Dodaj do ulubionych

Tylko dla szczuplych:-P

12.05.12, 14:00
Kanon piekna kobiecego zmierza w kierunku absurdu (Anja Oswiecim Rubik).Nie dosc,ze od kobiet wymaga sie rozmiaru 34 gora 36,ale tylko jak jest wysoka to jeszcze wszelkie portale wmawiaja kobietom,ze tylko w takim rozmiarze wyglada sie dobrze w kolorowych ubraniach.Od zawsze chcialam kupic czerwone spodnie,ale czytajac artykuly zrezygnowalam nawet nie przymierzajac ani jednej pary.No w koncu wg specjalistow czerwone to dla mnie no go.Ostatnio weszlam do sklepu i wisialy,wisial dokladnie obiekt mego pozadania,kroj,material i ten kolor,piekna zgaszona czerwien.Rady ekspertow wywietrzaly mi z glowy i co?nie dosc,ze spodnie jak na mnie zrobione to jeszcze nic nie powiekszaja,a wrecz ladnie wyszczuplaja.Spodnie nabylam,a teraz czytam w internecie opinie kobiet,ktore powtarzaja jak mantre teksty stylistow i jest mi cholernie zal,ze dajemy sobie wode z mozgu robic.Czy mozna jakos to zmienic?zaprotestowac przeciwko kultowi chudosci i gnebieniu normalnych kobiet tekstami,ze dla nich tylko ciemne kolory i ewentualnie jasne dodatki?Pisze o normalnych ksztaltach,bo w gazetach mozna natrafic na dwa rodzaje porad,jak ubrac sie...(i tu modelka nie dosc,ze 14letnia to w rozmiarze 32)albo kobieta powyzej rozmiaru 44.Macie jakies ciuchy,ktore wbrew poradom specjalistow swietnie na was leza?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:09
      >Macie jakies ciuchy,ktore wbrew poradom specjalistow swietnie na was leza?

Niedawno kupiłam swoje pierwsze rurki. Wcześniej nawet na takie spodnie nie patrzyłam bo bałam się ze moje szerokie biodra zrobią się jeszcze większe. Nawet parę dni temu bodajże w DDTVN jakaś stylistka wypowiadała się, że nie powinno się nosić rurek aby "się optycznie wyszczuplić", tymczasem mi każdy mówi że w rurkach wyglądam korzystniej smile
      • sarling Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:17
        Tak smile
        Dobrze wyglądam w rurkach.
        Zimą przepasam futerko paskiem (a pamiętam jakiś tekst z Elle czy coś "cóż, ten strój jest zarezerwowany wyłącznie dla bardzo szczupłych kobiet") i jest bosko.
        Noszę też tuniki do leginsów i żyję - żadna policja stylistów mnie nie przymknęła.
        Mimo biustu 65F noszę golfy zimą i bluzki wiązane na szyi latem.
        W dodatku pracuję wśród bardzo krytycznych nastolatek i ostatnio jedna powiedziała mi z wyrzutem "bo pani to we wszystki dobrze wygląda".
        Rozmiar? Góra 36, dół 38.
        Też uważam, że bez przesady smile
    • czarnaalineczka Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:09
      >Macie jakies ciuchy,ktore wbrew poradom specjalistow swietnie na was leza?
      nie wiem
      nie znam opinii zadnych specjalistow
      ale mam mniej niz 160 cm wzrostu wiec zdaniem stylistow pewnie nie powinnam z domu wychodzic big_grin
      ewentualnie o zmroku i na szczudlach tongue_out
      • andaba Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 15:38
        czarnaalineczka napisała:

> nie znam opinii zadnych specjalistow
        > ale mam mniej niz 160 cm wzrostu wiec zdaniem stylistow pewnie nie powinnam z d
        > omu wychodzic big_grin

smile
        świetne podsumowanie.
      • magnes.agnes Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 16:01
        omg, a ja w dzień pomykam i to w balerinkachwink
    • nutka07 Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:14
      Prawde mowiac to nie wiem co radza eksperci smile
    • brak.polskich.liter Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:16
      edelstein napisała:

> Czy mozna jakos to zmienic?

Mozna.
      Nie kupujac, niezaleznie od typu sylwetki i rozmiarow, ciuchow-worow pokutnych, burych szmat i lejac sikiem falistym na porady "ekspertow" z czasopism i programow telewizyjnych dla kucharek (mentalnych).
      Zapodajac sobie per rectum kolejne trendy w dietach-cud i wsadzajac tamze rozne cudowne suplementy diety.
      Rada podobna, jak w przypadku netowych trolli - po prostu nie karmic tego przemyslu.

Moja przyjaciolka, noszaca rozmiar 44-46 (wysoka, typ masywniejszej klepsydry, z piekna twarza i biustem, ktory zawstydzilby mloda Angeline Jolie), od wielu lat ubiera sie kolorowo, tj. troche czerni i szarosci przelamanych bardzo zywymi kolorami - czerwienia, pomaranczem, soczysta zielenia. Wszystko dopasowane do karnacji, kroj ciuchow dopasowany do sylwetki i typu urody. Wyglada przepieknie.
    • guderianka Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:17
      Ja nie wiem dlaczego Ty dajesz sobie robić wodę z mózgu wink Jeśli chodzi o czerwone spodnie to pomykałam już w takowych w liceumwink I pomykałam jeszcze w 6 m-cu ciąży. I może jeszcze wlożę je w 9 wink Nie jestem chuda ani szczupła, jestem w sam raz, nogi mam ładnie umięśnione. W zyciu bym nie pomyslała by słuchać kogoś w kwesti MOJEGO ubierania się.
      • edelstein Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:38
        No coz idac do lekarza tez zakladam,ze on wie lepiej,w koncu po to sie ksztalcil i to jego zawod,nie moj.Potem tejsty,ze kobiety ubieraja sie buro,a jak maja sie ubierac skoro im sie wmawia,ze powyzej rozmiaru 36to wor po kartoflach i to czarnytongue_out
        • madzioreck Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 17:07
          > No coz idac do lekarza tez zakladam,ze on wie lepiej,w koncu po to sie ksztalci
          > l i to jego zawod,nie moj.

Nooo, ale od niesłuchania porad stylistów się nie umiera wink
    • nabakier Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:18
      Wyszczupla każdy wyrazisty kolor-taki odcinający, a nie: rozlewający się.
      Poza tym- kwestia kroju.
      Spokojnie czerwone portki mogą wyszczuplać smile A granatowe przeciwnie
    • dziennik-niecodziennik Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 14:30
      > Czy mozna jakos to zmienic?zaprotestowac przeciwko kultowi chudosci i gnebieni
      > u normalnych kobiet tekstami,ze dla nich tylko ciemne kolory i ewentualnie jasn
      > e dodatki?

owszem. po prostu samemu ubierac sie w to co nam sie podoba i nakłaniac do tego znajome.

> Macie jakies ciuchy,ktore wbrew poradom specjalistow swietnie na was leza?

a owszem. swetry z golfem (a ponoc przy dużym biuscie nie powinno sie), płaszcz w sporą kratę (a ponoc strasznie pogrubia), białe spodnie (z moimi udami ponoc nie wolno - a wszystko jest kwestią kroju tak naprawde...)...
    • wuika Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 15:48
      Nie wiem, nie zwracam uwagi na widzimisię stylistów, nie potrafię więc na to pytanie odpowiedzieć smile Ale mogę się założyć, że cokolwiek na mnie dobrze leży (jeśli w ogóle, nie będę się upierać, naprawdę), to na pewno na przekór nim smile
    • angazetka Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 15:50
      Rety... Dopiero teraz odkryłaś, że należy się kierować własnym gustem i tym, co pokazuje lustro? Lepiej późno niż później wink
    • helufpi Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 16:02
      Mnie stylistka powiedziała, że mam zimowy typ urody (czarne włosy, blada cera), wobec czego powinnam nosić fiolety, srebrzystości itp. A ja w fioletach (w większości odcieni) wyglądam jak wielkopostny śledź w żałobie. No, owszem, pomidorowa czerwień nie wchodzi dla mnie w grę, ale już np. w koralowym wyglądam zdrowo.
      • triss_merigold6 Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 17:19
        Teoretycznie powinnam dobrze wyglądać w pastelach - rozbielonych błękitach, cytrynce, rozbielonych różach, mango etc. Otóż nie wyglądam. Pasuje mi np. nasycony mocny czerwony, granat, turkusowy, szarości, amarantowy i niektóre odcienie różowego.
    • gazeta_mi_placi Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 17:22
      Moim zdaniem prawdziwa kobieta powinna nosić rozmiar między 36 a 38.
      34 to zbytnia szczupłość, a od rozmiaru 40 (i wyżej) zaczyna się nadwaga.
      • triss_merigold6 Re: Tylko dla szczuplych:-P 12.05.12, 17:30
        No, ale jak pani ma 175 cm wzrostu to w rozmiarze 36 będzie wyglądać rachitycznie chyba?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka