Dodaj do ulubionych

Zastanawiam się...

26.09.12, 22:36
Co ludzie widzą w tych meblach z "Ikeji"?
Wystawiłam swoje meble na sprzedaż i tak oglądam co ludzie sprzedają i jestem w ciężkim szoku....Tylko"ikeja" i "ikeja".
Kurna kto płaci 3tysia za sofę z "ikeji"?! Niektóre sa ładne,nie powiem,ale nie dała bym za te sofy i łóżka załamanego grosza.Rozumiem,te stoliczki,ławy(chociaż widziałam ławę z ikei po chyba niespełna roku użytkowania,no delikatnie mówiąc szajs totalny)
I tak się zastanawiam,bo przeciez to tanie nie jest,w chinach robione,może tam w szwecji to tanie jest i ich stać,ale tu?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:39
      Dobre wzornictwo+przystepna cena. Pokaz mi meble spełniajace jednoczesnie te dwa warunki w polskich sklepach i chetnie porzuce Ikeę...
      • toxicity1 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:42
        No właśnie.
        Łazi człowiek to tu, to tam i w końcu kupuje w I.
    • marychna31 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:40
      Akurat zdecydowana większość produkcji IKEA jest w Polscesmile Jedna z fabryk jest np W Zbąszynku (lubuskie).
      A co ludzi w IKEA pociąga? Stosunek jakości wzornictwa do ceny. I to, że poszczególne przedmioty/meble łatwo ze sobą udanie łączyć. A jeżeli chodzi o trwałość- w meblach nie jest mi do niczego potrzebna- nie przywiązuję się do przedmiotów i lubię częste zmiany.
      • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:46
        no tak...zapomniałam ,że sa tez fabryki w plsmile
        ale to dlatego,że ostatnio widziałam na szafce "made in china"smile
        Tylko chciałam zapytać,"jaka przystępna cena"?Czy za sofę,moim zdaniem "taką se" w sensie wykonania zapłacić 2500zł/3tys zł to tak przystępnie???
        • kk345 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:52
          Juz pisalam- podaj przykład ładnej+funkcjonalnej sofy w tej cenie to kupię poza Ikeą
          • jola-kotka Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:56
            przystepna,normanie np. w Witku kosztuje 12000.
            Nigdy nie bylam i ikei wiec nie wiem jakie te sofy sa,ale ceny niskie maja jesli piszesz,ze 3000zl.
            • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:02
              jola-kotka napisał(a):

> przystepna,normanie np. w Witku kosztuje 12000.
              > Nigdy nie bylam i ikei wiec nie wiem jakie te sofy sa,ale ceny niskie maja jes
              > li piszesz,ze 3000zl.

ty juz jola nic lepiej nie pisz...bo jak widze takie "gadanie".3 tys to mało.Yhy...
              Nooo,dla ematek to małobig_grin
              • jola-kotka Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:13
                No wlasnie w tym problem,ze tak podchodzi sie do wlasnych pieniedzy.
                3000 za sofe to malo bo bedziesz ja musiala wymienic za dwa lata a co za tym idzie wystroj mieszkania,sofa to oczywiscie przyklad.
                I wyniesie cie to wiecej niz jak bys od razu kupila ta za 12000.
                Tak samo jest z wieloma innymi rzeczami jakie sie kupuje niby taniej a na kilka miesiecy,takze zalezy jak ktos to widzi.
                Nie lubie remontow,wymiany mebli i dlatego nie lubie mebli,ktore trzeba po dwoch latach wymieniac.
                3000 to jest pensja pani,ktora pracuje u mnie jako sekretarka takze to nie jest malo,bo jak widac niektorzy musza za taka kwote przezyc miesiac,ale ty pytalas czy za sofe to duzo czy malo a nie czy 3000 ogolnie.
                • toxicity1 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:15
                  Sofa za jedną pensję to w sumie taniocha.
                  • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:18
                    toxicity1 napisała:

> Sofa za jedną pensję to w sumie taniocha.

No to ja juz nie mam więcej pytańuncertain
                    • taje Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 18:33
                      Nie, to tylko oznacza, że się kiepsko zarabia big_grin
                • velluto Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 19:07
                  jola-kotka napisał(a):

> No wlasnie w tym problem,ze tak podchodzi sie do wlasnych pieniedzy.
                  > 3000 za sofe to malo bo bedziesz ja musiala wymienic za dwa lata

Histeryzujesz. W Ikei jest dużo kiepskich rzeczy, ale też nie można oczekiwać od mebla za 100-300 zł, ze będzie służył latami.

Od 10 lat hołubię sofę Ikei, z którą się nie mogę rozstać. Po prostu wygodniejszej sofy w życiu nie miałam. Z dużą ulgą przeniosłam się z wylegiwaniem z sof Ligne Roset, na moją starą Ikeowską kanapę, wymieniłam jedynie obicie i to bardziej z powodów chęci zmiany kolorystyki a nie zużycia.

• ma_dre Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 20:17
                  "bedziesz ja (sofe) musiala wymienic za dwa lata a co za tym idzie wystroj mieszkania"

big_grin big_grin big_grin no zabilas mnie tym stwierdzeniem !! Jak kupujesz nowa bluzke to tez wywalasz cala szafe do smieci i kupujesz nowe ciuchy, ktore by do bluzki pasowaly? Myslisz ze nie da sie kupic drugiej sofy pasujacej do obecnego wystroju???
                  • jola-kotka Re: Zastanawiam się... 29.09.12, 00:57
                    ma_dre napisała:

> "bedziesz ja (sofe) musiala wymienic za dwa lata a co za tym idzie wystroj mies
                    > zkania"
                    >
                    > big_grin big_grin big_grin no zabilas mnie tym stwierdzeniem !! Jak kupujesz nowa bluzke to te
                    > z wywalasz cala szafe do smieci i kupujesz nowe ciuchy, ktore by do bluzki paso
                    > waly? Myslisz ze nie da sie kupic drugiej sofy pasujacej do obecnego wystroju??
                    > ?

U mnie sie akurat tak nie da.
                    Moim zdaniem najfajniejsze meble sa w witek meble.
                    Najfajniejszy salon w Lomiankach,ale spokojnie przywoza do szczecina.
            • panikorbka-to-ja Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:57
              dokładnie ja mam taką z witką i nie narzekam, mało tego meble kuchenne mam z brw nie na wymiar i też nie narzekam, co jak co ale kuchenne wole zmieniać częściej.. a kuchnie z ikei mają ceny mega z kosmosu
              • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:05
                >
                a kuchnie z ikei mają ceny mega z kosmosu

możesz podać jakiś argument na poparcie tej tezy? Już kilka osób w tym wątku podało swoje kosztorysy kuchni, które przeczą twojej tezie, więc jakiś przykład/argument by się przydał...
              • ma_dre Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 20:18
                bzdura, skad ty wzielas te ceny z kosmosu ?
          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 06:25
            Mam taka w domu.Nie chce mi się szukać producenta .Ale na swoje usprawiedliwienie dodam,ze u mnie mieście nie ma Ikei,wiec nie mam możliwość chodzić nic nie widzieć i pójść do Ikei i kupićsmile
        • marychna31 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:55
          Tylko chciałam zapytać,"jaka przystępna cena"?Czy za sofę,moim zdaniem "taką se
          > " w sensie wykonania zapłacić 2500zł/3tys zł to tak przystępnie???

Sofę rozkładana można kupić za niecałe 400 zł? Znajdziesz gdzies taką taniej?smile
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10087106/
          A taka sofa za kilka tysięcy? Ja mam w dużym pokoju taką za ponad 4tyś.smile Nie kupowałam jej w tej ceniesmile ale myślę, ze jest tego warta - wszystkie cztery koty ostrzyły na niej pazury i nie ma po tym śladu!
          • jola-kotka Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 22:58

marychna31 napisała:

> Tylko chciałam zapytać,"jaka przystępna cena"?Czy za sofę,moim zdaniem "taką s
            > e
            > > " w sensie wykonania zapłacić 2500zł/3tys zł to tak przystępnie???
            >
            > Sofę rozkładana można kupić za niecałe 400 zł? Znajdziesz gdzies taką taniej?smile
            > www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10087106/
            > A taka sofa za kilka tysięcy? Ja mam w dużym pokoju taką za ponad 4tyś.smile Nie k
            > upowałam jej w tej ceniesmile ale myślę, ze jest tego warta - wszystkie cztery kot
            > y ostrzyły na niej pazury i nie ma po tym śladu!

O ku... i gdzie to niby postawic?
          • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:01
            ta którą zalinkowałaś pewnie po roku sie rozwali...No i wygląda ohydnie!Ale zapomniałam,że tutaj są chyba tylko same wielbicielki" ikeji".
            Moi rodzice tez maja naroznik za 4 tys wykonany na zamówienie i sądzę,że wytrzyma dłużej niż ten z Ikei.A już na pewno będzie wyglądał ładniej chociażby wizualnie.

A co do pytań powyżej.Teraz tak z doskoku nie powiem ci gdzie jest taniej.Ale jest.Mało to sklepów z łózkami,sofami,naroznikami gdzie faktycznie wiesz,że wykonane jest to porządnie?U mnie mam takie co najmniej 3 sklepy.Prywatne oczywiście.
            • toxicity1 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:10
              No tak, Bodzio wymiatawink
              • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:13
                ale ze Bodzio to co?Znaczy wiem...meble tez mają.Nie ,nie chodzi mi o Bodzio ani tym bardziej o BRW.
                • toxicity1 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:18
                  to_ja_tola napisała:

> ale ze Bodzio to co?

Jak to co?
                  O b c i a c h.
                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 06:29
                    A czemu Bodzio to obciach?
                    • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:51
                      bo mają brzydkie meble?
                      • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:59
                        A kto tak mówi,że one brzydkie?
                        • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:04
                          Ja mówię. Podczas meblowania mieszkania byłam w ich sklepie i mnie stamtąd wymiotło.
                          Prędzej sczeznę niż sobie coś takiego postawię w pokoju:
                          www.bodzio.pl/Przykladowy-naroznik-Karmen-2+3-Welur-czerwony-czarny-27880,1,pr,lang.html
                          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:08
                            A TOBIE się nie podobają....to zmienia postać rzeczy.
                            • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:17
                              wiesz, nie znam nikogo z choć odrobiną gustu, komu by się te meble podobały. Rozumiem cena, dostępność, ale w warstwie estetycznej to porażka.
                              Zresztą gust gustem, można go nie mieć. Ale nie wmówisz mi, ze cały światowy design wnętrzarski idzie w zupełnie inną stronę, bo nigdy nie trafił do Twardogóry i nie został oświecony pięknem bodziowych projektów wink
                              IKEA przynajmniej próbuje zatrudniać jakiś projektantów, iść za trendami w sztuce użytkowej. A tu, bez obrazy, "wieś tańczy śpiewa..."
                              • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:36
                                Ja nawet nie wiem jak te meble wyglądają,dlatego daleka jestem od nazywania czegoś badziewiem.
                                A Ikea to Ikea.Nie daj bosze powiesz,ze cos jest OKROPNE(tak jak zalinkowana niby sofa)to zaraz cię zjedzą.Wszak WSZYSCY kupuja w Ikei.a jak nie to nie masz za grosz gustu.
                                • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:41
                                  zaraz zaraz - chcesz powiedzieć, że dyskutuję z osobą, które nie wie o czym mówi, bo nie widziała na oczy tych mebli???
                                  Wiesz - to w zasadzie kończy rozmowę...
                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:46
                                    Założę się że większość osób co pieją TYLKO IKEA TERAZ I NA WIEKI nie ma pojęcia o innych meblach.To przecież bardzo wygodne pod jednym dachem kupić wszystko,nie przeczę i NIKT nie oskarży o brak gustu,wszak to IKEA.....
                                    • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:52
                                      sklepy IKEI są zawsze na terenach centrów handlowych, często np. w Warszawie i Katowicach w sąsiedztwie całych kompleksów meblowych. Żeby do IKEI dojsć z parkingu, często trzeba minąć Domotekę, Kler czy Emilię. Tak więc z porównaniem produktów nie ma ŻADNEGO problemu i myślę, że większość ludzi jednak porównuje i wybiera zanim wyda kasę...
                                      • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:04
                                        Problemu NIE MA Z POROWNANIEM.Ale czy WSZYSCY szczęśliwi posiadacze mebli z Ikei to zrobili?Nie.Ale wiedzą,że tylko kea i to mnie troszkę dziwi.
                                    • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:57
                                      Gryzia, ale w Ikei jest i badziewie w niskiej cenie i naprawdę fajne meble w dość wysokiej. Kupisz i paździerz i drewno. Masz wybór. I to jest fajne.
                                      • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:02
                                        Toż napisał,że wszystko pod jednym dachem i to wielka oszczędność.
                                        Natomiast bzdura jest,że to jedyne fajne meble w tej cenie na rynku
                                        • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:06
                                          przykład poproszę podobnego (ładnego) i w tej samej cenie mebla na rynku. Tylko błagam, nie Bodzio...
                                          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:10
                                            A komu ma się podobać,mi czy pod twój gust?
                                            • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:13
                                              gryzelda71 napisała:

> A komu ma się podobać,mi czy pod twój gust?

Wszystkim smile
                                            • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:14
                                              Ja szukam sofy rozkładanej dla mojej córysmile Ma byc porządna tapicerka- łatwość czyszczenia i szerokość max 150cm. Aha, wzornictwo nowoczesne, bo cały pokój jest w tym stylu.
                                              Będę wdzięczna za namiarysmile
                                              • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:16
                                                Przecież masz Ikeę,po co szukać?
                                                • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:26
                                                  Chcę zrobić porównanie zanim pojadę do Ikeibig_grin

a tak poważnie
                                                  dałam na przykład szansę polskiemu producentowi mebli i kupiłam naroznik, dwa fotele i tapczan. Po trzeciej reklamacji, facet, który do nas przyjeżdżał i naprawiał (daleko miał, bo z Mazur jechał) powiedział, zebyśmy pozbyli sie tych mebli jak najszybciej, bo do wymiany jest wszystko oprócz tapicerki - alcantara. A narożnik kosztował mnie 4 lata temu ok. 5 tys, nie wspomnę o fotelach i tapczanie...
                                                  Dla mnie i wzornictwo i jakość są ważne jednakowo, dlatego szukam tez poza Ikeą...ciekawa jestem czy znajdę...smile
                                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:28
                                                    Nie wiem czy znajdziesz.A jak nie śmiało w Ikei.
                                                  • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:31
                                                    niekonieczniesmile wymysliłam sobie coś, czego chyba jeszcze nie wyprodukowanosmile
                                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:34
                                                    Jak na zamówienie,to raczej nie w ikei.
                                        • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:13
                                          > Natomiast bzdura jest,że to jedyne fajne meble w tej cenie na rynku.

Daj kilka linków do innych fajnych producentów, a będę Ci śmietanę z kolan zlizywać smile
                                          1.5 roku spędziłam na szukaniu alternatywy dla IKEI. Bez szans.
                                          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:22
                                            Nie pojmę.Podoba ci się Ikea,kupujesz tam wszystko,włącznie ze szczotką do kible.Musisz na siłę szukać czegoś innego?
                                            Przecież na rynku poza Ikeą i Bodziem są inne wytwórnie,że o meblach na zamówienie nie wspomnę.Tylko że półki na książki od sąsiada Ryśka nie robią wrażenia takiego jak ikea.No ja tysiące ludzi tam kupuje to bezpiecznie i nam tam nabyć.
                                            • agni71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:26
                                              gryzelda71 napisała:

> Przecież na rynku poza Ikeą i Bodziem są inne wytwórnie,że o meblach na zamówi
                                              > enie nie wspomnę.

Jakie wytwórnie, przykłady podaj. Na pewno ktos chetnie skorzysta.

meble na zamówienie - nie każdemu chce się długo czekać na meble. Na koniec moze sie okazac, że jednak nie sa takie jak byśmy chcieli. Meble na zamówienie sa duzo droższe od gotowca z IKEi. Akurat wisi mi równo jakie pólki na książki mają sąsiedzi.
                                            • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:46
                                              gryzelda71 napisała:

> Nie pojmę.Podoba ci się Ikea,kupujesz tam wszystko,włącznie ze szczotką do kibl
                                              > e.Musisz na siłę szukać czegoś innego?

Nie po prostu nie zgadzam się z Twoją wcześniejszą tezą.

> Przecież na rynku poza Ikeą i Bodziem są inne wytwórnie

Skoro tak mówisz, to daj linki. Nie bój się, to nie będzie kryptoreklama smile

> Tylko że półki na książki od sąsiada Ryśka nie robią wrażenia
                                              > takiego jak ikea.

No brawo! I nie chodzi o to, że te z IKEI robią wrażenie, bo mają metkę, a te od Ryśka nie. Te od Ryśka po prostu z reguły są albo brzydkie albo drogie albo jedno i drugie. I tutaj jest problem.
                                              • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:53
                                                I doszłyśmy do sedna.Nie podoba się,nie kupujesz.
                                                Ja w Ikei,ty u Ryśka.smile
                                                • agni71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:58
                                                  No cóż, spodziewałam się, ze konkretnych namiarów na konkretnego producenta nie podasz....
                                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 18:05
                                                    Po co.
                                                    Przecież masz to co lubisz w Ikei.A moje meble i mój gust to moja sprawa.Napisałam tylko,że poza Ikeą też można umeblować dom.
                                                  • agni71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 18:50
                                                    Można, ale przeważnie brzydko lub dużo drożej niz w IKEi. I trzeba czekac na meble, w IKEi masz od ręki.
                                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 18:55
                                                    Brzydziej wg ciebie.A ja mój dom pod mój gust i potrzeby urządzam.
                                    • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:11
                                      gryzelda71 napisała:

> Założę się że większość osób co pieją TYLKO IKEA TERAZ I NA WIEKI nie ma pojęci
                                      > a o innych meblach.

Mają. I mają dokładnie takie samo zdanie, jak Ola smile

> To przecież bardzo wygodne pod jednym dachem kupić wszystko,
                                      > nie przeczę i NIKT nie oskarży o brak gustu,wszak to IKEA.....

Jakieś kompleksiki? wink
                                      • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:23
                                        o JUŻ SĄ KOMPLEKSIKI,TO ZARAZ BRAK GUSTU TEŻ SIĘ POJAWIsmile
                        • taje Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 18:36
                          Ja też mówię. Zdecydowanie wolę Ikeę, choć jakość nieteges.
            • olinka20 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:13
              Zalezy czego oczekujesz od mebli.
              Ja wole kupic tanio, ale co kilka lat zmieniac wystrój, jestesmy "wiochmenami" wink bo kroluje u nas regał Billy.
              Aha, nasze meble mają ponad 4 lata i sie nie rozpadają. Byc moze mamy farta...
              • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:17
                ojeju...Wy tak zaraz dosadnie.Ja nie mówię,ZE WSZYSTKIE meble sie po roku rozwalają.Czytam tak te ogłoszenia i widze,że ludzie niby kupili cos tam rok,dwa lata temu....No wiem duzo osób sprzedaje bo chcą kupić coś innego,ale...Sofy te uzywane choćby rok ,no nie wygladaja ładnie czy estetycznie.
                Nie powiem samej podobało mi się łóżko,ale wiem że ktoś ma od ok roku,może trochę dłużej i w łóżku już" czuć deski" jak się śpi czy siedzi.A sama byłam nagrzana na ten model.
                • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:15
                  > Nie powiem samej podobało mi się łóżko,ale wiem że ktoś ma od ok roku,może troc
                  > hę dłużej i w łóżku już" czuć deski" jak się śpi czy siedzi.A sama byłam nagrza
                  > na na ten model.

Może kupił zły materac i dno.
                  Są różne do wyboru, w zależności od wagi ciała i potrzeb.
            • sabciasal Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:07
              Mało to sklepów z łózkami,sofami,narożnikami gdzie faktycznie wiesz,że wykonane jest to porządnie?U mnie mam takie co najmniej 3 sklepy.Prywatne oczywiście.

a znasz jakis państwowy sklep z meblami? czy chodzi ci o to, że to rzemieślnicy a nie fabryka je robią?
              każdy ma to co lubi. w moim mieście jest mnóstwo sklepów (w tym takich "prywatnych") a i tak ląduje ostatecznie w firmówkach. jakoś mnie nie zachwycają te "wypoczynki"
            • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:08
              > Mało to sklepów z łózkami,sofami,naroznikami gdzie faktycznie wiesz,że wyk
              > onane jest to porządnie?U mnie mam takie co najmniej 3 sklepy.Prywatne oczywiśc
              > ie.

Np. coś takiego?
              www.bodzio.pl/Sofy-4003,1,gr,lang.html
              www.bodzio.pl/Narozniki-4019,4,gr,lang.html
              Dziękuję, wolę IKEA smile
              • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:14
                łoojeju...no nie tylko Bodzio jest na rynku....

Ja nie wiem tu to zaraz Ikea,albo Kler...Jakby nic pośrodku nie było.
                • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:17
                  > Ja nie wiem tu to zaraz Ikea,albo Kler...Jakby nic pośrodku nie było.

No bo NIE MA.
                  Tak trudno to zrozumieć i uwierzyć? smile
                  Naprawdę sądzisz, że ludzie się lansują na ikeowskie meble z paździerzu? Nie.
                  Kupują tam, bo jest stosunkowo tanie, a jednocześnie miłe dla oka, niekiczowate, o fajnym wzornictwie. Nie wszystko oczywiście, bo i w IKEI znajdzie się badziew, ale wybór jest tak ogromy, że każdy coś dla siebie znajdzie.
                • kk345 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:20
                  No to daj jakiś przyklad, juz kilka razy prosiłam...
                  • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:07
                    no np:
                    polskie-meble.com.pl/category/218734/meble-tapicerowane.html
                    poza tym abra....
                    albo o tu...proszę:
                    www.polskiemeble.com.pl/go.php/pl/wystawcy/lista_wystawcow.html
                    • kk345 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:20
                      No proszę Cie... pytałam o ładne smile
                    • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:27
                      ta jest cuuudnabig_grin

www.abra-meble.pl/duzy-pokoj/sofy/sofa-rose.html
                      • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:34
                        ta lepsza
                        polskie-meble.com.pl/opis/3509720/fotel-tapicerowany-maja-drewno.html
                        jezu, kto projektuje takie rzeczy??
                        • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:47
                          to jest chyba alternatywa dla tego
                          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30106255/
                          i tez nie wiem kto to projektuje, ale wiem dal kogo- dla moich tesciowwink
                          oni uwielbiaja taka stylistykę
                          łądny zestaw brazowo-bezowy, a zygzaki są bardzo praktyczne, nie widac brudu vel nie brudzi sie tak jak gładkawink
                          • taje Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 18:44
                            No bez przesady. Przyzwoite wzornictwo, może niezbyt awangardowe ale nie razi. Natomast Bodzio i BRW to estetyczna porażka.
                            • taje Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 18:46
                              O Ikeowskim fotelu pisałam.
                      • marychna31 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 18:48
                        pade napisała:

> ta jest cuuudnabig_grin
                        >
                        > rel="nofollow">www.abra-meble.pl/duzy-pokoj/sofy/sofa-rose.html

No i się własnie spłakałam ze śmiechusmile a miałam podły nastrójsmile
                      • soczek_bez_gazu Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 19:20
                        Przepraszam ale ten fotel za bardzo mnie urzekł żeby sie z tym nie podzielić:
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fc/bh/g0co/wBEbWTgWFknBaoQBCX.jpg

polskie-meble.com.pl/opis/3509717/fotel-tapicerowany-roxy.html
                        I to jedyne 400 zł!
                    • landora Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 15:30
                      Byłam w tym sklepie kiedyś. Nie dość, że nic nie było ładnego, to jeszcze to jest centrum handlowe - widmo, oprócz mnie nie było tam żadnych klientów. Obsługa grała w pasjansa i nie zwracała na mnie uwagi.
                      Skończyłam w IKEA.
                      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 15:59
                        ja nie znam tego sklepu- teraz wiem czemu.. jest w poznaniusmile
                        ale np obejrzałam sobie szafę
                        polskie-meble.com.pl/opis/1766480/ag1-szafa-przesuwna-155-aga.html
                        podobna do ikeowskiego systemu pax

ale w paxie mam do wyboru kilka rodzajow frontów i czy mogę jak w paxie wybierac sobie dowolnie wsady do szafy?
                        np wieszak na spodnie, kosze, szuflady, szyflade na drobiazgi?

pewnie nie... bo na stronie o tym nic nie mówią

mam wrażenie, ze mamy w warszawie odpowiednik tego skelpu- agata meble

i w agacie mozna kupic fajne kanapy, ale meble typu kredensy etc leżą i kwiczą
                        jednakże, jak znalazłam zajefajna kanapę w agacie to kosztowała 4500smile
                • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:32
                  kłócicie się pół wątku, ze jest alternatywa, ale nie podałyście jeszcze ani jednej nazwy firmy, która mogłaby konkurować z IKEĄ. A my czekamy, przekonajcie nas, że jest mnóstwo takich producentów... kilku... choć jeden?
          • m.i.n.e.s Re: Zastanawiam się... 29.09.12, 07:37
            marychna31
            zapomnialas dodac, ze na tym nie da sie spac. Posiedziec i owszem, ale spac?Jak kocham IKEA to to straszydlo nie powinno byc sprzedawane.
        • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:49
          >Czy za sofę,moim zdaniem "taką se

pojechałaś z tą ceną.
          Jestem na stronie IKEI i większość sof 2-osobowych kosztuje ok. 700z ł.
          Ani Mebloplast, ani Kler takich cen nie mają. Do tego te sofy mają dobry wymiar do mieszkań. Inne firmy produkują meble za duże.
          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:02
            Porównujesz Ikeę do Kler?No nie dziwne więc że Ikea taaaaaaaaaaka tania.
            • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:06
              a do czego mam porównywać?
              Porównuję podobne projekty - sofy w podobnym designie.
              Mogę oczywiście przyjąć inną kategorię, np. ceny i iść poszperać na śmietniku...
              • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:09
                Podobne projekty i tylko ceną się rożnią.Niczym więcej.hahahahaha
                • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:19
                  no to słucham - czym się różni kanapa od Mebloplastu od tej z IKEI? Słucham. Ja mam obie, więc wiem. A ty wiesz?
                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:38
                    Zalinkuj te co masz to napisze.O rany egzamin ....z gustu smaku i oferty rynkowej.
                    • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:49
                      MebelPlast model Mars, cena 4 tys.
                      www.livingroom.eu/produkt.php?id=286#photoNumbers
                      rozwaliła się po roku, nie rozkłada się już, zarwały się siedzenia (stelaż się rozsypał), tkanina, która miała być teflonowa i nie do ruszenia przez koty podarta i wytarta na brzegach. Prawie nie daję się prać (robią się zacieki), więc wygląda żałośnie.

IKEA, sofa podobna do tej, ale mój model jest już wycofany:
                      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59843744/
                      zapłaciłam za nią coś koło 1500 zł, rozkładana, mechanizm chodzi jak złoto, rozkłada się jednym palcem, stelaż z litego drewna wytrzymuje nawet mojego 100kilowego teścia, mamy ją już 8 lat, pokrycie się zdejmuje i łatwo pierze. Mebel nie do zdarcia...
                      • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:59
                        Serio kupiłaś coś takiego za 4 tysia.BEZ GWARANCJI?
                        A ta Ikeowska ładna,ale tylko na zdjęciach.
                        Zadziwia mnie zawsze argumen,że tanie,więc można po 2latach bez żalu wymienić,a potem,ze 8 lat i ciągle jak nowa,siedzisko nie wysiedziane,choć sama gąbka o sory pianka....
                        • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:08
                          a ty oba te modele widziałaś na żywo?
                          sądząc z twoich postów chyba nie...
                          mam takie wrażenie, z lektury twoich postów, że ty chyba dawno nie kupowałaś mebli...
                          • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:14
                            Za twoje wrażenie nie odpowiadam,ale argument,ze tą nie ikeowską koty podrapały troszke śmieszny.Bez gwarancji ją nabyłaś?
                            A ostatni mebel kupiłam w maju 2012,tak to bardzo dawno.....
                            • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:30
                              Gryzia, ja kupiłam swój narożnik, i nie tylko, z gwarancją, i co z tego? poczytaj wyżej...
                              • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:36
                                Ale chociaż z niej skorzystałaś.
                                • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:42
                                  Tak, cztery lata spania na niewygodnym narożniku, za prawie 5 tys. No nic, wyślę list dziękczynny producentowi. Mógł się w końcu ten naroznik rozwalić po tygodniu, nie? A wytrzymał bez naprawy pół roku. Rewelacja.
                                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:49
                                    Nie wiem ja swój kupiłam i jestem bardzo zadowolona,chociaż kot pozaciągał i musiałam to naprawić.
                            • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:36
                              kto ci mówił, że bez gwarancji??
                              Czy fakt posiadania gwarancji powoduje, że meble się nie psują?
                • agni71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:48
                  gryzelda71 napisała:

> Podobne projekty i tylko ceną się rożnią.Niczym więcej.hahahahaha

no rzeczywiście hahaha. Które z tych biurek jest podobne do mojego z IKEi?

www.bodzio.pl/Biurka-kontenery-3989,1,gr,lang.html
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/GbDpV5FUiryiwWYLeB.jpg
                  • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:05
                    Czemu z Bodziem i biurkiem wyjechałaś jak mowa o sofach i Klerze?
                  • landora Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:10
                    Trochę nie na temat - czy możesz mi wyjaśnić, o co chodzi z tym krzesłem u Ciebie? wink Patrzę i patrzę, i nie mogę dojść do tego, jak się je użytkuje!
                    • agni71 Re: :-) 27.09.12, 18:08
                      Krzeslo uzytkuje się normalnie, siada sie na siedzisku, a nogi opiera na podnózku. Tak jak tu:

fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/KKjb1FHNUZsBN7DGSB.jpg
                      • anyx27 Re: :-) 27.09.12, 18:11
                        U nas też Danchair sprawdza się super smile
                      • landora Re: :-) 27.09.12, 18:34
                        O! smile
                        A wygodne to-to?
                        • agni71 Re: :-) 27.09.12, 18:53
                          Dla dzieci tak, dla mojej pupy siedzisko w DanChair jest troche za płytkie. Dla dorosłego lepiej kupić zdaje się Stokke TrippTrapp, tylko jest droższe.
        • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:03
          > Tylko chciałam zapytać,"jaka przystępna cena"?Czy za sofę,moim zdaniem "taką se

A sprawdzałaś ceny takich samych lub bardzo podobnych sof w innych sklepach? Bo ja sprawdzałam. I jakbym miała się decydować, to wolałabym zapłacić 2500 zł niż 4200 zł.
    • beverly1985 Re: Zastanawiam się... 26.09.12, 23:24
      Kupowanie mebli w ikei to nic, znam wiele rodzin ktore tam jeżdżą na rodzinne wycieczki w niedziele :]. Na obiad pulpety i podsmażane ziemniaczki z ikeowej stołowki, mniejsze dziecko zostawione w ikeaowej bawialni, starsze niesie ikeową siatkę. Do siatki wpadaja glownie małe produkty kuchenne (a to szklanki, a to wyciskacz do czosnku). Czasem wiekszy zakup- sofa- no gdzie ją kupić jak nie w ukochanej ikei?

Sama nie mam niczego z ikei i chyba miec nie będę.
      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:28
        my mieszkamy niedaleko ikei i bywam w niej czetso bo lubie ich akcesoria kuchenne, drobiazgi, pudełka, tekstylia- ja mam dobre wspomnienia i mam duzo rzeczy z ikei i meble ich slużą mi dlugo- wbrew pozorom łatwo je zestawiac nawet z innymi meblami. np starymi

nie jezdzimytam co niedziele, ale jak juz jestesmy to idziemy na obiad

a juz napewno na hot dogi;P

moja mama ma dom teraz urządzony w zasadzie samą ikeą, poza sofą i jest bardzo zadowolona
        nic sie nie rozpada, nie rozłazi etc, a meble są lekkie, neutralne ( ona akurat ma mieszkanie w stylu prowansalskim)

ja kiedys mialam robic szafe w zabudowie, 2.5m długą
        wycena-7tys. dziękuję postoję, wszędzie szafy 190-200 wysokosci, w ikei kupiłam 240 wys, na 260 długą za 2500pln z wyposażeniem i bardzo dobrze mi sluzyla, teraz sluzy komus innemu
        • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:39
          Ja czasem jadę z dzieciakami nie na zakupy, ale na plac zabaw. Mają tam fajną salę zabaw pod dachem dla dzieci, za darmo. Na terenie ekspozycji też jest kącik dla dzieci ze zjeżdzalnią i zabawkami. W zimie wypad w sam raz, zamiast płacić 30 zł od dwóch sztuk i dzielnicowej kulkowni.
          W niedzielę nie jeźdzę, bo za dużo ludzi.
          Co do mebli - z IKEI mam kilka sztuk w domu: sofę w gościnnym (za 1500 i działa, sofa w salonie z Mebelplastu za 4 tys. rozwaliła się po roku), łózko w sypialni, kuchnię i regał BILLY (apage!). Wybrałam właśnie te, bo po kalkulacjach jakościowo-cenowych IKEA była po prostu lepsza. Resztę rzeczy mam albo z rękodzieła albo z pchlich targów, więc argument o domu ze sztancy też do mnie nie trafia...
          • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:43
            ja tak samo
            mam kuchnie stylową, drewniane meble, a wiele dodatków z ikei, meble w sypialni bardzo stare, rzeźbione, a posciel, zasłony, narzuty, lampy z ikei i wyglada cudnie
            • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:47
              Dodatki to nie meble.
              Ja też mam dodatki z Ikei.I powiem,że kilka lat temu był ich wiekszy wybór.Oferta skurczyła się jakoś.
              • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:49
                w dalszych postach opisalam tez meble, ktore mam ja , czy moi rodzice
                • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:10
                  A widzisz,ja 10 la temu urządzałam kuchnię.I meble z Ikei ani tańsze nie były(plus dowóz i samodzielne złożenie,wszak jak wiadomo kazdy mieszka i ma tuż za rogiem Ikeę),ani dopasowane do owej kuchni.Miejscowy stolarz zrobił,zamontował,wymył i do dziś służą.Ale owszem blat był wymieniony,bo córce udało sie go podpalić.Ale to takie ryzyko posiadania dzieci i użytkowania .
                  • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:15
                    ale przeciez nie chodzi o to, ze wszyscy mają kupowac w ikei i tylko w ikei
                    tłumaczymy czemu wiele osob to robi
                    ja np mam blisko ikee, ale nie mam taniego stolarza, bo kazdy krzyczy przy byle robocie kosmiczne ceny
                    • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:17
                      juz nie wpsomnę, że w warszawie nie udalo mi sie znalesc ŻADNEGO Heńska, u którego kupiłabym blat i by go przywiozł i zamontował, z przycieciem
                      kazdy mówił, ze dla samego blatu to sie nie opłaca- nawet nie chcialo mu sie chocby 300 zł za montaz wziac

dlatego tez dla wielu osob ikea to fajne rozwiazanie- choc nie ma przymusu tam kupowac
                      • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 17:43
                        w poprzedniej kuchni miałam blat Chobot.
                        Dowieźć faktycznie dowieźli (za kasę), ale zostawili mi to pod klatką i kazali sobie wtaszczyć samodzielnie. Byłam sama , w 7 miesiącu ciąży, zaproponowałam im 100 zł, żeby to choć wnieśli do windy. Pojechali sobie.
                        Panowie z IKEA nie dość, że przywieźli za free (mam 2 km od sklepu), wnieśli, zamontowali wszystko razem z lampkami, to mi jeszcze lustro w łazience powiesili za zupełną darmochę.
                      • to_nie_my_toniemy Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 22:07
                        Że Łot?
                        Nie zrozumiałam twego posta !
                        Ikea jest tania i dlatego każdy Polak to docenia.
                        Trudne?
                    • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:27
                      No niby nie każdy MUSI,ale jak napiszesz,że nie masz z Ikei,a nie daj bosze,że niekoniecznie byś tam kupiła,gdyby była za rogiem to masz,a raczej nie masz gustuwinki kompleksiki.
                      I niemożliwe,że gdzie indziej taniej.
                      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:34
                        nie, tak sobie to tlumaczą osoby, ktore nie lubia ikei

ze kazdy tylko czycha na to, zeby im wbic szpile ze nie maja ikei
                        raczej mocno krytykuje sie osoby lubiace ikee- patrz wąteksmile

ze ikea to wies, ze drogo, ze tandeta, ze nowobogackie bla bla bla

ze lubie jeżdzą do ikei zeby poczuc sie lepszym etc
                        • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:38
                          Każdy czyta co chce.
                          Ja widzę same obrończyniesmile
                          • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:50
                            Bronimy sie, bo jestesmy atakowanewink

np jak autorka widzi tlumy na obiedzie w ikei to mysli- ooo przyszli panswto do "restauracji" hahaha chcą sie poczuc lepsi jak wpieprzają na niedzielny spacerze po ikei klopsiki z zurawina

a ja widze to inaczej- o pewnie przyjechali do ikei po cos i zjedli tani, niezly obiad przy okazji

bo oceniam, jak kazdy, ludzi po sobie

np jak mam jechac w neidziele do ikei to nie jade rano, tylko w odzinie obiadu, zeby od razu zjesc i miec z bani, bo lubie ich lososia z warzywami, a syn klopsy

bez dorabiania ideologii, w ktorą na siłe chce ubrac nas autorka

skoro ludzie kupuja wikei to z jais powodów
                            nie znalezli nci ładniejszego- kwestia gustu
                            nie znalezli nic tanszego- kwestia zamieszkania oceny wyglądu i ceny
                            • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:02
                              Akurat nie atakuje.
                              Ale nie klepie,ze tylko IKEA jak niektóre tutaj.
                              Bardzo lubiłam el dekoracyjne,ale jakoś oferta się skurczyła.Mam kilka półek,stół w kuchni,choć co do jakości bardzo sie rozczarowałam, stolik kawowy w sensie taki niski,bo bardzo mi się podobały i nadal podobają.Ze o wyposażeniu kuchni nie wspomnę.Ale już sofy tam nie znalazłam,choć zaraz mnie zjedzą,że mam kompleksy i za grosz gustuwink
                              • kropkacom Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 18:28
                                A gdzie znalazłaś ta sofę? Hę?
                                • gryzelda71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 19:17
                                  Sofa się ten sklep nazywa smile
                                  • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 19:24
                                    na Maczka?
                                    Przejdę się i ocenię, bo nie lubię się wypowiadać o czymś, czego nie widziałam na oczy...
            • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:49
              aha, mam naroznik modułowy z ikei, wykończneie sztruks- drogie to było- bo małe- ale jest rewelaycjne i mega wygodne

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19875039/#/S39897097
            • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:58
              aneta-skarpeta napisała:

> ja tak samo
              > mam kuchnie stylową, drewniane meble, a wiele dodatków z ikei, meble w sypialni
              > bardzo stare, rzeźbione, a posciel, zasłony, narzuty, lampy z ikei i wyglada c
              > udnie

ale że o co chodzi?Ja nie neguję,że meble z ikei się nie dopasują do innych mebli.To nie ja tak twierdzęsmile
              I uważam,że dooperelki faktycznie w ikei mozna ładne kupić...
              • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:04
                pisałam w innych postach, ze mam meble z ikei i twierdze, ze jak przychodzi co do czego to faktycznie najczesciej ikea wygrywa ceną- choc oczywiscie nie zawsze

ale nie dziwie sie ze duzo ludzi kupuje meble w ikei

np potrzebowalam łózka z półką za głową
                i zgadniej gdzie znalazłam?suspicious bo nigdzie nie bylo, chyba ze kosztowalo koszmarne pieniadze

rama niezniszczalna
    • bye.bye.kitty stres, że twoich nie chcą? 27.09.12, 03:15

• agni71 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 08:32
      Jak juz ktos pisał, ładne wzornictwo za nieduże pieniądze.

Akurat sof nie kupuję w IKEi, rzeczywiście wydaja mi się troche szajsowate. Aktualnie mam sofę z mebelplastu, kosztowała chyba ok. 3 tys., ma juz kilka lat, wygląda dobrze. Łóżko małżeńskie za to mamy z IKEi, już ponad 10 lat (ja akurat z tych co się przywiązują do mebli i nie lubią ich zmieniać co chwilę), trzeba juz było je trochę wzmacniać, ale służy dalej dzielnie smile
    • anek130 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 08:54
      a mnie powstrzymuje to, że gdybym miała mieszkani eumeblowane w Ikei to czułabym się jak w polskim serialu, którymkolwiek, bo przecież tam to tylko Ikea króluje.
      Zaraz bym sie bała , ze mi Rysiek z Klanu wyjrzy zza rogu wink))
      • to_nie_my_toniemy Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 22:17
        Ja się tego nie boję bo seriali polskich nie oglądam.
        Ale skoro wiesz, że w każdym Ikea....? To skąd to wiesz?
    • lauren6 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:02
      W czasach studenckich jak się nie miało kasy to się kupowało rozkładaną sofę w Ikei za 600 zł. W dzień służyła jako kanapa, w nocy jako spanie. Po pół roku codziennego użytkowania zaczęło się to pruć i zapadać, ale za tą cenę nie miałam pretensji.
      Jak dla mnie popularność Ikei odzwierciedla stopień zamożności społeczeństwa. Jak ktoś chce mieć porządne meble to w Ikei nie kupuje. Znam pare osób, które stać na lepsze meble, jednak kupują w Ikei "bo to styl Ikea". Takiego podejścia szczerze mówiąc nie rozumiem wink
    • sabciasal Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:04
      a ja się zastanawiam, kiedy wreszcie minie moda na krytykę ikea. bo robi się to nudne.
      nie podoba ci się, nie kupuj.
    • xxe-lka Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:12
      maniaczką ikei nie jestem
      ale jakoś wpadają mi w oko ich meble - ale urządzanie chałupy nie jest moją obsesją - ma być funkcjonalnie, mile dla oka, niedrogo - mi się ikeowskie meble jak najbardziej w to wpasowują

ostatni przykład - szukałam biurka dla syna - masakra - albo wzorzysty paździerz, albo ceny do pięciu stów w górę
      skończyło się na biurku z ikei za niecałe dwie stówki, ładne, funkcjonalne, pasujące do pokoju
    • tosterowa Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:17
      Ikea jest bardzo fajna, bo produkuje po prostu ładne meble. Na inne meble z polskich sklepów można co najwyżej zwymiotować, a nie stawiać je sobie w domu. Dziwne, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł zrobienia Ikei konkurencji i produkowania przystępnych estetycznie mebli, nawet droższych niż te z Ikei.
      Co do jakości Ikei - te tańsze meble mają fatalną jakość, niestety. To nie jest plus, że sobie mogę w ten sposób łatwo zmieniać wystrój, bo nawet ja nie mam ochoty (ani kasy) zmieniać wystroju co rok. Wolałabym dorzucić stówkę albo dwie więcej i mieć mebel, który wytrzyma przynajmniej kilka lat.
    • beataj1 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:25
      Niedrogie (w zależności od kolekcji) ładne meble które psują do siebie nawzajem. Nie oszukujmy się ludzie raczej nie zastanawiają się czy chca miec mieszkanie urządzone w stylu modern, glomour, prowansalskim czy też skandynawskim. Kupują od przypadku do przypadku - tu się spodoba stolik tam kanapa. A potem wszystko razem daje efekt nieco inny niż na ekspozycji. W Ikei wszystkie meble w tym samym stylu - jest gwarancja że choć w przybliżeniu osiągniemy efekt taki jak na ekspozycji.
      Dodatkowo meble te są do życia - sofa ma zdejmowane pokrycie które możesz uprać ba, możesz kupić inny kolor jak ten co masz CI się znudzi albo zniszczy. A jak wygląda w statystycznym domu sofa od innego producenta - ano zwykle jest udekorowana kapą bo szkoda by się ubrudziła. Bo jak sie ubrudzi/zniszczy to co zrobić? Trzeba kombinować albo kupować nowe.
      Sa też rzeczy tanie z założenia na chwilę - stolików Lack (cena zakupu 20 zł) miałam już 8. Od zielonego przez białe czy czerwone. Znudzi albo porysuje - wyrzucam kupuje nowe.

Nie dla wszystkich kategoria - meble z litego drewna na lata to spełnienie marzeń. Dla mnie to koszmar. Wywala człowiek kupę kasy na cudowny dębowy stół a potem kombinuje - a to obrusy bo szkoda by sie porysował a to dziecko nie może na nim malować farbami bo się zniszczy a po paru latach zostaje się z np ciemnym meblem a nam się już podobają jasne albo odwrotnie podobają nam się ciemne a mamy jasny ale przecież się nie zmieni bo kosztował trzy średnie pensje i miał być na lata.
    • panna.sarabella Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:40
      nie chce mi sie czytać poprzednich wypowiedzi, więc nie wiem czy sie powtarzam.

Ikea JEST tania. Porównaj sobie jakiekolwiek inne meble - np. BRW, czy cokolwiek innego. Jakość - mi pasuje, bo ja uwielbiam co jakis czas zmieniać wystrój mieszkania i nie żal mi wywalić potem te meble i kupić co innego. Sofy akurat nie kupowałam, ale łózko dla dziecka już tak. I chwalę sobie. Tak samo jak sobie bardzo chwalę meble kuchenne. I powtarzam, w porównaniu z innymi meblami - wcale nie są drogie.

Mam jeden mebel "porządny" - akurat stół i krzesła. Kosztowały dużo, solidne, dębowe, stół waży 100 kg. I co? I nie pasuje mi teraz do pokoju, i nie mam co z nim zrobić, bo drogi był i szkoda się go pozbywać. A sprzedać stół i krzesła wcale nie tak łatwo. I zonk. Stoi i wkurza mnie. A ikeowskiego stołu dawno bym się już pozbyła i nabyła coś nowego.
    • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:46
      meble z IKEi sa tanie, mają prosty design i wymiary, które pasują do małych mieszkań.
      Czyli - możesz już od 500 zł kupić ładną kanapę która zmieści się w niewielkim pokoju.
      To niby nic, ale na tle konkurencji (meble drogie, wielkie i brzydkie) bardzo dużo.
      tyle.
    • deelandra Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:49
      właśnie nie wiem, kuchnie nieciekawe, a drogie, jak sam pierun, meble użytkowe to samo, meble dla dzieci po prostu brzydkie, mam parę drobiazgów dla dzieci z ikei i niektóre się sprawdzają, np taki stoliczek chyba za 20 zł, wytrzymały i lekki, moge go jedną ręką przenosić, nawet planuję sobie kilka takich kupić i taki stelaż na pojemniki dla dzieci, już nie taki tani, ale sprawdził się w 100%, jest kilka rzeczy, o które warto tam iść, ale to dosłownie są drobiazgi, albo ozdoby, ale meble? też nie kumam
      • ola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 09:57
        Robiłam kuchnię rok temu. Sama zrobiłam projekt (kolory, szafki, blaty) i ruszyłam do różnych firm.
        Kosztorysy kształtowały się od 20 do 36 tysięcy za same szafki, bez AGD.
        W IKEI dostałam dokładnie to samo (w sensie materiałów, sprawdziłam), dokładnie według mojego projektu, za 14 tysięcy, licząc z lodówką, płytą, mikrofalówką i zlewem.
        Proszę - nie mów mi, że IKEA ma drogie kuchnie...
        • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:33
          moi rodzice robili kuchnie i chcieli w stylu prowansalskim,z drewnianymi blatami i w ikei najtaniej, z systemem cargo
        • deelandra Re: Zastanawiam się... 28.09.12, 23:40
          no to wy jakieś kuchnie mikre macie, do mnie meble z ikei wyszły tak na paluchach licząc około 20 tysięcy nie licząc AGD, stołu, krzeseł itd
      • peggy_su Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:33
        Moja kuchnia z ikei kosztowała 9 tys, w innych sklepach i salonach meble o tym samym wymiarze i układzie były wyceniane na 15-30 tys. więc drogo na pewno nie jest.
        Nie ma super-modnego designu, ale jest prosta, pasuje do wnętrza i wygląda porządnie.

Tekst linka
        • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:19
          peggy_su napisała:

> Moja kuchnia z ikei kosztowała 9 tys, w innych sklepach i salonach meble o tym
          > samym wymiarze i układzie były wyceniane na 15-30 tys. więc drogo na pewno nie
          > jest.
          > Nie ma super-modnego designu, ale jest prosta, pasuje do wnętrza i wygląda porz
          > ądnie.

No ja wiem,że może być różnica w cenie jak piszesz....Ale kuśwa to jednak IKEA(!) i kuchnia z tamtąd za 9tysia to mało?!
          >
          > Tekst linka
          • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:29
            a gdzie kupisz taniej? w BRW?
            a btw, meble z IKEI to z gnoju sa lepione że to TYLKO IKEA?
            masz carga, mnostwo konfiguracji, zlewy do kompletu- np ceramiczne
            co jest z nimi nie tak?
            znajdziesz mi tansza kuchnie w tym stylu?
            4.bp.blogspot.com/-lIyA80tBvxE/Tu5bYykDrxI/AAAAAAAAHcg/aD_dALukVu4/s640/Kuchnia_biala-2-300x300.jpg
            z opcją jezdzącej wyspy, cargo, blatem z drewna olejowanego
          • peggy_su Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:56
            No 9 tys. z transportem i montażem za kuchnie tej jakości to nie jest dużo. Z domykaczami, cargo itd. dobrym jakościowo grubym blatem.
            W ikei możesz też kupić trochę gorsze jakościowo szafki i wtedy kuchnia taka jak u mnie wyjdzie pewnie za ok 5 tys. Fronty zawsze można sobie wymienić na inne/nowe/lepsze jak się stare znudzą.
            W BRW meble za te same pieniądze będą dużo gorszej jakości.
            W innych sklepach będzie drożej.
    • peggy_su Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:11
      Meble z ikei są tanie i mają prosty design, który łatwo wpasowuje się w różne style i w różne koncepcje wnętrza. Jak wyposażałam mieszkanie 2 lata temu to oczywiście nasłuchałam się że ikea to obciach. Odwiedziłam wiele sklepów, ale w tych tańszych królowały meble niby-klasyczne czytaj z jakimiś ornamentami, ozdobnikami, a ładne nowoczesne meble były koszmarnie drogie.
      Ostatecznie wybrałam i bo było tanio i prosto. Po 2 latach meble są w bardzo dobrej formie. Mam od nich kuchnię, która w ogóle jest fantastyczna, z forniru a wygląda jak naturalne drewno; stół i krzesła, kanapę, regał.
      Kanapa kosztowała 1500 i w sumie tylko na niej widać jakieś zużycie, ale tez jest dość intensywnie użytkowana. Przypuszczam że jest to jedyna rzecz jaką za jakieś 3 lata będę wymieniać.
    • moguer Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:13
      Z kuchniami masz rację , kupowałam 3 lata temu w Ikea wyszła 8 tys a w innych od 15 tys , do tego Ikea ma spory okres gwarancyjny. Teraz jak wubudowalismy dom też zamówiłam meble kuchenne i Ikea , moja mama ma 10 lat meble kuchenne z Ikea siostra chyba z 13 lat wygladają jak nowe. Po za tym zawsze mozna wymienic same fronty przednie i ma się nową kuchnie.
      Dla mnie Ikea jest tania , a jakośc to zalezy co się kupi
      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:40
        dokładnie
        jak zrobilas wszystko w ikei to jak po latach chcesz zmienic styl kuchni, to wymieniarz obudowy i masz nówke sztukęwink
    • grouse1 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:24
      Lubie sklep Ikea. Meble w większości są ładne, praktyczne i uniwersalne. Tapicerka jednak mi tam nie podeszła, uważam, że większość jest po prostu badziewna. Tak więc stolik - tak, kanapa - zdecydowane nie.
      • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:45
        No więc...Co do kuchni,to nie wiem....Widziałam raz jednąsmile jak szukałam mieszkania,to muszę przyznać,że kuchnia była naptrawdę bardzo ładna.Ile wytrzyma?nie wiem.
        Nie powiedziałam też,że miec meble z ikei to obciach.Kto co lubi.Zalinkowany został jeden narożnik z Bodzio...faktycznie badziewie,ale...
        Przyznasz,że ta:
        www.bodzio.pl/Sofa-2-osobowa-Alka-Welur-fiolet-%28TKAN2-W5+TALN5L-P-W5%29-27886,1,pr,lang.html
        w podobnej cenie co z ikei,ale zdecydowanie ładniejsza(chyba,że nie przyznasz?smile )I nie dużo droższa.
        Faktycznie,weszłam na srtone Bodzio meble i ten zalinkowany narożnik jest w każdej wersji.Okropny,ale zdarzają się i takie w ikei.
        Ja tylko pytam.Czy tanio?czy drogo?Też zalezy co?np to...ani to ładne,ani tanie....
        www.okazje.info.pl/market/ikea/dom-i-ogrod/sofy-i-kanapy/opis,ceny/
        • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:52
          naprawde widzisz w ikei tylko takie szkaractwa jak klocki?
    • soha2 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:29
      o matko, podpisuję się pod robą obydwiema rękoma
      też nie wiem co ludzie w tej "ikeji" widzą
    • mayaalex Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:32
      Ja przy kazdym mieszkaniu (ostatnio duzo sie przeprowadzalam) obiecuje sobie ze nastepnym razem to juz normalne meble, koniec z Ikea, wreszcie cos w innym stylu, etc. No i zawsze itak koncze w Ikei smile
      Moze jak kupie wreszcie swoje wlasne, najwlasniejsze, duze i docelowe mieszkanie lub dom to bede mogla meblowac tak, jakbym chciala - troche prostych nowoczesnych mebli, kilka antykow zeby mieszkanie mialo indywidualny styl, troche mebli na wymiar (ech, biblioteczki odsufitu do podlogi) i ikea jako wypelniacz tam gdzie sie najlepiej sprawdza.
      Dla mnie nie jest to przede wszystkim kwestia kasy (choc tak, szkoda mi kilku-kilkunastu tysiecy na meble do wynajmowanego mieszkania ktore byc moze nie beda pasowac/miescic sie do kolejnego) ale wzornictwa. ikea wszedzie sie wpasuje i uzupelniona innymi meblami/dekoracjami jest dobrym tlem dla reszty.
    • jamesonwhiskey Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 10:47
      ikeja to lansiarksie badziewie dla lemingow
      ale ma dizajn srizajn
      sosnowa sklejka co sie rozlezie po pol roku
      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:05
        tak, bo kazdego stac na dąb olejopwanysuspicious
    • robitussin Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:01
      > I tak się zastanawiam,bo przeciez to tanie nie jest,w chinach robione

Nie w Chinach, tylko w dużej mierze także w Polsce.
      A co do kupowania mebli - daj mi namiary na równie tanie meble i nie wyglądające przy tym jak wyrwane z prl'owskiego skansenu albo dla odmiany nie zalatujące Ludwikiem XVI. Swego czasu zrobiłam sobie research na rynku meblarskim i bida. Nie mają (przynajmniej tu gdzie mieszkam) żadnej porównywalnej konkurencji.
      W IKEA lubię też design oraz to, że wszystko do siebie pasuje rozmiarowo.
      • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:07
        no to jest np" piękne,funkcjonalnie i zarazem tanie"wink
        www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/kare-design-sofa-oxford-3-seater-silver-deluxe.html
        • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:09
          albo to...
          niczym się nie wyróżnia od nie wiem...abra?
          a cena powala...Mnie powala np.
          www.okazje.info.pl/market/ikea/dom-i-ogrod/sofy-i-kanapy/opis,ceny/2.html
          • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:21
            niektóre z nich sa ze skóry

a na KIVIKA nie dam złego słowa powiedzieć! bo jest mega wygodny i praktyczny
          • kk345 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:35
            > albo to...
            > niczym się nie wyróżnia od nie wiem...abra?
            > a cena powala...Mnie powala np.

Widzisz- zalinkowane przez Ciebie ikeowskie "brzydactwa" nawiązuja do konkretnych epok w designie, do modeli kultowych, np. cenionego wzornictwa skandynawskiego lat 30-tych, 40-tych czy 60-tych... Te meble znow zaczynaja byc modne ale nie będą pasować do standardowego mieszkania Kowalskich, wymagaja nieco więcej wysilku w aranzacji.
          • ola Co to za strona??? 27.09.12, 17:51
            co to za badziewna strona, którą podlinkowałaś???
            Te ceny zupełnie nie przystają do rzeczywistości.
            Np KARLSTAD Sofa Isunda szary - na stronie okazje.info kosztuje 2699 zł

ta sama kanapa na stronie IKEA kosztuje 1200 zł

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S09902854/#/S89875663
            • ola Re: Co to za strona??? 27.09.12, 17:52
              >
              ta sama kanapa na stronie IKEA kosztuje 1200 zł
              1600, przepraszam. Ale i tak różnica w cenie jest dwukrotna...
            • aneta-skarpeta Re: Co to za strona??? 27.09.12, 17:54
              biała kosztuje nawet 999
            • ola Re: Co to za strona??? 27.09.12, 17:58
              kurde, ALVROS w IKEI 2900, na stronie okazje.info 4999????
              co to za okazje?????
              wszystko jest dwa razy droższe...

Nic dziwnego, że macie jakieś kosmiczne pojęcie o cenach w IKEI, skoro czerpiecie informacje z jakiś podejrzanych serwisów a nie ze źródła.
        • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:12
          i pasuje do kazdego wnetrzabig_grin
      • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:08
        poza tym maja rozwiazania do małych pomieszczeń

mój blog o filcowaniu, drutach, starociach, wnętrzach i ciastkachwink
        szopinistka.blogspot.com
    • sarling Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:10
      Uwielbiam IKEE i absolutnie się tego nie wstydzę.
      Kilka razy wylądowałam w zwykłym sklepie meblowym i niamal pękły mi oczy.

IKEA śledzi trendy najnowszego wzornictwa, naśladuje je z przymrużeniem oka (np. papierowa wersja Arch Lamp).
      Ceny zdecydowanie przystępne, szczególnie jeśli lubi się często coś w domu zmieniać.

A jeśli chodzi o to, że niby wszyscy mają mieszkania urządzone ikeą. Jacy wszyscy? Bo moi znajomi mają pojedyncze przedmioty, czasem kuchnię, nikt nie kopiuje wystawy z salonu.
      • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:17
        a to mi przypomniałaś....
        Jak szukałam przedszkola dla dziecka,to weszłam do jednego i....szczęka mi opadła.WSZYSTKO....dosłownie WSZYSTKO w meblach ikei.Foteliki,krzesełka,półki,WSZYSTKO....
        Ja rozumiem,ale dla niektórych ikaja to chyba poziom(?) że standart?nowobogactwo?nie wiem,ale dla mnie miłe dla oka to nie jest....Pojedyncze sztuki jeszcze"zniesę" ale wszaytko w ikei mdli.
        • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:22
          taaaa
          urzadzili przedszkole serią mamut, zeby poczuć sie jak nowobogaccy szwedzibig_grin
          • gardenia_nowak Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:40
            Tyle że akurat Mamut to IMO porażka - zarówno jeśli chodzi o styl jak i stabilność - mój syn z Mamuciego stołka spada b. często - uważam że seria Kritter jest dużo lepsza - mamy krzesełka i łóżko dla starszego z tej serii, mała też niebawem się takiego dorobi. Także patrzcie Państwo - można jednak kupować w Ikei i nie kochać wszystkiego, co tam jest dostępne...
            • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 14:42
              ja uwielbiam krzesełka mamut- swietnie sprawdzają się do prac w ogrodzie- dla dorosłegowink
              natomiast też parę rzeczy mnie strasznie drazni w ikei, ale przełykam ten fakt z godnościąwink
      • kk345 Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:36
        > A jeśli chodzi o to, że niby wszyscy mają mieszkania urządzone ikeą. Jacy wszys
        > cy? Bo moi znajomi mają pojedyncze przedmioty, czasem kuchnię, nikt nie kopiuje
        > wystawy z salonu.
        A czasem az szkoda wink
        • pade Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:38
          Dokładniebig_grin
          • aneta-skarpeta Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:52
            big_grin
    • landora Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:40
      Meble z IKEA są nowoczesne i proste i w przystępnej cenie.
      W podobnej cenie w innych sklepach mogę kupić koszmarne wypoczynki rodem z PRL. Pewnie, że za więcej pieniędzy mogę kupić piękne i trwałe sofy obite skórą - ale akurat mnie na to nie stać. Poza tym, moją sofę z IKEA mogę wyrzucić bez żalu, jeśli mi się znudzi. Kto teraz urządza mieszkanie na zawsze, zwłaszcza pierwsze własne mieszkanie...?
    • goere Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 11:46
      Tak zwany problem z du.py.
      Nie stac cie, nie podoba ci sie, uwazasz, ze nie warto - idziesz gdzie indziej i tyle.
      • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:14
        o przepraszam...zapomniałam znowu,że tu same bogate ludzie na forum.Przepraszam,zapomniałam,że jakom "biedaczka " pozwoliła sobie zabrać głos na szanownym forum bogatych ematek.
        • goere Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:24
          Podalam 3 opcje, widze, ze sobie wybralas pasujaca.
          • goere Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 12:30
            A do tematu. Pokaze na przykladzie kanap. To, co widze w polskich sklepach wyglada tak:
            https://www.mebleribes.pl/files/350/meble-ribes-niko-tapczan_01.jpg
            https://images03.olx.pl/ui/11/89/76/1346409663_434168376_4-lozKO-TAPCZAN-Meble-Dom-Ogrod.jpg
            https://s.krzesla.pl/gfx/bogart/sklep_oferta/3256/mmtapczan_kanapa_mateusz_i_meble_bogart_pl_sofy_kan_2732070657.jpg

Nijak mi sie to nie widzi, a Ikea jest jakas alternatywa bez tej typowo polskiej przysadzistosci.
            • to_ja_tola Re: Zastanawiam się... 27.09.12, 19:47
              goere napisała:

> A do tematu. Pokaze na przykladzie kanap. To, co widze w polskich sklepach wygl
              > ada tak:

Ale bez przesady...sa jeszcze inne .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka