Dodaj do ulubionych

Jogurty a cukier

14.03.12, 14:15
Moja trzoda czasem ma ssanie na jogurty (zwykłe i pitne), póki co daję im ale nie wiem czy powinienem, w składzie podają że jest cukier ale nie wiem ile tam tego sypią. Ktoś ma może jakieś dane, ew. jakie jogurty można dawać bez obaw?
Obserwuj wątek
    • kolpik124 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:26
      Cukier to jakaś trucizna?
      • cherry.coke Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:28
        Nie trucizna, ale jogurt z cukrem zalicza sie jednak (rowniez) do kategorii slodycze, a spozycie tychze powinno sie miec pod jakas kontrola...
        • kolpik124 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:30
          Przecież nikt nie pisze o ładowaniu w siebie litrów jogurtu co dzień. Autorka wspomina o okresowej ochocie na jogurt i podchodzi do cukru jak do zła wcielonego.
          • lisciasty_pl Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:49
            > Autorka wspomina o okresowej ochocie na jogurt i podchodzi do cukru jak do zła wcielonego.

Co prawda identyfikuję się z jematkami, aczkolwiek nie da się ukryć iż jestem samcem.
          • ma_dre Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 18:38
            litrow jogurtu moze nie, ale sporych ilosci pozywienia zawierajacego cukier juz tak... W dziedzinie odzywiania to jestes chyba jakas nieswiadoma, czy moze niedzisiejsza.

Autor slusznie sie obawia, bo cukier, jako jeden z najtanszych skladnikow jest wszechobecny. W malym jogurcie slodzonym jest rownowartosc 3 kostek cukru. Zakladajac ze dziecko nie ogranicza sie do zjedzenia 1 jogurtu dziennie,a le pewnie wcina i popoja tez i soki owocowe, batoniki, platki sniadaniowe, wody smakowe, ketchup, itp... troche tych kostek sie uzbiera.

No i potwierdzam : tak, cukier to trucizna.
      • dorry Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:46
        > Cukier to jakaś trucizna?

Czasami, a nawet czesto, tak. A co, zatrzymałaś się na etapie "cukier krzepi'?
        • kolpik124 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 15:12
          Wszystko jest dla ludzie, rozsądnie i z umiarem.

Życzę smacznego przy torcie z kiełków i otręb big_grin
    • broceliande Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:32
      W Polsce się nie dowiesz, ile sypią, bo nie ma takiego obowiązku.
      Moja szwagierka pracuje w korporacji robiącej jogurty i twierdzi, że Polacy lubią na słodko i cukru jest dużo.
      Proponuję kupowanie naturalnych i ostrożne słodzenie. Można dawać z jabłkiem, jakimś musli, rodzynkami, bananem. Nie będą słodsze niż kupione.
      • kubek0802 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:42
        Na każdym jogurcie jest informacja. W zdecydowanej większości 13-14g węglowodanów na 100g produktu. Nie podejrzewam producentów i inne węglowodany niż cukier. Jogurt 150g, a takich na półkach większość to 20g cukrów (ok 4 łyżeczki)
        • lisciasty_pl Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:50
          > Na każdym jogurcie jest informacja. W zdecydowanej większości 13-14g węglowodanów na 100g produktu

Ja myślałem że oni sumują węgle też z wsadu (czyli jakiś tam owoc, ziarno czy inne takie), chyba że błądzę?
          • katia.seitz Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:57
            Sumują się. Jeszcze do tego dochodzi cukier mleczny (laktoza) - w jogurcie naturalnym też jest nieco cukrów. Ale to nie ma znaczenia, liczy się suma.
        • broceliande Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 17:02
          To dużo.
    • empirical Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 14:43
      Kupuje tylko jogurty naturalne bez cukru i miksuje z owocami - swiezymi lub mrozonymi. Czasem dodam lyzke miodu lub konfitury wlasnej roboty. Pycha!

Te gotowe owocowe jada mi jakims metalicznym posmakiem, albo proszkiem...juz nawet ten dodany cukier bym przelknela, ale smak maja niezjadliwy...
    • princessa.of.persia Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 15:23
      Ja jadlam jogurty owocowe ale odkąd jestem w ciąży przezucilam sie na naturalne. Po dlugiej przerwie niejedzenia owocowych ostatnio chciałam zjeść i zwyczajnie mi nie smakowal,ulepek straszny. Nie dziwne jak w kubeczku są ok 4lyzeczki cukru. Ja tego dziecku nie daje. Nie wiem jak duże masz dzieci ale Ja moje dwulatce daje naturalne z owocami że sloiczka lub miksuje z owocami,np z bananem mango lub sezonowymi jak jagody truskawki itp. Ew dosladzam ale pół lyzeczki max.
      Nie oszukujmy sie jogurty owocowe często nie mają nic z jogurtem ani owocami wspólnego. Trzeba to traktować jak deser.
      • katia.seitz Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 15:28
        Mam tak samo smile Kwestia przyzwyczajenia do (i odzwyczajenia się od) słodkiego smaku.
    • kosher_ninja Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 15:40
      Cukier to pryszcz. Gorzej, że tam tych owoców właściwie nie ma. Za to często są czerwone robaki, fuj.
      W zeszłe wakacje zamroziłam mnóstwo owoców dla dziecka. Jogurt z prawdziwymi jagodami, porzeczkami, wiśniami - pyyyycha. Sama dziecku czasem z miski wyjadam smile Piszę to i jem jogurt z truskawkami, mniam.
    • a.va Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 15:51
      Kupuj naturalne, dodaj owoce (mogą być w całości albo pokrojone na cząstki, ja nie miksuję) i ew. sam posłodź, jeśli będzie trzeba (np. przy bananach wcale nie trzeba, przy mrożonych truskawkach już raczej tak, przynajmniej ja wolę z cukrem). To dużo zdrowsze niż jogurty owocowe, nie dość że mające 4 razy więcej cukru niż ty dodasz, to jeszcze pełne konserwantów (nie da rady bez tego, inaczej owoce by zgniły w jogurcie momentalnie).
    • pitahaya1 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 16:09
      lisciasty_pl napisał:

Ktoś ma może jakieś dane, ew. jakie jogurty można dawać bez obaw?

Swojesmile A jeśli nie, naturalne.
      Jogurt robimy sami. Do tego owoce z puszki, mrożone, musli, otręby. Co kto lubi.
    • lafiorka2 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 17:06
      było dzisiaj o tym w PnS
      Jakoś średnio 3łyżeczki cukru w jogurcie.Mówili,że mozna to jakoś obliczyć,ale nie słuchałam specjalniewink
    • withkiss Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 19:05
      Cukier to półbiedy, trzeba sprawdzać czy świni nie dodają. W niektórych jogurtach (a może nawet i w większości są - nie wiem, nie sprawdzałam) są kawałki świni w postaci żelatyny wieprzowej. Ja tam wolę jogurt bez świni i czytam etykietysmile
      • anika772 Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 19:34
        Większość "owocowych" jest za słodka dla mhie, mieszam sobie pół na pół z naturalnym i dopiero jest toto jadalne.
        Ostatnio pojawiły się nowe jogurty producenta na "B", podobno słodzone wyłącznie owocami. Kupiłam, posmakowałam, przeczytałam skład i tabelkę. Wnioski: słodkie tak samo jak te słodzone, kaloryczne prawie tak samo (różnica 6 kcal, zdaje się). Czy ktoś mi może wyjaśnić ten fenomen?
        • sueellen Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 23:50
          słodzą sokiem z winogron po prostu.
    • sueellen Re: Jogurty a cukier 14.03.12, 23:47
      Ja tam jogurty kupuje hurtowo, ale tylko totale ewentualnie inne naturalne, czyli wszystkie bezcukrowe. Moja dwulatka uwielbia i jako że slodzonych nie zna, nie ma problemu. Podaję jej często z owocami róznymi, czasem z odrobina miodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka