Dodaj do ulubionych

Wesele z niemowlakiem

22.05.12, 20:16
Wiem, temat oklepany, ale - byc moze - okolicznosci innewink
Jest zaproszenie na wesele. To nie jest nikt z rodziny, ani zadni tam bliscy, ani nawet dalsi przyjaciele. Ot, wypada na nim byc. Dzieci mile widziane(wiadomosc z pierwszej reki) i tych dzieci bedzie nawet niemalo, jednak nie jestem pewna, czy akurat niemowleta beda. Stolik bedziemy dzielic z tymi samymi osobami, co zawsze(czyli "swoimi"), dzieciatymi - powyzej 5 lat. Wychodzi, ze ja jedna przy stoliku mam 10 miesieczniaka.
Na upartego znalazalabym kogos do opieki nad nim, ale nie chce, bo: po pierwsze, nigdy w zyciu nie zostawal pod czyjakolwiek opieka na noc- z wyjatkiem jednego nieszczesliwego razu na dwie godziny w ciagu dnia. Ma lek separacyjny, a osoba, ktora by sie nim zajela jest dla niego zupelnie obca osoba, wiec juz sobie wyobrazam, jakby ta noc wygladala. Nie, juz wole nie isc, niz go na noc podrzucac.
Wiec to zbrodnia, gdybym jednak wziela niemowle na impreze?
Podkreslam, ze organizatorzy(czyt. panstwo mlodzi i rodzice mlodych nie maja nic przeciw temu).
Obserwuj wątek
    • delecta Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:22
      Moim zdaniem - głupota.
      Męka dla dziecka i dla gości.
    • inguszetia_2006 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:31
      nanuk24 napisała:
      Wiec to zbrodnia, gdybym jednak wziela niemowle na impreze?
      Witam,
      Bierz niemowlę i baw się dobrze. Niemowlę uśnie o 22 i cała noc dla ciebie. Wózek postawi się w jakimś zacisznym miejscu i tyle. Teraz wiele domów weselnych ma pokój dla mam karmiących i tam stoją wózki wraz z zawartością. Dopytaj może, albo zadzwoń dla pewności, czy coś takiego mają. U mojego brata na weselu była taka sala i tam moja córka wraz z młodymi kuzynkami usypiała niemowlęta, bo czuła powołanie, a matki balowały;-D
      Pzdr.
      Inguszetia
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:38
        wesele bedzie trwac tylko do godziny 2 w nocy(taka tu zasada panuje). Dom weselny jest ogromny, kilkupietrowy, z kilkoma salami(zapewne niejedno wesele bedzie w tym dniu), udogodnienia w postaci pokoju do karmienia czy przewijania sa, sa sale z kanapami i telewizorem i bar(ale wspolne dla wszystkich sal weselnych)
        • iwoniaw To ja nie wiem, nad czym się zastanawiasz 22.05.12, 20:41
          bierz dziecię i bawcie się dobrze. Jeśli jeszcze śpi w dzień, to podejrzewam, że wieczorem pobaluje bez problemu do momentu wsadzenia w samochód w drogę powrotną wink
          • nanuk24 Re: To ja nie wiem, nad czym się zastanawiasz 22.05.12, 21:19
            Bo o innych gosci sie nie przejume, bardziej obchodza mnie goscie, ktorzy beda z nami stol dzielic.
    • iwoniaw Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:33
      Ja bym w takiej sytuacji wzięła. Oczywiście z nastawieniem, że mam zajęcie na imprezę i że jeśli dam radę posiedzieć w spokoju zamiast krążyć zabawiając potomstwo, to będzie to niespodziewany bonus.

Byłam z 11- miesięczniakiem na weselu w bliskiej rodzinie i korowód babć pchał się w kolejce, żeby go pozajmować czymś "bo mama powinna potańczyć" wink (wcześniej nastawiałam się na siedzenie z dzieckiem i ew. wychodzenie z nim na zewnątrz, a moja obecność miała być tam raczej dla rodziny niż mojej zabawy, ale było lepiej niż przypuszczałam)
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:41
        Musze jednak liczyc sie z tym, ze tylko ja i maz bedziemy tym zabawiajacym towarzystwem dla naszego dziecia, niestety.
        Tam sami dalsi znajomi beda. Nikt, kto by nad moim przychowkiem pociumkalbig_grin
    • kolteta Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:38
      nanuk24 napisała:

Dzieci mile widziane(wiadomo
      > sc z pierwszej reki) i tych dzieci bedzie nawet niemalo, jednak nie jestem pewn
      > a, czy akurat niemowleta beda.

Bo jakby były to się będą razem świetnie bawić big_grin

Ja bym nie brała. Ni prawda, że uśnie o 22 i noc dla Ciebie bo to zależy też od tego jak twoje dziecko śpi. Poza tym często dzieci w takich sytuacjach do spania się nie spieszą i jeszcze przed uśnięciem awanturkę robią (ja nie wiem jak to u nich działasmile ) albo budzą się co chwilę. Dodatkowo stawianie wózka w zacisznym miejscu to większa głupota niż zabranie maleństwa na wesele. A co jak się obudzi, Ty się będziesz bawić a ono będzie płakało i zanosiło się jakiś czas (chyba, że będziesz zaglądać do niego co 5 minut). Co to za zabawa z niemowlakiem na weselu?? ?? Są miejsca i imprezy gdzie dzieci w pewnym wieku się po prostu nie bierze i już.

Ale zrobisz jak zechcesz smile
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:56
        >
        > Bo jakby były to się będą razem świetnie bawić big_grin

chodzi o swiadomosc, ze ktos tez bedzie z niemowlakiem, wtedy ja bede bardziej wyluzowanawink
    • totorotot Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:44
      Bierz smile jak zachustujesz, to i sobie potanczysz. A potem do wózka i dalej w tango.
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:51
        wiesz, mnie sie do tancow nie spieszy, ja zawsze zarcia pilnuje - no tu tak jest, ze albo sie bawisz, a chodzisz glodny(bo ci kelnerzy sprzatna jedzenie sprzed nosa, zanim sie zorientujesz, ze obiad podano, albo ladnie jesz, ale sie nie bawisz, bo wiesz, ze jak tylko opuscisz stol, chociazby po to, by sie wysikac, to ci talerz sprzatna i zas bedzie tylko bukiet kwiatow na stolebig_grin
        a po drugie, fajne towarzystwo bedzie przy stole, ktore tez woli jesctongue_out
    • broceliande Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:47
      Osobiście zabrałabym albo w ogóle nie szła. Żadne obce osoby do opieki (chyba wszyscy są w takim wieku obcy oprócz rodziców).
      W żadną mękę dziecka nie wierzę, aczkolwiek przerabiałam takie prewencyjne podejście, bedzie dobrze, pod warunkiem, że będziesz blisko.
      Tym bardziej, że nikt nie będzie miał za złe obecność dziecka w tym wieku na weselu.
    • gazeta_mi_placi Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:50
      Wesele to nie żłobek.
      • mia_siochi Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:59
        E tam.
        Jeśli
        a) organizatorzy nie maja nic przeciwko (ale serio, a nie "krygujemy się powiedzieć, że nie chcemy niemowlaka na weselu"
        b)dzieciak nie będzie się plątał ludziom pod nogami

to ja nie widzę przeciwwskazań. ŻŁobek to by był, jakby autorka wątku szła tam z nadzieją, że będzie ziecko porzucała innym gościom po kolei tongue_out
      • broceliande Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:04
        A ja mam takie filozoficzne podejście.
        Wesele, pogrzeb, to okazje, żeby poczuć, jak płynie czas, jak dzieci zmieniają się w dorosłych, łączą w pary, starzeją, umierają.
        Niektórzy nowożeńcy chcą, żeby na ich weselu biegały i tańczyły dzieciaki, tak samo, jak obecna jest babcia nestorka rodu.
        To święto rodziny, powinny być wszystkie pokolenia.
        • jamesonwhiskey Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:49
          > Niektórzy nowożeńcy chcą, żeby na ich weselu biegały i ta

10cio miesieczniak to moze co najwyzej filozoficznie wyc 5 godzin
          i mniejwiecej tyle co moze zrobic
    • slonko1335 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 20:58
      Nie ma tam jakiegoś pokoju osobnego? wzięłabym jeśli nie miałabym wyjścia a chciałabym bardzo byc dziecko i opiekunkę ale żeby było miejsce gdzie można malucha położyć, nakarmić spokojnie. darowałabym sobie gdybym musiała się ciągnąc z dzieckiem bez dodatkowej opieki ale ja na wesela nie chodzę po to aby bawić tam niemowlęta i dzieci, jeżeli Ci ani państwu młodym to nie przeszkadza to żadna zbrodnia, no chyba że dzieć stwierdzi inaczej bo szwagierka ze swoją córka była ze 3 minuty na sali, tyle mniej więcej dziecko huk wytrzymało(muzyka była głośna).
    • zdzisnadzis Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:04
      Nie maja nic przeciwko no bo co ci maja powiedziec..BYłam na takim weselu i to było uciązliwe zarówno dla rodziców tego dziecka jak i dla gości.. Nie dosc ze maluch sie meczył , płakał - głosna muzyka itd to ci ludzie kompletnie sie nie pobawili tylko na zmiane nosili malucha..Dla mnie nieporozumienie totalne..
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:14
        U nich byalm juz trzy razy na weselu. Ostatni raz rok temu i bylo duzo dzieci, nawet menu specjalnie dla dzieci przygotowane.
        • dzoaann Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:20
          bierz i tyle, w najgorszym razie szybciej wyjdziesz.
      • aniaturek0409 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:23
        Ja byłam z córka 2 razy jak miała 5 miesięcy i 1,5 roku. W domu była dzieckiem które potrafił obudzić szelest papierka, dlatego obawiałam się jak to będzie na weselu . Było dobrze za pierwszym i za drugim razem. Madzia świetne się z nami bawiła. Nie było płaczu i marudzenia. Jak była zmęczona to spała i żadne hałasy jej nie przeszkadzały. W tym czasie mogłam i ja poszaleć.
        I dziwi mnie moda ematkowa, bo jeszcze nigdy nie byłam na weselu na którym nie było małych dzieci a zaliczyłam już naprawdę sporo wesel w różnych regionach Polski.
    • lilly_about Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:23
      Ani ty nie będziesz szczęśliwa, ani dziecko. Umęczycie się. A może jest możliwość, ze weźmiesz dziecko i kogoś do opieki i ulokujesz ich w pokoju hotelowym? Chyba że to restauracja sama w sobie.
    • attiya Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:25
      prawdę mówiąc nieważne czy mają coś przeciw czy nie
      to nie jest miejsce i impreza dla tak małych dzieci
      może jakoś dziecko przetrwa te kilka godzin bez rodziców
      poza tym to chyba nie ten okres na lęk separacyjny
      • nanuk24 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:36
        > może jakoś dziecko przetrwa te kilka godzin bez rodziców

13 godzin bez nas dokladnie(wieczor i cala noc), to nie osoba przyjechalaby do mnie dodomu sie nim zajac, tylka ja bym syna zawiaozla do opiekunki, odebralabym go rano.
        uwazam, ze dla niego byloby to podwojne nieszczescie - obce miejsce, obca osoba i brak mleka.

> poza tym to chyba nie ten okres na lęk separacyjny

moj ma. oprocz nas - rodzicow - nie ma nikogo bliskiego, kto go wezmie na rece, na spacer, pobawi.
    • chcesztomasz błagam 22.05.12, 21:43
      nie wypowiadajcie ( nie piszcie) przy mnie dziś słowa NIEMOWLAK.

Opiekowałam się dziś takim po raz pierwszy w życiu i już wiem czemu to takie męczące - bo to nudne jak flaki z olejem. (jedno i to samo w kółko) Fajnie jest jak się doskakuje do takiego malucha na chwile pobawi, poszaleje ale tak cały boży dzień albo pół dnia non stop to chyba można dostać ( pippppp).
      Jak urodzę kiedyś dziecko na pierwsze 15 miesięcy oddam "ojcu" na wychowanie.

sorry tak mi się przypomniało.

• nanuk24 Re: błagam 22.05.12, 21:48
        a co ma to wspolnego z tematem?
        • chcesztomasz Re: błagam 22.05.12, 21:53
          przecież napisałam

"sorry tak mi się przypomniało. "
    • 18_lipcowa1 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:50
      Miałam imprezę z 10 mies- umęczyłam się.
      Nie polecam.
    • kawka74 Re: Wesele z niemowlakiem 22.05.12, 21:53
      Nie chcesz małego zostawić, dzieci mile widziane, więc chyba nie ma problemu?
      Ja bym poszła z dzieckiem zabezpieczając sobie powrót w każdej chwili, jeśli zajdzie taka potrzeba (któreś z Was się znudzi). I już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka