Dodaj do ulubionych

szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze

25.08.12, 22:59
po wysluchaniu opini karnisty z Polski,ktory kiedys tam wizytowal szwedzki zaklad karny o zaostrzonym rygorze, postanowilam sobie znalezc kilka roznic pomiedzy mna a wiezniami
- ja place rachunki, takze za net- oni nie
- gotuje dla calej rodziny , przy czym kazdy chce jesc co innego- oni maja menu i podane pod pysk tudziez obiad "na zamowienie", ktory szybciutko robi im kucharz
- ja wiekszosc wakacji pracuje- oni spedzaja czas na baltyckich plazach, lowiac ryby i opalajac sie na braz

dziekuje qrwa za uwage uncertain
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:11
      Nic straconego. Słyszałam historie o naszych rodakach, co popełniali przestepstawa w Szwecji, żeby załapać się na tamtejsze więzienie (chyba tam pracowali a potem dzięki tej pracy mieli zasiłki czy inne renty?). Oni mogli, to Ty też. Napadnij na jakiegoś szwedzkiego jubilera, to najpierw w brylantach pochodzisz, a potem na plaży bałtyckiej opalisz się na brąz i zaliczysz inne atrakcje niczym milionerka.
    • red-truskawa Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:18
      zapomniałas jeszcze o tym, ze pracuja, a wypłate maja odkładana na konto i dostają ja po odsiedzeniu wyroku, bo w pierdlu nic ich nie kosztuje.
      Kiedys (może obecnie tez, nie wiem) Polacy jeździli tam , robili jakies niewielkie przestepstwa aby dostac sie do pierdla i tym sposobem mieli wyzywienie, mieszkanie, lekarza za darmo a panstwo im same załatwiało legalna prace smile nie słyszałas o tym ?
      • konwalka Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:30
        slyszalam
        se pojade i se zrobie przestepstwo

na mnie osobiscie najwieksze wrazenie zrobil artykul ktory przeczytalam z rok temu o wystroju wieziennym gdzies w skandynawii
        otoz tegie umysly dumajace nad resocjalizacja idealna wymyslily, ze kolory dobrze robia ludziom
        w zwiazku z tym tegie umysly polecily zatrudnic jeszcze tezsze umysly, ktore dobraly kolory najlepiej jak umialy i wymalowaly przestrzen wiezienna
        calosc kosztowala kilkaset tysi
        i zeby nie bylo- wierze w resocjalizacje
        i ufam w slowa Remarquea, ze wszytsko na tym swiecie zalezy od odrobiny ciepla

tutaj jednak ciepla wyszlo ciupke za duzo
        • wespuczi Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:37
          no ale po skandynawskich wiezieniach jak wychodza na wolnosc to jest znacznie mniejsza szansa ze wracaja na droge przestepstwa - chyba ze to wszyscy polacy sa i wracaja do kraju, tak im statystyki nakrecaja - a w niezepsutych konserwatywnych krajach odsiadka to szkola dla przestepcow, wychodza juz wyszkoleni z kontaktami i wkurzeni na wszystko i wszystkich..
          niestety trzeba characz placic za zycie w cywilizowanym spoleczenstwie.
        • czar_bajry Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:58
          I jeszcze mają w celi siłownie a ja w domu niesad
          Jadę popełnić przestępstwosmile
        • kroliczyca80 ekstradycja 26.08.12, 00:48
          A nie trzeba mieć przypadkiem obywatelstwa, żeby załapać się na więzienie skandynawskie? Bo co, jeśli się namęczę (pojadę, nabroję, słabo schowam, dam się złapać) a tu trach: ekstradycja i wyląduję na kwadracie z pięcioma polskimi lesbami? Nie opłacałoby się... wink
          • hanalui Re: ekstradycja 26.08.12, 08:00
            kroliczyca80 napisała:

> A nie trzeba mieć przypadkiem obywatelstwa, żeby załapać się na więzienie skand
            > ynawskie?
            Nie nie trzeba, ale jeśli twoja ojczyzna jest państwem cywilizowanym (a do takich PL na arenie międzynarodowej sie zalicza), ojczyzna należy do EU a wyrok jest długi to możesz sie liczyć ze cię tam odesla. Tak więc moze lepiej sprawdzić nim sie tego jubilera obrobi wink
    • rosapulchra-0 Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:24
      A w angielskich szpitalach jest tak samo. No może nie ma tego wylegiwania się na plaży, ale reszta się zgadza. No i wybieram się tam jakoś tak na jesieni, więc proszę nie narzekać, tak? suspicious
      wink
      • konwalka Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:30
        ale wybierasz sie do szpitala czy skandynawskiego pierdla ?
        • rosapulchra-0 Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:35
          Do szwedzkiego pierdla poszłabym z przyjemnością, do pogańskiego szpitala pójdę z konieczności. Ale nie ma się co martwić - po prostu rozpracuję koleją placówkę wink od podszewki.
          • thorgalla Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 26.08.12, 08:59
            Byłam w skandynawskim szpitalu.
            Jadłam tam najpyszniejszą w życiu zupę-krem z kalafiora.I wcale nie gorszą zupę z kukurydzy.
            Był też pieczony łosoś i ser brie na śniadanie.
            Po tygodniu miałam dość więc nawet najlepsze luksusy w więzieniu nie rekompensują wolności.
    • echtom Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 25.08.12, 23:38
      Weź mnie nie wkurzaj - wystarczająco skakało mi ciśnienie przy lekturze Kubickiego i Zaremby smile
      Taki Breivik ma np. do dyspozycji trzypokojową celę, a my się gnieździmy w trzech pokojach w 5 dorosłych osób, 4 koty i świnkę tongue_out
    • iwoniaw No weźcie 25.08.12, 23:45
      Serio uważacie, że siedzenie w _więzieniu_, nawet w 3 pokojach i na plaży, jest lepsze niż wasze życie? To chyba faktycznie pozostaje napaść na jubilera w Oslo, aczkolwiek dziwię się Wam, naprawdę.
      W ogóle nie rozumiem tej ekscytacji w mediach "och, panie, tam w więzieniu to jak u nas w Hiltonie" - no wszak to ma być kara _pozbawienia_ _wolności_, a nie dręczenia fizycznego, tak?

I pomyśleć, że te same media ze zgrozą parę dni temu komentowały, jak to w Rosji Pussy Riot na sali sądowej za kratkami siedzi, kanapek nie dostają i do łagru pójdą, bo wszak więzień w naszym rozumieniu tam niet - no nie dogodzisz ludziom big_grin

• echtom Re: No weźcie 25.08.12, 23:50
        > Serio uważacie, że siedzenie w _więzieniu_, nawet w 3 pokojach i na plaży, jest
        > lepsze niż wasze życie?

Jakby neta odcięli, to by było gorsze big_grin
        • exina Re: No weźcie 25.08.12, 23:54
          Jezu, jesli mają tam neta, to serio rozważę odsiadkę w Szwecji, jak już dzieci odchowam.
          • iwoniaw Re: No weźcie 26.08.12, 00:17
            No nie wiem, gdzieś w wiadomościach padło, że Breivik ma mieć neta, ale nie będzie się mógł nim komunikować - chciałabyś mieć ematkę tylko do czytania i nie móc odpisać na wyjątkowo wkurzający/ciekawy post? Toż to pod tortury by chyba podpadało wink
      • exina Re: No weźcie 25.08.12, 23:52
        O c`mon, a czymże jest bycie matką w Polsce? To jest długa odsiadka w zwykle podłych warunkach, często za kapo mając mężów, teściów i kochane mamusie.
        • rubia88 Re: No weźcie 26.08.12, 10:00
          big_grinbig_grinbig_grin
      • asia_i_p Re: No weźcie 26.08.12, 00:24
        Są jakieś formy przejściowe między łagrem a trzypokojowym mieszkaniem, prawda?
        O ile domy opieki nad starszymi ludźmi i świetlice środowiskowe (bo domów dziecka podobno nie ma) wyglądają tak samo, czyli pensjonariusz ma 3 pomieszczenia na głowę, to OK. Ale jeśli więzień ma lepsze warunki niż praworządny obywatel, to coś tu nie gra.
        • iwoniaw Re: No weźcie 26.08.12, 00:32
          Myślisz, że praworządny obywatel w Norwegii ma gorsze warunki niż więzienie Breivika?
          • asia_i_p Re: No weźcie 26.08.12, 00:34
            Nie wiem. Jeżeli staruszek w domu opieki ma trzy pokoje do dyspozycji, to nie ma się czego doczepić.
            • kropkacom Re: No weźcie 26.08.12, 09:36
              Czytałam niedawno w DF gazety wypowiedzi mieszkańców Norwegii. Oni naprawdę dobrze żyją. Cenią sobie wolność i w odróżnieniu od Szwedów aktywny wypoczynek.

Andreas Brevik przede wszystkim zniknie w końcu z mediów. Nawet jeśli będzie mógł korzystać z internetu to nie będzie to aktywne korzystanie. Nie wyjdzie po 20 latach.

Tak, można by odstrzelić tego prawicowego śmiecia i wtedy jego kult sięgnął by zenitu. Ja chce po prostu aby odszedł w ten, nawet jak dla wielu Polaków luksusowy, niebyt.
    • kropkacom Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 26.08.12, 09:27
      Odsiadka w takim wiezieniu przypomina lepszy zakon. Jestem w szoku jednak, ze ktoś takiej odsiadki zazdrości.
      • mary_lu Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 26.08.12, 09:37
        Nie poznałaś się, że to watek humorystyczny, choćby po twierdzeniu, że bałtycka plaża to raj stworzony do opalania się na brąz? wink

Tym, którzy mimo wszystko zazdroszczą, proponuję zakusy na pobyt w norweskim szpitalu psychiatrycznym. Znajoma pracuje, podobno standard najlepszego sanatorium, 60 osób zatrudnionych na 11 pacjentów.
        • echtom Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 26.08.12, 10:22
          Eee, ten psychiatryk to mi nudą pachnie - zakładam, że nawet najlepsze więzienie generuje jednak trochę adrenalinki tongue_out
        • echtom Re: szwedzkie wiezienie o zaostrzonym rygorze 26.08.12, 10:23
          > Nie poznałaś się, że to watek humorystyczny,

Tak serio, to raczej oswajanie ponurego absurdu humorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka