02.08.12, 12:29
Emaliowane czy stalowe?
Któreś są "zdrowe", a któreś nie?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki smile
Obserwuj wątek
    • pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 13:39
      Aha, jeszcze jakieś ceramiczne znalazłam.
    • jola-kotka Re: Garnki 02.08.12, 19:23
      Zdrowe garnki?
      Ceramiczne sa ok,stalowe wywalilam po jakims czasie wygladadaja tragicznie.
      A ja malo gotuje wiec na bank ciezkie w utrzymaniu czystosci,widac plamy.
      • pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 20:48
        jola-kotka napisał(a):

> stalowe wywalilam po jakims czasie wygladadaja tragicznie.

Ale są garnki "stalowe" i stalowe. Komplety są za 80 zł, 800zł i 8000zł. Mam dwa Zeptera i są nie do zdarcia, ale nie chce mi się na cały komplet wydawać kilku tysięcy więc się zastanawiam czy takie za 800 też są ok.

A ujęłam "zdrowe" w cudzysłowie, bo mówi się, że naruszony teflon przenika do potraw (tzn. jakieś szkodliwe związki). Podobnie z odpryśniętą emalią. Nie jestem specjalistą więc może to tylko mity, a ja czekam na bardziej doświadczone emamy w tym temacie smile
      • atowlasnieja Re: Garnki 02.08.12, 20:56
        moje stalowe garnki są już nastoletnie. Zewnętrzna powierzchnia już nie jest tak lustrzana jak kiedyś. Może nie są już reprezentacyjne ale jeden z nich przeszedł spalenie zupy a nadal jest cały i zdolny do gotowania. Jak dla mnie to ważniejsze od wyglądu.

Tylko, że one nie były za 80 zł.
        • jola-kotka Re: Garnki 02.08.12, 21:12
          to jak juz to te za osiem firma znana wiec,pewnie ok,ale ja z garnkow korzystam raz na miesiac i wole szpilki za ta kase kupic u chanel niz komplet garow,wywalona kasa w bloto.
          • pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 21:19
            No trwałość tych najbardziej znanych wiem jaka jest. Problem w tym, że nie chcę wydawać aż takiej kasy na nie. A te z półki ok. 1000 już jest całe mnóstwo firm. I tu mam zagwozdkę smile
    • thea19 Re: Garnki 02.08.12, 22:07
      alergolog powiedzial, ze emaliowane sa zdrowe. ja mam wszystkie tanie, stalowe. jak dziecko przestanie nimi tluc, to wyciagne te z olkusza emaliowane.
      • anyx27 Re: Garnki 02.08.12, 22:40
        Mam komplet z Ikei za niecałe 200zł:
        https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ikea--komplet-naczyn--szt__0161416_PE316220_S4.JPG

Mam je kilka lat i nie są wcale zniszczone, dla mnie rewelacja smile
    • gonia28b Re: Garnki 02.08.12, 22:53
      Stal nierdzewna. Do łba mi nigdy nie przyszło, że jakieś "niezdrowe" mogą być. Dziesięć lat ponad używane, nie są już zbyt piękne, ale gotuje się w nich dobrze. Znacznie szybciej zużywają mi się patelnie. A ostatnim hitem jest witroceramika. Można je stosować i w piekarniku, gotować na gazie lub na płycie elektrycznej (z wyjątkiem indukcji), dla mnie rewelacja! smile W Makro Cash&Carry jest akcja promocyjna na naczynia pyroflam - zbiera się punkty celem zakupienia ich z 55% rabatem, ale i tak nie jest to tania sprawa. Ale myślę, że warto...
      • pieciogwiazdkowa Re: Garnki 02.08.12, 22:55
        A te garnki/patelnie ceramiczne szybko się nagrzewają?
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Garnki 02.08.12, 23:02
          mam komplet garnkow za 200 zl z targu. maja ponad 12 lat i sa jak nowe. a ile przypalen i skrobania przezyly... co trzeba miec w glowie zeby kupowac gary za kilka tys ( niebedac bogaczem ) ?
        • gonia28b Re: Garnki 07.08.12, 22:10
          Powiedziałabym, że normalnie smile
          To nie jest jakaś gruba ceramika. Gotowałam już w takim i całkiem przyjemnie się w tym gotuje smile
        • gonia28b Re: Garnki 07.08.12, 22:11
          to nie ma nic wspólnego z żadną patelnią.
    • rosapulchra-0 Re: Garnki 07.08.12, 23:34
      Zepter. Nie do zdarcia. Z wieczystą gwarancją. Kosztują majątek, ale są na dziesiątki lat, o zdrowym gotowaniu nie wspominając.
      • 3-mamuska Re: Garnki 08.08.12, 00:00
        Ja chce takie,i patelnie tez.
        www.garnkizeliwne.pl/index.php/tag/garnki-le-creuset/
        to znaczy kupie i sprawdze,niby maja dozywotnia gwarancje.
        • night_irbis Re: Garnki 08.08.12, 21:28
          Żeliwne naczynia są genialne! Mam taki niby kociołek, przywieziony z Rosji - nazywany tam "kazan", i jest to jedyne naczynie w którym można prawidłowo, bez rozgotowania i przypalenia zrobić pyszne dania z ryżu z warzywami, takie jak pilaw, risotto czy po prostu warzywa duszone. Nie jest w żaden sposób emaliowany bądź czymkolwiek pokryty - ale grubość ścianek i przez to równomierne rozprowadzenie ciepła całego kociołka sprawia, że naprawdę nic do ścianek nie przywiera.

Ale do zup używam zwykłego garnka stalowego. Minusem naczyń żeliwnych jest ich waga - jak bym taki wielki gar, jaki używam do zup, był z żeliwa, a nie ze stali - nie dałabym radę go podnieść.
      • polina_tramp Re: Garnki 08.08.12, 12:14
        Nie do zdarcia - wiem coś o tym. W rodzinnym domu ich używaliśmy odkąd pamiętam i używane są do tej pory. Jak poszłam na swoje to kupiłam zestaw garnków (zdecydowanie mniejszy, niż ten w domu, ale i tańszy, a jeszcze zamawiałam z sklepu www Stylowa Zastawa, więc zaoszczędziłam kilka stówek). Jeżeli kładziesz nacisk na zdrowe odżywianie to będą strzałem w dziesiątkę. Tak więc - stalowe.
        • malgog Re: Garnki 08.08.12, 12:26
          ja używam ze stali nierdzewnej nie pamiętam jakiej firmy
          patelnie z ikei świetnie się sprawdzają

kiedyś słyszałam, że do gazu najlepiej uzywać garnków emaliowanych, które absolutnie nie sprawdzają się na płytach grzewczych i indukcyjnych
          • ania_gil Re: Garnki 03.05.13, 18:26
            > kiedyś słyszałam, że do gazu najlepiej uzywać garnków emaliowanych, które absol
            > utnie nie sprawdzają się na płytach grzewczych i indukcyjnych

No co Ty? Ja na płycie indukcyjnej używam właśnie emaliowanych i spisują sie rewelacyjnie , naprawdę.... No chyba że emalia emalii nierówna... Ja mam garnki Flox z Emalii Olkusz - zobacz sobie w opisie- nadają sie na wszystkie kuchenki www.emalia.pl/product/show/392679/naczynie-kuchenne-komplet-flox-16-18-20-cm-z-pokrywkami-szklanymi-emalia-olkusz-komplety

• figrut Re: Garnki 08.08.12, 21:39
      Mam takie najtańsze, stalowe, moje pierwsze w nowym mieszkaniu. 11 lat mają i nadal żyją, a ja w nich gotuję codziennie. W jednym urwał się uchwyt, ale po 11 latach to one już weteranki. Następne będą równie tanie i z nierdzewki.
    • misztalsky Re: Garnki 03.09.12, 09:42
      ja mam stalowe garnki firmy berghoff i mam już je kilka ładnych lat. Wiadomo, że widać na nich ślady użytkowania, ale po za tym są nadal zdatne do użytku. Przeczytaj sobie o nich na tej stronie e-naczynia.pl/
    • kerri31 Re: Garnki 03.05.13, 18:50
      Ogrągłe.
    • mynia_pynia Re: Garnki 03.05.13, 20:11
      Kup porządne, takie jakie chcesz, takie jakie ci się podobają, bo drugich długo nie kupisz wink.
      Mam różne garnki, zazwyczaj bardzo porządne i dość drogie.
      • nil.la Re: Garnki 03.05.13, 20:14
        ale przez rok to je chyba już kupiła
    • dzika41 Re: Garnki 03.05.13, 22:05
      W prezencie ślubnym (prawie 8 lat temu) dostaliśmy 2 komplety garnków: Tefal Ingenio i stalowe Berghoff.
      Stalowe są rewelacyjne!!!!
      Ingenio - świetny patent z rączką ale z 6 garnków 2 już wyrzuciłam i niebawem do wyrzucenia będzie kolejny sad Niestety teflon odchodzi.

Teraz przymierzam się do zakupu garnków ze stali z Ikea.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka