Dodaj do ulubionych

Wakacje kraj- zagranica

17.07.12, 13:37
Poczytałam sobie ostatnio i większość jest zgodna ,że wakacje zagranicą są tańsze niż w Polsce. Weszłam więc na stronę Itaki- dwutygodniowe last minute to minimum 3,5 tys. za osobę. Nijak nie wychodzi mi to taniej niż nad Bałtykiem. Może źle szukam?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 13:47
      a porównujesz porównywalne?
      bo chyba nie zagraniczny hotel 5* z kwaterą w suterenie ...

wyjazd zagraniczny to nie tylko wyjazd do hotelu
    • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 13:53
      Może inaczej.
      W Polsce łatwiej zorganizować tańsze wakacje o ile nie ma się wygórowanych wymagań lokalowych itd. I tak z dojazdem własnym, zakwaterowaniem w pensjonacie czy nawet kwaterze prywatnej i żywieniem we własnym zakresie taniej będzie w PL. Jeśli zależy nam na wczasach zorganizowanych z pełnym wyżywieniem itd to może być problem z ofertami takich w PL.
      Wyższy standard być może za granicą wychodzi taniej. Im niżej schodzimy tym taniej w kraju jednak.
      • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:17
        No własnie komfort,moimzdaniem porównywalny.
        Wakacja nad Bałtykiem- samodzielna kawalerka ( standard taki sam jak pokój w hotelu 3,5 gwiazdkowym na Majorce)- 2 tys, jedzenie w restauracjach ( no, może poza śniadaniem) ,atrakcje typu plac zabaw dla dzieci, samochodziki, rejs statkiem,gofry ,lody- 2 stówki dziennie, dojazd 300- w sumie 5 tys.z kawałkiem.
        Wakacja zagarniczne dla naszej rodziny- 7,5 tys. Rodzina 2+2 ( dzieci 4i 2 lata).
        I jeszcze ten własny dojazd- wolę jechać 5 godzin nad morze własnym samochodem, niż czekać z dzieciarami dwie godziny na lotnisku,po wylądowaniu czekać na bagaże,a potem jeszcze tłuc się autokarem.
        • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:22
          Logiczne że za organizacje też trzeba zapłacić, stąd różnica w cenie. Pytanie czego oczekujesz od wakacji. Ja wybrałabym Majorkę gdybym nie musiała patrzeć na fundusze. Patrzę więc jechałam na mazury (polecam, 100 x bardziej niż Bałtyk).
          • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:33
            My w tym roku wybralismy Bałtyk,bo młodsza chorowita i takie było zalecenie pediatry, poza tym trochę mnie przerażała wizja podróży samolotem i autokarem z taką dwójką ,ale w przyszłym roku napewno się na tę Majorkę skuszę.
            Jasne ,że nie ma co porównywać pogody w Hiszpanii i w Polsce, wkurza mnie jednak gadanie, że u nas zdzierają a tam za pół darmo można wypocząć.
            • my-alena Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:52
              W Polsce wynajmujesz tylko kwaterę (od 50 zł osoba/dobę ???), czyli mały pokoik z łóżkami, resztę organizujesz sama , więc nie możesz porównywać ze zorganiozwanym wyjazdem z przelotem samolotem.
              Spróbój zorganizować samodzielnie wyjazd za granicę (Włochy, Chorwacja) i wyjdzie taniej. Wynajęcie małego domku, w pełni wyposażonego (kuchnia, 2 sypialnie, łazienka, toaleta, taras) na kempingu we Włoszech to koszt 40-150 euro za dobę (w zależności od okresu w sezonie, lipiec/sierppień jest najdroższy). Na terenie kempingu masz do dyspozycji baseny, korty tenisowe, fitnesy, sklepy, dyskotekę, restauracje, animacje itp (oferta uzależniona od kempingu), domek czyściutki, pogoda gwarantowana. Wyższe koszty dojazdu niż nad Bałtyk, droższe wyżywienie (można coś zabrać ze sobą), ale jakość wypoczynku nieporównywalna.

www.ecvacanze.it/en/norcennigirasoleclub - przykładowy kemping we Włoszech
        • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:30
          www.holidaylettings.co.uk/rentals/guemene-sur-scorff/239316
          kolo 1000 na tydzien i moim zdaniem lepsze od jakiejs kawalerki w standardzie 3,5 gwiazdki
          no ale kazdy wybiera jak chce

> aże,a potem jeszcze tłuc się autokarem.

sa takie cuda jak wynajem samochdu
        • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:51
          mam na sierpień wynajęte mieszkanie w Chorwacji za 2,5 tys.Dojazd własny, dla mnie łatwiejszy niż nad Bałtyk, bo niby dalej ale 100% trasy autostradą. Nie wiem, jak ty, ale ja wolę Adriatyk od Bałtyku, a cena prawie ta sama.
          • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:55
            A coz wyżywieniem- ja tam nie byłam,ale znajomi w zeszłym roku twierdzili,że bardzo drogo.
            • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:01
              e tam drogo. Mieszkanie ma kuchnię, a ulicę dalej jest dyskont - nie zauważyłam, żeby arbuz czy paczka makaronu i pomidory w puszce były znacznie droższe niż w PL. Owoce są nawet tańsze, bo dla nich arbuzy czy brzoskwinie to żadne aj waj.
              2 lata temu byliśmy w Dubrovniku i właścicielka mieszkania poleciła nam targ warzywny za miastem, na którym zaopatrują się chorwaci. Kupowaliśmy ilości trudne do przejedzenia, świeże, pyszne i wcale nie drogo.
            • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:04
              Ale gotowaliście w domu?
              • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:08
                Jadę z małymi dziećmi, w tym z jednym patologicznym niejadkiem, więc przyjmuję tylko opcję gotowania samodzielnie na kwaterze. Jedzenia tzw. hotelowe w przypadku moich dzieci zawsze ląduje w koszu i trzeba iść na pizzę. A w pokoju hotelowym nie zagotujesz dzieciakowi nawet wody, nie mówiąc już o pomidorowej.
                Czyli tak jest dla mnie i taniej i wygodniej.
          • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:56
            Dojazd- dla Ciebie łatwiejszy,ale droższy pewnie ze dwa razy.
            • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:05
              nie koniecznie. Jadę z Cieszyna, przez Bratysławę, Wiedeń, omijam Słowenię, tym razem na Istrię. Obliczam się na jakieś 7 godzin drogi, jeden bak w jedną stronę. Planuję tankować w PL i CR, żeby ominąć drogie Austrię i Słowację. Winiety to są prawde mówiąc grosze w porównaniu do komfortu jazdy.
              Podróż nad Bałtyk przebudowywaną katowicką (kocham korek w Rawie Mazowieckiej!) i wąską 7-ką trwała by na pewno dłużej i zeżarła tyle samo benzyny.
              • ola Ceny benzyny 17.07.12, 15:26
                Polska - 5, 65 wczoraj na mojej stacji pod domem.
                Chorwacja - 5,67 pln - według sieci dane na lipiec 2012.
                Dojazd dla mnie porównywalny (do CR ciut dalej ale lepszą drogą i bez stania w korkach), więc przyjmuję, że CR wcale drożej nie wychodzi.
                • papalaya Re: Ceny benzyny 17.07.12, 18:53
                  weekendowy korek na chorwackiej autostradzie pewny

a kiery rozwalił się czeski autobus ludzie stali 6 godzin na patelni

ale poza tym Adriatyk i Bałtyk to dwie rozne ligi
                  • jamesonwhiskey Re: Ceny benzyny 21.07.12, 01:01
                    > a kiery rozwalił się czeski autobus ludzie stali 6 godzin na patelni

wiem ze w twoim cinkleczento w holenerskim gazie takich cudow nie masz
                    ale teraz sa takie cuda jak klima , takie cudo ze odpalasz i leci zimne powietrze

• suazi1 Re: Ceny benzyny 22.07.12, 14:19
                  Nie rozumiem tylko dlaczego ciagle 3/4 ludzi z uporem maniaka jeździ do Cro samochodem? Nie lepiej samolotem? Samochodem tyle kilometrów przebujać to jakaś masakra. No chyba że ktoś lubi...
      • d.wludyka Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:20
        Moim zdaniem jest jeszcze inaczej.
        Wydaje się, że w Polsce jest taniej, bo tu sama sobie organizujesz wakacje.
        Ale zagranicą też tak można, też możesz wybrać niższy standard i będzie tanio.
        W internecie jest wszystko, to wcale nie jest trudne, a BP nie jest instytucją charytatywną.
        Dojazd nad polskie morze z południa kraju nie jest wcale dużo tańszy, a już na pewno nie krótszy niż do np. Włoch - ja na Hel jechałam dłużej niż do Wenecji.
        A jeżeli uda się trafić na tanie bilety lotnicze, to już w ogóle bajka - i krócej i taniej -np. do Hiszpani leciałam kiedyś za 37 zł.
        Za granicą też możesz żywić się we własnym zakresie i będzie tanio. Kilka dni temu wróciłam z Wysp Kanaryjskich - olej napędowy kosztuje tam ok. 1 EUR, w sklepach wiele produktów w cenach podobnych, część droższa, część tańsza niż w Polsce.
        Ja spędzam większość wakacji zagranicą, bo umiem je sobie sama zorganizować (bez pomocy BP), wychodzi taniej niż za porównywalne warunki w Polsce i mam gwarantowaną pogodę.
    • peggy_su Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:10
      To zależy. Jaki dojazd wybierasz? Nad Bałtyk dojedziesz samochodem, jeśli za granicę wybierzesz się samolotem - wyjdzie drożej.
      Wyżywienie - we własnym zakresie, restauracyjne czy hotelowe?

Fakt jest taki że pokój 2-0s0bowy z łazienką, w dowolnej miejscowości turystycznej w PL kosztuje 100 zł i więcej za dobę.
      W takiej np. Chorwacji płacę 20-30 euro za dobę więc wcale nie drożej.
      Fakt że dojazd trochę kosztuje, ale jadę 8-10 godzin wygodnymi autostradami, a nie stoję 8 godzin w koszmarnym korku nad Bałtyk.
      Ostatecznie wakacje 2 tygodniowe dla 2 osob w Chorwacji kosztują mnie 3 - 4 tys. zł.
      Zależnie od tego jak bardzo zaszaleję. W Polsce byłoby może troszkę taniej, ale woda brudniejsza, zimniej i widoki nie takie piękne smile
      • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:16
        Będę się czepiała tongue_out
        Pokój z łazienką w miejscowości turystycznej spokojnie dostaniemy już za 30zł/os więc 60 za pokój. Nie piszę o chlewie.
        • peggy_su Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:24
          No ja niestety takich nie znalazłam. Szukając pokoju na majówkę znadowałam same w przedziale 60-80 zł/osoba. W średnim standardzie. Czasem na zadupiu 50/osoba.
          • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:31
            A przepraszam, te co oglądałam były w górach nie nad morzem. Tam nie znam aktualnych cen (rok temu w pensjonacie w Jastrzębiej Górze płaciłam 35/os). Mój błąd smile
          • kura28 Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:03
            www.fanaberiabrenna.pl/main.html?src=%2F#3,0
            • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:14
              zadzwoń tam i zapytaj, czy te ceny dotyczą także sezonu. W wielu przypadkach w lipcu i sierpniu doliczają coś ekstra do ceny cennikowej z racji sezonu.
              • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:15
                o - nawet nie trzeba dzwonić - widać po cenniku. Pokój od 35 do 65 zł. Czyli 65 w sezonie smile
        • suazi1 Ciekawe, gdzie takie ceny znalazłaś? 22.07.12, 14:21

• chipsi Re: Ciekawe, gdzie takie ceny znalazłaś? 23.07.12, 09:57
            internet, takie cos dzięki czemu piszemy na emamie tongue_out
      • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:19
        Ale jedzenie chyba wieziesz ze sobą?
        • peggy_su Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:26
          Nie, kupuję w miejscowych sklepach. Dużo owoców, kanapki, gotowe dania typu zalej wrzątkiem. Srednio 4-5 razy w ciągu urlopu jem cos restauracyjnego.
          • gryzelda71 Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:36
            Jak czytam o tej taniości w Chorwacji,ze za 4 tysi na dwie osoby i dojedziesz i wynajmiesz kwaterę z klimą i jeszcze ze 4 razy zjesz coś na mieście i całą żywność kupujesz na miejscu to strasznie podziwiam.
            Ja co prawda aż z Podlasia,ale dojazd jest drogi bo mimo wygody autostrad są one płatne.
            I tak urlop w kraju o porównywalnym standardzie jest tańszy,choćby o koszt dojazdu.
            • peggy_su Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:46
              Ta kwota 3-4 tys. to razem z opłatami za autostrady i wszystkim wszystkim.
              Na majówkę ostatecznie wybrałam się do Karpacza. Szukałam najtanszego pokoju. 7 dni koniec końców kosztowało mnie jakieś 1700 na dwie osoby, więc wcale nie taniej.
              • gryzelda71 Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:48
                Podziwiam, za Chorwację płace więcej.
                • papalaya Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 18:59
                  w życiu latem nie zmieścisz się w takich pieniądzach do Chorwacji
        • suazi1 Re: Wakacje kraj- zagranica 22.07.12, 14:24
          Spokojnie można zmieścić sie w 3-4 tysiacach bez konieczności wiezienia jedzenia z Polski.
      • papalaya Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 18:54
        za 3-4 tys do HR latem nie pojedziesz, chyba że o chlebie/wodzie i wlasnych kartoflach

wejdź na forum Chorwacja to zabiją cię smiechem
    • olena.s Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:22
      Jest jedna istotna różnica: jak dzieci niewielkie to przy pogodzie sadzasz toto w piasku przy brzegu i jest git. Nawet dodatkowych wydatków nie potrzeba. Za to jak zacznie padać, a nawet jak zimno - wydatki rosną, a w twojej kawalerce można się z dziećmi skichać z nudów i konfliktów. Więc zależy to tez od pogody, która w Polsce zależy od farta.
    • thorgalla Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:28
      >>Weszłam więc na stronę Itaki- dwutygodniowe last minute to minimum 3,5 tys. za osobę.
      I nie masz pewności,że w tym czasie BP upadnie i cię z hotelu wyrzucą i spisz na lotnisku.
      • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:34
        > I nie masz pewności,że w tym czasie BP upadnie i cię z hotelu wyrzucą i spisz n
        > a lotnisku.

bo sie za takie cos placi KK, jak biuro upada to sie dostaje pelny zwrot

• thorgalla Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:41
          I na owy zwrot czekasz śpiąc na lotnisku albo w parku?
          • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:46

> I na owy zwrot czekasz śpiąc na lotnisku albo w parku?

nie wiem jakie sa twoje preferencje
            ja bym poszedl do hotelu
          • jola-kotka Re: Wakacje kraj- zagranica 22.07.12, 00:50
            thorgalla napisała:

> I na owy zwrot czekasz śpiąc na lotnisku albo w parku?
            Placisz sobie za hotel i czekasz na owy zwrot,na wakacje zagranica nie jedzie sie majac kase na styk,bo nigdy nic nie wiadomo.
    • empirical Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:54
      Zle szukasz, bo porownujesz organizacje wlasna z wyjazdem z biura podrozy.
      Biuro podrozy to dodatkowe ryzyko, bo moze Ci zbankrutowac.
      Tanie loty, polowanie na promocje linii lotniczych, oddzielna rezerwacja hotelu, wynajecie samochodu - to wszystko mozna zalatwic samemu.

Na ostatnim wyjezdzie (zorganizowanym samodzielnie) spotkalismy rodakow, ktorzy przyjechali z biurem. My zaplacilismy w sumie 1500zl od osoby za dwa tygodnie (z wynajetym samochodem na caly pobyt), oni - za dokladnie to samo, tyle, ze bez samochodu - zaplacili 3500zl od osoby O_o. Biurom podrozy mowie NIE!
      • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 14:58
        Gotowaliście sami?
        • heca7 Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:14
          Szczerze mi zwisa, że taniej nad Bałtykiem. Skoro jest zimno i pada. A za darmo to ja mogę w domu siedzieć. Jadę na Hvar bo tam dobrą pogodę praktycznie zagwarantowaną. A nawet jak pada to jest ciepło. Do tego czyściej, ciszej (jadę na zadupie) i bez jarmarku.
          Za 10 dni zapłacimy 700e w apartamencie dwupokojowym z klimą i tv( 5 osób). Nad samym morzem. Do tego należy dodać koszt dojazdu( z Wawy), noclegu po drodze, promu, jedzenie częściowo zabrane z domu. Resztę kupujemy na miejscu, do tego lody i jakieś drobiazgi (nienawidzę durnostojek pamiątkowych).
          • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:21
            Co kto lubi. Wiadomo, że pogody porównać się nie da,niemniej jednak śmieszą mnie ludzie,którzy twierdzą, że zagranicą jest taniej. Gdybym ja zabrała jedzenie ze sobą i gotowała w domu to by mi wyszło 3,5 a nie 5 tys.
            • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:27
              czyż nie udowodniłam ci parę postów wyżej, że właśnie tak jest?
            • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 10:03
              O to to. W tym roku na mazurach gotowałam sama ( w restauracji byliśmy 3x + kilka razy na piwku) i 2 tygodnie na 3 osoby kosztowały nas 2tys ze wszystkim. Niech mi ktoś udowodni że wydał tyle na wakacjach w Chorwacji smile
          • agamamaoli Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:45
            Ja też letnie wakacje wolę poza Polską, nie zawsze jest taniej. W zeszłym roku z powodu krótszego urlopu pojechaliśmy do Szklarskiej P., gdzie genialny apartament w pięknie położonej nowej willi dostaliśmy za 120 zł - na 4 osoby. I to tylko dlatego, że właściciele mieli beznadziejny sezon z powodu nieustających deszczy i obniżyli ceny. Akurat my mieliśmy pogodę cudną. wyszło nam taniej i tak samo przyjemnie jak na południu Europy.
            taki fart. Ale lata wcześniej, mieliśmy kilka zimnych urlopów nad polskim morzem i przestaliśmy tam jeździć. I to przeważa, cena na drugim miejscu.
            W ramach buntu byliśmy na Sardynii, w Czarnogórze - wszędzie idealnie. Wszelkie rezerwacje przez internet, dojazd własny - my to lubimy takie włóczęgi. W tym roku jedziemy na objazdówko-pobyt własnej organizacji - Rumunia-Bułgaria - noclegi w apartamentach i pensjonatach - ceny od 40 do 60 eur/noc/4 os., często już ze śniadaniem. W tych krajach wyżywienie nie jest drogie więc restauracje i zero gotowania. Poza tym spotkania z inną historią, kulturą, tradycjami.
        • empirical Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:37
          Nie, hotel z wyzywieniem - Algarve, Portugalia.

300zl samolot (x2 osoby czyli 600zl, tanie linie), 700zl samochod (www.economycarhire.com), 1700zl hotel z wyzywieniem typu HB (sniadania i obiadokolacje, 3 gwiazdki, dobre opinie na tripadvisor.com, rezerwacja przez alpharooms.com). Suma za 2 osoby 3000zl.
          Jeszcze dostalismy 50zl cashback'u, bo rezerwowalismy hotel przez strone cashback'owa (quidco.com).
          Wiadomo, doszlo paliwo, bo sobie zwiedzalismy, ale to koszt porownywalny z Polska.
          Mozna zrezygnowac z samochodu, wowczas trzeba do hotelu sie dostac albo taksowka, albo zarezerwowac transfer (z reguly 10-15euro). Czasem da sie transportem publicznym.
          • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 15:52
            1700 hotel z wyżywieniem za dwie osoby na dwa tygodnie?
            • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:08
              > 1700 hotel z wyżywieniem za dwie osoby na dwa tygodnie?

noooo, i co sie dziwi zatkalo kakao ?
              wprawdzie nie jest to luksusowa kawalerka nad baltykiem no ale jakos tam pewnie sobie poradza

po dwoch dniach deszczu jak juz bedziesz siedziec w tej kawalerce
              powtarzaj sobie
              jest taniej
              jest taniej
              mam super wakacje
              jest taniej
              jest taniej
              • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:48
                Dzięki za rady,niestety już się nie przydadzą,bo właśnie wróciłam- miałam super pogodę.
                • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:58
                  to gdzie ty byłaś? Moja siostra od 2 tygodni siedzi w Jastrzębiej, mówi, ze zimno, pada, ani razu do morza nie weszła. Musisz mieć jakąś ekstra miejscówkę - i ceny inne i pogoda lepsza wink
                  • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:14
                    Łeba - dwa pierwsze tygodnie lipca, 10 dni plażowaliśmy, pozostałe cztery poświęciliśmy na zwiedzanie- były przlotne burze, ale my lubimy jak się dzieje.
                    I żeby nie było,ja też lubię wakacje w ciepłych krajach i mam nadzieję,że w przyszłym roku dzieci będą na tyle duże,że odważymy sie z nimi jechać.
                    • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:17
                      Ile wydałaś?
                      W sierpniu jadę na Istrię - mieszkanie 2-pokojowe na 5 osób,nad samym morzem, dojazd własny samochodem. Policzę koszty i porównamy, ok?
                      • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 18:37
                        5100- rodzina 2+2,dojazd własny,mieszkanie samodzielne,jedzenie na mieście plus rozrywki ,bez oszczędzania.
                        • papalaya Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 19:01
                          miało być 3-4 tysiące

bez oszczędzania, hehe...
          • asia.asz Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:19
            tez mnie ten hotel za 1700zl za 2 tyg na 2 osoby dziwi
            jezdizlam po portugalii i mieszkalam w roznych miejscach (mieszkalismy na stale na pn portugalii), zwiedzilismy cala poza wlansie algarve (najbardziej turystyczna czesc) i wysp
            1700/4= 425 euro (ogolnie liczac), to daje ok 20euro za 1 dzien za pokoj...

baaardzo malo jesli tyle rzeczywiscie zaplacilismy
            jeden z tanszych hoteli (ibis) ma 2 os pokoje za 40 (w naszym miescie)-50 (lizbona- nocowalam)-bez sniadania, w beja czyli w malo turystycznym rejonie (tzn miasto i turystyczne ale rejon slabo) 60/noc i tu bylo ze sniadaniem (1 noc 70 euro ale bralismy 2 wiec cena spadla)...
            moze rzeczywiscie jak sie bierze 2 tyg to cena az tak zjezdza ale srednio chce mi sie wierzyc ze az tak...
            • asia.asz Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:20
              to daje ok 20euro za 1 dzien za pokoj...

blad ma byc 30!!!
            • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:29

> tez mnie ten hotel za 1700zl za 2 tyg na 2 osoby dziwi

no to przestan sie dziwic i sprawdz podana strone
              na druga polowe sierpnia widze mase ofert ponizej 400 e za osobe
              kupione wczesniej powinny byc odpowiednio tansze
              wiec to straszne zdziwienie chyba na wyrost
              • asia.asz Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 16:40
                ok, zalapalam, nie wiem czemu sadzilam ze 1700zl jest za 2 osoby za 2 tyg
                to za 1 osobe
                za 2 osoby to 3000zl co autorka watku napisala
                tak, 800euro za 2 osoby za pokoj na 2 tyg jest jak najbardziej mozliwy, nawet ze sniadaniem
                • empirical Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:07
                  Nie, 1700zl to byla w naszym przypadku cena za 2 osoby. Ale my nie jezdzimy w "sezonie", tylko poczatku czerwca.

I ciekawostka - na kazdej innej stronie ten sam hotel kosztowal 2 razy tyle, tak wiec mozliwe, ze byl to blad taryfy strony alpharooms.
                  Ale wlasnie na takie okazje trzeba polowac, zainwestowac troche czasu w buszowanie internetowe, poczytac fly4free.pl...

• empirical Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:17
                    Przykladowa ferta z lastminuter.pl:

Przelot czarterowy do Turcji za 454 zł
                    Wylot 21 lipca z Warszawy do Antalyi na 18 dni. Proponowany hotel ze śniadaniami i transferami za 235,59 gbp/2 osoby na 18 dni z serwisu alpharooms.com (należy ręcznie wybrać hotel). Cena za jedną podróżującą osobę wyniesie 1085 zł. W cenie przeloty, hotel ze śniadaniami na 18 dni, ubezpieczenie NNW i KL oraz transfery do i z hotelu. Hotel ma dobre opinie.

No wiec - nie da się? uncertain
                    • ola Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:32
                      Można też jak Marzena Filipczak - latać do Maroka po mięte za 13 zł za bilet lotniczy w dwie strony.
                      Wszystko można, jak się chce i poświęci się na to trochę wysiłku i czasu.
                      Łapanie się pierwszej lepszej opcji przy minimalnym wysiłku z reguły kończy się wyższą ceną.
                  • jamesonwhiskey Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 17:20
                    > Nie, 1700zl to byla w naszym przypadku cena za 2 osoby. Ale my nie jezdzimy w "
                    > sezonie", tylko poczatku czerwca.

no to wypada podac taka mala nic nie znaczaca informacje
                    bo poza sezonem wiadomo ze jest taniej
                  • asia.asz Re: Wakacje kraj- zagranica 17.07.12, 19:12
                    czyli generalnie byla to jedyna i wyjatkowa okazja (prawdopodobnie blad)
                    pisanie o tym wjezdzie, bez podania kilku szczegolow, ktore pozniej wyszly nijak sie ma do faktycznej sytuacji, czyli osoba poszukuje wyjazdu w sezonie
                    moze to byc tez kwestia szczescia ze takie cos znalazlas, inna osoba mozliwe ze chocby i 1000 razy szukala w necie wzdluz i wszerz to na taki blad moze nie trafic...

ja wiem ze szukajac mozna znalezc fajne oferty ale pewnej granicy sie nie przeskoczy (takiej w ktorej hotelowi i reszcie zainteresowanym sie juz nie oplaca wynajmowac), druga sprawa ze wyjazd za bardzo nisko kwota mnie osobiscie wydalby sie podejrzany, nic na to nie poradze ze uwazam ze pewne rzeczy musza iles tam kosztowac zeby jakis tam poziom mialy, zwlaszcza jak wyjazd jest z dziecmi to niestety odpada opacja "jak to nie wypali zawsze cos znajdziemy, nawet mozemy sie gdzies w parku pod gwiazdami przespacwink " kto ma dzieci ten wie, ze z dziecmi im wiecej rzeczy ustawionych predzej tym mniej problemu pozniej....
      • suazi1 Potwierdzam i popieram!!! 22.07.12, 14:25

• alfa36 Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 00:24
      Zaczęłam porównywać Chorwację z polskim Baltykiem. Cena porównywalna, tylko nieco dalej (przynajmniej od miejsca, w ktorym mieszkam). Ciekawi mnie jeszcze, gdzie ławiej o pokoj/ apartamet w wysokim sezonie (myślę o wyjedzice w ciemno"). Może wiecie? Jakos wydaje mi się, że będąc w Polsce łatwiej byłoby mi cos znaleźć i stres mniejszy. Ale może się mylę, bo do tej pory wszystko planowałam.
      • heca7 Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 07:59
        alfa36 napisała:
        Ciekawi mnie jeszcze, gd
        > zie ławiej o pokoj/ apartamet w wysokim sezonie (myślę o wyjedzice w ciemno").
        > Może wiecie? Jakos wydaje mi się, że będąc w Polsce łatwiej byłoby mi cos znale
        > źć i stres mniejszy. Ale może się mylę, bo do tej pory wszystko planowałam.

Wielu Polaków jeździ do Cro w ciemno i sobie to chwali. Wyjazd taki pozwala na negocjowanie ceny za apartman, co raczej mało możliwe przez internet. Nie narzekają na brak miejsc. Tu masz całą dyskusję : www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17807
      • suazi1 Re: Wakacje kraj- zagranica 22.07.12, 14:15
        Zależy kiedy zaczynasz myśleć o wyjeździe, bo jak tydzień czy dwa przed, to będzie ciężko.
    • edelstein Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 01:09
      Tylko z kupowania butow sie nie wyleczylam.Kiedys moim hobby bylo kupowanie,po paru latach nasycilam glod konsumencki i teraz juz mnie to nie pasjonuje.
      Lubie jeszcze nowe telefonytongue_out
      • edelstein Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 01:10
        O kurde,gdzie ja to wkleilam,moderki,przeniescie to.Pol spie,to sa skutkitongue_out
    • marianna1970 Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 06:49
      Tylko w kraju łażenie po górach spokojnie na tydzień na trzy osoby 2000zł wystarczy
    • mama303 Re: Wakacje kraj- zagranica 21.07.12, 08:13
      tola_i_tolek napisała:

> Poczytałam sobie ostatnio i większość jest zgodna ,że wakacje zagranicą są tańs
      > ze niż w Polsce. Weszłam więc na stronę Itaki- dwutygodniowe last minute to min
      > imum 3,5 tys. za osobę. Nijak nie wychodzi mi to taniej niż nad Bałtykiem. Może
      > źle szukam?

No pewnie że taniej w Polsce, chociazby dojazd jest tańszy. Ja byłam tydzień na wczasach nad Bałtykiem, 4 osoby, pełne smaczne wyżywienie, apartament /2 pokoje/, codziennie sprzatają. Super warunki. Zapłaciłam 2 400, nigdzie nie znajdę takiej oferty zagranicą smile
      • suazi1 zapomniałaś wspomnieć o pogodzie... 22.07.12, 14:13
        A 2400 to żadna rewelacja... Można jeszcze taniej. W życiu nie dałabym tyle za wakacje nad polskim morzem. I to za tydzień... Wybacz, ale interesu życia na tym nie zrobiłaś smile
        • mama303 Re: zapomniałaś wspomnieć o pogodzie... 22.07.12, 16:36
          Nie chodzi o interes tylko o wakacje w przyzwoitych warunkach, wiec podałam przykład bardzo przyzwoitych warunków w Polsce nad Bałtykiem. Pogoda mi co roku dopisuje /jeżdżę przełom czerwca i lipca/ na tyle żeby sie wykąpać w morzu smile ale fakt że upałów nie mam strasznych bo i nie lubię.
          Byłam dwa lata temu na wakacjach w Chorwacji, wydałam kupę kasy a upały były takie że trudno było przejść z apartamentu do plaży, popołudnia siedzielismy cale w basenie a w nocy spac sie nie dało, dzięki.
          Tak, że co kto lubi....jedno jest pewne - w Polsce jest taniej.
    • suazi1 a po co ci biuro podróży? 22.07.12, 14:09
      O wiele taniej wychodzi samodzielne zorganizowanie wyjazdu. W tym roku na 10-dniowy wypoczynek w Chorwacji na wyspie Ciovo wydaliśmy 4 tys. zł (w tym bilety lotnicze dla trzech osób w tą i z powrotem, 9 noclegów w nowym apartamencie 100 od plaży, no i wyżywienie). Można zorganizować wszystko tanio, nie trzeba od razu lecieć do biura podróży. To czym zajmuje się biuro, można spokojnie zrobić samemu. Trzeba tylko chcieć.
      • kolpik124 Re: a po co ci biuro podróży? 22.07.12, 16:26
        Do Chorwacji generalnie zawsze się jeździ na własną rękę.

A teraz zorganizuj samodzielny wyjazd dla rodziny do dobrego hotelu w Egipcie albo Turcji big_grin
      • an_ni Re: a po co ci biuro podróży? 22.07.12, 17:02
        podaj (nie tylko ty, inni z tego watku ktorzy lataja tanimi lotami ladujacymi na wygwizdowie) teraz dodatkowy koszt dojazdu z lotniska
        podajcie czas podrozy, od wyjazdu z domu do dotarcia do miejsca docelowego (nie na lotnisko)
        podajcie koszt wyzywienia, ale nie makaron z polski + 2 pomidory z targu, tylko koszt obiadu w restauracji + przekaski, lody, napoje
        podajcie koszt paliwa
        podajcie ile osob w apartamencie mieszkalo, ile dzieci w tym
        i zsumujcie na koniec
        to bedzie dopiero porownanie
        i do wakacji w Polsce i do wakacji AI z BP
    • kol.ja Re: Wakacje kraj- zagranica 22.07.12, 17:09
      3,5 na osobtę to pewnie Kenia, albo Indie. Tunezja, Turcja, Egipt to nie więcej jak 1300-1500.
      • tola_i_tolek Re: Wakacje kraj- zagranica 22.07.12, 20:35
        3,5 to Hiszpania, Włochy , Grecja
        • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 10:14
          W takim razie Włochy dużo taniej wyjdą gdy zorganizuje sie wyjazd samemu.
          Dojazd - tanimi liniami wyjdzie taniej niż samochodem nad Bałtyk - sprawdziłam osobiście.
          Pobyt - przeglądałam oferty na casamundo i eurocamp i jest wiele ciekawych i niedrogich propozycji - niestety nie sprawdzałam osobiście i nie znam nikogo kto z tego korzystał - jest tu ktoś taki???
          Jedzenie - restauracje jak i u nas - nie najtaniej, ale już zaopatrując się w marketach czy targowisku można zaoszczędzić (aczkolwiek nie liczyłabym na ceny jak z naszej Biedronki).
          • bablara Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 10:43
            W zeszlym roku korzystalam z campingu we Wloszech. Co prawda nie eurocamp , ale ich domki byly na tym samym campingu. Koszt 7 noclegow, w przeliczeniu wyniosl 4,5 tys zl.
            Jesli uwazacie ,ze to jest tanio to ja nie wiem. To byly domki campingowe z dwoma sypialniami , kuchnia i lazienka. I klima bo nie wyobrazam sobie pobytu bez niej jesli o polnocy jest 30 stopni. Dojazd wlasnym autem , wyniosl kolo 2 tys i nie mowcie mi ,ze moglismy leciec, bo nie bylo takiej opcji . W zeszlym roku nawet na zorganizowane wczasy nie miales gwarancji ,ze polecisz ze wzgledu na brak miejsc w samolotach. Czyli dojazd + nocleg to juz 6,5 tys . Poza tym wszystkie przyjemnosci parki rozrywki , oceanarium, zwiedzanie to wszystko kosztuje i to sporo. Wiec wczasy za granica , nawet te ogranizowane na wlasna reke nie sa tansze niz te w Polsce. No chyba ze ktos jedzie , sam gotuje i nigdzie nie chodzi, tylko caly dzien na plazy. Tylko co to za wypoczynek , nuda na maxa.
            • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 10:58
              Zapomniałam dodać że interesowały mnie oferty poza ścisłym sezonie - no bo i co za masochista wybiera się do Włoch w lipcu czy sierpniu? W czerwcu czy wrześniu spokojnie zmieściłabyś się w 1000 zł za camping na tydzień. Namiot połowę taniej. Ja z tych nieplażowych więc także sporo zwiedzam, z tym że pociągi we Włoszech nie są drogie. Przygotowanie obiadu nie zajmuje dużo czasu - no chyba że ktoś potrzebuje dwudaniowego posiłku z przystawką przed i deserem po wink
              • agni71 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:21
                chipsi napisała:

> Zapomniałam dodać że interesowały mnie oferty poza ścisłym sezonie - no bo i co
                > za masochista wybiera się do Włoch w lipcu czy sierpniu?

Pewnie ten, który ma dzieci w wieku szkolnym?

Przygotowanie obiadu nie zajmuje dużo czasu - no chyba że k
                > toś potrzebuje dwudaniowego posiłku z przystawką przed i deserem po wink

Gotuje codziennie, na wczasach nie gotuję obiadów, bo taki mam pomysł na odpoczynek od codzienności. Czas gotowania zalezy od ilości osób, które trzeba nakarmić. Dla 5 osób, czy chcesz czy nie chcesz, musisz sie narobic więcej (wiecej obierania, krojenia itd.). Poza obiadem sa jeszcze śniadania i kolacje, jesli zakłada się, że żadnych posiłków nie je się "na mieście", to kiedy ten czas na zwiedzanie?
                • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:34
                  Nie namawiam na gotowanie na wakacjach, bo i w domu nikt tego lubić nie musi, tylko stwierdzam że nie jest to aż tak czasochłonne. Można spokojnie wybierać dania mniej pracochłonne. Nikt nie nakazuje także posiłkowania się o określonych porach. Zjadam śniadanie, jadę na wycieczkę (na której można przekąsić coś niekoniecznie restauracyjnego) a po powrocie wcinam obiadokolację. Wiadomo że wygodniej stołować się w lokalu ale i to bywa czasochłonne. No i rozmawiamy o kosztach a te w przypadku samodzielnego gotowania są kilkukrotnie niższe (szczególnie przy większej ilości osób).

> Pewnie ten, który ma dzieci w wieku szkolnym?

Ja mam i nadal uważam to za masochizm smile
                  • agni71 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:39
                    chipsi napisała:

No i rozmawiamy o koszta
                    > ch a te w przypadku samodzielnego gotowania są kilkukrotnie niższe (szczególnie
                    > przy większej ilości osób).

No tak, ale myślałam, ze porównujemy wczasy o zblizonym standardzie? Dla mnie podstawą jest to, ze o ile śniadania i kolacje chętnie robimy we własnym zakresie, o tyle główny posiłek dnia jest "kupny" (może byc restauracja, może być bar, a nawet w ostatecznosci jakaś spanakopita z ulicznego straganu smile ... I jest to coś, z czego w imię obniżenia kosztów nie chciałabym zrezygnować, bo popsułoby mi radośc z fajnych wakacji smile

>
                    > > Pewnie ten, który ma dzieci w wieku szkolnym?
                    >
                    > Ja mam i nadal uważam to za masochizm smile

Ja w sumie też, dlatego od dwóch lat jeżdzimy na wakacje po Polsce. A przy okazji jest dużo taniej...
                    • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:45
                      > Ja w sumie też, dlatego od dwóch lat jeździmy na wakacje po Polsce. A przy okaz
                      > ji jest dużo taniej...
                      My tak samo no i z kosztami też się zgodzę.
                      A wracając do gotowania - ja z tych dziwnych co to lubią, (tylko do zmywania mnie nikt nie zmusi wink ) stąd różnice w wymaganiach dot. wakacji smile
            • kolpik124 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 10:58
              Do Włoch nie jedzie się w sierpniu bo ceny kwater astronomiczne, a tłum nad morze największy. ceny spadają od końca ostatniego weekendu. Koszty pobytu na przełomie sierpnia/września w bungalowie 2+2 w jednym z licznych villagio turistico w rejonie Gargano albo Kalabrii to ok 800-1000 euro za dwa tygodnie.

Wychodzi oczywiście drożej niż w Polsce, ale w cenie dostaje się rzeczy niewymierne czyli ciepłe i czyste morze i pogodę.

A atrakcji "pozaplażowych" we Włoszech tez jest trochę więcej niż nad Bałtykiem smile
              • agni71 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:23
                kolpik124 napisała:

> Do Włoch nie jedzie się w sierpniu bo ceny kwater astronomiczne, a tłum nad mor
                > ze największy. ceny spadają od końca ostatniego weekendu. Koszty pobytu na prze
                > łomie sierpnia/września w bungalowie 2+2 w jednym z licznych villagio turistico
                > w rejonie Gargano albo Kalabrii to ok 800-1000 euro za dwa tygodnie.

Wszystko pięknie, jak sie ma przedszkolaka, któremu wszystko jedno czy opuścił tydzien przedszkola czy nie.
                • kolpik124 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:26
                  Jak ma się dziecko w szkole, to też świat się nie zawali kiedy opuści kilka pierwszych dni roku szkolnego. Albo kilka ostatnich, po klasyfikacji. Parę lat temu pojechaliśmy z pierwszoklasistą to Grecji w połowie września smile
                  • agni71 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:43
                    kolpik124 napisała:

> Jak ma się dziecko w szkole, to też świat się nie zawali kiedy opuści kilka pie
                    > rwszych dni roku szkolnego. Albo kilka ostatnich, po klasyfikacji. Parę lat tem
                    > u pojechaliśmy z pierwszoklasistą to Grecji w połowie września smile

Zapewne nie, ale:

1. dziecko uczy się, ze szkoła nie jest ważna
                    2. zarwana szkola we wrześniu to juz konieczność uzupełnienia materiału samodzielnie, a tego przez tydzień robi się dużo. U mnie byłoby x 3, bo mam trójkę dzieci w wieku szkolnym.
                    • kolpik124 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 11:46
                      Dlatego piszę, że przełom sierpnia i września to nie jest jeszcze termin krytyczny bo zawsze to kilka dni szkolnego "rozruchu".

Co do 'ważności szkoły", to nie jestem niewolnicą "żelaznych" zasad wychowawczo etycznych. Ważniejsza dla mnie jest radość dzieci, a spore oszczędności finansowe też piechota nie chodzą smile
                      • alfa36 Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 15:23
                        kolpik124 napisała:

> Dlatego piszę, że przełom sierpnia i września to nie jest jeszcze termin krytyc
                        > zny bo zawsze to kilka dni szkolnego "rozruchu".
                        Chyba, że jest ktos nauczycielemsad Wtedy nie da rady, ba nawet początek lipca w grę nie wchodzi.
                        • chipsi Re: Wakacje kraj- zagranica 23.07.12, 15:27
                          Nauczyciele to z założenia masochiści - bo jak inaczej nazwać osobę z własnej woli przebywającą w tłumie rozemocjonowanych dzieci/młodzieży big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka