Dodaj do ulubionych

stanowiska akademickie w Hiszpanii

25.09.12, 15:56
jesli BECARIOS DE INVESTIGACIÓN PREDOCTORAL to doktoranci to kim sa BECARIOS DE INVESTIGACIÓN POSDOCTORAL ? doktoranci po obronie doktoratu ? znacie odpowiedniki polskie lub angielskie ?
Obserwuj wątek
    • deja-vu Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:02
      post-doc
      • bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:03
        W PL chyba wciaz jest taki smieszny tytul "doktor habilitowany", prawda?
        • sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:47
          Post-docs to niezupelnie doktor habilitowany.
          • bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 17:22
            sta-fraszka napisała:

> Post-docs to niezupelnie doktor habilitowany.
            >

Jak i polski obecny licencjat to nie to samo co nasz bachelor, czy polski magister to nie dokladnie to samo co nasz Master, to sie chyba tylko w miare "rowna" przy PhD/doktoracie, nad reszta moznaby dyskutowac smile Ale jakies tam punkty odniesienia pewnie sa ... bo ja wiem. Porownuje publikacje post-doc mojego meza i mojej corki z "habilitacjami"/pracami habilitacyjnymi polskich znajomych (przyznaje, sprzed ilus tam lat wiec pewnie i to sie pozmienialo) i podobienstw wiecej niz roznic. Tak na moje "habilitowane" wink oko. Ale ja omylna bestia jest wiec swojej racji na zapluwam na 100%.
            • sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 29.09.12, 23:38
              Ja tez sie nie zapluwam - publikacje, tytuly i poziomy edukacji jest jednak troche ciezko porownywac.

Moj promotor w Polsce najpierw zrobil post-doca w Kanadzie a potem habilitacje w Polsce wlasnie dlatego, ze jedno sie nie przekladalo na drugie (przynajmniej nie prosto, nie szybko i nie bezposrednio)
              • bonamibo Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 00:29
                Mam za sobą postdoca, to może już zacznę się podpisywać jako doktor hab smile
                Doktor hab. to tytuł naukowy, a postdoc do nazwa stanowiska, więc nie bardzo jest jak to porównywać. Ale po postdocu można oczywiście robić habilitację (ale te z kolei w niewielu krajach są).
            • bonamibo Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 00:31
              Bachelor i licencjat, Master i magister oraz doktor i PhD są odpowiednikami. A postdoc i dr ha. nie są.
              • bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 03:00
                bonamibo napisała:

> Bachelor i licencjat, Master i magister (...) PhD są odpowiednikami.

Sie mylisz.
              • sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 03:54
                Wszystko zalezy od tego na jakiej uczelni robione i jaka rozpatruje. I co jej statut w kwestii uwzgledniania/nie uwzgledniania mowi.
                Proste to nie jest.
                • bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 04:10
                  sta-fraszka napisała:

> Wszystko zalezy od tego na jakiej uczelni robione i jaka rozpatruje. I co jej s
                  > tatut w kwestii uwzgledniania/nie uwzgledniania mowi.
                  > Proste to nie jest.
                  >

Nie mozna sie nie zgodzic z powyzszym smile
                  • joa66 Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 11:54
                    Jednak trochę można. Zgodnie z Procesem Bolońskim bachelor's degree to odpowiednik 180-240 punktów ECTS. Polskie uniwersytety na ogół pracują w trybie 180 pkt na etapie licencjata, czyli dolny wymagany próg. Podania kandydatów z polskim licencjatem na studia magisterskie w innym kraju UE na pewno będą rozpatrywane pod katem wymagań uczelni docelowej i uczelni macierzystej kandydata.

Podobnie jest na wyższych etapach, a nawet bardziej skomplikowanie bo w niektórych przypadkach (ale to nie dotyczy PL) można podjąc studia doktoranckie bez magisterium
                    • sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 13:52
                      No ale ja wlasnie o tym mowilam, tylko bez podpierania sie punktami.
                      • joa66 Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 13:53
                        Wiem, ale bi scotii chyba nie wiedziała o co chodzi..
                        • sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 14:21
                          smile wiedziala. dwa razy sobie zaprzeczyla big_grin
    • asia.asz Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:07
      postdoki, postdocs, to osoby po obronie doktoratu (PhD)
      roznie sie to nazywa fachowo, postdoctoral researcher, postdoctoral reaserch fellow itp
      pre, to chyba tak jak napisalas, zanim sie obronia, czyli studenci phd
    • sanciasancia Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:59
      Tzw. postdoki, czyli osoby znajdujące się na stażu podoktorskim.
    • tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 18:09
      Nie postdoc. Wlasnie zapytalam sie meza ktory pracuje na hiszpanskiej uczelni i ma z nimi do czynienia, czyli z doktorantami. Tymi co wlasnie robia doktorat.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:05
        ok dzieki za pomoc. moze ktos jeszcze odcyfrowac to stanowisko Investigadora Contratada?
        • tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 20:13
          To znaczy ze zatrudnia sie ciebie tylko w celu wykonywania badan. nie bedziesz uczyc.
        • tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 20:44
          Co do pytania zasadniczego oczywiscie moje przedmowczynie mialy racje chodzi o postdoca. Nie doczytalam do konca przy wrzeszczacym dziecku.
    • marcelina_szpak Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:21
      Definitywnie post-doc, czyli staż podoktorski. Dobry słownik potwierdza: posdoctoral. Investigadora contratada to rodzaj żeński od investigador contratado, czyli naukowiec zatrudniony na kontrakt, na przykład staż podoktorski.
      • marcelina_szpak Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:24
        Ups, link nie dziala. Wpisuje recznie: es.thefreedictionary.com/postoctoral. Tłumaczenie na j. angielski jest w linku na środku tej strony (trzeba rozwinąć Seleccione un idioma).
    • brak.polskich.liter Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 11:43
      Postdok vel postdoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka