Dodaj do ulubionych

Karta EKUZ

02.11.12, 22:26
Pomocne emamy, może macie doświadczenie w kwestii ubezpieczeń.
Na dzień dzisiejszy nie pracuję, jestem zarejestrowana w PUP i dzięki temu i ja i dzieci jesteśmy ubezpieczeni. Mam możliwość pracy w domu, moim pracodawcą była by firma z UK. Wówczas byłabym ubezpieczona w UK i wiem że mogłabym się ubiegać o wydanie karty EKUZ. Nie wiem czy skorzystać z tej oferty, bo nie jestem pewna jak wyglądałoby w praktyce leczenie moje i dzieci w PL. Głównie chodzi mi o syna, który jest alergikiem, ma astmę i choruje dość często. Czytam o formularzu E106 , o EKUZ, ale to tylko informacje z netu. Może ktoś leczy się w Polsce z karta EKUZ? Sa jakieś problemy?
Obserwuj wątek
    • carmita80 Re: Karta EKUZ 02.11.12, 22:39
      Pracowalabys w Pl, a pracodawca bylaby firma z UK jesli dobrze zrozumialam, wiec karta ta bylaby ci potrzebna tylko do podrozy. W UK nie bylaby ci potrzebna gdyby zaistniala potrzeba udzielenia ci pomocy doraznej np. zlamalabys reke bo tam i tak kazdemu tej pomocy udziela, natomiast leczenie w uk to inna sprawa i niema to nic wspolnego z pracodawca. Aby korzystac z NHS musisz mieszkac w UK. Inaczej to wyglada z ubezpieczeniami zdrowotnymi prywatnymi. Jesli podejmiesz prace to powinnas zglosic to w urzedzie pracy dowiedziec sie jak to wyglada jesli twoj pracodawca jest w innym kraju ale wciaz w UE. Pewnie aby leczyc sie PL bedziesz musiala odprowadzac skladke zdrowotna. Dowiedz sie co mowia przepisy.
      • galadus1 Re: Karta EKUZ 02.11.12, 23:03
        Dziękuję za odpowiedź. Mam trochę czasu do zastanowienia się, wiec z przepisami się zapoznam. Najbardziej jednak zalezy mi na opisie jak to wygląda w praktyce. Chodzi mi o woj. śląskie, bo tu mieszkam i bedę nadal mieszkała, tu będę się leczyła.
    • malgosiek2 Re: Karta EKUZ 02.11.12, 22:41
      Karta Ekuz NIE jest do "ciągłego"leczenia, a jedynie gdy ktoś przebywa krótko w Polsce i nagle zachoruje.
      Ty jak już będziesz potrzebować zaświadczenie z regionalnego oddz.NFZ
      EKUZ (lub certyfikat zastępujący EKUZ) wydany przez inny niż Polska kraj członkowski UE/ EFTA
      lub poświadczenie
      formularza z serii E 100 wydane przez NFZ, potwierdzające prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; wzór poświadczenia określa rozporządzenie Ministra Zdrowia; poświadczenie wydawane jest osobom zamieszkującym na terenie RP, a ubezpieczonym w innym kraju UE/ EFTA)
      dziennikustaw.gov.pl/DU/2009/s/186/1444
      www.nfz-szczecin.pl/dowody_ubezpieczenia_w_krajach_ueefta.htm
      • galadus1 Re: Karta EKUZ 02.11.12, 22:59
        Ok. Czyli E106.
        Mieszkam w woj. śląskim, tutaj idąc do lekarza trzeba mieć ze sobą "kartę czipową" - taki plastik, dzieki któremu Pani w rejestracji może wydrukować recepty. Jak to by wyglądało gdybym przyszła do lekarza z poświadczonym formularzem e106? Przydałaby się porada emam z woj. ślaskiego.
        Chyba niezbyt celnie zatytułowałam wątek sad .
        • gaviota44 Re: Karta EKUZ 03.11.12, 00:47
          Mysle,ze mialabys problemy.
          Ja z tego samego powodu jestem podwojnie ubezpieczona.Za granica jestem ok.8 miesiecy,reszta w Polsce,dziecko caly czas w Polsce.
          Nie wyobrazam sobie chodzenia do lekarza i za kazdym razem tlumaczenia,ze w zasadzie ja jestem tam ubezpieczona,ale mieszkam tu.
          • galadus1 Re: Karta EKUZ 03.11.12, 08:44
            Dzieki za wpis. Trochę się tego obawiałam właśnie.
            • zajola Re: Karta EKUZ 03.11.12, 11:36
              To, że zatrudnia Cię firma zagraniczna nie oznacza, ze nie będziesz podlegać polskiemu ubezpieczeniu zdrowotnemu
              www.zus.pl/pliki/poradniki/W%20kt%C3%B3rym%20kraju%20mo%C5%BCesz%20by%C4%87%20ubezpieczony.pdf
              • galadus1 Re: Karta EKUZ 03.11.12, 12:12
                Dzieki za linka. Na pewno przeczytam.
    • amonette Re: Karta EKUZ 03.11.12, 12:16
      najlepiej by było, gdybyś zarejestrowała firmę i płaciła po prostu polskie składki, a firmę z UK fakturowała.
      Oczywiście najlepiej z punktu widzenia polskiego ubezpieczenia zdrowotnego i paru jeszcze innych względów. Nie wiem jak wygląda całokształt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka