edelstein 09.06.12, 22:18 Gol für Deutschland!ole ole ole! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nandadevir Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 22:24 A ten Podolski to Polak czy Niemiec z korzeniami polskimi? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:12 Klose najbardziej niemiecki ze wszytkich Niemcow, urodzony w Polsce Tutaj poczytajcie nonsensopedia.wikia.com/wiki/Reprezentacja_Niemiec_w_pi%C5%82ce_no%C5%BCnej Ja mialam ubaw po pachy, maz nie Z polskiej druzyny tez sie smialam nonsensopedia.wikia.com/wiki/Reprezentacja_Polski_w_pi%C5%82ce_no%C5%BCnej maz nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:27 Ja to największy ubaw mam z tych, co się oflagowali z każdej możliwej strony. Jak szybko flagi zakładali, tak jeszcze szybciej będą je ściągać Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:25 Podolskiego to do rzodkiewki można porównać Na zewnątrz Niemiaszek, w środku Polaczek. Albo na odwrót? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 22:32 Dobra Edel, radość rozumiem, ale teraz poprosimy po polsku I szczerze mówiąc, nie przyszło by mi do głowy oglądać mecz w strefie kibica i jednocześnie pisać na forum Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:06 pade napisała: > I szczerze mówiąc, nie przyszło by mi do głowy oglądać mecz w strefie kibica i > jednocześnie pisać na forum To musi byc milosc! (do forum, oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:15 wiesz, ja bym obstawiała uzależnienie jednak Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:17 Milość to to samo co uzaleznienie, badzmy szczerzy Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:20 mówisz? ale żeby forum kochać? i to jeszcze polskie forum? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:25 Jak ma sie pojemne serce to wiele milosci sie w nim zmiesci Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:29 a to fakt niektórzy nie daja rady i wymiękają Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 11:24 Antyideał, to powyżej nie było a propo Ciebie, absolutnie! Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 11:56 Nie przyszlo mi nic takiego do glowy, nooo, ale teraz to zaczelam sie zastanawiac... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 11:58 miałam nadzieję, że się domyślisz o co mi chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 12:01 Nie każ byc mi domyslna o wpol do dwunastej w nocy Cialo na pelnych obrotach ale glowa juz zwalnia o tej porze Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 12:14 W moim wieku to juz czasem cięzko, powinnas byc wyrozumiala Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 12:15 Ty zdaje się jesteś mój rocznik, tak więc nie przeginaj, wrrr ale mogę się mylic Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 12:21 No co Ty, myslalam, ze jestes mlodsza wszyscy sa ode mnie mlodsi ( czyzbys tez juz przekroczyla pewną magiczną granicę, po ktorej zycie podobno sie zaczyna ? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 12:45 A, to najlepsze dopiero przed Toba Choc jesli ktos nie nauczyl sie widziec dobrych stron zycia przed, to po... juz raczej tez nie zauwazy.. Ale to nie aluzja pod Twoim adresem - ogolna refleksja Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 13:03 eee, no co Ty ja z tych niepoprawnych optymistek ( dla innych naiwniaczek albo ignorantek) nawet noszenie różowych okularów mi zarzucono niedawno Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 13:41 Ja katastrofistka ale z naiwnoscią dziecka, co to wierzy, ze jakos to mimo wszystko bedzie, no i z tych co to dla nich zdecydowanie szklanka do polowy pełna, wspolczuje tym, ktorzy zawsze umieją wynalezc sobie jakis problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 22:43 Deutschland EINS Portugal NUUUUL durch GOMEZ!DANKE!DANKE!DANKE! Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 22:44 Ide dalej pic!sorry!ole ole ole! Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 22:47 Swoją drogą dość śmieszna jesteś z popisami niemieckimi. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 22:57 A tam smieszna... przeciez to jej jezyk ojczysty Ciekawe co by pisala jakby gola strzelil "brudas Turek".... Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:01 Ja rozumiem ze Ty dzisiaj za Portugalia bylas? Masz na mysli Özila? Co o nim myslisz, jest brzydki czy slodki? Bo takie komentarze widuje w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:06 Za nikim, bo mnie Euro nie rusza i nie interesuje, tylko bawi mnie co i rusz podkreślanie przez Edel jej świetnej znajomości języka niemieckiego. I gdyby ktoś przeoczył, to miał szansę naprawić błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:55 Ona juz chyba tak zalana byla, ze nie widziala co pisze, mozna wybaczyc, bo juz pojedyncze literki podwojnie widziala... Ja tego pokroju ludzi spotykam niestety prawie codziennie, co mysla, ze jak tylko po niemiecku mowia, to ich po akcencie i kaleczeniu jezyka nikt nie pozna... hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 00:09 sokhna napisała: > Ja tego pokroju ludzi spotykam niestety prawie codziennie, co mysla, ze jak tyl > ko po niemiecku mowia, a ja wrecz przeciwnie. to ich po akcencie i kaleczeniu jezyka nikt nie pozna... > hehe Slyszalas jak mowi Edelstein, ze probujesz ja ocenic? Poza tym zly akcent i kaleczenie jezyka, o ktorym piszesz, nie sacharakterystyczne tylko dla niemieckiego. Jak sie rozmawia z ludzmi o znajomosci jezykow obcych, to wiekszosc deklaruje dobra (lub bardzo dobra) znajomosc angielskiego. Gorzej, ze po wypowiedzeniu pierwszych slow po angielsku, okazuje sie, ze wcale tak rozowo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 01:06 Kazdego obcokrajowca poznasz tu doskonale, zreszta chyba w kazdym kraju tak jest (a Polaka i Rosjanina to na kilometr) chocby tu nie wiem jak dlugo mieszkal. Jak ktos jest przyjezdny to i po 40 latach bedzie mial akcent. Znam tu tylko jedna osobe, (a Polakow widze tu codziennie b. wielu), ktora mowi po niemiecku prawie bez akcentu, ale ona przyjechala tu jako male dziecko, skonczyla szkole, studia i zostala tlumaczem. Poza tym nie interesuej mnie jak mowi edelstein tylko oto, ze to jedna z tych co to sie wstydza, ze z Polska cos wspolnego maja i wielkie Niemki udaja... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 18:16 Jakoś nie zauważyłam, żeby Edel się swoich korzeni wstydziła Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 18:29 Nie dalej jak wczoraj dumnie pisala: NIE JESTEM POLKA na stwierdzneie mojego meza odnosnie inteligencji Polek. To by wlasciwie sie wszystko do kupki poskladalo, bo akurat niemieckie kobiety w opinii mieszkancow innych krajow uchodza po prostu za glupie i aroganckie Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 21:17 Skąd wiesz, że dumnie? To interpretacja słowa pisanego. A może to prowokacja była? Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Tak sie gra!la la la! 10.06.12, 00:03 EEEEEEEEE ja tam za nikim, a wlasciwie za tymi co dobrze graja.. czyli np. Rosja.. A Özil wyglada troche jak rozdepnieta zaba.... Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 22:46 W sumie to wymęczyli ten wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:02 No wymeczyli, z taka gra nie wroze im nic dobrego. Zobaczymy w natepnej grze. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:15 o! o to mi własnie chodziło! wymęczyli wynik Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Tak sie gra!la la la! 09.06.12, 23:35 amoreska napisała: > Jesteś Niemką czy Polką? a co Polka musi tylko po polsku mowic i pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:14 O jezuuu dziewczyna się cieszy a wy zaraz jakieś wąty macie. Nawet jakby była z Burkina Faso i kibicowała Niemcom to co?? Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:22 Ciesz się póki możesz, bo mistrza i tak nie dostaniecie! "Ruska rakieta" rozniesie wszystkich, czy to sie komus podoba czy nie. To o nich można pisać "tra la la, tak sie gra!" Odpowiedz Link Zgłoś
nandadevir Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:28 Ja też obstawiam zwycięstwo Rosjan w finale Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 00:12 Mów co chcesz, ale ja jestem pod wrażeniem tego co wczoraj zrobili z Czechami. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:32 Edelstein, tez sie ciesze Moje dziecko sie darlo (tak, tak, o zgrozo, po niemiecku!): "Deutschland vor! Noch ein Tor!" az ochryplo Odpowiedz Link Zgłoś
xika_da_selva Re: tooorrrrrr! 09.06.12, 23:42 myslalam, ze chodzi o jakis nowy film o Thorze Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 00:06 Najciekawsze w tym całym spotkaniu było odśpiewanie hymnu, od razu widać jacy to Niemcy. Podolski, Boateng, Ozil - żaden z nich hymnu nie śpiewał, widać nie bardzo się poczuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 00:17 Ha.. i rodowity niemiec - GomezP - strzelec bramki Dla mnie to burakowo. Wleźc tu i po niemiecku opisywać swoje szczęście. Ciekawe czy jakby to poruszone wczesniej Burkina Faso wygrało to w ich języku by sie cieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 20:02 Gomez jest rodowitym Niemcem - jego hiszpanski ojciec przyjechal do Niemiec w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 00:54 U nas tez chyba przynajmniej jeden delikwent nie spiewal, ten co po polsku nie umie (?). A co do Niemiec, to jest wlasnie multikulti. To jest druzyna narodowo-obywatelska. Pamietacie Olisadebe? A co do naszych, to czesciowo przyznaje racje Tomaszewskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 01:44 Eee tam, dajcie sie Edel cieszyc - ja tam mam nadzieje, ze to Jej pierwszy i jedyny raz w tym Euro Jutro bedzie miala hangover i wroci na lono ematki "po bozemu". Przeciez tu duzo pan kibicowalo Germanii wiec korzystajcie z wieczoru - piwo niech sie leje jak Niagara. Portugalczykom zabraklo szczescia i tak w zyciu bywa, eh ... A poki co, ja tam wznosze zdrowie Dunczykow portugalskim bialym winem i zycie ma wtedy taki mily smak Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 15:38 Ależ nikt nie pisze, że nie ma być multi-kulti, chodzi tylko o to, że jak ktoś się decyduje grać w drużynie narodowej to jednak powinien być w stanie przełknąć tę żabę (jeżeli tak naprawdę nie czuje się Niemcem, Polakiem, czy kimkolwiek innym, a z powodu ambicji sportowych decyduje się grać w drużynie danego kraju) i śpiewać hymn tak jak cała reszta. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 15:47 hermenegilda_zenia napisała: > i śpiewać hymn tak jak cała reszta. Advocatus diaboli: ilu Polakow z dziada-pradziada zna uczciwie slowa chocby tylko pierwszej zwrotki Mazurka? Ilu Niemcow z dziada-pradziada zna uczciwie slowa swojego hymnu? Ja mam w sumie krotki hymn (en.wikipedia.org/wiki/O_Canada), wszystkiego 10 linijek a znaja je glownie ... imigranci, ktorzy skladali przysiege obywatelska. Reszta ... hmmm ... wstyd powiedziec ... Przyjaciele Francuzi znaja tylko pierwsze 2 wersy swojej Marsylianki choc ... moga udukomentowac, ze z jednej strony rodziny glowy spadly a z drugiej byli ci, ktorzy tych glow pozbawiali w 1789 roku Taka, ot, ironia Historii Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 15:59 Hymnu tak w Polsce, jak i w Niemczech uczą w szkołach, więc nie jest to kwestia jakichś ogromnych przeszkód, żeby ten hymn znać (przyznaję, że nie wszyscy znają całość). Natomiast na imprezach rangi międzynarodowej grają zazwyczaj tylko 1 zwrotkę i refren. Akurat sportowcy, a piłkarze w szczególności dość często uczestniczą w rozgrywkach, gdzie grają reprezentacje i odgrywają hymn narodowy - tekstu może nauczyć się nawet idiota po kilkukrotnym jego odsłuchaniu. Gdyby kwestią tutaj była nieznajomość, to statystycznie kilku "prawdziwych" Niemców również hymnu by nie znało,ale śpiewała cała drużyna oprócz tych z podwójnym obywatelstwem lub pochodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: tooorrrrrr! 10.06.12, 16:17 Takie sa 'uroki' wlasnie tego multikulti, ci zawodnicy z innym pochodzeniem w narodowych druzynach niespiewajacy hymnu. Dziwnie to dla mnie wyglada i takie troche 'niezreczne' jest, no ale to kazdy sam decyduje. Beckenbauer tez wypowiadal sie dosc dawno w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś