Dodaj do ulubionych

Ferie zimowe

12.10.12, 14:01
Tak, dzisiejsza mgła mnie zainspirowałasmile

Sprawa jest taka: mam trójkę dzieci: 7 lat 5 i 2,5. W zasadzie do tej pory nigdzie nie jeździliśmy na ferie zimowe, bo nie było czasu, ani pomysłu. Starszaki wyjeżdżały na tydzień-dwa do dziadków, ale to po prostu inne miasto.

Nie jeździmy na nartach i nie zamierzamy - nie ciągnie nas i nie bardzo mamy kasę, a wyobrażam sobie, że to jest droższe, niż wszsytko inne. Nie chce nam się wyjeżdżać za granicę do ciepłych krajów. Ani zimnych.

Co można robić w Polsce w ferie zimowe z dziećmi? Tak na tydzień-półtora? Wymyśliłam Kraków, albo Białowieżę - ale o ile w Warszawie jeździmy z dziećmi do lasu też zimą, to jednak po kilku godzinach wracamy do domu - a co robić w takiej Białowieży cały dzień w zimie a potem w hotelu?

Nie śmiejcie się, nie dokuczajcie, proszę. Zabieram się dopiero do tematu i chętnie usłyszę jakie Wy macie doświadczenia i pomysły.
Obserwuj wątek
    • bella_roza Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:05
      jakbym nie jezdziła na nartach to zima mogłaby dla mnie nie istniec... a wyjazd by siedziec wiekszosc dnia w hotelu to jednak bez sensu. pewnie wybrałabym ciepłe kraje jesli w ogole wyjezdzac.
    • heca7 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:10
      Swoich Ci nie polecę bo dość specyficznie spędzamy cześć ferii. A na nartach jeździmy przed świętami smile
      Trudno coś doradzić kiedy nie wiadomo jak lubicie spędzać czas? Jesteście z Warszawy? To może okolice Kielc. Pagórkowate, jest trochę zabytków do zwiedzenia, nie tak znowu daleko. Może Podlasie, zabytki, natura, puste przestrzenie, senne wioski.
      Albo Toruń i okolice , zabytki , Rozgłośnia big_grin
      Na dłużej niż tydzień wybrałabym raczej coś w bliskości miasta. Zależy od charakteru. Nie każdy godzinami może obserwować stado saren za oknem wink Może wybierzcie jakiś hotel/pensjonat z atrakcjami dla dzieci albo przynajmniej z salą zabaw.
    • gaga-sie Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:18
      Spędziliśmy ubiegłoroczne ferie (kilka dni) w Krakowie z 6 i 2 latkiem. Polecam podziemia rynku krakowskiego, Muzeum Przyrodnicze Aquarium (chociaż w internecie znalazłam informację,że od czerwca 2012 nieczynnesad ). Byliśmy również w aquaparku, korzystaliśmy ze sztucznego lodowiska przy dworcu i galerii krakowskiej, oczywiście zwiedzanie głównych zabytków miasta.
      Można poszukać też kwater w okolicach Zakopanego i zwiedzać te rejony. Mieszkaliśmy kiedyś w świetnym miejscu w Szaflarach. Dla nie jeżdżących na nartach-baseny termalne, zwiedzanie Zakopanego, Chochołowa, można skoczyć na Słowację. I kulinarna atrakcja-fajna karczma góralska w Nowym Targu (dawna fabryka śniegowców Relax).
    • volta2 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:18
      wybrała bym sie gdzieś, gdzie są termale, czyli z rana słodkie lenistwo, z południa - spacer do lasu/na sanki/ taki na 2- 3 godziny z termosem.

po powrocie - na rozgrzewkę wjazd całą rodziną na gorące kąpiele i niespieszny powrót do hotelu/prosto do łóżek (coby się towarzystwo nie pochorowało)
      • joxanna Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:20
        ciepło, ciepło... brzmi fajnie. A gdzie sa termale?
        • volta2 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 17:04
          nie do końca wiem, gdzie są w polsce, kiedyś na maila przysłał mi się termy uniejów, znajomi jeżdżą do term mszczonów, są w bukowinie tatrz.(drogo podobno i tłoczno) i pewnie jeszcze gdzieś.

my jeździmy albo tuż za granicę do oravic, albo z drugiej strony - do vrbova - ale tam są bardziej lecznicze i do 6 albo 8 rż dzieci nie za bardzo mogą wchodzić. no i te we vrbovie to takie bez większych atrakcji dla dzieci na kompleksie.
          • famafema Re: Ferie zimowe 30.12.12, 14:00
            Odpowiadając na wpis wyżej, to w Polsce mamy 6 baseny z ciepłą wodą: Termy Maltańskie, Mszczonów, Szaflary, Bukowina, Grudziądz i Termy Uniejów.
            Tu podsyłam link gdzie można znaleźć ich opisy i gdzie się dokładnie znajdują Termy i Baseny.
            Jeszcze z rodziną zastanawialiśmy się na odwiedzenie w czasie ferii basenu solankowego Geotermia w Grudziądzu. Oprócz ciepłych kąpieli mają jeszcze lecznicze kąpiele w wodzie solankowej przez cały rok + atrakcje dla dzieci.
            Taka opcja bez nartowa na ferie w Polsce z dzieciakami smile
            • ga_ga_aga Re: Ferie zimowe 30.12.12, 16:18
              do wykazu term dodaję jeszcze Termę Bania w Bałce Tatrzańskiejsmile
              • simply_z Re: Ferie zimowe 03.01.19, 13:12
                termy Chocholow tez. Bialka, Szaflary, Goracy potok
        • przeciwcialo Re: Ferie zimowe 12.10.12, 17:06
          Na podhalu test tego troche.
    • chipsi Re: Ferie zimowe 12.10.12, 14:20
      Ja też "nienartowa" więc pomyślmy razem smile
      Osobiście szukam miejsca gdzie będzie ładnie zimą i nie daleko więc dla mnie góry, nie za wysokie więc tatry w śniegu odpadają. Może Beskidy? Tak żeby bez wysiłku pospacerować i nie zamarznąć ani nóg nie połamać. Jakieś atrakcje typu aquaparki - będzie się można wygrzać.
      • komorka25 Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:25
        Libzbark Warmiński - Termy Warmińskie; atrakcje dla dzieci, nie ma gór, teren ładny, w okolicy jest co zwiedzać i klimat OK.
    • kosmitka06 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 15:18
      A mi to się marzą takie ferie w góralskiej chatce, z kominkiem, a za oknem padający śnieg. Wyjście na spacer, sanki a wieczorami grzać się przy kominku, grać w różne gry, czytać książkę itp. ale to raczej wyjazd na 3 dni max.
      • heca7 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 15:41
        Hehehhe smile Ja właśnie tak spędziłam cześć ostatnich ferii. Dokładnie. Jeszcze tylko sauna była w tym domku i widok na górę ...ale tylko jedną wink W każdym razie teren ogólnie pagórkowaty tylko nie "w górach". Były więc sanki i kupa śniegu. Czystego a nie tej szarej breii(breji?) , która leci w Warszawie z nieba wink
        • asiaiwona_1 Re: Ferie zimowe 12.10.12, 15:47
          jak jesteś z W-wy to znajomi polecali mi hotel Warszawianka w Jahrance. Ponoć miewają jakieś specjalne pakiety feriowe/świąteczne itp. mają basen, sale zabaw. Popatrz na ich stronę to może coś ci się spodoba. Aha, no i spa mają wink
    • przeciwcialo Re: Ferie zimowe 12.10.12, 16:59
      Ja od kilku lat jeżdżę z dziecmi do Rabki. Nie jestesmy nartowi ale tez nigdy sie tam nie nudzimy. Poza tym korzystamy wtedy z zabiegów solankowych a ja funduje sobie masaże itp relaksujące cuda.
      W tym roku tez jadę.
      • andaba Re: Ferie zimowe 12.10.12, 19:16
        Narty nie - zgoda.

Ale sanki?
        Wiek twoich dzieci wydaje mi się być idealny do sankowo-jabłuszkowych szaleństw, mozna wyjechać na kilka dni w jakieś nieco górzyste miejsce.
        Problemem jest to, czy śnieg będzie akurat w trakcie wyjazdu.

A Kraków jest niezłym pomysłem, zwłaszcza, że jednak w czasie ferii więcej ludzi z niego wyjeżdża niz przyjeżdza. I nawet górkę od bidy da się znaleźć.
        • hotya Re: Ferie zimowe 03.01.13, 19:08
          A ferie u autorki wątku są w tym samym czasie, co w Krakowie? Bo to chyba teraz jest jakoś podzielone, prawda?
      • iin-ess Re: Ferie zimowe 30.12.12, 18:53
        przeciwcialo napisała:

> Ja od kilku lat jeżdżę z dziecmi do Rabki.
        >
        > W tym roku tez jadę.

gdzie będziecie? My tez w tym roku na ferie do Rabki.
    • wuwujama Re: Ferie zimowe 30.12.12, 14:13
      Ja tez nigdzie nie wyjedzam w ferie, na nartach nie jexdzimy a na zagraniczne wyjazdy nas nie stac. Jeden tydzien - 5 dni spedzam z corka (obecnie 9,5 roku) u mamy. Robimy wszystko to co w domu: tv, ksiazki, spacery i wycieczki niedaleko w ciekawe miejsca, zakupy. Drugi tydzien corka jest z tata w domu i codziennie chodza na lodowisko i/lub basen, polecam bardzo. I jezdza na wycieczki do muzeow np. albo na kilka godzin na zwiedzanie. W tym roku planuja odwiedzic Torun.
    • jematkajakichmalo Re: Ferie zimowe 30.12.12, 14:26
      Ja polece zagranice, ale nie tak odlegla i chyba finansowo tez przystepna: www.tropical-islands.de/pl/atrakcje/

Jak zarezerwujesz wszystko razem: nocleg, karty wstepu itp to wyjdzie atrakcyjnie cenowo. Dla dzieciakow to mega frajda, nawet jakbyscie mieli spedzic tam tylko 5-6 dni a nie poltora tygodnia. Dojazd z Wawy super. Mozecie dodatkowo zwiedzic Berlin. Atrakcji znajdziesz tam zapewne mnostwo.
    • ardzuna Re: Ferie zimowe 30.12.12, 14:30
      Jeśli tylko okoliczności się dobrze ułożą pojadę na obóz z jogą Iyengara (są tam też zajęcia dla początkujących). Na przykład taki:
      www.wczasyzjoga.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=3
      www.joga.waw.pl/FERIE_Z_JOGA_2013,252,0.html
      Od czasu do czasu jeżdżę na takie wyjazdy i bardzo polecam. Dają wycisk, można sobie porządnie poćwiczyć i jest czas na inne rozrywki także. Poza tym jeszcze nie było niefajnego towarzystwa.
    • twoj_aniol_stroz Re: Ferie zimowe 30.12.12, 15:14
      Byłam roku temu w ramach ferii w Świnoujściu i zwiedzaliśmy niemiecką część wyspy Uznam. Zobaczyliśmy farmę motyli, muzeum zabawek, muzeum przyrody i pojechaliśmy do oceanarium. Bardzo fajne były tamte ferie smile
    • ga_ga_aga Re: Ferie zimowe 30.12.12, 16:12
      Kraków to jest super pomysł!
      Oto mój przepis na wyjazdy feryjno-wakacyjne z dziećmi: nigdy nie sami, przygaduję sobie co najmniej jedną koleżankę z dzieckiem/dziećmi mniej więcej w wieku moich (towarzystwo to podstawa). Zauważyłam, że optymalnie jest, gdy wyjeżdżamy w trzy rodziny Wynajmujemy albo duże mieszkanie, albo domek, albo agro (agro ma ten plus, że wyżywienie można wykupić, ale jak są trzy obrotne baby i wyposażona kuchnia, wystarczy, że na tydzień pobytu każda upichci 1 x obiad, ten obiad na dwa dni i towarzystwo najedzonesmile W wynajętym lokum musi być duży salon, albo świetlica, żeby dzieciaki mogły sobie pobyć razem. Obowiązkowo też bezpieczny teren koło lokalu, żeby mogły same wyjść na tzw. podwórko, kiedyś mieszkałyśmy na osiedlu, gdzie z balkonu widziałyśmy dzieciarnię na placu zabaw pod domem, w agro i koło domku też zazwyczaj miejsce dla dzieci jest, lepiej jednak od razu rozmawiać z gospodarzem, że przyjedzie gromadka dzieci i czy będą miały możliwość pobiegać na podwórku.
      A w Krakowie mielibyście co robić! Tak na szybko, dla dzieci 7,5 i 2 polecam:
      - aquapark - no takiego aglomeracjasmile warszawska nie ma! - idźcie koniecznie! Jak twoja dzieciarnia wodolubna, to na jednym razie się nie skończysmile
      - oczywiście wzgórze wawelskie ze smokiem (proponuję podejść tego smoka od góry nie z bokusmile - zakładam, że wiesz, co mam na myśli, jak nie, dopiszę. Przy okazji smoka podejdź z dziećmi bulwarem kawalątek w kierunku Kazimierza, tam stoi pomnik psa Dżoka, jest stosowna inskrypcja, dzieci pewnie poruszy taka niezwykła psia historia,
      - nie wiem niestety, czy Ogród Doświadczeń zimą jest otwarty, jeśli tak, to koniecznie! Nie przegapcie kalejdoskopu!
      - zoo mają fajne - takie bardziej kompaktowe powiedziałabym niż warszawskie, jest mini zoo, gdzie można karmić zwierzaki.
      Chyba bym "zaliczyła" też Wieliczkę przy okazji.
      Udanych ferii zyczęsmile
      • renatago Re: Ferie zimowe 30.12.12, 22:39
        Polecam na ferie w Krakowie http://www.nck.krakow.pl/festiwal-teatrow

Trening koncentracji uwagi metodą EEG Biofeedback i terapia dzieci
        • renatago Re: Ferie zimowe 30.12.12, 22:46
          Jeszcze raz, tym razem się otworzy wink
          Festiwal Teatrów Dziecięcych
    • wrzesniowamama07 Re: Ferie zimowe 30.12.12, 19:01
      A ja bym poszukała tanich biletów do Budapesztu - na styczeń i luty można znaleźć takie po 8-20 zł, oczywiście jak się płaci kartą wizzaira. Tam jest full atrakcji, a kompleksy basenowe Budapesztu są bezkonkurencyjne. Noclegi też poza sezonem nie należą do drogich
    • kanna Re: Ferie zimowe 30.12.12, 23:34
      Jeździmy często zimą nad Bałtyk smile
      • iin-ess Czy ktos wie czy w Rabce jest basen kryty? n/t 03.01.13, 11:34
    • asis09 Re: Ferie zimowe 03.01.13, 18:52
      ja jadę na słowację, wprawdzie na narty, ale jeżdzić będę mało.
      Dzieci nie płacą, nawet 8-letnie

www.neckermann.pl/wczasy/samochodem-AUTO/slowacja-SK/slowacja-TAT/64153-hotel-hubert-vital-resort.html?show[date_start]=2013-02-16&show[period]=
    • ichi51e Re: Ferie zimowe 03.01.19, 13:10
      Wezcie domek zamiast hotelu i mozna tam robic dokladnie to co w domu (ja zawsze biore gry i prace reczne na ktore zwykle nie ma czasu)
      • joxanna1 Re: Ferie zimowe 03.01.19, 13:25
        Ojej jak śmiesznie! To mój wątek sprzed 6 latsmile.

Od tego czasu wiele się zmieniło - my, których śmieszył pomysł, że mogliby jeździć na nartach (bo mokro, zimno i ślisko i dzień krótki) już piąty raz w tym roku jedziemy na nartysmile. Znajomi nas namówili, poinstruowali co kupić, jak się do tego zabrać, no i chwyciło. Bardziej dzieci - jeżdżą już naprawdę nieźle. My, dorośli, dajemy radę. Jeździmy w Polsce, w tym roku do Kluszkowic. Miejsce czeka od 3 miesięcy, dziś właśnie zarezerwowałam instruktorów, patrzymy jak śnieg pada i trzymamy kciuki, żeby na nas poczekał.
        • iberka Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:08
          Brawo Wy! I brawo ja....za wpis w starym wątku heh
          • stwory_z_mchu Re: Ferie zimowe 03.01.19, 15:27
            kurde, też się dałam złapać i naprodukowałam jak szalona ;|
    • bistian Re: Ferie zimowe 03.01.19, 13:43
      Kraków, Warszawa, może Zakopane, zimą? Te miasta powinny być zamknięte zimową porą z powodu smogu. Jechać na urlop, żeby się podtruć? Nie dla mnie. To też nie dla dzieci.
    • bramstenga Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:01
      Kraków zimą zdecydowanie odradzam - byłam w tym roku w listopadzie (ciepłym) i smog był nie do wytrzymania (a jestem z Łodzi), po prostu waliło jak dymem z parowozu. Na Twoim miejscu pojechałabym raczej nad morze, sporo fajnych muzeów, plaże, no i przede wszystkim czyste powietrze!
    • iberka Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:06
      Mam wrażenie,że w ogóle nie lubicie wyjeżdżać i macie wymówkę na każdą propozycję
      • bistian Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:13
        iberka napisała:

> Mam wrażenie,że w ogóle nie lubicie wyjeżdżać i macie wymówkę na każdą propozyc
        > ję

Ja lubię Tatry zimową porą, ale byłem ostatnio kilka razy, zawsze było tragiczne powietrze, więc sobie odpuszczam, póki się nie poprawi. To samo w Warszawie, Krakowie i kilku innych miejscowościach, a już ciąganie tam dzieci uważam za nieodpowiedzialne.
        U mnie w okolicy zawsze są dobre warunki, nie ma smogu, bywam też często nad morzem i w kilku innych turystycznych miejscówkach, też jest w porządku. Po co wybierać źle? Dla mody?
        • iberka Re: Ferie zimowe 03.01.19, 15:33
          w Krakowie mieszkam....chociaż wcale tego miasta nie lubię i nie rozumiem achów i ochów turystycznych. Zakopane i okolice zakopane przeze mnie lat temu kilka, bo powietrze takie jak tu gdzie mieszkam big_grin + tłumy większe zatem odpada.
          Gdyby nie to, że wybierać muszę miejsca z dojazdem transportem publicznym, to wybierałabym pensjonaty daleko od cywilizacji aby odpocząć i zresetować się w pełni
    • stwory_z_mchu Re: Ferie zimowe 03.01.19, 14:59
      Jak zastanawiasz się nad Białowieżą to ja Ci mogę polecić moją ukochaną Puszczę Knyszyńską na Podlasiu, która jest od niej dość blisko (ok. 80km). Jeśli jesteście aktywni i mobilni to fajnym miejscem wypadowym jest Supraśl - miasteczko w środku puszczy - stamtąd w obrębie 100 km macie zwiedzania na sporo więcej niż tydzień.
      Tylko że to jest wypoczynek dla zwiedzaczy i ludzi lubiących przyrodę, może wam podejdzie.
      Stamtąd możecie zwiedzić:
      1. Silvarium w Poczopku atrakcjepodlasia.pl/atrakcje-turystyczne/silvarium-park-lesny-w-poczopku/ - dla dzieci bardzo fajne, jest domek, gdzie można zobaczyć (niestety) wypchane zwierzęta i posłuchać głosów ptaków, mojej córce mega się to podobało jak miała 2.5 roku i nie chciała stamtąd wychodzić - dla starszych jest mrowisko i ul w szkle (można zobaczyć co robią owady zimą), spreparowane nietoperze, różne zasuszone żuki i owady
      2. Meczet tatarski w Kruszynianach, oprowadzający mega ciekawie (nawet dla dzieci) opowiada o Tatarach w Polsce pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_w_Kruszynianach + wioskę tatarską
      3. W Supraślu są naprawdę malownicze bulwary i samo miasteczko jest mocno magiczne - warto zobaczyć Muzeum papieru (można zrobić swoją zakładkę albo kartkę) + mi się podobało muzeum ikon, ale nie wiem, na ile dzieciom podejdzie.
      4. Wypady z aparatem do lasu - można upolować zdjęcie łosi, żubrów, jeleni etc
      5. Moje ulubione miejsce: Rozlewisko sianożątko www.polskaniezwykla.pl/web/place/46963,radunin-rozlewisko-sianozatka-i-kladka-widokowa--wyzary.html

dalej w okolicy Białowieży:
      6. Wypad do Białowieży - siedziba Parku Narodowego + zagroda żubrów oraz w samej Białowieży - gubernia + park (jest też tam takie centrum edukacyjne)
      + warto przy okazji pojechać do Obozu dla Puszczy (lepiej tam zadzwonić najpierw i dowiedzieć się, czy ktoś będzie), można się sporo dowiedzieć o miejscach, które są ciekawe i mniej znane.
      7. Ruiny kościoła w Jałówce: www.google.com/search?q=ruiny+ko%C5%9Bcio%C5%82a+w+ja%C5%82%C3%B3wce&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjwivTl39HfAhVBDSwKHeLPDGAQ_AUIDigB&biw=1366&bih=664
      8. Kraina otwartych okiennic (Puchły, Soce, Trześcianka)

Dalej na całodniowy wypad:
      9. Kładka Śliwno - Waniewo - niedawno ja otworzyli po remoncie - można się przejść kilkukilometrową kładką drewnianą nad rozlewiskami Narwi - atrakcją są platformy przeciągane ręcznie nad rzeką (tylko warto zadzwonić, czy są już czynne)
      10. Narwiański Park Narodowy - znów dawka wiedzy przyrodniczej

W ogóle tu jest mapa: www.ciekawepodlasie.pl/info.htm można sobie pooglądać i samemu powybierać.
      Jeśli chodzi o jedzenie to jeszcze mega polecam wybranie się do Sokółki do Karczmy Pod Sokołem www.facebook.com/Karczma-pod-Soko%C5%82em-118517098218308/ - NIGDZIE w Polsce nie jadłam takiego dobrego jedzenia + na deser do Starej Szkoły www.facebook.com/StaraSzkolaOfficial/

Ja mega kocham Podlasie i mimo, że jeździmy tam od wielu lat (a teraz kupiliśmy tam dom i zamierzamy mieszkać) to i tak ciągle odkrywam jakieś super miejsca (ostatnio miejscem do odwiedzenia stał się żeliwny most poradziecki na Świsłoczy z napisem cyrylicą "POKÓJ" smile ).
      Czas zupełnie inaczej płynie smile
    • rozwiane_marzenie Re: Ferie zimowe 03.01.19, 15:13
      Dla mnie zimą dłuższe wyjazdy odpadają, tym bardziej z dziećmi nie polecam, właśnie ze względu na to, że po prostu jest zimno i przebywanie na mrozie dłuższą chwilę nie sprawia już frajdy. Dlatego jedyne co można polecić to jakiś fajny hotel z basenami i innymi wewnętrznymi atrakcjami dla dzieci. No ale tu już trzeba liczyć się z kasą. Dlatego jednak w ferie my zwykle zostajemy w domu. Pomijam już fakt, że w tym czasie oboje z mężem pracujemy smile, a urlop wolę wykorzystać przy ładniejszej pogodzie. Przemyśl to, może masz jakieś atrakcje dla dzieci w pobliżu (znaczy bez noclegu) i też będą zadowolone?
    • anika772 Re: Ferie zimowe 03.01.19, 17:02
      Zobacz Hotel Jawor w Sarbinowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka