Dodaj do ulubionych

powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wyleczy

08.11.12, 22:22
ć sad
Złośliwy nowotwór tarczycy.
Nie, nie ja - siostra. 25 lat. Nowotwór ma 3 cm.
Po prostu w to nie wierzę...
Obserwuj wątek
    • a.va Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 22:35
      Da się. Poznałam kiedyś na sylwestrowej zabawie dziewczynę, która kilka lat wcześniej miała nowotwór tarczycy.

Bardzo mi przykro, wyobrażam sobie, jak bardzo to przeżywacie sad
      • emila.dudek Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 22:49
        Kuzynka też miała, wycięła i żyje. Było to kilkanaście lat temu.
    • piekielna-diablica Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 22:57
      nie wiem czy dobrze słyszałam ale podobno nowotwory tarczycowe są najłatwiejsze do opanowania - coś mi się kołacze tak w głowie - jak moja matka miała guzy na tarczycy to kopałam w internecie - ona miała niezłośliwe zmiany akurat ale tego dowiedziałyśmy się dopiero po biopsji
      • amy.27 Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 22:59
        ja też coś kojarzę że się leczy, skutecznie i nie dają przerzutów. Z tarczycą i guzami na niej to znałam sporo osób i po wycięciu problem zniknął.
      • kota_marcowa Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 23:01
        > nie wiem czy dobrze słyszałam ale podobno nowotwory tarczycowe są najłatwiejsze
        > do opanowania
        Dobrze. Większość jest wyleczalna.
    • pruszynkaaa Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 23:11
      Przeraża mnie ten dodatek "złośliwy". Ogólnie to bardzo szybko się to wszystko potoczyło. w ten poniedziałek miała biopsję, dziś wyniki (zadzwonili do niej, że ma się zjawić jak najszybciej po odbiór) a w poniedziałek ma stawić się do szpitala na badania.
      Czarne wizje mnie nachodzą sad
      • a.va Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 23:34
        To dobrze, że się tak za nią szybko wzięli, gorzej by było, gdyby ją olali. Będzie dobrze, zobaczysz.
      • dziennik-niecodziennik Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 09.11.12, 09:50
        ej, no to dobrze że szybko, nie? z rakiem im szybciej tym lepiej smile
        bedzie dobrze, szybko ciachną, naswietlą czy coś i po chorobie!...
    • majenkir Re: 08.11.12, 23:38
      Pare lat temu mialam biopsje tarczycy i robiaca mi ja powiedziala, ze jak juz ma sie miec jakis nowotwor, to najlepiej tarczycy - dobrze sie leczy i nawet jesli sa przerzuty, to po wycieciu tarczycy one sie cofaja.
    • nenia1 Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 08.11.12, 23:46
      Oczywiście, że się leczy. Moja bliska znajoma z pracy miała operację 18 lat temu
      i wszystko jest od tamtej pory ok, wyszła drugi raz za mąż, urodziła drugie dziecko, i cieszy się życiem smile
      Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą, głowa do góry i nie słuchajcie histeryków, których nie będzie brakować smile
    • alionna Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 09.11.12, 03:06
      Genreralnie rokowania zależa od typu, ale 2 najczestsze typy maja wyleczalnosć bliska 100%, nawet w IV stadium. Co więcej rak tarczycy jest znacznie częstszy niż się wydaje. Czytałam, że bardzo często znajduje się go podczas sekcji zwłok, gdzie nieboszczyk nie miał żadnych objawów, umarł ze starości albo z zupełnie innych przyczyn. Europejskie radykalne podejscie każe usuwać tarczycę, naświetlać etc. podczas gdy w Ameryce jest inne podejście - w przypadkach gdy rak po prostu jest, a nie szkodzi, to się go zostawia, zakładając, że gorszym dla pacjenta jest brak tarczycy/ obciążające leczenie, niż rak, ktory prawdopodobnie nigdy się nie obudzi, a nawet jeśli to już teraz wyleczalność dla stadium I czy IV jest praktycznie na tym samym poziomie, a medycyna postepuje w zawrotnym tempie i kto wie co będzie za kilka lat - na całym świecie jest mnóstwo obiecujących badań dotyczących nowotworów...
    • hermenegilda_zenia Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 09.11.12, 10:24
      Się podpiszę. Matka koleżanki ma zdiagnozowanego raka tarczycy, przeszła leczenie, żyje z tym rakiem już wiele lat.
    • czarnaalineczka Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 10.11.12, 14:56
      moja ciocia miala prawie 30 lat temu
      i ma jeszcze sporo kolezanek z tamtego okresu z oddzialu
      trzymam kciuki
    • mamalgosia Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 10.11.12, 15:54
      Tak, da się. Akurat z tarczycą rokowania nie są tak fatalne jak np z wątrobą czy trzustką.

Osobiście znam osobę wyleczoną z raka tarczycy - było to jakieś 9 lat temu, więc wyleczona skutecznie
      • verdana Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 10.11.12, 16:36
        Spokojnie. Bywają nowotwory zlośliwe, które bardzo dobrze rokuja i własnie nowotwory tarczycy do takich należą. To, wbrew okropnej nazwie, nie jest szczególnie ciężka choroba.
    • przeciwcialo Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 10.11.12, 16:54
      Oczywiście ze się da.
    • yenna_m Re: powiedzcie proszę, że da się to skutecznie wy 10.11.12, 19:14
      nie znam się na onkologii, ale (((((przytulam mocno)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka