Dodaj do ulubionych

Temat lekki - pranie staników

16.09.12, 19:57
Nie chce wrzucać ich do pralki bo się niszczą latając między ciuchami. Z zapiętej poszewki od jaśka (taki patent też wypróbowałam) zawsze się uwolnią. Piorę więc ręcznie i te jasne sie nie dopierają. Tzn nie są brudne, ale w porównaniu z wypranym w pralce jest różnica.
Używacie jakiś ustrojstw do prania staników w pralce?
Obserwuj wątek
    • paartycja Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:04
      po tym jak pranie zniszczyło mi dwa świetne i drogie staniki piorę je w siatce.
    • marzeka1 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:06
      Kupiłam sobie takie siatki do prania delikatnej bielizny w Kauflandzie, nic nie wyłazi, staniki ładnie się dopierają; prania ręcznego nie znoszę organicznie, nie kupię rzeczy, jeśli trzeba by było prać ręcznie.
    • andaba Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:08
      Mam siateczkę na zamek i w niej piorę. A jak siateczka mi się zapodzieje to piorę w poszewce na jasiek, tez na zamek zapinanej.
    • m_incubo Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:13
      W poszewce na jasiek, zapinanej na guziki - niby jak miałyby się uwolnić? Ewentualnie w siatce na bieliznę zapinanej na suwak, ale preferuję poszewkę smile Poza tym zawsze piorę je pozapinane na haftki, nie "luzem", nigdy żaden się nie zniszczył, a wiruję na 1800 wink
      • stegimoloch Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:16
        No żesz moje jakieś przebiegłe są i uciekają. Ale powiedzmy sobie szczerze, chude, małe toto wink
        • m_incubo Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:25
          Hej, coś w tym może być, moje się ledwie mieszczą w jaśku, zwłaszcza usztywniane typu deco, to i nie uciekają smile)
    • maggi9 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:15
      Piorę w woreczku na bieliznę.
      A jasne staniki(niekoniecznie białe) moczę długo w proszku do prania białych rzeczy.Wyglądają jak nowe.
      • eliszka25 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 20:49
        staniki piore w siateczce na delikatne rzeczy. kupilam 2 takie juz ladnych pare lat temu w tchibo i sprawdzaja sie swietnie. staniki, na ktorych mi bardzo zalezy, piore w usztywnianej siateczce (takiej z gabka w srodku), teoretycznie do prania butow, wtedy sa jeszcze bardziej chronione.
        • carmita80 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:01
          Piore normalnie, luzem, nie niszcza sie.
    • robitussin Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:05
      stegimoloch napisał(a):

> Nie chce wrzucać ich do pralki bo się niszczą latając między ciuchami. Z zapięt
      > ej poszewki od jaśka (taki patent też wypróbowałam) zawsze się uwolnią. Piorę w
      > ięc ręcznie i te jasne sie nie dopierają. Tzn nie są brudne, ale w porównaniu z
      > wypranym w pralce jest różnica.
      > Używacie jakiś ustrojstw do prania staników w pralce?

Wkładam do płóciennego woreczka, zawiązuję i nigdy mi stamtąd nie wychodzą.
      Czasem nawet i bez woreczka. Piorę w programie do wełny na 40 C. Żyją i mają się dobrze.
      Nienawidzę prać ręcznie.
    • kosc_ksiezyca Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:11
      Ja piorę w siateczce - jedną, taką profilowaną na staniki mam kupną, a jedną babcia kochana z firanki uszyła. Dopierają smile
    • mruwa9 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:11
      wrzucam do pralki luzem, jak kazdy inny element garderoby. Nie zaobserwowalam, zeby sie jakos bardziej niszczyly. A jesli sie zniszcza, bedzie proetekst do kupna nowych. A nawet prane luzem w pralce wytrzymuja mi i tak kilka lat.
    • nangaparbat3 Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:18
      Są takie specjalne siateczki.
    • drzewachmuryziemia Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 21:47
      hmm normalnie piorę w pralce i mi sie nie niszczę, co więcej nawet w suszarce suszę
    • cygarietka Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 22:30
      Piorę normalnie "luzem" w pralce, ale szukam tego woreczka, bo ostatnio koronka się rozdarła w jednym miejscu. Generalnie nienawidzę prać ręcznie, jak już to wrzucam do pralki na pranie ręczne.
      W sierpniu byłam na imprezie w mega delikatnej sukience, obawiam się ją wyprać w pralce, w programie na pranie ręczne, dlatego leży nie wyprana do dziś uncertain
    • kub-ma Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 22:44
      Większa poszewka zawiązana na supeł.
    • czarnaalineczka Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 22:46
      siateczke mam
      • paliwodaj Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 23:41
        piore w pralce, cykl "pranie reczne" i tylko biustonosze, nic poza tym nie wrzucam.
        Kiedys mialam taka kule i musze gdzies ja zakupic, w starej zepsulo mi sie zapiecie
        https://cdn101.iofferphoto.com/img3/item/143/901/137/new-plastic-wash-ball-bubble-bra-washer-laundry-basket-2e42.jpg

Najbardziej optymalnie byloby prac recznie, ale nie mam do tego zdrowia.
        Biustonosze jednak niszcza sie w pralce, mimo ze mam dobra pralke, ale cierpie gdy wyciagam je pogniecione i posciskane przez jakis zapiecie od drugiego biustonosza
    • iwoniaw Re: Temat lekki - pranie staników 16.09.12, 23:50
      Też mam siateczkę na zamek.
    • klubgogo Re: Temat lekki - pranie staników 17.09.12, 10:05
      Wrzucam z innymi ciuchami do pralki. Biustonosz i tak podlega wyrzucenia co parę miesięcy, bo jest tak często praną rzeczą, że długo nie wytrzyma.
      • muchy_w_nosie Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:56
        No patrz pani, a moje niektóre i 3 lata mają i wyglądają jak nowe.
    • antychreza Re: Temat lekki - pranie staników 17.09.12, 10:48
      Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, prałyśmy z mamą w pralce aż z jednego stanika wylazła fiszbina i wkręciła sie do tych dziurek, które sa w bębnie. Niewiele brakował a pralka by poszła, tato wyciągał toto z bębna chyba z pół godziny tak się wkręciło. Od tego czasu męczę się piorąc ręcznie. Ale skoro piszecie, że woreczki są spoko, to chyba nabędę i będę woooolna smile
    • dydaki Re: Temat lekki - pranie staników 17.09.12, 11:41
      staniki zwijam, naciągam na nie rajstopowe podkolanówki i wrzucam do parlki tongue_out
      • jak_matrioszka Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:28
        Dobry patent!

Ja przed praniem mocze, a piore zapiete na krotkim programie.
    • 3-mamuska Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:43
      Ja piorę raz w tygodniu wszystkie hurtem, plus do tego np. Białe koszulki mam 3 ,plus biała koszule ,plus 2 swetry takie delikatne a i wstawiam na mniejsze wirowanie.
      Jest tego niedużo, wkładam do 2/3 siateczek takich kupionych , na zamek. I ładnie sie odpierają a nie nisza.
      • olimpias13 Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:53
        Mam specjalne siateczki, kupione w Tchibo, mam 2 komplety.
        Piore w nich staniki, delikatne figi od kompletu, koronkowe i jedwabne koszulki takze.
        W ogole te woreczki sa super, w tych wiekszych (w komplecie jest maly i duzy) piore tez welniane i kaszmirowe swetry.
        Polecam smile
    • agni71 Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:45
      Używam takich specjalnych pokrowców do prania delikatnej odziezy w pralce. W przypadku staników to bardziej się boję, że staniki pozahaczają mi zapięciami inne ubrania.
      coś takiego https://media4.tchibo-content.de/newmedia/seo/ed7145c72f1f19e0/.jpg
    • muchy_w_nosie Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:54
      Tak worków siatkowych na zamek w których piorę też majtki koronkowe i rajsropy. Są też specjalne worki do prania staników.
      • muchy_w_nosie Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 10:59
        https://www.betterware.pl/img/produkty/63706.jpg
    • jehanette Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 11:09
      Są siateczki do prania delikatnych rzeczy. kiedyś prałam po prostu w małej poszewce od jaśka wink teraz piorę w pralce luzem i się nie niszczą, ale to może dzieki temu że codzienne pranie wiruję na 400 obrotów a nie na 1000 jak w domu rodzinnym się robiło wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 11:26
      worek do prania bielizny. tylko mu dodatkowo wzmocniłam zapięcie, bo sie dziad zaczął rozpinac w trakcie prania.
    • mail-na-gazecie Re: Temat lekki - pranie staników 22.02.17, 11:59
      Piorę ręcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka