Dodaj do ulubionych

Bilans czterolatka

22.07.12, 20:53
Czy wasze dzieci miały taki bilans? Nie dostałam żadnego wezwania bądź zaproszenia z przychodni zdrowia (mieszkamy w mieście ok 100 tys. mieszkańców). Koleżanka natomiast mówi, ze bilans obowiązuje i jej dziecko miało. Wiecie coś na ten temat, bo za miesiąc młody będzie miał już 5 lat.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 20:59
      Masz książeczkę zdrowia dziecka?
      To sobie obejrzyj, czy jest w niej miejsce na bilans 4-latka, założę się że jest.
      Wezwań nie wysyłają, a przynajmniej nie zawsze, bo przychodnie kasy na znaczki nie mają.

Bilans 4-latka nie jest jakiś bardzo istotny, bo pozostałe są juz obowiązkowe i wymagane w szkole, ale warto zrobić.
      • to_ja_tola Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 10:45
        andaba napisała:

> Wezwań nie wysyłają, a przynajmniej nie zawsze, bo przychodnie kasy na znaczki
        > nie mają.
        >
        Hm?no mnie wysłali....Nawet dwukrotnie,ale z przypomnieniem o szczepieniach.Raz do młodszego,raz do starszego.Mnie jak mnie,no na dziecko przysłali te wezwaniasmile
    • malgosiek2 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 20:59
      Bo na bilans nie dostaje się wezwania.
      Tylko trzeba przypilnować takich badań.
      Mogą one wskazać na ew.nieprawidłowości w rozwoju dziecka.
      Moje dzieciaki miały wszystkie bilanse, dopilnowuje tego.
      Teraz to już za późno, skoro za mc ma 5 lat.
      Wezwania dostaje się tylko na szczepienia.
      • andaba Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:05
        Dawniej wysyłali, moje starsze dzieci dostawały, teraz to łaskę zrobią, jak na szczepienie wyślą...
        Juz mi się zdarzyło, ze przez sasiadów przypominali smile
        • anyx27 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:08
          Przychodnia ma przypominać tobie o bilansie? A czyje to dziecko?
    • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:38
      tak, przypomnieli nam przy okazji skierownia na zdjecie szwow
      z dupy te bilanse wszystkie
      zwazyc zmierzyc to ja w domu moge, niepotrzebny klopot
      • malgosiek2 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:43
        moofka napisała:

> zwazyc zmierzyc to ja w domu moge, niepotrzebny klopot

Może dla Ciebie.
        U nas były znaczne różnice miedzy bilansem 2 latka, a 4 latka.
        Dzięki wykryciu nieprawidłowości trafilismy do por.zaburzeń wzrostu itd.
        • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:54
          no dla mnie
          rozwoj dziecka raczej na biezaco sledze
          • naomi19 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:03
            Nie każdy rodzic potrafi/chce zdiagnozować niektóre wady na przykład jakąś wadę postawy.
            • kropkacom Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:09
              Moofka potrafi big_grin A w ogóle to kiepski z ciebie rodzic, skoro wierzysz konowałom i bilansom wink Phi...
              • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:15
                potrafie i owszem - nie wiem skad ta zlosliwosc
                na bilanse chodze juz z drugim dzieckiem - ostatecznie w niczym mi to nie szkodzi
                i nigdy nie dowiedzialam sie niczego, czego sama by nie wiedziala
                • kropkacom Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:19
                  Wiesz, ja bym na przykład na problemy u córki z tarczycą nie wpadała gdyby nie pani doktor na bilansie.
                  • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:26
                    a po czym doktor rozpoznala?
                    • kropkacom Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:33
                      "Obmacała" jej szyję przy badaniu.
                • naomi19 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:24
                  No widzisz, ty potrafisz zdiagnozować wszystkie nieprawidłowości, mogłabyś uczyć lekarzy, ale mogłabyś przyjąć do wiadomości, że nie wszystkie matki sa tak bystre i wspaniałe.
                  Ja jestem fizjoterapeutką, ale na bilans poszłam, konsultowałam kwestię stóp córki, chciałam również by swoim fachowym, obiektywnym okiem na nią spojrzała. U swojego dziecka można wiele spraw przeoczyć.
                  • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:29
                    naomi19 napisała:

> No widzisz, ty potrafisz zdiagnozować wszystkie nieprawidłowości, mogłabyś uczy
                    > ć lekarzy,

a ja to gdzies napisalam czy sama wymyslilas?

jak mnie cos niepokoi to konsultuje z lekarzem, robie badania itd
                    idea bilansu i jego realizacja w praktyce - szybkie wypelnienie formularza na odwal sie - a takie glownie widzilam i to u roznych lekarzy
                    mnie nie przekonuje
                    i nie mowie ze nie chodze
                    chodze
                    i nic z tego nie wynika, na szczescie
        • georgia241 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 21:56
          To dziecko spadło w centylach czy się za bardzo wzniosło?
          • malgosiek2 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:04
            Niestety, ale spadło w centylach.
            Na bilansie 2 latka był w przedziale 10 centyla, a na bilansie 4 latka < 3 centyla.
            Teraz ma 6 lat i jest prawie na 3 centylu i doszły koślawe kolana.
            Aktualnie chodzi na basen i w przedszkolu na korekcyjne ćwiczenia.
            Trochę jednak podrósł.
            Zobaczymy jak od września będzie w szkole.
            • mnb0 Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 14:59
              > Na bilansie 2 latka był w przedziale 10 centyla, a na bilansie 4 latka < 3 centyla.
              No ale zeby to "wykryc" to nie trzeba chyba az chodzic do lekarza? To nie mozna samemu w domu zmierzyc dzieciaka i porownac z siatka centylowa? Az bilans do tego potrzebny?
    • karra-mia Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:00
      w każdej ksiązeczce jest info o kolejnych bilansach, wystarczy spojrzeć. Nie trzeba czekac na zaproszenie, bilans właściwie jest dla rodziców, żeby wiedzieli, czy wszystko jest ok.
    • naomi19 Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:01
      Tak, córka miała. 2 miesiące po jej urodzinach zadzwoniła pani z przychodni i poinformowała mnie, że mam przyprowadzić dziecko na bilans. Z badania byłam bardzo zadowolona, zarówno z tego przeprowadzonego przez panie pielęgniarki jak i przez panią doktor, została obejrzana i zbadana bardzo dokładnie.
      Tak samo dzwonili ze szczepieniem- tylko, że tutaj celowo w porozumieniu z lekarką zmieniliśmy program szczepień, tzn rozciągnęłiśmy je w czasie. Poinformowałam o tym dzwoniącą panią, ona grzecznie podziękowała i tyle.
    • edelstein Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:35
      Eee zaproszenie na bilans?w ksiazeczke spojrzec ciezko?
      Tak do moofki,u nas bilans ostatni 3latka trwal z 40minut albo i dluzej i nie bylo to tylko wazenie i mierzenie.
      • moofka Re: Bilans czterolatka 22.07.12, 22:44
        a co bylo?

bo standardowo powinno byc wg schematu
        W czasie bilansu czterolatka przeprowadza się m. in. następujące pomiary i badania:

1. Pomiary: masy i długości ciała – w celu wykrywania zaburzeń rozwoju fizycznego w oparciu o siatkę centylową
        2. Orientacyjne wykrywanie zaburzeń ostrości wzroku i uszkodzeń słuchu
        3. Orientacyjne wykrywanie zaburzeń statyki ciała
        5. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi
        6. Badanie pediatryczne podmiotowe i przedmiotowe w kierunku oceny rozwoju fizycznego, psychomotorycznego i społecznego,
        7. ocenę wykonania szczepień ochronnych zgodnie z kalendarzem szczepień,
        8. przeprowadzenie testu rozwoju reakcji słuchowych oraz ocena rozwoju mowy,
        9. ocenę obecności czynników ryzyka uszkodzenia słuchu.

Badanie bilansowe dziecka kończy się wypełnieniem przez lekarza wniosku bilansowego wraz z dokonaniem adnotacji o ewentualnym zakwalifikowaniu dziecka do grupy dyspanseryjnej i dalszym postępowaniu.

w praktyce pediatrzyce wypelniaja formularz na podstawie tego co ja im powiem
        szczepienia wg kart
        a ocena rozwoju mowy polega na tym, ze zadaja dziecku pytania od czapy i czekaja co im powie, a jak niesmialy to nic nie powie
        aaa, nie gada - bedzie gadal big_grin
        cisnienie moim dzieciom badano tylko przy okazji urazow nigdy bilansow
        • czar_bajry Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 00:48
          Na bilans trzeba zapisać się samemu.
        • naomi19 Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 01:07
          u nas też bilans rewelacyjny, ale to dobra rzychodnia i najlepsza lekarka, 40min spokojnie, nic na odwal się
        • edelstein Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 10:02
          1.to plus pomiar obwodu glowy.
          2.orientacyjne tzn?byla tablica,musial gadac co widzi,np nie widzial filizanki tylko kawebig_grin
          3.bylo
          4.cisnienie zmierzone bylo
          Wszystko bylo.Nie wiem do czego liczyc odroznianie male duze,krotkie dlugie,wymienianie kolorow oraz ogladanie jajek mlodegotongue_out
          • moofka Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 10:08
            to teraz jeszcze napisz w ktorym polskim miescie to bylo
            • edelstein Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:23
              Nie mieszkam w Pl,ale jesli bilans tak w Pl nie wyglada to nalezy zlozyc skarge na lekarza.U nas tak to wyglada i wszystkie dane sa przekazywane dalej,przesylaja je lekarze.
              • moofka Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:32
                edelstein napisała:

> Nie mieszkam w Pl,ale jesli bilans tak w Pl nie wyglada to nalezy zlozyc skarge
                > na lekarza.

big_grin
                ja pisze jak wyglada w moich przychodniach (nie w jednej bo z dwojka dzieci zdazylam rozne widziec)
                a ty mi piszez ze nie, bo nie wimeczech jest inaczej

U nas tak to wyglada i wszystkie dane sa przekazywane dalej,przesyl
                > aja je lekarze.
                • edelstein Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:39
                  Bilans w kazdym kraju swiata polega na tym co wypisalas.Jesli lekarz sie tego nie trzyma to trzeba go zmotywowac.W sumie sie nie dziwie,ze w pl tak pozno sa wykrywane wszelkie wady i choroby u dzieci skoro bilans jest na odwal sie.
                  • moofka Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:42
                    ano niestety - tak to wyglada
                    jezeli dziecko w miare wczesnie pojdzie do dobrej placowki - tam na biezaco robiona jest diagnoza
                    i pedagogiczna i logopedyczna i wad postawy, w naszym przedszkolu dodatkowo stomatolog itd
                    jezeli natomiast dziecko idzie dopiero do zerowki wowczas wychodzi masa brakow ktorym mozna bylo zapobiec wczesniej
                    bilansu z prawdziwego zdarzenia nie widzialam nigdy - stad moja taka a nie inna opinia
    • to_ja_tola Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 10:44
      bilanse masz wypisane dokłądnie w książeczce dziecka,którą dostajesz po urodzeniu dziecka w szpitalu.I tam masz rozpisane wszystko.Ja przynajmniej tak mam.A 5 latka to jeszcze czeka szczepienie w tym wieku własniesmile
      • edelstein Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:25
        Jakie szczepienie jest w Pl w wieku 5lat?z ciekawosci pytam,bo u nas ostatnie jest przed 3urodzinami.
    • attiya Re: Bilans czterolatka 23.07.12, 11:27
      jak otworzysz książęczkę zdrowia dziecka, to zobaczysz, że na danej stronie jest coś takiego jak bilans czterolatka
      ty jesteś rodzicem i to twój obowiązek pamiętać o bilansach, szczepieniach itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka