Dodaj do ulubionych

Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow?

29.08.12, 04:30
Postawiono zarzut posiadania marihuany Oldze Jackowskiej(KORA) za posiadanie narkotykow w domu,ok wpadka niesamowita,paczka zawierajaca narkotyk byla zaadresowana na psa piosenkarki,no glupota wiadomo wzbudzila podejrzenia.
Zastanawiam sie co komus przeszkadza kilka gram tego u kogos w domu,tylko i wylacznie na wlasny uzytek ona tego nie rozdaje na rogu szkoly.
To jest jej zycie,jej zdrowie korzysta z tego na wlasna odpowiedzialnosc.
Dlatego majac doswiadczenie w temacie bo mialam brata lubujacego sie w tego typu uzywkach,mysle,ze powinny byc legalne tak jak fajki czy alkohol,jesli ktos chce sie tym niszczyc to jego problem.
Sklepy z dopalaczami -wielka afera.
Jest to glupie bo doskonale zdajemy sobie sprawe,ze tak czy tak dostep do narkotykow jest wbrew pozorom bardzo latwy.
Powinno byc jakies rozgraniczenie,ze taka i taka ilosc mozna posiadac,bo w sytuacji jaka jest odpowiedzialnosc karna dotyka i wielkie mafie rozprowadzajace narotyki az po osoby takie jak Kora,ktora od czasu do czasu lubi sie znieczulic.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 05:48
      Narkotyki to zło i niedobro!
      Marśka zaś powinna być legalna, IHMO.
    • kol.3 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 06:17
      Nie.
    • krejzimama Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 06:39
      Jestem za pełną legalizacją narkotyków.
      Sprzedaż mogłaby sie odbywać w miejscach przeznaczonych tylko i wyłącznie do tego przeznacznych pod nadzorem państwa.
    • ochra Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 07:13
      Nie, ale jestem przeciwna karaniu więzieniem za posiadanie małej ilości.
    • easyblue ZA. 29.08.12, 07:31
      Ale z ograniczeniami dla twardych narkotyków.
    • vesper_lynd_1 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 08:02

Nie, to jest potężny biznes nad którym niewydolne państwo jakim jest Polska nigdy nie będzie miało pełni kontroli. Wiara w to jest utopią na miarę wiary krejzi w rząd Tuskawinkp
    • olena.s Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 08:07
      Narkotyki - nielegalne - fenomenalnie tuczą mafię. Zalegalizowanie odcina bandytom potężny kran z forsą.
    • mamako2216 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 08:13
      Nie!!!
    • sundry Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 08:17
      Nie umiem odpowiedzieć, z jednej strony głupie jest więzienie za parę gramów trawy, a z drugiej strony, nie chciałabym, żeby moje dziecko mogło pójść sobie do sklepu i kupić trochę kokainy na wieczór.
      • edelstein Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 09:43
        Twoje dziecko moze bez problemu znalezc dilera,albo diler jego i kupic kokaine.No,ale czego oczy nie widza,tego sercu nie zal.
        Jestem za legalizacja,uzywalam i uzywam i nikt mi nic zrobic nie moze i tak.
        • mysz1978 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:00
          generalnie jestem przeciwna.

ale nie bylo tak, ze male ilosci (na wlasny uzytek) byly dozwolone????
        • sundry Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:32
          Chwilowo nie mam dziecismile Wiem, że dragi są i teraz łatwo dostępne, dlatego napisałam, że nie mam zdania na ten temat, bo każde rozwiązanie ma swoje minusy i plusy.
        • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:37
          Ano gdy parę lat temu chyba trzy CBŚ zacierało łapy z powodu dopalaczy byli pewni ze jeszcze pół moze rok i rozpiernicza się gangi narkotykowe w polsce bo nie ujadą - 5g trawy wówczas kosztowało 50zł. Tusku natychmiast wydał blitzkrieg dopalaczom i ocalił podziemie narkotykowe w polsce.
          Dzisiaj 5g trawy to 150-200 zł... Bo jak tu zyc panie premierze jak zyć...

W kazdym miescie mozesz kupic dowolne dragi w dowolnej konfiguracji w ilosciach jakie tylko chcesz. Legalnymi nikt nie jest zainteresowany, wciąż pamietaja czasy prohibicji i PRLu kiedy to nasze słuzby kontrolowały i stworzyły przede wszystkim tzw szlak bałkański... Ktoś im go usiłował ostatnio zniszczyc wiec trzeba było stworzyć Kosovo...

Legalizacja ukruciła by ten burdel ale nikt nie ma możliwości by to zmienić nikt nie jest az tak mocny.
          • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:41
            ukróciła miało być, bo az mnie oczy bolą jak patrzę co napisałem...
    • irima2 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 08:55
      Handel nie ale posiadanie lekkich narkotyków powinno być legalne. I limit na liczbę krzaków, które mozna mieć. Jak ktoś chce sobie zapalić to zamiast wchodzić w świat przestępczy, może sobie sam wyhodować roślinkę.
      • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:07
        Ale właśnie o ten handel chodzi najbardziej. Teraz na narkotykach zarabia mafia i to kokosy. Gdyby były legalne (przynajmniej te "miękkie") zarabiało by państwo i uczciwi ludzie a nie bandziory. Skoro można zarabiać legalnie na wódzie i fajkach to czemu nie na maryśce? No i nie znam nikogo kto gania rodzinę z siekierą po skręcie, a po wódzie owszem.
        • irima2 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:32
          Ale branża alkoholowa i tytoniowa tez zarabia kokosy. Wiadomo są z tego nie małe podatki, ale sama nie wiem. Jak ktos takie pieniądze by zarabiał to by miał motywację, żeby jak najwięcej ludzi w to wciągnąć. Natomiast krzaczek maryśki w doniczce wydaje mi się zupełnie nieszkodliwy smile
    • lauren6 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:10
      ZA.

Jak jesteśmy tacy święci by karać za maryśkę, to niech karzą jeszcze za alkohol i papierosy. Ale tu już by dupa zabolała panów posłów. Łatwiej 18-letnie szczyle do więzienia wsadzać za jointa.
      • lafiorka2 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:24
        jestem przeciw zalegalizowaniem,ale uważam,że posiadanie małej ilości nie powinna grozić kara.
      • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:32
        Dokładnie. Małolata za skręta posadzą za kratkami a pijakowi katującemu rodzinę pokiwają paluszkiem.
    • a.va Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:33
      Jestem za legalizacją, na takich zasadach, jak papierosy - sprzedaż tylko w określonych miejscach, tylko od 18 lat, nie wolno używać w miejscach publicznych, są bardzo drogie itd. Żeby były bariery, ale żeby nie było tej szopki, jaka jest teraz - że policja poprawia sobie statystyki, przeszukując na ulicy grupkę kolorowo ubranych nastolatków, bo pewnie coś mają, w rezultacie mnóstwo młodych ludzi wchodzi w dorosłość z absurdalnymi wyrokami, bo chcieli zapalić trawę.
      • joanna.pio Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 12:43
        Rozbawiłam mnie tymi "barierami" dotyczącymi papierosów. Teraz, byle gó...arz, może sobie kupić fajki bez problemu. Z maryśką, czy innym g... byłoby tak samo.

Ja jestem zdecydowanie przeciwna. Także przeciwna upowszechnianiu mitu o rzekomo "miękkich" narkotykach.
    • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:37
      Jestem za legalizacja z ograniczeniem posiadania do pewnej ilosci. Prohibicja narkotykowa prowadzi tylko do umacniania sie gangow, nakreca wojny narkotykowe, itd. - a to tylko dlatego, ze od czasu do czasu mam ochote zapalic jointa. Nie moge przyjmowac substancji, ktorej dawka toksyczna jest az 1000 razy wieksza od dawki efektywnej (jest praktycznie fizycznie niemozliwe przyjecie smiertelnej dawki), ale za to moge legalnie kupic substancje, ktorej dawka toksyczna jest wyzsza od efektywnej jedynie 10-krotnie. I za posiadanie tej pierwszej ide do wiezienia, a zeby kupic te druga wystarczy ze zejde do sklepu na rogu. Cos jest chyba nie tak.
    • lola211 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:41
      Legalizacja doprowadzilaby do akceptacji zjawiska, a to juz jest niebezpieczne.Bo ludzie po narkotykach bywaja niebezpieczni dla otoczenia.Wystarczy, ze trzeba zyc wsród stada smrodzacych palaczy plus tysiecy pijakow, jeszcze tylko wysypu narkomanów cpajacych legalnie brakuje i bedzie komplet.
      • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:45
        Alkohol wzbudza agresje. Marihuana wzbudza reggae.
        • lola211 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:48
          Tyle ze czesto od marychy sie tylko zaczyna.
          • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:50
            Nie, zaczyna sie od kromki chleba - badania dowodza, ze 99,9% osob, ktore siegnely po marihuane, spozywa regularnie pieczywo.
            • pruszynkaaa Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:14
              O to to! Dokładnie smile To także mój solenny argument na tego typu hasła, że od trawy się zaczyna a kończy na strzykawie w kanale smile
              Nie każdy kto spróbował piwa staje się alkoholikiem pijącym denaturat - naprawdę...
              • phantomka Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 13:44
                Jestem za legalizacją marihuany.
                Natomiast co do faktu, że zawsze zaczyna się od maryśki, a kończy na twardych narkotych, to faktycznie były prowadzone badania, wg których w grupie osób młodych maryśka była jedynie wstępem do sięgnięcia po mocniejsze narkotyki. Nie jest to jednak w żaden sposób argument przeciw, bo jak zauważyły dziewczyny wyżej, można pod to podpiąć każdą dowolną rzecz. Być może młodzież ta zaczynała przygodę od papierosów, przerzuciła się na maryśkę, itd.
                • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 13:49
                  Jest w tym dużo prawdy. Każdy narkoman kiedyś palił tak samo jak każdy alkoholik kiedyś pił piwo, co nie oznacza że każdy kto pije piwo będzie alkoholikiem itd.
            • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:36
              Boskie big_grin
    • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:52
      Jestem przeciw.
      Nie ma ani jednego konkretnego argumentu,który by mnie przekonał. Od lat spotykam się z kilkoma totalnie bzdurnymi ( alkohol i papierosy szkodzą bardziej. aha może i bardziej bo i na początku ale często gęsto zaczyna się od maryśki a kończy na igle w żyle ) niby argumentami, nasze państwo nie poradzi sobie z legalizacją miękkich narkotyków, ludzie jak to ludzie jak zwykle rzucą się jak świnie na żarło i tyle z tego będzie.
      Może za kilka pokoleń może za kilkanaście wyrośnie społeczeństwo,które sobie poradzi z tym tematem. Ale to pokolenie jeszcze na to gotowe nie jest.
      • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:59
        Rozumiem i siłą Cie przekonywała nie będę smile
        Ile znasz osób które piją? Założę się że zdecydowana większość znajomych to nie abstynenci. Ilu z nich to nałogowi alkoholicy? Podobnie z marihuaną. Znam wiele osób które popalają lub chociaż próbowały - żadnego narkomana wśród nich niema. Nie sądzę żeby nasze społeczeństwo rzuciło się na narkotyki w razie ich legalizacji. Ci, którzy chcą kupują bez problemu. Powołam się na Holandię - nie odnotowano upadku społeczeństwa w związku z legalizacją marihuany i prostytucji a państwo zarabia. No ale skoro Polska woli żeby zarabiali bandyci...
        • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:04
          Chipsi znam masę osób uzależnionych. To mój chleb powszedni. Od lat zajmuje się uzależnieniami. Dlatego też zupełnie inaczej patrzę na środki,które bardzo szybko uzależniają i zupełnie inaczej podchodzę do tematu.
          Owszem może za kilkanaście albo i kilkadziesiąt lat będziemy społeczeństwem,który nie rzuca się na wszystko. Ciągle jeszcze jesteśmy społeczeństwem sklepu z pustymi pólkami. I jak tylko mamy możliwość kupowania ( ponad nasze potrzeby czy nasze możliwości finansowe ) to kupujemy. A to tylko i wyłacznie dlatego, że możemy a kiedyś nie mogliśmy.
          Teraz nasze dzieci żyją w okresie pełnych półek, konkurencji handlowej, żyją w okresie gdzie moją wybierać, decydować co i gdzie kupią oraz za ile to kupią. I to nasze dzieci może będą potrafiły rozsądnie żyć w kraju gdzie jest legalizacja narkotyków ( ciągle mówię o miękkich ) . Chociaż większego rozsądku spodziewam się raczej po pokoleniu za lat kilkadziesiąt.
          Nasze pokolenie nie zna umiaru. Niestety.
          • spanish_fly Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:16
            Sadosia, umyka Ci jeden ważny dla Twojego wywodu fakt - to, że narkotyki nie są legalne nie oznacza, że nie można ich kupić. Można, może je kupić nawet gimnazjalista, jeśli tylko będzie miał pieniądze.

Obracasz się wśród uzależnionych od alkoholu - czy chciałabyś, żeby zdelegalizować alkohol? Proszę odpowiedz szczerze, ale mając świadomość konsekwencji, to znaczy: alkohol będzie nielegalny, ale nadal będzie powszechnie dostępny bo alkohol jest tani i prosty w produkcji (podobnie niektóre narkotyki np. marihuana, amfetamina), ludzie będą nadal kupowali i pili nielegalny alkohol, niektórzy dlatego, że są uzależnieni, inni dla okazjonalnej rozrywki (podobnie jak dzieje się to obecnie w przypadku narkotyków), za samo posiadanie alkoholu (nawet na własny użytek i nie będąc uzależnionym) będzie można trafić do więzienia tudzież na przymusowy odwyk. To jak?
            • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:24
              I w związku z tym, że jest dostępny od ręki to trzeba zalegalizować?
              Dostaję tylko i wyłącznie takie argumenty. Skoro już jest dostępny to legalizujmy i pojawia się alkohol ew papierosy jako druga strona medalu i ew delegalizacji. Wybacz ale mnie to nie przekonuje. wiele rzeczy jest dostępnych od ręki. Ot choćby zakup broni. Czy w związku z tym kupisz broń swojemu dziecku? a czy kupisz mu pakiet trawy bo zechce a sam nie będzie znał nikogo kto mu sprzeda? czy fakt tego, że coś jest dostępne ma być podstawą do legalizacji?
              Powtarzam jeszcze raz : jako społeczeństwo nie jesteśmy na to gotowi . Nasze państwo sobie z tym nie poradzi. Jest zdecydowanie za wcześnie .
              • spanish_fly Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:30
                Twoją wymijającą odpowiedź trudno mi zrozumieć inaczej niż jako poparcie dla legalności alkoholu, i to pomimo Twoich rodzinnych przejść związanych z uzależnieniem od tej właśnie używki. Nie daje Ci to do myślenia?

Wybacz ale mnie to nie przekonuje. wiele rzeczy jest dostępnych od ręki. O
                > t choćby zakup broni. Czy w związku z tym kupisz broń swojemu dziecku? a czy ku
                > pisz mu pakiet trawy bo zechce a sam nie będzie znał nikogo kto mu sprzeda?

Wybacz, ale zupełnie nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Jak to co napisałaś ma się do tematu dyskusji???
                • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:40
                  Rozum moją wypowiedź tak jak chcesz ale bądź na tyle miła i odczep się od mojej rodziny . Nie o niej tu teraz rozmawiamy. Nie życzę sobie takich przytyków rodzinnych tylko i wyłacznie po to żebyś mogła uwiarygodnić swoje zdanie dot. legalizacji narkotyków.
                  To co ja myślę na temat alkoholu było wałkowane miliard razy. Nie załapałaś się na czytanie tego - trudno.
                  Rozmawiamy o narkotykach - jestem przeciwna legalizacji. I tyle w temacie.
                  • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:41
                    Alkohol to narkotyk.
                  • spanish_fly Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:42
                    Alkohol to również narkotyk i to groźniejszy od wielu innych. Dlatego Twoje rozumowanie jest wewnętrznie sprzeczne.
                    • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:46
                      Ale ty nie znasz mojego rozumowania. Nie masz pojęcia jakie mam podejście do alkoholu czy papierosów. Nie wiesz jakie stanowisko w tym temacie zajmuje. Więc skąd przekonanie o tym, ze moje rozumowanie jest wewnętrznie sprzeczne? Możesz się co najwyżej domyślać i nic więcej. Nie masz nigdzie czarno na białym napisane jakie jest moje zdanie w tym temacie. więc proszę cię bardzo nie stwierdzaj rzeczy o których pojęcia nie masz.
                      • spanish_fly Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:49
                        Oceniam to, co piszesz, a to nie trzyma się kupy. Ale rozumiem, że trzymasz sobie te poglądy w różnych szufladkach i starasz się nie otwierać dwóch na raz. Nie ma się co denerwować, po prostu mamy różne opinie na pewien temat.
                        • sadosia75 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:51
                          Dopowiadasz sobie coś czego się nie dowiedziałaś. Bo ja nie napisałam nic w tym temacie.
                          • spanish_fly Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:55
                            Wypowiadasz się na temat narkotyków, alkohol to narkotyk, uważasz, że narkotyki powinny być nielegalne, ale odpowiedzi na temat czy alkohol również należy zdelegalizować odmawiasz. Zamiast tego strzelasz focha, chociaż po prostu grzecznie sobie rozmawiamy. Jeśli jesteś teraz zdenerwowana to nie przeze mnie, a z powodów wewnętrznych.
                  • 3-mamuska Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 12:53
                    Ja tez jestem przeciwna.
                    To ze można kupic ok, ja nikogo takiego nie znam.
                    A dlaczego bo teraz trzeba sie kryć i uważać zeby cię nie złapali.

A ja bedą legalne to każdy bedzie mógł chodzić po ulicy, i pokazuje dzieciom ze to ok super sprawa .
                    A ile argumentów na forum jest takich ze np. na wesela nie brać dzieci bo tam alkochol i ludzie pijani, a narkotyki to można na co dzień.

Papierosy i wódka legalna, ale i tak mafia przemyca i zarabia. To samo bedzie z narkotykami.

Jeszcze jeden legalny oglupiacz. Nie zdecydowanie nie.
                    • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 13:13
                      > To ze można kupic ok, ja nikogo takiego nie znam.

Ja znam mnóstwo - ludzie w wieku 30 lat, pokonczone studia, pozakladane rodziny, dzieci, znosna praca, zero agresji albo patologii - a zeby zajarac na imprezie ze znajomymi musza robic jakies podchody, umawiac sie po kryjomu jak uczniaki. Panstwo traktuje ich jak glabow, ktorzy nie wiedza co robia i chroni ich przed czyms, co nie jest dla nich zagrozeniem. A robi to nie ze wzgledu na ich dobro, tylko dlatego, ze jest zagrozeniem dla alkoholu.
              • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:33
                Argument jest taki, ze prohibicja nie dziala i wspiera jedynie gangi i prywatne armie. Amerykanie najpierw przetestowali to na alkoholu, teraz zaczynaja powoli przebakiwac, ze z narkotykami chyba jest ta sama historia. Taniej leczyc uzaleznionych, niz wydawac miliardy na nie przynoszaca skutkow wojne z narkotykami.
              • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:33
                Oj nie rób z nas społeczeństwa upośledzonego.
                Stawiamy alkohol i papierosy w zestawieniu z marihuana bo to dla nas ten sam diabeł. Nie chodzi o to żeby legalizować bo i tak jest dostępny tylko że jest dostępny w sposób niekontrolowany i nikt poza bandziorami na tym nie zarabia. Łatwiej dziecku kupić skręta niż wódę a to dlatego że sprzedaż wódki jest kontrolowana i dozwolona dla pełnoletnich a narkotyki sprzedają dilerzy nawet 5-latkowi jak się ten umie wygadać i ma kasę.
              • duch_mariana 4 pytania do Sadosi 75 29.08.12, 19:59
                Mam działkę na Mazurach. Działka jest piękna, z linią brzegową, na działce stoi dom, jest to fajne miejsce na imprezy. Przypuśćmy że chcę sobie na tej działce, mojej prywatnej, założyć małą hodowlę na użytek mój i moich znajomych. No i sobie zasadziłem jakieś 80 krzaczków. Roślinki sobie pięknie rosną, ja robię z nimi co trzeba i jak już produkt finalny jest gotowy, zapraszam ludzi, wyciągamy bongo i jaramy. W związku z tym co napisałaś wcześniej mam następujące pytania:

Pytanie 1 - Jakie straty ponosi społeczeństwo w związku z tym, że na mojej działce rośnie 80 krzaczków? A jeżeli jakieś straty ponosi, to czy będą to większe straty niż z powodu pokrzyw rosnących na tejże samej działce koło sracza?

Pytanie 2 - Jeżeli jaramy, to jaki jest konkretny powód, żeby nas wsadzić do pierdla razem z mordercami, złodziejami, pedofilami, gwałcicielami, oszustami i bandytami? Nie chodzi mi tu o przepisy, tylko o konkretny powód. Komu zrobiliśmy krzywdę i w którym momencie?

Pytanie 3 - Co jest starsze? Roślina stworzona przez Boga, czy przepis wymyślony przez kretynów i stworzony przez nich system?

Pytanie 4 - Czy bardziej zaszkodzimy społeczeństwu jeśli wyjdziemy poza teren mojej działki zjarani, czy nawaleni wódą albo browarami? Odpowiedź uzasadnij.
                • triss_merigold6 Re: 4 pytania do Sadosi 75 29.08.12, 20:27
                  EEee... zamiast tradycyjnie napier...ć się wódą dajecie wsiowym ludziom zły przykład miastowych fanaberii?
                  • adellante12 Re: 4 pytania do Sadosi 75 30.08.12, 08:40
                    Trisss... ja cię proszę.... mieszkam na wsi od lat i co ty myslisz ze my tu koci ogon palimy?
                    Najlepsze faje jakie kiedykolwiek zdarzyło mi sie buchnać zawsze były ze wsismile))
                    • triss_merigold6 Re: 4 pytania do Sadosi 75 30.08.12, 11:44
                      smile Nie gustuję, zamula mnie i działa zbyt nasennie. Aczkolwiek zdarzało się zapalić.wink
          • policjawkrainieczarow Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 20:29
            te miękkie, póki sa w nielegalnym obiegu, są neirzadko "uzdatniane" ch. wie, czym, ®óznymi wzmacnająco-uzależniającymi syfami. I choćby z tego powodu przydałoby sie koncesjonowanie i kontrolowanie zioła.
          • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:46
            Mnie narkotyki zupełnie nie interesują i nawet jeśli będą legalne nie zachęcie mnie to do zażywania. Nie biorę nie dlatego, że jest to nielegalne, po prostu mnie to nie kręci tongue_out
      • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:06
        Tak jak napisalem wyzej - 99,9% osob zazywajacych marihuane mialo wczesniej stycznosc z pieczywem i prawdopodobnie wciaz je regularnie zazywa. Zakażmy!
    • triss_merigold6 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 10:56
      Za depenalizacją posiadania niewielkich ilości na własny użytek.
    • pruszynkaaa Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:18
      W sumie mi chyba bardziej zależałoby na ograniczeniu sprzedaży wyrobów wysokoprocentowych niż wprowadzeniu na rynek legalnych narkotyków. A zapalić, owszem, lubię smile (w Czechach rzecz jasna! Bo gdzieżby w Polsce!)
      • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:31
        A zapalić, owszem, lubię smile (w Czechach rzecz jasna! Bo gdzieżby w Polsce!)

buhahhahahhahah::smile))) To znaczy ze Ciebie widuje na przejściu w Cieszynie smile)))
        • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:35
          Rozumiem Ty tam spacerujesz na piwko? tongue_out
          • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 11:37
            piwo to ja wole polskie smile)))) Akurat ze wszystkich krajów czeskie najmniej lubię...piwo oczywisciesmile))
        • pruszynkaaa Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 12:23
          oj tam oj tam! tongue_out
    • amonette Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 12:23
      Maryśka - jak najbardziej.
      Syfy w stylu dopalacze o nieustalonym składzie chemicznym - w życiu.
      Twarde drugi też nie.
      • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 12:32
        pierwsze dopalacze to były praktycznie tylko mieszanki mefedronu i 4mefedronu z metaamfetaminą... A póxniej to juz cała tablica mendelejewa w tym byłasmile) To był faktycznie megasyf i dobrze ze przestało to byc dostepne wszędzie.
    • 3-mamuska A i jeszcze jedno 29.08.12, 13:20
      W UK papierosy tez są legalne a i tak prawie w każdym polskim sklepie prywatnym, lub u tak zwanego hindusa można kupic polskie i tańsze papierosy.

I państwo angielskie tez na tym traci.
      To samo bedzie z narkotykami , tez sprzedawcy bedą brać od dilerow zeby taniej kupic .
      I w mafia dalej bedzie zarabiać.

To samo z wódka.
      Wujek miał sklep i tez sprzedawał wódkę i inne z pod lady, zeby tylko na kasę nie nabijac.
      Pól brał na fakturę a pól na paragon.
      A pijanemu było wszystko jedno.
      • chipsi Re: A i jeszcze jedno 29.08.12, 13:24
        A jednak zdecydowana większość trafia do kasy państwa. To samo z prostytucją czy hazardem; państwo zamiast zalegalizować i opodatkować troszczy się o to kto komu d.py daje i na co wydaje legalnie zarobione pieniądze.
      • methinks Re: A i jeszcze jedno 29.08.12, 13:28
        Ale co, wszyscy ludzie w UK kupuja przemyt, czy jednak wiekszosc, majac do wyboru legalne papierosy albo niewiadomoco spod lady, kupuje wersje legalne? Mafia cos tam zarabia, ale nie ma wylacznosci na zaobek i ich przychody drastycznie spadaja. Tego sie nie da wyeliminowac, ale da sie bardzo ograniczyc.
        • lestrange_e Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 14:25
          Niewielkie ilości powinny byc legalne.
          Trudniejsze egzaminy na studiach zdawałam na kreskach, i żyję.
          • jola-kotka Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 22:21
            lestrange_e napisała:

> Trudniejsze egzaminy na studiach zdawałam na kreskach, i żyję.

Ha,nie tylko ty,ja i wiekszosc moich znajomych tak przechodzila przez sesje co semestr.
        • 3-mamuska Re: A i jeszcze jedno 30.08.12, 18:54
          methinks napisał:

> Ale co, wszyscy ludzie w UK kupuja przemyt, czy jednak wiekszosc, majac do wybo
          > ru legalne papierosy albo niewiadomoco spod lady, kupuje wersje legalne? Mafia
          > cos tam zarabia, ale nie ma wylacznosci na zaobek i ich przychody drastycznie s
          > padaja. Tego sie nie da wyeliminowac, ale da sie bardzo ograniczyc.

Prawda jest taka ze nie znam żadnego Polaka który kupuje papierosy legalne.
          A znam sporo osób maz pracuje w dużej firmie w której nie tylko polacy kupują te tanie.
          W pubie Anglik wyciąga polskie i jeszcze mówi ze kupuje tu i tu.
          Ja tez mam spore grono znajomych partnerki/partnerzy i jeszcze babcie czy dziadkowie z polski pala polskie.

Jakis czas temu facet do znajomej przewoził po 100 wagonów fajek większość była zamowiona, a reszta rozchodxila sie jak świeże bułki w ciagu godziny i tak 2-3 razy w miesiącu.

Po 3 latach kupił dom i budynek pod firmę.
          Teraz juz znajoma nie pali , a ma firmę gdzie pracują Polki i one i ich rodziny dalej pala tanie.

Kupują angielskie tylko jak im braknie sporadyczne przed następna dostawa.
    • agusiazabrze nie 29.08.12, 14:37

• chipsi Re: nie 29.08.12, 14:38
        Mój szwagier ma zryty beret a nawet papierosów nie pali big_grin
    • policjawkrainieczarow Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 29.08.12, 20:13
      > Zastanawiam sie co komus przeszkadza kilka gram tego u kogos w domu,tylko i wyl
      > acznie na wlasny uzytek ona tego nie rozdaje na rogu szkoly.

Nic nikomu nie przeszkadza, to byl od zawsze element politycznej gry. Podobnie, jak nie wiem, co katolickiemu fundamentaliscie przeszkadza, ze ateistka w trudnej sytuacji zyciowej zazyje tabletkę "dzień po".
    • methinks Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 00:02
      A tak w ogole to zacytuje klasyka:

"Mój azyl - topy i grudy
      Wolę być czerwonooki niż czerwonoskóry od wódy"
    • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:17
      Niby każdego prwatna sprawa, gorzej jak się później trafia do szpitala czy na odwyk i płaci za to państwo czyli my.
      • adellante12 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:27
        zdecydowanie wiecej płacimy za L4 związane z zajściem w ciążę. Zakazać!!!!
        • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:33
          Gdzieś trzeba szukać oszczędności big_grin Odniosłam się tylko do agumentu, że 'to każdego indywidualna sprawa' a chyba tak nie jest do końca.
          • triss_merigold6 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:42
            Naprawdę ściganie za zapalenie zioła czy parę krzaczków uważam za absurdalne i nieskuteczne. Depenalizacja zmniejszyłaby podziemie i obniżyła ceny. Czesi są jednak bardziej pragmatyczni.
      • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:30
        Założę się że aktualnie dużo więcej kosztuje nas, podatników, walka z przestępcami w osobie małolata ze skrętem. A tak Państwo miało by przynajmniej dochód z opodatkowania zielska (wiesz ile kasy idzie z fajek i gorzały?).
        • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:42
          Ja nie jestem przeciw legalizacji wink Ale myślę, że i tak czarny rynek prężnie by działał mimo legalizacji.
          • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:47
            Jak w każdej branży, czy to wóda czy gacie od Armaniego smile
            • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:48
              Pewnie smile
          • triss_merigold6 Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 11:48
            Jak ktoś ma sprawdzonego od lat dilera to raczej nie pójdzie do sklepu gdzie są kamery i kasa fiskalna, nieprawdaż?
            • poppy_pi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 12:04
              Dokladnie.
            • chipsi Re: Czy jestescie za zalegalizowaniem narktykow? 30.08.12, 12:50
              Gdyby zakup tegoż towaru był legalny? Po wódę jakoś chodzą smile Wiem wiem, są i tacy co kupują bimber od sąsiada.
    • adellante12 Proponuję 30.08.12, 12:02
      zrobić spotkanie zwolenników i przeciwników - oczywiscie w Czechach. Zapalimy fajkę pokoju na zgodę i przedyskutujemy sprawę na zywo w stycznosci bezposredniej z przedmiotem dyskusji i....w wesołej atmosferzesmile)))
      • chipsi Re: Proponuję 30.08.12, 12:51
        Przeciwnikom nie powinno przeszkadzać niszczenie zioła poprzez spalenie dokonane przez zwolenników. Wszyscy zadowoleni big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka