Dodaj do ulubionych

Gdański sąd :)

13.09.12, 14:23
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12477856,Sedzia_zostanie_odwolany_w_wyniku_prowokacji__GPC__.html
aż mi nawet biedaka żal. Wyobrażacie sobie jego minę, kiedy dowiedział się, że to prowokacja?
A takim dobrym chciał być towarzyszem wink
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:45
      ale prezes sądu, jesli stwierdzi, ze jakas sprawa wlecze sie za długo, ze nie ma wyznaczonego terminu rozprawy, to ma prawo powiedziec sedziemy, by przyspieszył. To jest nadzór administracyjny.
      Prezes nie ma prawa wpływac na rozstrzygniecie.

Oczywiscie, że się troche podłozyl ten prezes sądu, bo zabrzmialo, tak, że specjalnie te sprawe przyspieszą, że ustali sklad sedziowki sprzyjajacy takiemu, a nie innemu rozstrzygnieciu i że wszystko jest juz przyklepane.
      • ola Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:49
        to jest dowód na jeszcze jedną, wszystkim dobrze znaną rzecz. Że terminy wolne są, nie trzeba odraczać na "za pół roku", tylko prezes musi mieć odpowiednią motywację, zeby mu się chciało wziąć za robotę organizacyjną.
        • kamelia04.08.2007 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:55
          to jest dowód na to, że chłop chciał za dobrze ludziom władzy zrobic i po prostu nie pomyslał.
          Jestem pewna, że gdyby tekst był na pismie, to by sie trzy razy zastanowił.

Nie popieram takich prowokacji dziennikarskich. Uważam, że skoro do tej pory jakis człowiek nie miał przypadków z załatwianiem niektórych spraw szybciej, to nie powinno sie takich rzeczy robic. Jest to zwykłe podżeganie
          • ola Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:58
            >to jest dowód na to, że chłop chciał za dobrze ludziom władzy zrobic i po prostu nie pomyslał.
            Jestem pewna, że gdyby tekst był na pismie, to by sie trzy razy zastanowił.

zgadzam się z tobą. To nadgorliwość go zgubiła. Ale teraz bedzie bolało...
    • georgia241 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:52
      Dla mnie to dowód, że sądy są całkowicie skorumpowane. Mam nadzieję, że odwołają tego Milewskiego.
      • ola Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 14:57
        skorumpowane nie są.
        Nie sądzę, żeby Pan prezes liczył na kopertę czy przelew z Kancelarii RM-u.
        On po prostu chciał pokazać się z jak najlepszej strony zwierzchności wink
        • martishia7 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:02
          Też tak myślę. Podłożył się jak przedszkolak. Trochę jak sąd wczoraj, podając ustne motywy w sprawie Pruszkowa -"niestety materiał dowodowy okazał się niewystarczający". Ręce mi opadły.
          • kamelia04.08.2007 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:15
            martishia7 napisała:

> -"niestety materiał dowodowy okazał się niewyst
            > arczający". Ręce mi opadły.

ale sąd nie ocenia na podstawie gęby zakazanej czy ładnej buzi, tylko na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego.
            Gdyby skazał sąd, na podstawie tego, ze wygladaja jak łobuzy i pewnie to oni są winni konkretnym czynom, to sąd apelacyjny, by uniewinnił, bo przeciez mafiozów stac na adwokatów.

By skazac, to musza byc dowody, jesli nie, to jest zasada domniemania niewinnosci i jest jeszcze jedna zasada, że wszelkie nie dajace sie rozstrzygnąc watpliwosci rozstrzyga sie na korzyśc oskarzonego.
            To nie sąd dał ciala, tylko prokuratura nie przygotowała porzadnie aktu oskarżenia.
            • martishia7 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:27
              Ależ ja to wiem. Chodzi mi o użycie słowa "niestety" - no chętnie byśmy tych łobuzów skazali, bo wiemy doskonale co to za jedni, ale - niestety. Moim zdaniem bardzo nieprofesjonalne.
            • yenna_m Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 16:06
              no a poza tym, nawet jesli sędzia pierwszoinstancyjny (przypuśćmy - bo nie bardzo mi się w to chce wierzyć, że ktos za parę/paręset tysi zaryzykuje niezłą pensję i cały pakiet sensownych zabezpieczeń na wypadek starości czy niezdolnosci do pracy oraz wykluczenie z jakiegokolwiek zawodu prawniczego) tę łapówkę wezmie, to jest jeszcze druga instancja oraz instancja trzecia, gdzie z palcem w nosie wyroku budzący wątpliwości można obalić

a z uchyłek też trza się jakoś tam tłumaczyć wink

tak więc się nie opłaca

ino oczywiście sędziwie, zdaniem ludu, biorą uncertain
              nie, nie biorą
              się nie opłaca, patrząc długodystansowo na problem tongue_out
              • jamesonwhiskey Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:15
                > zo mi się w to chce wierzyć, że ktos za parę/paręset tysi zaryzykuje niezłą pen
                > sję i cały pakiet sensownych zabezpieczeń na wypadek starości czy niezdolnosci
                > do pracy oraz wykluczenie z jakiegokolwiek zawodu prawniczego) tę łapówkę wezmi

co masz na mysli piszac "zaryzykuje"
                przeciez nie ryzykuje niczymi, kto go osadzi ? jego kolesie moze miec jakas nagane jak sie nie podzieli ale tak nie ryzykuje absolutnie niczym
                ku... ku...e lba nie urwie
                • yenna_m Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:17
                  z tymi dyscyplinarkami to bardzo różnie bywa...

znam wielu sędziów
                  nie znam takiego, co by brał łapówki

no przecież mówię - tak po ludzku się nie opłaca tongue_out
                  • jamesonwhiskey Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:20
                    > znam wielu sędziów
                    > nie znam takiego, co by brał łapówki

a co mial niby przybiec do ciebie i mowic wziolem lapowke
                    ogarnij sie
                    • jamesonwhiskey Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:23

tak z innego forum i jakos nie widze zeby strasznie mocno odpowiadali za swoje przestepstwa
                      moze ktos pogrozi palcem i powie nie rob tego wiecej
                      a rowerzyste na 5 lat do pierdla a co

Najnormalniej w świecie wstydze się, ze kiedyś popierałem niezawisłość sądów ale to do czego doszli ci ludzie trzeciej władzy zaczyna być już najzwyczajniej w świecie wcurwiające... Jeden z nich kuziwa jedzi epod prąd samochodem, powoduje wypadek w skutek którego jakiś człowiek zostaje kaleką do końca dni swych ostatnich ale zdaniem jego kolegów sędzia jadący pod prąd jest niewinny bo na drodze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania.... Inny członek temidy poszedł schlany na dziwki do burdelu a ponieważ nie potrafił się tam zachowywać to go alfonsi wypierdzielili na zbiity pysk a ten ponieważ nie poruchał to ze złości postanowił wyżyć się na psach.. Zatrzymany za rozrabianie noc spędził na dołku, stanął potem przed kolesiami ze swojej ferajny sędziowskiej a ci jedną radę jaką mu dali to żeby się cieplej ubierał po noce są zimne i nie można tak w samej koszuli po mieście ganiać... Inny jeszcze członek palestry zatłukł na śmierć swoją kochankę ale kolesie uznali, ze morderca może odpowiadać z wolnej stopy bo nie wiadomo jak to z tą kochanką rzeczywiscie było bo podobno go prowokowała wiec jeszcze nie wiadomo czy go skażą ... Będą się dopiero sprawie przygladać...
                      • yenna_m Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:28
                        no ale sędziowie spowiadają się dokładnie ze swojego majątku big_grin
                        co roku wypisują oświadczenia majątkowe big_grin gdzie mają obowiązek ująć nawet jedną akcję, jeśli taką posiadają wink (totalna upierdliwość big_grin)

biorąc pod uwagę nagły skok stanu posiadania w relacji do pensji - to chyba jednak jakas kontrola jest wink

ino wiesz, jak kto wierzy w spiskowe teorie dziejów, to takiemu nie przełumaczysz wink
                      • sundry Re: Gdański sąd :) 14.09.12, 08:50
                        A tego rowerzystę to za co na te 5 lat? Bo za jazdę po pijaku max dwa lata można dostaćsmile
                    • ola Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 21:40
                      Przesadzasz.
                      Uwierz wreszcie w to, że nie żaden spisek, korupcja, czy zła wola, ale po prostu miernośc, niedouczenie, lenistwo i strach przed odpowiedzialnością tych ludzi powoduje, że wlepiają rowerzyście 5 lat a gangstera puszczają wolno.

Po prostu jeśli sędzia może czegoś trudnego nie zrobić, ale wykazać się w łatwiźnie, jeśli ma wątpliwości czy się obroni w apelacji (awans!), to idzie po najprostrzej linii oporu. Żadne ciemne siły ani wielkie pieniądze za tym nie stoją.
                      • yenna_m Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 23:34
                        serio KAZDY sędzia w tym kraju tak pracuje?

no po prostu uwielbiam takie generalizacje

w kazdej grupipe zawodowej zdarzają się źle pracujący buce

poza tym sądy kobietami stoją
                        a te, jak wiadomo, dopiepero po uzyskaniu mianowania rozmnażają się wink
        • georgia241 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:06
          Twój szef czy tata? Uczciwy nie jest.
        • georgia241 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:11
          Ale na awans mógł liczyć! Może zachciało się być ministrem sprawiedliwości?
        • anetaa Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:12
          korucja nie ogranicza sie tylko i jedynie do koperty czy przelewu. Moze nastepny sie dwa razy zastanowi.
    • yenna_m Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 15:55
      ino prezes sądu podlega w pewnym zakresie ministrowi sprawiedliwosci (podlegającemu z kolei premierowi)
      no i tu prezes nie wplywal na niezawislosc sędziego wydającego wyrok

(np art 22 ups)
    • a.va Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:07
      Kurcze, tak rozmawiał z tym dziennikarzem, jakby był przyzwyczajony, że władza dzwoni i uzgadnia różne rzeczy. W ogóle się nie zdziwił ani nie nabrał żadnych podejrzeń, jak do niego dziennikarz z tym wystartował. Ma takie telefony co tydzień czy co?
      • marzeka1 Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 18:33
        Prawda, wkurzająca jest ta oczywista ze strony pana prezesa widoczna w pierwszej rozmowie usłużność- "chętnie wykonam, proszę żądać".
        No i dupa odnośnie niezawisłości.
    • demonii.larua Re: Gdański sąd :) 13.09.12, 23:00
      Sądy w Polsce są niezawisłe tylko na papierze - w Gdańsku lub raczej w Trójmieście to jest jakaś kpina w ogóle - to samo z prokuraturą - cały ten bajzel trzeba by zaorać trzy razy i odbudować na nowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka