Dodaj do ulubionych

Obowiązkowy basen - podstawówka

11.09.12, 15:28
Czy któraś z mam nauczycielek lub ogólnie oblatanych w ustawach oświatowych wie jak to jest?
Szkoła moich dzieciaków od lat wymienia jedną godzinę WF na zajęcia na basenie. Zajęcia obejmują klasy 1-3, starsze już są pozbawione tego luksusu. Pomysł co do zasady fajny, bo te WF w szkole wyglądają raczej miernie, a to sala zajęta a to w remoncie, a na dużej ćwiczą starsze klasy itp. no więc ekstra. Problem w tym, że ów basen jest oddalony od szkoły o prawie 2 km, godziny ustalone sztywno - wszak nie tylko szkoła moich dzieciaków z basenu korzysta. Trzeba zatem te dzieciaki na basen i po basenie do szkoły dostarczyć tak by nie traciły następnych godzin lekcyjnych, w praktyce wygląda to tak, że dzieci mające basen w trakcie dnia najnormalniej w świecie tracą połowę następnej godziny lekcyjnej na powrót z basenu, bo w 10 minut nie wysuszą się i nie wrócą do szkoły na czas. Transport na basen jest płatny (szkoła nie posiada własnego pojazdu więc wynajmuje zewnętrzną firmę) również jeśli dziecko zajęcia opuści z powodu choroby czy nieobecności.
Pytanie moje brzmi czy ten basen jest faktycznie OBOWIĄZKOWY, czy regulują to jakieś przepisy i jeśli tak, to czy posyłając dzieci na basen oddalony jednak spory kawałek od szkoły, dyrekcja nie powinna zapewnić darmowego transportu - skoro ten basen jest obowiązkowy? Wszak za lekcje WF w szkole się nie płaci. Czy nie jest to na zasadzie "miasto daje Ci dyrekcjo darmowe godziny na basenie, a co Ty z tym zrobisz to już Twój problem" ?
Co roku na zebraniach wrześniowych jest problem, wiadomo koszt benzyny nie stoi w miejscu więc nie dziwne, że cena dojazdu na basen rośnie. Można by komunikacją miejską, bo to połowę taniej, ale tu podnoszą głos rodzice zatroskani o zdrowie dzieci zimą zwłaszcza.
No i koniec końców staje na tym, że jednak na basen jeżdżą Ci co chcą i Ci co nie chcą, bo z basenu zrezygnować nie można. Może jednak podsunąć szkole rozważenie z rezygnacji z basenu na rzecz WF, skoro więcej z tym problemu niż to warte? Założenie było szczytne, bo miało przynieść ulgę mniej zamożnym rodzinom, których nie stać na zajęcia płatne po lekcjach, tylko niestety nie wszystkich stać na wywalanie dodatkowo 30 zeta co miesiąc, więc nie płacą ale dzieci na basen posyłają bo nie ma opcji rezygnacji, to z kolei generuje długi u firmy transportowej i kwasy bo koniec końców inni rodzice kwoty zaległe regulują, a przecież to żaden obowiązek no i nie każdy ma ochotę sponsorować inne dziecko niż swoje.
To jak to w końcu jest?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 16:04
      30 zloty za 8 przejazdow po 2km to troche drogo
      taksowka taniej wyjdzie
      • aqua48 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 16:13
        Ja w ogóle mam bardzo mieszane uczucia co do sensu takiego wyjścia na basen w podstawówce. Moje dzieci chodziły. Dzieci w basenie było zawsze ZA DUŻO, co skutkowało tym, że ratownik oraz instruktor darli się żeby przekrzyczeć hałas, opanować sytuację, zabronić co bardziej aktywnym podtapiania słabszych, no i tym, że kto już umiał to pływał, kto nie to i tak się nie nauczył, bo nie było szans. Moi synowi do pływania się tylko zniechęcili. Za to wyjazdy na łyżwy zimą były super. Wszystkie dzieci się nauczyły jeździć, wszystkie się bawiły świetnie i szalały na lodowisku. Wiem, bo z nimi jeździłam jako pomoc w zapinaniu butów.
    • kamire12 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 16:22
      u mnie gorzej.... dzieci basen mają około kilometra od szkoły (w innej szkole), dojść mają na nogach. 2 klasa. dziewczynki długie włosy. i jak oni mają sami wysuszyć się i wrócić do szkoły zimą? ciekawe ile będzie przez to chorób?? sad
      • robitussin Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:02
        kamire12 napisała:

> u mnie gorzej.... dzieci basen mają około kilometra od szkoły (w innej szkole),
        > dojść mają na nogach. 2 klasa. dziewczynki długie włosy. i jak oni mają sami w
        > ysuszyć się i wrócić do szkoły zimą? ciekawe ile będzie przez to chorób?? sad

To ile te dzieci mają lat w II klasie, że nie potrafią same włosów wysuszyć??
        U nas na zajęcia z basenu poświęcone były dwie lekcje WF, czyli łącznie 90 minut. Zawsze były to ostatnie zajęcia w danym dniu. Dzieciaki chodziły "z buta" ok. 1 km - sprawnym marszem jakieś góra 15-20 minut. To też w ramach rekreacji - nogi im od tego nie poodpadały. Basen trwał ok. 45-50 minut, czasem ciut dłużej. Potem suszenie, ubieranie się i albo dzieci wracały z panią do szkoły, do świetlicy, albo przyjeżdżali po nie rodzice. W ogóle nie było z tym żadnego problemu. Dzieci również nie chorowały więcej/częściej niż zazwyczaj.
        Zajęcia były o tyle obowiązkowe, że rodzice na początku roku składali deklarację, że następuje zamiana WF na basen. Jeśli ktoś się nie zgodził, to jego dziecko na basen nie chodziło. Potem, w kolejnym roku zrobiono tak, że zgoda musiała być jednomyślna. I basen zniknął, bo któraś mama nie chciała już puszczać córki.
        • lady-z-gaga Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 10:32
          > To ile te dzieci mają lat w II klasie, że nie potrafią same włosów wysuszyć??

W II klasie wszystkie prawie dziewczynki mają długie włosy, bo zbliża się komunia.
          Czepek kąpielowy g...o daje.
          Dokładne wysuszenie długich, gęstych włosow to naprawdę wyzwanie. I trwa dość długo, bo przy basenach są gorsze suszarki, niż te, ktore miewamy w domu. Z całą pewnością 8letnie dziecko potrzebuje pomocy, a przynajmniej nadzoru kogos dorosłego.
          • jul-kaa Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 22.09.12, 22:25
            Paranoja. Dziecko nie będzie chodzić na basen, bo na komunię musi mieć długie włosy...
    • lechasia Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 17:20
      U nas też basen obowiązkowy, teraz w 3 klasie tylko raz w tygodniu, dzieci przeszczęśliwe bo na koniec 2 klasy część zdała egzamin na kartę pływacką. Dzieci były podzielone na 3 grupy w zależności od zaawansowania. Zajęcia były prowadzone bardzo profesjonalnie. U nas transport jest przrz firmę zewnętrzną. Do autokaru wchodzą 2 klasy - koszt za kurs (W-wa) szkoła - basen- szkoła to 240 zł ( podzielone na 2 klasy ) U nas wszyscy zadowoleni zarówno dzieci jak i rodzice.
      • kubek0802 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 17:36
        Nie wiem gdzie problem, w tym że dzieci się spóźniają na lekcje czy że przejazd kosztuje?
        Klasa syna miała obowiązkowy w trzeciej klasie, w planie lekcji zaznaczony jako dwie godz. lekcyjne i to wystarczało na dojazd 15min w jedną stronę przebranie przed i po oraz 45min. pływania. Opłata to 20-25zł miesięcznie, a więc napewno mniej niż wyjazdy samodzielne bo przecież też dojechac trzeba plus kupic bilet na basen (u mnie 11 zł ulgowy).
        Zajęcia w dwóch grupach zaawansowania, a na basenie była tylko klasa syna więc 22 osoby max. Kto chciał to pływac się nauczył, sporo osób zdało na koniec na kartę pływacką. Wszyscy byli zadowoleni.
    • beata985 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 17:35
      oooo
      właśnie przyszłam z zebrania i u nas ten sam problem:
      basen darmowy, lekcji wf na razie nie ma bo sala w remoncie więc jeżdżą na 3 godz zegarowe-tak plan ułożyli, że mają 4wf w jednym dniu.
      ale dojazd na basen to porażka-bilet komunikacji miejskiej w jedną stronę 1,20 a firma przewozowa życzy sobie 3,- .
      druga sprawa to taka, ze z powodu remontu nie ma stołówki i w związku z tym nie ma obiadów.
      czy wie ktoś czy obiady w szkole podstawowej to muszą być czy niekoniecznie.
      • iwoniaw Ależ stołówek nie musi być wcale 11.09.12, 17:38
        Niektóre gminy (zwłaszcza w małych, wiejskich szkołach) nie miały stołówek nigdy, inne (i to często duże miasta) stołówki właśnie likwidują w ramach oszczędności .
      • robitussin stołówka 18.09.12, 18:04
        > druga sprawa to taka, ze z powodu remontu nie ma stołówki i w związku z tym ni
        > e ma obiadów.
        > czy wie ktoś czy obiady w szkole podstawowej to muszą być czy niekoniecznie.

Nie muszą niestety.
        U nas w czasie remontu załatwiono cattering, ale to była porażka - drogo, mało i beznadziejnie.
        Powiedzcie mi jednak - czy to jakaś polska norma, że takich remontów nie robi się w wakacje? uncertain U nas właśnie teraz zaczął się remont dużej sali gimnastycznej. I dzieciaki tłoczą się na mniejszej.
    • iwoniaw Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 11.09.12, 17:35
      Z tego, co wiem, obowiązkowy w ramach tzw. podstawy basen nie jest w ogóle. Natomiast część gmin dofinansowuje szkołom na swoim terenie basen w jakimś tam wymiarze i wówczas szkoła może wpisać go w grafik zajęć obowiązkowych; no ale jednak grafik powinna układać tak, żeby dzieci mogły realnie się na ten basen dostać i wrócić bez tracenia innych lekcji.

U nas basen jest obowiązkowy zamiast 1 h wf w III klasie. Obowiązkowy - tzn. można nie chodzić tylko w wypadku dostarczenia zwolnienia lekarskiego. Dzieci wożone są wynajętym autokarem, jeśli ktoś choruje, to kosztów mu nie zwracają. U nas ten autokar wychodzi taniej niż 30/zł za osobę/m-c i w sumie nie jest specjalnie droższy od cen biletów w komunikacji miejskiej, które w moim mieście są horrendalne.

Pewnie gdyby zaproponować dyrekcji całkowitą rezygnację z basenu i poprzestanie na samych wf-ach, dyskusja nie byłaby wcale mniej zażarta niż w kwestii płacenia za nieszczęsny autobus.
      Zapewne przynajmniej część rodziców uważa, że (współ)finansowanie przez gminę wyjść na basen raz w tygodniu jest dla nich korzystniejsze niż organizowanie tego wyjścia dla dziecka samodzielnie czy nie organizowanie w ogóle.
      • daria71_ja Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 15:25
        u mojego dziecka basen nie jest obowiązkowy, ale mala chodzi i płacimy dodatkowo 40 zł na miesiąc...
        juz się przyzwycziłam do dodaktowcyh kosztów, mimo, że podstawówka państwowa
        Tutaj kolejny przykład kasy dla dziecka dodatkowej:
        szkola.wp.pl/kat,121278,title,Ile-kosztuje-bezplatna-szkola,wid,14935292,wiadomosc.html
    • anias29 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 17:10
      hehe moje dziecko uczęszcza na ten sam basen i skoro odległość z jego szkoły również wynosi ok 2km, to już się zaczęłam zastanawiać, czy nie uczy się razem z Twoimwink

ale chyba nie, bo u nas basen tylko w klasach II-III, koszt dojazdu 6,60zł każdorazowo, basen nasza klasa ma na końcu zajęć, czyli problemu z powrotem na lekcje nie ma

co do meritum - nie mam pojęcia, czy basen w ramach WFu jest obowiązkowy
      • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 17:48
        Jak basen przy siódemce to pewnie ten sam (bo coś kojarzę że my z jednego miastatongue_out), może jedynie szkoła inna - chyba że inne klasy same sobie negocjują ceny z firmą transportową skoro każdorazowo płaciciesmile Klasy pewnie inne, bo moja ma w tym roku na godz. 8 smile
        • anias29 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:25
          Basen ten samwink
          Szkoła na bank inna, bo u nas wszystkie klasy maja basen na końcu zajęćsmile
          • anyx27 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:33
            U nas basen w piątek na 2. ostatnich godzinach (wf), z tego samo pływanie 45min. Wychodzą 13.30, jadą autokarem, wracają 15.20. Płacimy tylko za dojazdy. W zeszłym roku były rolki i łyżwy, też płaciliśmy tylko dojazdy. Początkowo basen miał być na 7.00 i też byliśmy zadowoleni wink Ale później udało się wynegocjować fajniejszą godzinę. Nasza klasa jest jedyną klasą jeżdżącą na basen, bo w innych wychowawcy nie byli chętni.
          • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 20:44
            Kurcze czyli jednak da się jakoś ustawić ten nieszczęsny basen, tak by nie kolidował z innymi zajęciami smile
    • jowita771 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 17:37
      Te dzieci, co są zwolnione z basenu tez muszą jeździć? U nas przebąkuje nauczycielka o basenie i myślałam, że jak córka będzie miała zwolnienie, to na pewno nie będzie musiała się bujać, a tu wychodzi, że może być różnie.
      • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 17:44
        Zwolnione z basenu siedzą w tym czasie na świetlicy, przy czym zwolnienie z basenu musi być wystawione przez lekarza.
        • truskawkam73 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:09
          U mnie jest tak samo od 1 klasy, a teraz w 3 klasie dzieci w czwartki idą do szkoły dopiero na piątą godzinę lekcyjną czyli na 12:40, mają dwie godziny z wychowawczynią, po czym jadą na basen i wychodzą z wody o 16:05... Co mają zrobić rodzice, którzy pracują do południa, a ich dzieci nie dostały się na świetlicę?
          • jowita771 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:13
            Szkoła musi zapewnić opiekę. Moja córka ma zapewniona świetlicę dzięki temu, że nie chodzi na religię - miejsc jest mniej niż chętnych, jak zapytałam o możliwość zapisania dziecka, to pani odesłała mnie do dyrektora, ale, jak zapytałam, co w czasie, kiedy klasa ma religię, to powiedziała, że muszą zapewnić opiekę i że dziecko jest automatycznie przyjęte na świetlicę, bez względu na to, czy ja pracuję czy nie.
            • truskawkam73 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:00
              OK, ja wszystk rozumiem, ale 5 godzin przymusowo na świetlicy??? Bo szkoła jest źle zorganizowana??

• jowita771 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:15
          Wolałabym, żeby nie miała zwolnienia, bo ona bardzo by chciała chodzić na basen, ale ma AZS i jeśli to będzie zwykły basen z chlorem, to sobie daruję i poproszę lekarza o zwolnienie, bo nie będę dzieciaka smarować sterydami na okrągło, żeby mogło się popluskać.
    • noname2002 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 18:23
      Płacicie tylko za przejazdy i jeszcze Wam źle. My płaciliśmy za korzystanie z basenu i autokaru i cieszyłam się, że dziecko regularnie pływa i nie muszę go na basen wozić.
      • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 20:48
        Mi płacić nie jest źle, o ile płacę za swoje dziecko. Nie lubię być przymuszana do dobroczynności.
        Nie wszystkich stać na te 25-30 zeta miesięcznie, serio. Część chętnie by zrezygnowała zwyczajnie, ale nie mogą. Bo wg dyrekcji basen jest obowiązkowy.
        • e_r_i_n Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:25
          Nie może być obowiązkowy, jeśli wiąże się z jakąkolwiek opłatą.
          • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:41
            pic polega na tym, że sam basen jest darmowy, natomiast dojazd nie i tak oto szkoła wikła rodziców w koszta
            • e_r_i_n Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:58
              Tak czy siak to jest do sprawdzenia - jeśli masz ochotę. Kuratorium lubi takie smaczki.
              • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 22:18
                Jasne, że mam ochotę.
                • e_r_i_n Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 22:46
                  To napisz (nawet maila) do kuratorium (dla każdego województwa jest) z opisem sytuacji, informacją, jaka to szkoła i pytaniem, czy zastosowane rozwiązania są ok.
        • noname2002 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 22:39
          U nas się wszyscy rodzice zgodzili na zebraniu. Faktycznie jakoś dziwnie uWas rozwiązali, skoro basen obowiązkowy, to powinno być jakieś dofinansowanie na dojazdy dla najbiedniejszych.
      • agni71 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:12
        Ja tez cieszyłabym sie, gdybym miała basen dla dzieci w ramach szkoły za 30 zł miesięcznie. Mam mozliwośc tylko jako odpłatne zajęcia dodatkowe, za 42 zł za jedno wyjście! Czyli miesięcznie prawie 170 zł.
        • e_r_i_n Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 22:45
          Czasami takie uszczęśliwianie jest nieco na siłę - u nas jest analogicznie z łyżwami (przy czym dojazd nie kosztuje, kosztuje wejście + zrzuta na instruktora).
          I niewykluczone, że będę miała problem, bo Młody na łyżwy chodzić nie będzie.
    • em_em71 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:10
      Heh, u nas jeszcze inaczej. Syn jest w II kl (w I było tak samo) i ma 2 godziny wf + basen (obowiązkowy - w szkole). Aby zwolnić dziecko z basenu potrzebne jest zaświadczenie od lekarza.
      • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 21:42
        Podejrzewam, że gdyby basen był w szkole lub w pobliżu szkoły problemu by nie było.
    • kai_30 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 18.09.12, 22:47
      Nie wiem, z czego wynikają te różnice. U nas też basen był, organizowany zawsze na dwóch lekcjach wf-u, dzieci zabierane spod szkoły autokarem i odwożone. Za autokar nie płaciliśmy w ogóle, ani złotówki. Być może płaciła Rada Rodziców, nei mam pojęcia.
      • larenata Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 08:30
        U nas tak samo. Koszt basenu i dojazdy pokrywała gmina. Do pomocy przy suszeniu dzieci jeździli rodzice, którzy akurat mogli. Dzieci mają obowiązkowe dwie godziny basenu w ramach WF w klasie II. Na basenie dzieci po miesiącu zostały podzielone na dwie grupy i każda grupa miała swojego instruktora. Moja córka była zachwycona tymi zajęciami.
        • anyx27 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 08:49
          My płacimy za dojazd 180zł jednorazowo (podzielone na 27 dzieci), co wychodzi ok. 7zł dla jednego dziecka.
    • tully.makker Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 09:32
      O ile pamietam, to zawsze w Warszawie w 2 klasie byl basen zamiast WF, nawet w tak zamierzchlych czasach jak moje szkolne lata, i tak, czasami tracilo sie czesc nastepnej lekcji. Chociaz tych zajec nie lubilam (chodzilam na basen2 - 3 razy w tygodniu odkad mialam 6 lat), to obiektywnie oceniam, ze sporo mi daly. Aha, klasa liczyla 32 dzieci.

Tak wiec ciesze sie, ze moje srednie dziecko teraz wlasnie chodzi na basen i z radoscia wyskakuje z owych 30 pln, choc na basen chyba blizej niz 2 km. No ale zdrowie dzieci najwazniejszze.
    • bella_roza Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 10:18
      u nas też postawiono rodziców przed faktem dokonanym. przejazd na basen autokarem, 4,5zł/1 raz. imo drogo, bo basen jest blisko, przy ładnej pogodzie to porządny spacer. komunikacją miejską byłoby 2,60. sądzę że autokarem jest po prostu nauczycielom łatwiej. u nas nikt się nie buntuje.
      • zulcia73 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 12:14
        U nas basen obowiązkowy, ale przeznaczone sa 2 godz. lekcyjne- w sumie 1 godzina na basen a druga na suszenie i przejazd, dojazd zapewnia szkoła bezplatnie( ok. 7 km.)
    • maggorlo Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 12:22
      Basen nie może być obowiązkowy ponieważ nie wszystkie dzieci mogą pływać (względy zdrowotne/ psychologiczne). I chyba tak jak w przypadku zwolnienia z WF deklaracja rodzica może nie być wystarczająca i szkoła oczekuje zaświadczenia lekarskiego. Niemniej jak znam polskie realia pierwszy lepszy pediatra takowe wystawi....
      • julka-4 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 12:26
        U nas basen obowiązkowy od 4 klasy ,młodsze klasy też mają ale jak nie chcą chodzić nie muszą.Zawsze na ostatniej lekcji.
    • joanna_poz Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 12:56
      basen nie jest obowiązkowy.
      syn i w II klasie, i teraz w III ma normalne 2 wf, oprocz tego jest basen - rodzice składają deklaracje czy chcą czy nie chcą.
      • bella_roza Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 13:40
        no a u nas jest właśnie obowiązkowy. zwalnia tylko zaświadczenie od lekarza.
        • julka-4 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 13:43
          Dokładnie tak jak napisała bella_roza.
        • beverly1985 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 15:27
          Słusznie, ze jest obowiązkowy. Nie umieć pływac, to jak nie umiec jeździc na rowerze...
          • kawad Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 22:40
            "Słusznie, ze jest obowiązkowy. Nie umieć pływac, to jak nie umiec jeździc na rowerze... "

A to ciekawostka... Wyobraź sobie że nie wszystkim musi sprawiać przyjemność zarówno pływanie jak i jazda na rowerze. Cieszę się, że moje dzieci nie mają obowiązkowego basenu. Żeby nie było - obaj na basen chodzili - starszy był zadowolony, młodszy wręcz przeciwnie - wychodził z basenu siny z zimna i był prawie non stop przeziębiony (nie chorował tyle wcześniej). Tak więc dbając o zdrowie młodszego syna odpuściłam mu basen.
    • wuwujama Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 17:15
      Jesli macie problemy ze zorganizowaniem w-f na sali gim, dlaczego nie zamienicie calych dwoch godz w-fu na basen? 90 min powinno wystarczyc na dojazd, ogarniecie i 45-minutowe plywanie. U nas wlasnie tak jest (basen obowiazkowy w 3 i 4 kl, bezplatny - autokar oplacany z RR, zwolnienia honoruja takie jak na normalny w-f), po lekcji dzieciaki ida do szatni, zmieniaja buty, ubieraja kurtki, ida na parking do autokaru, jada na basen, przebieraja sie w szatni basenowej, maja 45-min plywania, pozniej do szatni ubrac sie, do autokaru, wracaja, do szatni szkolnej i na lekcje.
      Jesli ma to dalej wygladac tak jak jest, czyli dzieciaki traca polowe nastepnej lekcji, powiadomilabym kuratorium. Tak byc nie moze. A co jesli ta nastepna lekcja to angielski np?
      • gryzelda71 Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 19.09.12, 17:28
        dlaczego nie zamienici
        > e calych dwoch godz w-fu na basen? 90 min powinno wystarczyc na dojazd, ogarnie
        > cie i 45-minutowe plywanie.

Czyli zamiast 90 min w-fu masz 45 min pływania.
        No ale to tylko w-f,nie to co angielski.

U nasz basen jest w klasach 1-3 NIEOBOWIĄZKOWY w 3 klasie za darmo.Dojście piechotą bo blisko.
      • demonii.larua Re: Obowiązkowy basen - podstawówka 22.09.12, 23:00
        Następna godzina jest przeznaczona na blok, obojętnie jaka lekcja to by nie była wg planu to nie jest lekcja przeznaczona na basen czy dojazd z basenu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka