Dodaj do ulubionych

Skalne Miasto w Czechach

11.08.12, 13:35
Zamierzam tam się wybrać 15 sierpnia (święto) i mam kilka pytań
-czy należy wcześniej zarezerwować (tak jak np bilety do jaskini niedżwiedzia)? Czy może na miejscu bez wcześniejszej rezerwacji można kupić bilet?
-jak długo trwa zwiedzanie tych skał, ile km, czy jest przewodnik?
-do jakiej miejscowości należy dojechać ADRSPACH czy Teplice?
-czy na miejscu można kupić jakiś posiłek?
-ceny
Obserwuj wątek
    • imsad Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 14:08
      Byłam tam w ubiegłym roku i tak:
      - biletów nie rezerwowałam ; przyjechaliśmy i zwiedzaliśmy spontanicznie (np jaskinia niedźwiedzia)
      - zwiedzanie skał + przeprawa łódeczką o ile dobrze pamiętam 3-4 h
      - po drodze są restauracyjki więc spokojnie posiłek spożyjecie smile
      - cen nie pamiętam czyli w miarę normalne skoro mnie specjalnie nie wzruszyły smile
      • sarah_black38 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 14:10
        Polecam czeski syr smażony w tamtejszym barze. Palce lizać smile
    • iin-ess Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 14:17
      Ale Czesi przecież nie mają święta 15 sierpnia. to Nasze święto Państwowe i kościelne, a Czesi to przecież praktycznie ateiści.
    • gosia198123 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 14:51
      Byłam w tym roku w lipcu. Byłam w teplicach, bo niestety dzieciom brakło sił na adrspach. Mozesz jechać do teplic. Za parking możesz zapłacić w złotówkach - 10zł. Natomiast reszta w koronach. Ja miałam 300 koron na siebie i 2 dzieci, zostało mi 70 koron, a zapłaciłam za parking, wstęp, 2x frytki i rosół, naszyjnik z ametystem dla córki. Za wstęp młodszej nie płaciłam. Wchodzisz sobie do skalnego miasta, obchodzisz dookoła (robi sie taką pętlę między skałami - cudo!!!). Dla osób o mocnych nerwach polecam wejście 300 schodami na ruiny strażnicy - schody bardzo strome. Miałam młodszą córkę w nosidełku na plecach i się trochę przeliczyłam - musiał mi pomóc kolega. Po przejściu teplic jak się wróci do rozdroża, można żółtym szlakiem przejść do adrspach i wtedy się nie płaci za kolejny wstęp. Bo jeśli wyjdziesz z teplic i pojedziesz do adrspach to musisz osobno zapłacić. Nam niestety brakło czasu i dzieci opadły z sił, ale moi rodzice tam byli i mówią że warto.
      Na miejscu są restauracje więc bez problemu kupisz jedzenie. Przewodnika też możesz sobie wykupić, ale nie wiem czy jest polski przewodnik, bo słyszałam samych czechów. Ale my zwiedzaliśmy sami, wszystko jest opisane.
    • lejdi111 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 16:05
      a tam gdzie się płynie wokół skał to Teplice czy Adrspach?
    • gryzelda71 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 17:16
      W zeszłym roku większa grupa poprosiliśmy o przewodnika(przy kupnie biletów).Był w cenie i polecam.Bez niego wiele widoków uszłoby uwadze.
      • zuzanka005 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 18:11
        są przewodnicy, którzy fajnie mówią po polsku, na łódkach przewoźnik też zaczął po polsku nas słysząc, ale usłyszał - tu też są czesi, wieć mówił tak i tak
    • lejdi111 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 21:43
      ale gdzie się udać do Adrspach czy do Teplic? Bardziej zależy mnie na tym miejscu gdzie jest jeziorko gdzie można kawałeczek przepłynąć (po bokach są skały), taka fajna brama i i bardzo wąskie przejścia między skałami(w których leży śnieg). Gdzie są ładniejsze widoczki i ciekawsze skały?
      • wolne_tory Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 22:04
        Jeziorko, po którym się pływa łódką, wodospad, z którego woda leci "na zawołanie" i brama, którą zobaczyć można w filmach (zdaje się w Opowieściach z Narnii) to zdecydowanie Adrspach. Uprzedzam, że jeziorko jest rozczarowujące w kontekście całości Skalnego Miasta, wcale nie ma z niego jakiś ekstra widoków. To raczej taka atrakcja na wyciagnięcie dodatkowej kasy z turystów, ale dla dzieciaków może to być fajna atrakcja. Zwłaszcza, że wokół jeziorka poutykane są różne figurki, również postaci z bajek np. Krecik. Dzieciakom się spodoba smile
        • lejdi111 Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 22:22
          dzięki. A te Teplice to daleko od Adrspach? Warto tam zajrzeć?Pytam bo gdyby zostało nam troszkę czasu to może i to byśmy zaliczyli. Kto wie kiedy znów pojadę w tamte rejony.
          • wolne_tory Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 23:41
            Teplice podobno blisko, ale moja wycieczka ich nie obejmowała, więc trzeba poczekać aż wypowie się ktoś, kto je widział, a najlepiej widział i to i to i może ocenić, co fajniejsze i od czego lepiej zacząć smile
          • krejzimama Re: Skalne Miasto w Czechach 11.08.12, 23:46
            Obskoczylismy w jeden dzien.
            Bez problemu się da. Oba skalne miasta sa naprawde blisko siebie.
            Jak dla mnie Adsparch piekniejszy, ale naprawde tylko ciut.
            POlecam by zobaczyc obydwa.
            Zróbcie cos by miec jeszcze jeden dzien by odwiedzić zoo w Dvur Kralowe nad Labom.
            • ruda270 Re: Skalne Miasto w Czechach 12.08.12, 00:59
              Fajny pomysł. Dwa w jednym zaliczyć bo blisko (jeśli dobre teplice wybrałamwink wg google maps 8,9 km ok.9 min
    • lejdi111 Re: Skalne Miasto w Czechach 12.08.12, 10:59
      kochane a ile koron zabrać na stratę? Wstępy już wiem ile będą kosztowały bo poszukałam na stronach skalnych miasteczek ale nie mam pojęcia ile tam kosztuje żywność. Mam na myśli zjedzenie obiadu, wypicie kawy ewentualnie jakaś pamiątka itd. Mowa tu o 3 osobach. 500 koron wystarczy(nie biorąc pod uwagę wstępów)?
    • malgosiamn Re: Skalne Miasto w Czechach 12.08.12, 12:28
      Byliśmy w Skalnym mieście w ubiegłym roku, 4 dni , spontanicznie, mieszkaliśmy w Teplicach, nocleg znaleźliśmy w ciągu 5min przez Informacje turystyczną ( swietna organizacja, fajne warunki, nie drogo).
      Na wycieczke do Skalnego miasta wybraliśmy się rano, bez rezerwacji biletów,
      zwiedzanie na co najmniej 5 godzin, nie zapomnij o jedzeniu , bo bary z przekąskami są ale na zewnątrz parku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka