym sa karmione te od jajek bio i czy czasem jakis pracownik im peta nie rzucil Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 13:36 A ty wiesz, którędy jaja kurze wychodzą ? nawet eko jaja od eko kury ? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 15:43 Bo oczywiście rolnik z definicji chcarchla i rzuca pety za stodołą. Przyjemniaczka z ciebie, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:30 To niedrogo, mój mąż kupił niedawno 10 jajek za 8 zł. Myślałam, że żartuje, ale nie. I to były zwykłe jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:18 Jajka od kur biegajacych wolno 1.11euro, jajka bio prawie 3euro.Musialabym na glowe upasc przy takiej ilosci jajek jaka u nas jest zjadana jajka bio kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 21:47 To ja kupuje je tylko, jesli sa "L", jak nie ma to zmuszona jestem drozsze, bo u mnie takie mini mini nie przechodza Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:25 Jajka od niezestresowanych podobno bo z wolnego wybiegu kur kupuje, jedynki, eko są 0 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:26 Kupuje różne,ale w supermarkecie. I jak dla mnie, one nie różnią się smakiem(wiem,wiem mam nieczuły ten zmysł hehe). Ale jak dostałam takie od kur ze wsi,co to łażą po obejściu w styczniu to poczułam różnice w smaku.Albo inaczej,że blade były to norma,ale ze totalnie bez smaku w porównaniu z kupnymi to ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:45 Kupuje jajka u znajomego rolnika. Nigdy w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:50 kupuje jajka 1 w lidlu.mam schize jajkową i nie przełkne jajka z numerem 3 od czasu kiedy wiem jak zyja te kury.pozatym zdecydowanie 1 sa lepsze w smaku. wiem bo kiedys tylko 3 jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
math-ilda Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:49 Kupuję "0", ok 8 zł za 10 jajek. Taniej kupuję też od zaprzyjaźnionego rolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:51 zwracam uwagę, zeby nie kupować 3, ostatnio w sklepach zazwyczaj sa same 2, wiec kupuję 1 nigdy chyba nie widziałam, a 0 sa starsznie drogie Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 09:58 Mieszkam w W-wie, wiec nie mam zaprzyjaźnionego rolnika. Kupuję jaja wyłącznie ekologiczne. Są zazwyczaj mniejsze i bardziej blade. Trudno mi powiedzieć, czy jest różnica w smaku. Wydaje mi się, że te z supermarketu są pomarańczowe, duże i mają bardziej wyrazisty smak. O ile wiem, to zasługa hormonów i antybiotyków i diety. Kupuję eko, by mieć czyste sumienie, że nie karmię dziecka świństwem. Ale czy tak jest w rzeczywistości, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 10:02 Moja mama postanowiła spędzać aktualną część życia na wsi. Kupuje jaja od zaprzyjaźnionej sąsiadki, która ma "szczęśliwe kurki"- takie które normalnie chodzą, grzebią, dostają ziarno. Chyba najbliżej im do klasy 1., nie mam pewności jakie trzeba spełniać wymogi na 0. W każdym razie mama regularnie podsyła po paczce jajek dla mnie i mojego rodzeństwa i moim zdaniem owszem, jest różnica w smaku i zapachu tych jajek. Ponieważ nie zaspokajają 100% naszego popytu na jaja, to przeznaczam je zazwyczaj do konsumpcji w postaci jajecznicy, sadzonego, na miękko, do tatara. Na twardo, do sałatek zużywam sklepowych, zazwyczaj 2ek. Odpowiedz Link Zgłoś
lampka_witoszowska Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 10:47 kupuję zerówki, ale że mam najbliżej do biedrony, to zdarzają mi się i takie i masełko bez dodatków za makabryczną cenę 5 zł jest różnica w smaku i zawartości kupiłam też masielnicę - tak, tak, śmiejcie się, ale pamiętam smak robionego masła ze wsi, 30 lat temu jadlam tylko krowy mi do szczęścia brakuje, bo śmietanę potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 10:51 jajaka eko? Na szczęście mam NORMALNE jajka od babci Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 10:57 normalnymi od kury. Zwisa mi cyferka, bardziej interesuje mnie cena. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 10:59 Jak córka była mała to czasem teściowa kupowała wiejskie jaja. Teraz nie odczuwamy takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 11:39 Trójek nie kupuję ze względu na dobrostan kur, a nie kwestię walorów smakowych. Dwójki też omijam, chyba że akurat w sklepie nie ma jedynek czy zerówek. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 11:58 Kupuję tylko i wyłącznie jajka od mojej ciotki, mam pewność że są naprawdę dobre i zdrowe. Płacę po 0,70gr za sztukę. Nie pamiętam kiedy ost kupowałam jajka w sklepie I nikt mnie do nich nie przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 12:40 Kupuje zerowki i nie oszczedzam na tym. Sa smaczniejsze, a i "produkujace" je kury sa trzymane w godziwych warunkach. Brakuje mi za granica polskich jajek kur zielononozek, te sa najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bialasek75 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 12:44 Kupuję jajka Organic, czyli ekologiczne. Do jedzenia. Czyli na twardo, na miękko, na jajecznicę. Do pieczenia kupuję tańsze, free range, czyli od kur biegających, ale jak przyjeżdża mama i dużo piecze to nawet od kur klatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 12:48 Kupuję 0 lub 1 bo żal mi kur. Jak nie mam wyjścia to zdarzy mi się kupić 3, ale to b. rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
beti222 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 13:32 Kupuję 0 albo 1, czasami od cioci ze wsi jak u niej jestem. Istotnym elementem są dla mnie warunki, w jakich kury żyją i tym się kieruję przy wyborze jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 13:44 Odkąd zaczęliśmy jeść jajka od zaprzyjaźnionego rolnika nie przejdą mi przez usta jaja fermowe. dzieci tez nie chcą tknąć. Tych fermowych nie kupuję też ze względów ideologicznych, jak już muszę kupić w sklepie to wybieram tylko 0 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 13:46 Mam dostęp do jajek szczęśliwych, dziobiących i gdakających na świeżym powietrzu kur. W okolicznych sklepach nie ma jajek z "0" ani z "1", specjalnie sprawdzałam Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 13:52 staram się kupowac jajka od kur mało zestresowanych jak jestem na wsi u tesciowych to kupują dla nas od sasiadki ale na wiosne tesciowa ma miec wlasne kury- co mnie ogromnie cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 14:39 Najczesciej kupuje jajka 0 w supermarkecie. Roznica w cenie nie jest u mnie powalajaca za 6 bio place ok. 2euro za 6 normalnych ok. 1,50euro. Za to roznice w smaku czuc. Jednak i tak najlepsze i zarazem najtansze sa od prywatnego chlopa ale te rzadko uda mi sie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaraonly Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 14:52 Kupuje tylko organiczne jajka, za tuzin place ok. 3,50 $, "zwykle" kosztuja ok. 1,80 $. Odpowiedz Link Zgłoś
braktalentu Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 14:57 Jemy jajka od naszych własnych osobistych kur. Kury są mega zestresowane, bo nasz owczarek nie jarzy, ze to nie są owce do zaganiania w stadko. Dodatkowo dręczy je niezaspokojony popęd seksualny, bo kogut jest parszywym leniem. Jedzą głównie resztki z naszego stołu (uwielbiają rybie wnętrzności), to co uda im się wydziobać najmłodszemu z ręki (coraz mniej, bo rośnie) i śrutę o ile coś z zimy zostanie. Codziennie mam 4-8 jaj ( w zimie 3-5). Starcza na domowe potrzeby. W mojej wsi te od "zaprzyjaźnionego rolnika" kosztują 1PLN/szt. W smaku są prawie takie same jak sklepowe. Ale to "prawie"... same wiecie- Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: jajka ekologiczne 14.03.12, 15:00 Zazwyczaj kupuję zwykłe jaja z Agrofirmy (taka wielka firma produkująca jaja -żadne ekologiczne 4,99 za 10 szt. Daję je do ciast, naleśników i innych wyrobów. Co jakiś czas Mama daje mi kupione od znajomej ze wsi, nie znakowane jaja od kur jedzących kupy,skorupy,trawe itp-10zł za 10 szt- te 'oszczędzam" i są zazwyczaj na jajecznicę i na kanapki Odpowiedz Link Zgłoś