Dodaj do ulubionych

jaka pralka?

13.06.12, 10:08
cześć, dziewczyny, może temat nie bardzo pasuje do tego forum, ale tu zawsze jest dużo ludzismile)
Chciałabym kupić nową pralkę, razej BOSVH i chciałabym wiedzieć, czy są tu mamy któe mają BOscha i interesuje mnie wielkośc wsadu? czy te na 7 kg to nie za dużo przy 3 osobowej rodzinie? czy wolicie mniejsze? podzielcie się sowimi uwagami. Zgóry dzięuję
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:18
      Ja wprawdzie nie mam boscha, ale mam pralkę 9kg na rodzinę 2+1 i jest idealna smile Bo mogę prać rzadziej i mieszczą się duże rzeczy - np. pokrycia materaców, kołdry itd. Dzisiaj np. wypralam w jednym wsadzie całą posciel z dwóch łóżek + 4 ręczniki + 2 koce i od razu wysuszyłam, bo nie znoszę wieszać pościeli uncertain . Naprawdę, jeśli masz miejsce, to im większy wsad, tym wygodniej smile
    • kaka-llina Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:27
      Ja ma bosha 7 kg i na pewno nie będzie za duża, rodzina 2+1
    • upartamama Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:29
      Ja mam bosch maxx 7 wsad 7 kg rodzina 2+2 i jest lux. Muszę kupić tylko większą miskę, która służy mi do wynoszenia prania na strych, bo z wsadu 7 kg się do niej nie mieści
      • anek130 Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:34
        a chwalicie sobie Boscha? ja miałam 11 lat ładowaną od góry, przez te wszystkie lata bezawaryjna, raz wymieniana grzałka w zeszłym roku bo była zakamieniona a teraz jak sie zepsuła to na amen. Musiałabym kupić taką częśc za kilkaset złotych , wiec raczej nie warto.
        • anek130 Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:35
          też BOSCHA miałam dlatego się skupiłam na tej firmie, ale ni ewiem jak teraz wygląda sprawa z jakością
    • ga-ti Re: jaka pralka? 13.06.12, 10:55
      Podłączę się smile Padło mi coś w silniku, łożyska chyba, niby pierze, ale rzęzi i w każdej chwili można sie spodziewać, że stanie i nie ruszy. Więc rozglądam się za nową.
      A co powiecie na pralkę z suszarką? I jaką polecacie?
      • anyx27 Re: jaka pralka? 13.06.12, 11:14
        Ja mam pralko-suszarkę Ariston, duża, bo na 9kg i cieszę się, ze nie kupiłam samej pralki - tak jak pisałam poniżej, pościel, ręczniki suszę zawsze. Ciuchy rzadko, przy deszczowej pogodzie i w zimie częściej. Na razie ma 2 lata i jest ok smile
      • byle_nie_hoover Re: jaka pralka? 26.07.12, 22:01
        Ja niestety też mam nie najlepsze doświadczenia. Mam Hoovera WDYN 9646 PG. Produkt tyleż funkcjonalny, co nieprawdopodobnie awaryjny. Najpierw padł nam czujnik odpowiedzialny za suszenie (pranie działało), po 5 dniach przyjechał Pan z serwisu sprawdził, co się zepsuło i obiecał, że zamówi, po wyjściu tego Pana, pranie również przestało działać. Na kolejną wizytę musieliśmy czekać tydzień (warto wiedzieć, że serwis Hoover poza miastem przyjeżdża tylko raz w tygodniu). Na następnej wizycie Pan stwierdził, że to jakiś tam moduł, czas oczekiwania 2 tygodnie plus czas oczekiwania na następną wizytę, w sumie prawie 3 tygodnie. Łącznie nie mieliśmy pralki 1,5 miesiąca. Po naprawie działała około 4-5 miesięcy i przestał działać klawisz, który uruchamia pranie. Po 3 dniach od zgłoszenia przyjechał Pan z serwisu i stwierdził, że trzeba ów klawisz wymienić, razem z jakąś elektroniką, czas oczekiwania 2 tygodnie. Po 2 tygodniach pojawił się Pan i wymienił klawisz, a pralka nie działa nadal…. Pan stwierdził, że widocznie to nie ten klawisz, tylko jakiś kolejny moduł, czas oczekiwania do 1,5 miesiąca, bo są wakacje!!!! W konkursie na bubel roku mają szanse na zwycięstwo…..
      • suazi1 Re: jaka pralka? 05.11.12, 23:53
        Niezmiennie bosch/siemens. Żadnych whirpoolów, candziaków, czy innych "beków".
    • krejzimama tylko Apple n/t 13.06.12, 11:10

• carmita80 Re: 13.06.12, 11:34
        Mam pralke na 9kg wsadu, rodzina 2+2 i mniejszej nie chcialabym miec, nawet gdybym byla sama.
    • b.bujak Re: jaka pralka? 13.06.12, 12:06
      a jak takie pralki 7-9 kilowe sprawdzaja sie w mniejszych praniach? pewnie maja automatyke wagowa, ale zawsze mnie zastanawialo pranie typu "reczne" dwóch sweterków w takiej wielkiej pralce... czy to ma sens? a jak z kosztami prania? w koncu taka duża pralka to jednak więcej potrzebuje wody i prądu - oczywiscie rozumiem, ze przy pełnym wsadzie ma sens, ale jednak chyba dosc czesto wypada pranie niepełne...
      • anyx27 Re: jaka pralka? 13.06.12, 12:22
        Ja zawsze mam pełny wsad, dopiero wtedy piorę. Piorę zwykle 5 pralek tygodniowo - 1. ciemne ciuchy męża 2. ciemne ciuchy moje i młodej 3. kolorowe ciuchy (białe/fioletowe/czerwone/zielone itp) 4. ręczniki/pościel 5. wkłady do pościeli/pokrowce od materaców/legowisko psa itp/ - oczywiście wymiennie, bo nie piorę co tydzień każdej z tych rzeczy.
        • b.bujak Re: jaka pralka? 13.06.12, 12:42
          ja mam bardziej szczegółowy podział kategorii...
          nie uzbieram 9 kilo ubrań ciemno zielonych np wink
          musialabym się zreformować; mentalnie przede wszystkim smile
          • anyx27 Re: jaka pralka? 13.06.12, 12:43
            No tak wink Ja piorę razem wszystkie kolory poza czarnym/granatem.
            • carmita80 Re: jaka pralka? 13.06.12, 13:03
              Ja podobnie jak anyx27 z tym, ze ja robie tygodniowo 1-2 prania a czasem wogole. Pralki te oczywiscie maja wage i zuzycie wody oraz dlugosc programu jest odpowiednia. Dwa sweterki wypralabym recznie, uzywajac wlasnych rak, to zaden problem.
              • anyx27 Re: jaka pralka? 13.06.12, 14:49
                Ja bardzo rzadko piorę ręcznie, ale jeśli już, to jak carmita, własnymi rękami, zgodnie z nazwą wink
                • papalaya pełny wsad 05.11.12, 20:44
                  powoduje szybsze zużywanie się paska napędzającego bęben pralki

"zalecenia" producenta sobie, a życie sobie, każdy serwisant powie że pralkę ładuje się do 3/4 pojemności, no chyba że faktycznie chce się mieć po 3 latach rozwalony bęben...
                  • suazi1 Re: pełny wsad 06.11.12, 14:15
                    Od początku, czyli od 13 lat pralka ładowana jest do pełna i jakoś nie padła. Specjalnie dla ciebie sprawdziłam książkę gwarancyjną, nic nie znalazłam o ładowaniu do 3/4 pojemności smile.
    • suazi1 Re: jaka pralka? 05.11.12, 23:49
      Mam 13-letniego Boscha Maax na 8 kg wsadu. To wcale nie jest dużo. Trzy prania w tygodniu na bank: jedno z białymi rzeczami, jedno z jasnymi kolorami, jedno z ciemnymi. Rodzinka 3-osobowa.
      • kejsi0 Re: jaka pralka? 13.11.13, 13:58
        A co myślicie o takiej pralce - www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/5643258? Warto? Albo tej www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/5038542? Ostatnio zdobyłam zaufanie do tej firmy no i opcje i cena mi odpowiadają, ale chciałabym jeszcze zapytać, czy ktoś takiej używa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka