japanunieprzerywalempanieposle 25.09.12, 15:56 jesli BECARIOS DE INVESTIGACIÓN PREDOCTORAL to doktoranci to kim sa BECARIOS DE INVESTIGACIÓN POSDOCTORAL ? doktoranci po obronie doktoratu ? znacie odpowiedniki polskie lub angielskie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:03 W PL chyba wciaz jest taki smieszny tytul "doktor habilitowany", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:47 Post-docs to niezupelnie doktor habilitowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 17:22 sta-fraszka napisała: > Post-docs to niezupelnie doktor habilitowany. > Jak i polski obecny licencjat to nie to samo co nasz bachelor, czy polski magister to nie dokladnie to samo co nasz Master, to sie chyba tylko w miare "rowna" przy PhD/doktoracie, nad reszta moznaby dyskutowac Ale jakies tam punkty odniesienia pewnie sa ... bo ja wiem. Porownuje publikacje post-doc mojego meza i mojej corki z "habilitacjami"/pracami habilitacyjnymi polskich znajomych (przyznaje, sprzed ilus tam lat wiec pewnie i to sie pozmienialo) i podobienstw wiecej niz roznic. Tak na moje "habilitowane" oko. Ale ja omylna bestia jest wiec swojej racji na zapluwam na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 29.09.12, 23:38 Ja tez sie nie zapluwam - publikacje, tytuly i poziomy edukacji jest jednak troche ciezko porownywac. Moj promotor w Polsce najpierw zrobil post-doca w Kanadzie a potem habilitacje w Polsce wlasnie dlatego, ze jedno sie nie przekladalo na drugie (przynajmniej nie prosto, nie szybko i nie bezposrednio) Odpowiedz Link Zgłoś
bonamibo Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 00:29 Mam za sobą postdoca, to może już zacznę się podpisywać jako doktor hab Doktor hab. to tytuł naukowy, a postdoc do nazwa stanowiska, więc nie bardzo jest jak to porównywać. Ale po postdocu można oczywiście robić habilitację (ale te z kolei w niewielu krajach są). Odpowiedz Link Zgłoś
bonamibo Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 00:31 Bachelor i licencjat, Master i magister oraz doktor i PhD są odpowiednikami. A postdoc i dr ha. nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 03:00 bonamibo napisała: > Bachelor i licencjat, Master i magister (...) PhD są odpowiednikami. Sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 03:54 Wszystko zalezy od tego na jakiej uczelni robione i jaka rozpatruje. I co jej statut w kwestii uwzgledniania/nie uwzgledniania mowi. Proste to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 04:10 sta-fraszka napisała: > Wszystko zalezy od tego na jakiej uczelni robione i jaka rozpatruje. I co jej s > tatut w kwestii uwzgledniania/nie uwzgledniania mowi. > Proste to nie jest. > Nie mozna sie nie zgodzic z powyzszym Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 11:54 Jednak trochę można. Zgodnie z Procesem Bolońskim bachelor's degree to odpowiednik 180-240 punktów ECTS. Polskie uniwersytety na ogół pracują w trybie 180 pkt na etapie licencjata, czyli dolny wymagany próg. Podania kandydatów z polskim licencjatem na studia magisterskie w innym kraju UE na pewno będą rozpatrywane pod katem wymagań uczelni docelowej i uczelni macierzystej kandydata. Podobnie jest na wyższych etapach, a nawet bardziej skomplikowanie bo w niektórych przypadkach (ale to nie dotyczy PL) można podjąc studia doktoranckie bez magisterium Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 13:52 No ale ja wlasnie o tym mowilam, tylko bez podpierania sie punktami. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 13:53 Wiem, ale bi scotii chyba nie wiedziała o co chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 14:21 wiedziala. dwa razy sobie zaprzeczyla Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:07 postdoki, postdocs, to osoby po obronie doktoratu (PhD) roznie sie to nazywa fachowo, postdoctoral researcher, postdoctoral reaserch fellow itp pre, to chyba tak jak napisalas, zanim sie obronia, czyli studenci phd Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 16:59 Tzw. postdoki, czyli osoby znajdujące się na stażu podoktorskim. Odpowiedz Link Zgłoś
tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 18:09 Nie postdoc. Wlasnie zapytalam sie meza ktory pracuje na hiszpanskiej uczelni i ma z nimi do czynienia, czyli z doktorantami. Tymi co wlasnie robia doktorat. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:05 ok dzieki za pomoc. moze ktos jeszcze odcyfrowac to stanowisko Investigadora Contratada? Odpowiedz Link Zgłoś
tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 20:13 To znaczy ze zatrudnia sie ciebie tylko w celu wykonywania badan. nie bedziesz uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tatibi Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 20:44 Co do pytania zasadniczego oczywiscie moje przedmowczynie mialy racje chodzi o postdoca. Nie doczytalam do konca przy wrzeszczacym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:21 Definitywnie post-doc, czyli staż podoktorski. Dobry słownik potwierdza: posdoctoral. Investigadora contratada to rodzaj żeński od investigador contratado, czyli naukowiec zatrudniony na kontrakt, na przykład staż podoktorski. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina_szpak Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 25.09.12, 19:24 Ups, link nie dziala. Wpisuje recznie: es.thefreedictionary.com/postoctoral. Tłumaczenie na j. angielski jest w linku na środku tej strony (trzeba rozwinąć Seleccione un idioma). Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: stanowiska akademickie w Hiszpanii 30.09.12, 11:43 Postdok vel postdoc. Odpowiedz Link Zgłoś