Dodaj do ulubionych

Metamorfozy - program edukacyjny dla mężczyzn

28.08.12, 21:22
Znacie programy/konkursy telewizyjne/prasowe typu Metamorfozy, prawda? Bierzemy smutnego kaszalota, naprawiamy i wybielamy jej zęby, farbujemy włosy, odchudzamy, prasujemy twarz, wbijamy w bieliznę korygującą, zdejmujemy smutny szary worek i łapcie, ubieramy w dopasowaną sukienkę + szpilki i tadam wychodzi posłanka Kalata, oklaski, sala w zachwycie.
To wszystko nic. Prawdziwe metamorfozy przechodzą mężczyźni - o ile stanowią podatny materiał oczywiście - gdy trafią na kobietę życia. Mowa o panach 30++, a nie obiecujących młodych wilczkach ambitnych i prężnych już w liceum, których posiadanie rodziny zmotywowało i okazali się born to be businessman.
Pan A - enduro, piwo + koledzy, laski, praca lightowa, długie wakacje. 8 lat po ślubie ze stanowczą kobietą - dzieci, prosperująca firma rodzinna, fajowo wykończony dom.
Pan B - rozpadające się trampki, podkoszulek bardzo vintage, etacik na uczelni, jeździ rozpadającym się śmietnikiem, baby dorywczo. W ramach relaksu czasem jedzie z kumplem na jakąś wiochę, piją wódkę i dają komuś w mordę. 5 lat po spotkaniu ukochanej - współwłaściciel znakomicie zarabiającej kliniki w centrum, drugie dziecko w drodze, van, treningi judo rekreacyjnie, zero agresji.
Przykłady z otoczenia oczywiście.wink Taki format w tv widzę (i zastrzegam prawa autorskie), mam kandydatów do co najmniej 10 odcinków. Najpierw zdjęcia, filmy i relacje świadków przed + autoprezentacja bohatera, potem prezentacja typu "5 lat po spotkaniu Jadzi", potem bohater skromnie mówi, że wszystko zawdzięcza żonie i gdyby nie ona, to nadal trzymałby rzeczy kartonach, jeździł autobusem, pracował w Tesco i w wolnym czasie pił browar na ławce pod blokiem. Cel programu - edukacyjny i wzorotwórczy.
Obserwuj wątek
    • anilka Re: Metamorfozy - program edukacyjny dla mężczyzn 28.08.12, 21:30
      ot co. Na studiach, czyli dawno, znałam pewną parę. Panna, może przez dwa lata znajomości, zmieniła chudego szczurka w sweterku we wzory , w atrakcyjnego faceta. A każdy się dziwił na początku co ona w nim widzi. I jaki rozgarnięty się zrobił !
    • iwoniaw Ale to ma być program dla facetów, by ich skłonić 28.08.12, 21:44
      do ożenku/związku, po którym to związaniu się ma nastąpić przemiana? Czy dla kobiet, by im wmawiać, że jak się przyłożą, to i z g... brylant wyszlifują?
      Sorry, żadna z idei nie wydaje mi się być godna upowszechniania. Program natomiast miałby szansę być kolejnym kamyczkiem do ogródka "za wszystko ty odpowiadasz, kobito"
      • triss_merigold6 Re: Ale to ma być program dla facetów, by ich skł 28.08.12, 21:51
        Program dla facetów z przesłaniem "I Ty możesz być bohaterem w swoim domu". Kazio, Stefan i Maniek mając motywację w postaci rodziny wzięli się do ciężkiej pracy i efekty mają +++ więc i Ty możesz.
        • iwoniaw Re: Ale to ma być program dla facetów, by ich skł 28.08.12, 23:17
          To tak nie działa. Marian obejrzy taki program i co? Powie "Kazio, Stefan i Maniek dzięki rodzinie/żonie mają takie efekty, a moja co? W ogóle nie motywuje, no nie moja wina, że tak źle trafiłem/nie starają się..."
          To byłby program-usprawiedliwienie dla nieudaczników, niestety.
          • prawdziwy_ewelina22 Re: Ale to ma być program dla facetów, by ich skł 28.08.12, 23:45
            A podobno nigdy nie należy myśleć "a ja go zmienię." Wiem, o co ci chodzi Triss, ale potem byłaby lawina reklamacji do redakcji programu.
          • xika_da_selva Re: Ale to ma być program dla facetów, by ich skł 28.08.12, 23:49
            niestety, musze przyznac racje poprzedniczce, taki program bylby kolejnym kamyczkiem na plecy kobity, a kazda wlasna porazke facet usprawiedliwialby, ze partnerka sie niewysgarczajaco starala. to ja juz wole, zeby zaslugi kobiety byly wciaz tajemnica poliszynela. zreszta to i tak dziala jak w"moim greckim weselu"- facet do konca dni przekonany, ze pozytywne zmiany sa tylko jego zasluga, a pani "po prostu byla obok"
    • dziennik.odchudzania Re: Metamorfozy - program edukacyjny dla mężczyzn 29.08.12, 00:38
      Miesiąc po emisji pierwszego sezonu w prasie pojawiłby się reportaż o bohaterach. Jeden w trakcie tej cudownej przemiany przeżył próbę samobójczą i przymierza się do kolejnej, tym razem na tyle przemyślanej, że musi się udać. Inny od lat na zmianę łyka antydepresanty ze stymulantami. Jeszcze inny zabiegany, w pięknym samochodzie i w drodze na wakacje na Bali wyznałby, że czuł się znacznie szczęśliwszy i bardziej spełniony, jako człowiek, w poprzednim życiu - tym bez wiecznego stresu, pośpiechu i baby, której ciągle mało.

Kobiety straciłyby zainteresowanie programem i tak oglądalność spadłaby do zera, bo przecież żaden Kazik i Stefan nie oglądałby takiego g...

Nie zainwestowałabym złamanego grosza w taki format.
    • bye.bye.kitty znam wiele takich historii - i 0 odwrotnych 29.08.12, 01:38
      nie znam żadnej kobiety, której "poprawiłoby się" w efekcie relacji z jakimś panem.
      czasem się za to pogarsza.

czy faceci nie motywują swoich kobiet?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka