Dodaj do ulubionych

smolensk - ankieta

20.04.12, 21:43
wczoraj bedac na spotkaniu towarzyskim wyszlo na to ze na 10 osob obecnych tylko dwie - ja i kolega uwazaja ze to byl wypadek a nie zamach - zdziwilam sie.

Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 21:51
      No nie żartuj... to jest aż tak źle...
      • wespuczi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 21:57
        nie zartuje - wiecej - jestem ciezko zszokowana.
    • krejzimama Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 21:51
      W jakim towarzystwie ty sie obracasz?
      • wespuczi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 21:56
        polonia amerykanska - wiem to wiele wyjasnia, ale to mlodzi ludzie, wyksztalceni i mieszkamy daleko od skupisk polonijnych.
        • dzoaann Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:06
          to wszystko wyjasniasmile
        • morgen_stern Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:08
          Taaaa, moja ulubiona polonia amerykańska big_grin
        • czar_bajry Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 01:07
          polonia amerykanska -

i wszystko jasne....
    • cherry.coke Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 21:52
      Mnie brakuje tu opcji "wypadek na skutek bledow i zaniedban". Bo to jednak bylo co innego, niz gdyby piorun strzelil.
      • 3-mamuska Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 23:47
        cherry.coke napisała:

> Mnie brakuje tu opcji "wypadek na skutek bledow i zaniedban". Bo to jednak bylo
        > co innego, niz gdyby piorun strzelil.

Dokladnie ja tez tak mysle.
    • nutka07 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:02
      Ja sie sklaniam ku opcji, ze to byl wypadek z winy Rosjan.
      Co mam zazaczyc? big_grin
      • paskudek1 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:05
        możesz wyjaśnić na czym polegała wina Rosjan? No chyba tylko na tym, ze w obawie przed zatargami dyplomatycznymi nie podjęli jedynej, słusznej decyzji o zamknięciu lotniska i odesłaniu TU154 na zapasowe. A nie zrobili tego bo doskonale wiedzieli że wrzask oburzonego PiSu slychać by było nawet w Australii
        • dlania Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 12:14
          Wina Rosjan byla taka, że posadzili brzozę w złym miejscu.

Ten wypadek mial wiele przyczyn, większośc jednak po polskiej stronie.
      • wespuczi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:06
        nie musisz nic zaznaczac, wink
        ale moglabys sie troche rozpisac - bylabym wdzieczna.
    • nanuk24 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:13
      Nie martw sie, Polonia Amerykanska jest specyficzna, na wlasnej skorze doswiadczamwink
    • borys314 Re: 20.04.12, 22:14
      Mechanizmy obronne - ludzie nie chcą przyjąć do wiadomości, że wypadki i katastrofy naprawdę się zdarzają i że może to dotknąć ich samych lub ich bliskich.

Dokładnie taki sam mechanizm jak oskarżanie ofiary gwałtu, że miała za krótką spódniczkę. Implikacja: jeśli ja będę nosić spódnicę za kolano, nikt mnie nie zgwałci (a guzik!).

W sprawie katastrofy smoleńskiej implikacja to: To był zamach, a ja nie jestem głową państwa, więc mogę latać spokojnie.

Łatwiej pieprzyć coś o Rosjanach, niż dopuścić myśl, że jesteśmy śmiertelni.

Chociaż w zupełności się zgadzam z Cherry.Coke - to wypadek z powodu błędów i zaniedbań.
      • kropkacom Re: 20.04.12, 22:21
        Ciekawy trop. Jednakowoż myślę, że chodzi o inny mechanizm big_grin
        • borys314 Re: 20.04.12, 22:29
          Ja myślę, że tu kilka mechanizmów działa razem. Do mieszanki na pewno trzeba dorzucić odwieczną niechęć do Rosjan (coś o tym wiem jako wychowywany w PRL-u dzieciak z "ruskim" imieniem), a także PIS (off), który dostał takie piękne narzędzie manipulacji i prania mózgów.
          • arwena_11 Re: 20.04.12, 22:33
            Dodaj do tego manipulacje i tajemnice PO
            • borys314 Re: 20.04.12, 22:36
              Ja PO nie idealizuję, ale takich przypałów i kompromitacji jak PIS nigdy nie zaliczyli.
              • bi_scotti Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 22:47
                Przeciez tu u nas, na forum, tez jest Polonia Amerykanska i to sa bardzo sensowne panie wiec ja bym wziela glebszy oddech przed jakimis jednoznacznymi podsumowaniami tego co, kto u sasiadow sobie mysli na temat Smolenska. Mam w Stanach rodzine i znajomych i na jakichs 30-40 Polonusow roznych pokolen tylko jedna para jest dokladnie z tych "zamachowcow", reszta charakteryzuje sie common sense, umiejetnoscia czytania, sluchania i wyciagania niesensacyjnych wnioskow.
                Czy ja mam az tyle szczescia w zyciu, ze akurat takich znam i z takimi jestem spokrewniona?
                • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 22:48
                  tak, jestes niebywala szczesciaratongue_out Ja takiego szczescia juz nie mambig_grin
                  • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 22:49
                    tylko mi nie pisz, ze - widocznie - swoj do swego ciagnie, bo sie obrazetongue_out
                    • bi_scotti Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 22:54
                      nanuk24 napisała:

> tylko mi nie pisz, ze - widocznie - swoj do swego ciagnie, bo sie obrazetongue_out
                      >

Eeee ... no co Ty ... ja po prostu nie znam takich ludzi, o jakich np. kiedys pisywala Duzeq czy teraz sugerujesz Ty, Wespuczi ... A ci, ktorych znam to jest jednak jakis polski przekladaniec, bo i z roznych generacji, i z roznych fal imigranckich, i z roznych rejonow PL, rozne profesje wiec az sie naprawde dziwie, ze gdzies sie kryje ta mityczna "Polonia Amerykanska", ktorej odwiedzajac Stany od ponad cwierc-wiecza nie udalo mi sie "dopasc" towarzysko wink
                  • wespuczi Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:01
                    no ja niestety tez nie mam.
                    • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:17
                      No i wez sie, czlowieku, czynnie zaangazuj w zycie Poloniiuncertain Nie dasie.
                      • wespuczi Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:35
                        mnie nie przeszkadza spotykac sie z ludzmi o odmiennych pogladach - dopoki nie zaczynaja jatrzyc - mam natomiast inny problem, u nas jest duszpasterz no i bez mszy zadna okazja sie nie obejdzie wink
                        • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:43
                          mam natomiast inny problem, u nas jest duszpasterz no i bez
                          > mszy zadna okazja sie nie obejdzie wink

U mnie to nawet polonijne pikniki zaczynaja sie od mszybig_grin
                        • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:44
                          gdzie mieszkasz?
                          • bi_scotti Re: Polonia Amerykanska :) 20.04.12, 23:55
                            Sorry, to pewnie nie moja sprawa, ale dlaczego Wy sie z ta Polonia tak trzymacie? Nie macie zwyczajnych znajomych Polakow, bez organizacyjnej/duszpasterskiej otoczki?
                            • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 00:29
                              Nie trzymam, ale nie jestem slepa i glucha. Syn chodzi do polskiej szkoly, spotykam przeciez Polakow, czasem wlacze polskie radio. I wszystko opadawink

Mam bliskich przyjaciol bardzo religijnych, ale oni z tej frakcji normalnych. Znaczy, swiatopogladowo na innych biegunach, ale nie wchodzimy sobie w droge i potrafimy sie dogadac.
                              • bi_scotti Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 00:50
                                Polskiego radia nigdy nie sluchalam, polski lokalny program TV ogladalam czasami przy okazji wymiany oleju (moj mechanik mial wlaczone) ale ostatnio widze, ze jest tylko BBC smile Dzieci chodzily do polskiej szkoly ale jedyne "manipulacje swiatopogladowe" jakie zanotowalismy to udzial w Jaselkach i koniecznosc uszycia Najstarszej (chyba jak byla w 2 czy 3 klasie) kostiumu Archaniola Gabriela, ktory zwiastowal Pannie Maryji (mamo, mamo, co to znaczy "blogoWSTAwionas"? wink ). Polska tutejsza gazete zdarza mi sie przejrzec w poczekalni do family doctor i tyle "zorganizowanej polonijnosci" w moim zyciu. Moze dlatego, ze ja do kosciola nie chodze? Moze religijni ludzie bardziej sie trzymaja razem i wtedy te zamachowe macki ich moga dopasc? Hmmm ...
                                • dlania Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 12:17
                                  BlogoWSTAwionam między niewiastami - dobre, zapamietam na uzytek babskich wypadów wieczornychwink
                            • wespuczi Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 00:55
                              nie trzymam sie z polonia - tak sobie obserwuje - mam natomiast znajomych polakow, ktorych lubie i sobie jakos w droge nie wchodzimy swiatopogladowo, to co wczoraj wyszlo w dyskusji ciezko mnie zaskoczylo po prostu.
                              poza tym moje dzieci uwelbiaja inne polskie dzieci, jak sie spotykamy w tym mniej wiecej takim samym gronie to dla moich dzieci niemal disneyland wink
                              u nas co prawda mszy na pikniku nie ma ale zawsze jakis kaznodzieja sie znajdzie i chodzi dookola wszystkich magluje - serio serio - mi to w sumie nie przeszkadza taki juz nasz folklor chyba, no ale jak mi delikatnie sugeruje ze mam do niego 'ojcze' mowic to dziekuje i ide z dzieciakami pobiegac troche.
                          • wespuczi Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 00:58
                            Nanuk wyskrobie ci maila pozniej ok?
                            • bi_scotti Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 01:09
                              Ja przyznam, ze swiatopogladowo to przezywam jakies tam "szoki" wylacznie wtedy gdy ktorys z rodakow rzuci czasem jakims niby-dowcipem o zabarwieniu homofobicznym lub rasistowskim ale najczesciej sam sie taki osobnik lapie na tym, ze to nie bardzo funny is ...
                              A wspomniania znajoma para polsko-amerykanska to takie dziwadla w kazdej sprawie lacznie z przekonaniem, ze Obama jest muzulmaninem i ze nie urodzil sie na Hawajach - tego sie chyba nawet nie da leczyc ale sie bardzo gladko wpasowywuje w puzzle ze smolenska brzoza.
                              Tego typu margines widac w kazdej spolecznosci wiec i Polonia Amerykanska ma swoich "reprezentantow" wink
                            • nanuk24 Re: Polonia Amerykanska :) 21.04.12, 01:17
                              Oksmile
    • gazeta_mi_placi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:49
      Ja myślę że spisek Rosjan i Tuska. He he....
      • aniaturek0409 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:53
        o kurczę gazecia żyje a ja już ją pochowałamwink
        • gazeta_mi_placi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:55
          Chociaż jedna osoba zauważyła mnie sad
    • nutka07 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:50
      Zastanawialam sie kto te rozne wersje zamachu pisze, bo az mi trudno uwierzyc ze sa ludzie ktorzy pisza to na serio. Moze to sa jakies prowokacje, zeby zobaczyc ile osob jest w stanie w to uwierzyc.
      Czytalam przy okazji ostatniej rocznicy, ze katastrofy nie bylo.
      To jedna wielka mistyfikacja.
      Ponoc 9 kwietnia 2010r. byl tam jakis pozar.
      To co widzielismy to elementy przywiezione pociagiem, manekiny itd.
      Oczywiscie nie napisalam wszystkiego wink
      • gazeta_mi_placi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:56
        Pisz, pisz..
      • bi_scotti Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 22:57
        nutka07 napisała:

> Zastanawialam sie kto te rozne wersje zamachu pisze

A propos - ja bym chetnie jakiego Bonda czy innego Kapitana Zbika na tropie poczytala z watkiem smolenszczym - moglaby byc nioezla lektura gdyby tak jakis tandem Chmielewska-Grisham sie poprodukowal literacko tongue_out
        • fiu-bzdziu2010 Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 23:15
          a ja bym wynajęła naszego asa detektywa, co w trymiga rozwiązał sprawę Madzi z Sosnowca.

Codzienna relacja w brukowcach murowana, no i konferencje prasowe na wraku.
      • wespuczi Re: smolensk - ankieta 20.04.12, 23:03
        > To jedna wielka mistyfikacja.
        > Ponoc 9 kwietnia 2010r. byl tam jakis pozar.
        > To co widzielismy to elementy przywiezione pociagiem, manekiny itd.

boskie - jeszcze poprosze smile
        • alexa0000 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 11:07
          wiewiorvaldi.salon24.pl/268787,katastrofa-smolenska-dwa-samoloty-xxvii-zamach-w-innym-miejscu
        • nutka07 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 11:30
          Nie udalo mi sie znalezc tamtej strony.

Ale byly zdjecia okolicy, linii kolejowej, wagonu do przewozenia ladunku z przekroczona skrajnia, taki pociag z dzwigiem. Ktos tam musial poswieci troche czasu na to wink

Napisane bylo o zatrzymaniu ruchu pociagow gdzies na stacji w Smolensku, chyba bylo cos o alarmie bombowym, wtedy to elemety zostaly przewiezione bez gapiow. W sobote wieczorem czesc osob miala dostac informacje, zeby wylaczyc telefony i nie kontaktowac z nikim, ze wzgeldu na jakies zagrozenia (chyba terrorystczne). Iles tam osob mialo zrezygnowac z wylotu (ci co mieli przezyc) , ofiary zostaly uspione, kogo mieli obudzic to obudzili, reszte mieli zmielic w maszynach do miesa, ale sie nie dalo bo ubrania blokowaly maszyne, maszyna inaczej mieli mieso a inaczej materialy, tutaj zdjecie poszarpanego munduru.

Aha Wisniewski z TVP nagrywal swoj film 9 kwietnia.

Nie przypomina mi sie wiecej teraz, ale moze znajde przy okazji te strone wink
    • czar_bajry Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 01:05
      wespuczi zmień towarzystwotongue_out
    • lipsmacker Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 03:41
      Moze dla Polonii jest po prostu jasne ze Polska to kraj w ktorym sie akceptuje zamordowanie wlasnego prezydenta poniewaz jest w dalszym ciagu pod rzadem Rosjii i nie ma nic do gadania. Dla mnie i mojej rodziny ta sprawa ostatecznie zadecydowala o zrzeknieciu sie obywatelstwa polskiego.
      • landora Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 08:29
        Dla mnie i mojej rodziny ta sprawa ostatecznie zade
        > cydowala o zrzeknieciu sie obywatelstwa polskiego.

Ooo, całe szczęście!
      • wies-baden Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 10:55
        Hej, a ty serio z tym zamordowaniem? Rozwiń wątek, bo jestem ciekawa, jakie przesłanki popchnęły Rosjan do zamachu?
      • nutka07 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 11:01
        A jak to zrobilas?
        • lipsmacker Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 14:25
          Co jak zrobilam? Jak sie obywatelstwa zrzeklam? To jest oficjalna procedura ktora dopiero rozpoczelismy a ktora zajmuje ok. poltora roku a konczy sie podpisem prezydenta Polski.
    • nutka07 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 12:11
      Tu mam jeszcze cos

- Katastrofa lotnicza w Mirosławcu - katastrofa lotnicza wojskowego samolotu CASA C-295 M numer 019, która wydarzyła się 23 stycznia 2008, o godzinie 19:07, podczas podchodzenia do lądowania na lotnisku wojskowym 12. Bazy Lotniczej w Mirosławcu. Zginęło 20 osób dowództwa sil lotniczych RP.
      - Prof. Stefan Grocholewski - ekspert od odczytywania nośników cyfrowych, wykrył manipulacje w nagraniach cz. skrzynek z CASY. "Zmarł" 31.03.2010r.
      - Pod koniec ubiegłego roku (grudzień 23.2009) czyli po ustaleniu wizyt w Smoleńsku przez Tuska i Putina też zdarzyła się dziwna historia. Grzegorz Michniewicz, dyrektor generalny Kancelarii Premiera Tuska zmarł nagle 23.12.2009 r. - powiesił się na kablu od odkurzacza.
      - S M O L E N S K - 10.04.2012 ginie Prezydent Polski Lech Kaczyński i 95 osób towarzyszących.
      Komorowski miał podobno powiedzieć do Sikorskiego: "Lecha nie ma, ale został nam jeszcze ten drugi". Na co Sikorski: "Nie martw się, Bronek, mamy jeszcze jedną tutkę".
      - Mieczysław C., "zginął w wypadku samochodowym" dokładnie 18.04.2010 r, miał być następcą Adama Pilcha, który zginął w Smoleńsku. Podobno otrzymał telefon ze Smoleńska od A. Pcha.
      - Krzysztof K.- operator Faktów, pracował z W. Baterem (tym, który pierwszego dnia podał poprawną godzinę katastrofy Tu-154, co media odkryły po 10 dniach). Zmarł w Moskwie na sepsę 2 czerwca 2010r.Śmierć całkiem przemilczana.
      - Prof. Marek Dulinicz - szef grupy archeologicznej - zginął 6 czerwca 2010 w wypadku samochodowym w trakcie oczekiwania na wyjazd do Smoleńska.
      - Dariusz Ratajczak - dr historii, autor tematów niebezpiecznych, zbioru esejów historyczno-politycznych skazany za kłamstwo oświęcimskie. 11 czerwca 2010 znaleziono jego zwłoki w zaparkowanym samochodzie pod Centrum Handlowym Karolinka w Opolu, w którym mogły przeleżeć wg śledczych kilka dni, sekcja zwłok wykazała, że zmarł w wyniku zatrucia alkoholem.
      - Eugeniusz Wróbel - wykładowca na Politechnice Śląskiej, specjalista od komputerowych systemów sterowania samolotem, poddawał w wątpliwość, że wrak na Siewiernym to TU-154 o nr 101.
      Pocięty piłą mechaniczną 16.10.2010 r. przez swego syna, który zdołał zabić i pociąć swego ojca, usunąć ślady krwi, zawieźć pocięte zwłoki do jeziora, wrócić i zapomnieć wszystko.
      Złego stanu swego "chorego psychicznie" syna przez ponad 20 lat nie zauważyła matka, która jest psychiatrą.
      - Dr Ryszard Kuciński - prawnik A. Leppera - "zmarł" w maju 2011 r.
      - Wiesław Podgórski - był doradcą A. Leppera, gdy ten by ministrem rolnictwa, znaleziony martwy w biurze Samoobrony pod koniec czerwca 2011r. Jako przyczynę śmierci podano samobójstwo.
      - Róża Żarska - adwokatka Leppera - "zmarła w lipcu 2011 r. w Moskwie.
      - Andrzej Lepper - szef Samoobrony, poseł, wicemarszałek, wicepremier i minister rolnictwa w rządzie Marcinkiewicza i J. Kaczyńskiego. Znaleziony martwy w biurze Samoobrony 5 sierpnia 2011r.
      Od 1-go dnia, zanim zrobiono sekcję zwłok przyjęto wersję samobójstwa przez powieszenie bez udziału osób trzecich
      • pade Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 14:01
        ja bym chciała wiedzieć jaki związek z katastrofą smoleńską ma śmierć adwokatów i doradcy oraz samego Leppera?
        • marzeka1 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 14:22
          Jak wyżej Cherry- "wypadek", ale na skutek błędów i wielu zaniedbań.
          • pade Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 15:13
            Ci ludzie, o ktorych pisze mieli "wypadki" wskutek błędów?
            Dokładniej poproszęsmile
            • wies-baden Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 15:47
              Jeden z wymienionych wyżej przypadków to chory psychicznie syn , który poćwiartował swojego ojca, a sąd odstąpił od wykonania kary, www.tvn24.pl/-2,1741257,0,1,syn-gen-szumskiego-nie-odpowie-za-zabojstwo-ojca,wiadomosc.html
              • bi_scotti Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 15:55
                wies-baden napisała:

> Jeden z wymienionych wyżej przypadków to chory psychicznie syn , który poćwiartował swojego ojca, a sąd odstąpił od wykonania kary, www.tvn24.pl/-2,1741257,0,1,syn-gen-szumskiego-nie-odpowie-za-zabojstwo-ojca,wiadomosc.html
                >

No ale na pewno Rosjanie podsypywali jakies proszki do jego owsianki gdy byl malym chlopcem i to wszystko dlatego. Nie wiesz tego? Ze wszystkiemu zlu na polskiej ziemi winni sa od lat ci ze Wschodu? Tak jak stonke ziemniaczana podsylal nam w latach 50-tych XX wieku Zachod, tak teraz wszelkie zlo idzie ze Wschodu. Life.
                wink
                PS. Nie robie sobie zartow z czyjejs tragedii, moge tylko serdecznie wspolczuc rodzinie, w ktorej dramat mial miejsce, ale w kontekscie watku smolenskiego i tej jakiejs paranoji zamachowej mozna dostac lekkiej glupawki przy interpretacji jakichkolwiek wypadkow/przypadkow z ostatnich lat. Teorie spiskowe dziejow sa jak pajecze macki - Pajeczyca Tekla nigdy nie jest glodna suspicious
              • pade Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 15:55
                Ale ja zapytałam o Leppera i jego adwokatów...
                • nutka07 Re: smolensk - ankieta 21.04.12, 18:09
                  Ja tego nie wiem, to biala byc taka 'ciekawostka'.
                  Te liste to juz widzialam bardzo dawno temu, jeszcze chyba Lepper zyl.
    • sadzia87 Re: smolensk - ankieta 22.04.12, 10:50
      Sprawą powinien się zająć Rutkowski.
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka