Dodaj do ulubionych

Do bezglutenowych pytanie

20.11.12, 13:30
gdzie zaopatrujecie sie w bezglutenowe produkty? Niestety zagadnienie zaczelo mnie dotyczyc i jestem po pierwszej wizycie w delikatesach. ceny sa delikatnie mowic absurdalne.
czy macie jakies swoje zrodla, przepisy, sposoby - jak mamy sie obejsc bez chleba? mam piec z dostepnych mąk po 20 zl za kilogram? troche sie załamałam, czy to w ogole smakuje?
droga redakcjo, co robic?
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 13:40
      na początek spróbuj konsultacji z innym lekarzem
      wśród moich znajomych nagle (w ciągu ostatnich trzech lat) pojawiło się zastanawiająco dużo osób z nietolerancją glutenu
      coś jak niezbędnie konieczna rehabilitacja niemal każdego noworodka
      • przeciwcialo Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 17:44
        Poprawiła się diagnostyka i umarł mit że celiakia dotyczy tylko niemowląt.
        • mruwa9 Re: Do bezglutenowych pytanie 21.11.12, 09:48
          ano.
          I nietolerancja glutenu wcale nie musi objawiac sie biegunkami czy objawami brzusznymi.
          U wielu doroslych dominujacymi objawami jest..depresja i niedokrwistosc niewiadomego pochodzenia.
          • memphis90 Re: Do bezglutenowych pytanie 30.01.13, 19:55
            I trudności z zajściem w ciążę.
    • angelmr Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 13:48
      Mój 6letni syn ma celiakię i jest na diecie od 3 lat. Zaopatrujemy się tu:
      www.bezgluten.pl/
      Póki co starczają mu dwie bułki dziennie, więc źle nie jest. Ale jak będzie pochłaniał 3 bułki na jeden posiłek za jakiś czas, to pójdziemy z torbami wink

Jak masz jakieś pytania, to pisz na angelmr@o2.pl Służę doświadczeniem smile
      • extra-mocne-bez-filtra Re: Do bezglutenowych pytanie 30.01.13, 00:43
        A czytałaś skład tych bułek? Jak nie to przeczytaj to sudawia.pl/nasze-przepisy/gryczany-chleb-bezglutenowy-na-zakwasie/
    • majenkir Re: 20.11.12, 13:52
      Najlepiej (najtaniej) kupowac produkty, ktore sa naturalnie bezglutenowe.
      A bezglutenowe pieczywo, ciastka, platki czy kluski sa drogie na calym swieciewink.
    • drzewachmuryziemia Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 13:57
      strona glutenexu
    • majenkir Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 13:59
      aagnes napisał:
      > czy to w ogole smakuje?

Raczej nie.... wink
      Jadlam (raczej chcialam zjesc) bezglutenowa pizze, kluski i gofry - wszystko to niedobre.
      Jakies ciasteczka byly calkiem, calkiem. Moja corka codziennie je te
      pretzelki, chociaz nie ma celiakii .Pyszne! Jezeli sa w PL, to polecam smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
      Charty
    • kingaolsz Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 16:33
      polecilabym Tobie ten sklep www.sklep-bezglutenowy.pl/ ale widze, ze zamykaja go sad a kilkukrotnie u nich kupowalam.
      Ogolnie Bezgluten, Balviten, Schar sa w miare dobre - ale wiadomo, nie kazdy produkt jest rewelacyjny. Inna sprawa, ze do pewnych rzeczy trzeba sie przyzwyczaic.
      Niestety pieczywo to porazka - probowalam rozne produkty i nic mi nie smakowalo, ale "na szczescie" mieszkam w krajy gdzie to pieczywo jest duzo lepsze. A i w Polsce jak bywam to w supermarketach (czy hipermarketach) czesto juz byly stoiska z takim jedzeniem. Z roku na rok oferta sie zwieksza.

Co do czestotliwosci problemow z glutenem, o ktorej ktos wspomnial wyzej, okolo 1% ludzi ma celiakie (czesto nie sa swiadomi tego), a dodajmy jeszcze nietoleracjie i alergie i wychodzi, ze calkiem spora czesc spoleczenstwa ma z tym proble.
    • przeciwcialo Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 17:41
      Ja kupuję swieży chleb bezglutenowy w sklepie ze zdrowa zywnością- bochenek z foremki za 6 zł. Kroje w kromki i mroże i mam ga na tydzień. Kupuje na raz 2-3 bochenki. Ok 5 zł kosztuje taki o przedłuzonej trwałości. a mozna u producenta i wyslą. Jem tez wafle ryzowe albo pieke z mąki ryzowej i kukurydzianej. Mam kupiona make na pierogi ale jeszcze się za to nie zabrała. mam zamrozone kilka porcji kupione w pewnej restauracji. Generalnie nie jest źle.
      Polecam sklep internetowy Bezgluten albo Balviten.
    • mruwa9 Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 17:46
      pieke czasem bulki (chetnie w mufinkowych foremkach) z maki migdalowej i innych takich bezglutenowych skladnikow. Pieke sobie, rodzina mi je zjada, wiec chyba im smakuje.
      Sporo przepisow bezglutenowych mozna znalezc na stronach o diecie LHCF.
      • arwena_11 Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 18:01
        Pieczony samemu chleb czy bułki bezglutenowe są bardzo smaczne.
        Kupujesz albo samą mąkę albo całą mieszankę, maszynę do chleba i pieczesz.
      • aga_sama Re: Do bezglutenowych pytanie 20.11.12, 18:09
        A czy musisz jeść chleb?
        Mój syn jest na diecie od początku września, pierwsze 2 miesiące szukaliśmy chleba. W końcu podpasował mu tostowy schar, ale bywało, że z opakowania zajdał kromkę - dwie, a resztę albo konczyliśmy my, albo do kosza.
        Zamiast chleba na śniadania i kolacje: muffiny (słodkie i słone), naleśniki, pancakes, różnego rodzaju ciasta (na drugie śniadania do szkoły), czasem bułeczki bon matin schar.
        Przepisy mam od natchnionej www.natchniona.pl/
        Piekę z gotowych mieszanek, dosypując mąki z amarantusa, czasem piekę banana bread z mąki z ciecierzycy. Najbardziej pasują mi mąki doves farm, kupiłam kilka kg w Czechach.
        Oprócz tego na śniadania rządzą kasze: jaglana z jabłkami, cynamonem i imbirem, płatki bezglutenowe gotowane z daktylami, rodzynkami, imbirem i posypane sezamem, czasem muesli (polecam hammer muhle) z mlekiem ryżowym.
        Sama nie piekę pieczywa, nigdy w życiu nie wyszło mi ciasto drożdżowe sad
        Zakupy robię w leclercu. Ceny czasem niekiedy niższe od sklepów internetowych, wybór nie oszałamiający, ale podstawowe rzeczy typu chleb, bułki, płatki, makarony ryżowe tam znajdę.

Ceny czasem zwalają z nóg. Szczególnie jeżeli chcesz kupować dobrej jakości produkty naturalnie bezglutenowe, bo je robią lokalni producenci ekologiczni. Ale trzeba szukać, makaron możesz kupować schar za 12 zł, a możesz sam mills za 5. Mąka schar kosztuje w delikatesach 20 zł, ale bezgluten produkuje mieszanki po 15 zł/ kg.
    • aagnes Re: Dzieki 20.11.12, 22:02
      powoli zaczynam sobie to wszystko w glowie ukladac. chodzi o corke nie o mnie, co oczywiscie pogarsza sprawe. Nawet w przedszkolu udalo sie dogadac, ze co nieco mozna zmienic. Odpalam stara maszyne do chleba, kupie mieszanki maczne i ogarniemy temat.
      nietolerancja glutenu wyszla w bardzo specjalistycznym badaniu, w sumie nie ma zadnych innych objawow (odpukac), zobaczymy co bedzie dalej. moze sprawa sie cofnie?
      • mruwa9 Re: Dzieki 20.11.12, 22:54
        uczulam na kuchnie przedszkolna. Kucharki moga pojac, ze chleba i bulek nie wolno, ale juz nie pomysla, ze panierka, zasmazka, czy kotlety mielone tez zawieraja gluten.
        Trzeba im jasno i wyraznie, wielkimi literami, napisac, co wolno a czego nie wolno dziecku jesc.
        • aga_sama Re: Dzieki 21.11.12, 08:57
          Sprawdź maszynę do pieczenia chleba. W niektórych nie można piec chleba bezglutenowego.
          Polecam stronę celiakia.pl

Nie wiem jak jest z nietolerancją, ale w przypadku celiakii trzeba zachować pewien rygor sanitarny. Wszystko musi być oddzielne: maselniczka, sitko do przesiewania mąki, posiłki powinny być przygotowywane w osobnym miejscu, najpierw bezglutenowe, potem glutenowe, podawane na osobnych talerzach. To niby oczywiste, ale czasem w przedszkolach panie kładą bezglutenowe kanapki z chlebkiem ryżowym na tych glutenowych.
          • angelmr Re: Dzieki 21.11.12, 09:26
            Mój syn nosił własne jedzenie do przedszkola, panie tylko podgrzewały (w jego własnym talerzu). Nosił też termosik z herbatą.

Jeżeli to nietolerancja (celiakia), to sprawa się nie cofnie.

No i oczywiście, tak jak pisze aga_sama, bardzo ważny jest rygor sanitarny. W przedszkolu to chyba nie przejdzie.
      • princy-mincy Re: Dzieki 21.11.12, 10:03
        co nie co w przedszkolu nie wystarczy
        czesto ludzie nie maja pojecia, ze panierka, ze grzanka, ze zasmazka tez zawieraja gluten, a co dopiero przyprawy czy sosy! Bo o tym, ze wiekszosc wedlin, parowek zawiera gluten juz nie wspomne.
        ja nie wierzylabym przedszkolnemu menu
        sama mam celiakie (na diecie od ponad 2 lat) i wiem, jak trudno jest przestrzegac rygoru sanitarnego osobom, ktore o celiakii nie maja pojecia.
        Nie raz widzialam, jak tesciowa przez pomylke (nie zakladam zlej woli) smarowala sobie chleb moim maslem i ponownie tym samym nozem nabierala jeszcze troche masla i smarowala kolejna glutenowa kanapke.

Moja kuzynka ma 2 synow na diecie bezglutenowej i ona zrezygnowala z wyzywienia szkolnego i przedszkolnego swoich dzieci- dostaja walowke z domu.

Jesli to celiakia to sprawa sie nie cofnie, ale ogarniecie sie z tematem i bedzie Wam latwiej.

Ja kupuje chleb Balvitenu (w auchan) lub sama pieke. Makaron lubie kukurydziany (tez do kupienia w auchan, wcale nie jest taki drogi, niewiele drozdzy niz zwykly makaron)- do wyboru spagetti, rurki i swiderki. Ciastek wlasciwie nie jem, bo wole czekolade- Goplana ma bezglutenowe czekolady.
        Jeslu juz jakies ciastka zdarzy mi sie kupic, to Schar, choc drogie, ale smaczne.
        Osobiscie nie lubie wyrobow Glutenexu, wole Balviten, Bezgluten i Scharr.
        • szarlotka_83 Re: Dzieki 21.11.12, 10:39
          Nie dajcie się zwariować ! Potrzeba czasu, żeby wdrożyć się w kuchnię bezglutenową, ale na pewno pieczywo dziennie nie powinno kosztować ponad 20 zł! polecam pieczeniu samemu pieczywka, po wprawie zajmie to na prawdę mało czasu, na początek należy zaopatrzyć się w nabliższym supermarkecie w różne mąki typu gryczana, ryżowa, owsiana czy kukurydziana za 1kg płaci się więcej niż za zwykłą pszenną , ale do jednego chleba zużywa się po 200-300g czyli jak kupimy 2-3 różne mąki ( koszt to 5-9 zł za jedną mąkę) to wystarczą one na około 5 chlebków lub znacznie więcej bułeczek. Jeżeli ktoś nie piekł wcześniej chleba to niech zacznie od bułeczek przepis taki sam, ale forujemu kulki i wkłądamy do piekarnika, banalnie proste!
          Jeżeli posiedzimy trochę w temacie i popatrzymy na składy takich gotowych mieszanek po 20zł/kg to zobaczymy, że sami jesteśmy w stanie zrobić taką mieszankę po 5zł/kg, a producenci żerują na niewiedzy chorych na celiakię, nie dajcie sobie wejść na głowę.
          oto przykłądowy przepis na znaaaacznie tańszy chlebek bezglutenowy a jakże zdrowy
          Chleb bezglutenowy Waga > 1000g
          Czas przygotowania > 1:42

Woda (30°C) > 490ml
          Guma guar > 5g
          Sól > 1˝łyżeczka
          Mąka gryczana > 220g
          Mąka ryżowa > 150g
          Drożdże Babuni suszone > 2ł

Pozdrawiam bezglutenowców!
          • aagnes Re: Dzieki 21.11.12, 10:56
            Dokladnie, tak zaczelam sobie to liczyc i przeliczac, ze zrobie sobie mieszanke osobista taka jaka bedzie nam najbardziej odpowiadala i nie musze kupowac 0,5 kg mieszanki gotowej za 20 zl. (zalamalam sie tym, ze nie kazda maszyna wypieka chleby bezglutenowe, moja jest tak starodawna, ze prawdopodobnie nie, instrukcji dawno nie ma, pamietam tylko tyle ze jest niemiecka).
            jakiej mąki uzywacie do kopytek, leniwych, lanych i innych wyrobow typowo mącznych?
          • princy-mincy maka owsiana- SERIO??? 21.11.12, 11:24
            >mąki typu gryczana, ryżowa, owsiana czy kukurydziana za 1kg płaci się więcej niż za zwykłą pszenną ,

W Polsce owies jest uznawany za zboze glutenowe, ja nie ryzykuje i nie spozywam owsa w zadnej postaci (choc uwielbialam kiedys platki owsiane)
            dodatkowo, nie kupilabym niczego, co jest produkowane przez te sama firme,ktora ma zwykle maki pszenne
            oni na bank nie moga zagwarantowac wolnych od glutenu linii produkcyjnych, wiec ich produkty sa/ moga byc zanieczyszczone glutenem
            • mamand Re: maka owsiana- SERIO??? 21.11.12, 12:08
              owies zawiera śladowe ilości glutenu

tu jest fajna rozpiska:
              www.eko-market.pl/content.php/id/343
              • szarlotka_83 Re: maka owsiana- SERIO??? 21.11.12, 13:17
                okej pewnie masz rację, że te mąki są produkowane na terenie zakładów gdzie może być też produkowana mąka pszenna i pewnie nie ma 100% gwarancji, można posprawdzać na opakowaniu czy jest znaczek gwarantujący produkt bezglutenowy , ale wiesz..... na 90% produktów jest inf , że na terenie zakładu jest używana mąka czy orzeszki i produkt może zawierać jego śladowe ilości, właśnie śladowe ilości czy to oznacza, że mamy się dać zwariować bo w 1kg mąki żytniej może się znajować 0,001g mąki pszennej oczywiście wszystko zależy od czynników indywidualnych, ja bym jednak poradziła się lekarza i po jego zgodzie zaryzykowała samodzielne pieczenie chlebów czy bułek bez wykorzystania drogich mieszanek.
                • aga_sama Re: maka owsiana- SERIO??? 21.11.12, 17:45
                  wiesz, co innego informacja na wędlinie, że może zawierać śladowe ilości glutenu, a co innego kupowanie mąki czy kaszy od producenta, który w tym samym zakładzie robi produkty z glutenem.
                  Mąka pyli, kasze pylą. Jeżeli ten pył jest wszędzie, to niestety gluten jest też w produktach uważanych za naturalnie bezglutenowe...
                  Produkty ze znaczkiem są droższe, no bo fakt - znaczek kosztuje. Ale przede wszystkim kosztuje osobna linia produkcyjna i reżim sanitarny.
                  To z tego powodu w pl są tylko 2 piekarnie bezglutenowe, a żadna szanująca się piekarnia czy cukiernia nie podejmie się przygotowania tortu bezglutenowego - no chyba że w domu cukiernika.
                • princy-mincy Re: maka owsiana- SERIO??? 22.11.12, 11:14
                  > esz..... na 90% produktów jest inf , że na terenie zakładu jest używana mąka cz
                  > y orzeszki i produkt może zawierać jego śladowe ilości,

10% nadal jest od tego wolnych i te nalezy kupowac

> czy to oznacza, że mamy się dać zwariować bo w 1kg mąki żytniej może się znajow
                  > ać 0,001g mąki pszennej

nie chcesz, nie dasz sie zwariowac
                  i to wcale nei jest taki ulamek, jak Ci sie wydaje
                  a jako osoba, ktora bardzo wycierpiala i przeszla pieklo nim u mnie zdiagnozowano celiakie, unikam nawet takich ilosci, bo one tez szkodza

> ja bym jednak poradziła się lekarza i po jego zgodzie
                  zaden, ale to ZADEN gastroenterolog (a przynajmniej szanujacy sie i majacy pojecie o celiakii) nie wyrazi na to zgody
    • anianatalii Re: Do bezglutenowych pytanie 21.11.12, 18:42
      Witam
      W Auchan można kupić chleb firmy Balviten w dobrej cenie - od 3,80 do 4,90 w zależności od rodzaju oraz makaron Sam Mils za 3,50 za 0,5 kg
      • aagnes Re:Jeszcze raz dziekuje 22.11.12, 09:19
        dla mnie KAZDA informacja, wskazowka, wpis jest drogocenny. co innego czytac sobie w internecie suche informacje a co innego jak żywy czlowiek ktory ma podobny problem napisze cos konkretnego.
        w weekend wycieczka do auchan.
        w przedszkolu i tak ida sporo na reke, chociaz nie musza nawet palcem kiwnąć, moge przyniesc swoje kotleciory bez panierki, chleby i co tam trzeba.
        • princy-mincy poczytaj to forum 22.11.12, 11:09
          forum.celiakia.pl/
          kopalnia wiedzy i przede wszystkim przepisow!
    • z_lasu Re: Do bezglutenowych pytanie 22.11.12, 10:40
      Dla przedszkola daj rozpiskę taką jak tutaj (tylko ta jest akurat bezmleczna i bezsojowa). Tak jak dziewczyny pisały: nie wystarczy w przedszkolu powiedzieć, że "nie może pszenicy, żyta, jęczmienia", trzeba im to rozpisać na konkretne elementy - tego nie może, to może w zamian. Ja nie nosiłam swojego gotowego jedzenia do przedszkola, ale kupowałam (biorąc fakturę na przedszkole) niektóre trudniej dostępne produkty (ale to wiejskie przedszkole, w miastach może nie ma tego problemu). No i kwestia ryzyka, czyli co się stanie jeśli ktoś się pomyli i poda Twojemu dziecku produkt zabroniony. Jeśli po jednorazowym podaniu nie będzie tragedii to możesz zaryzykować przedszkolny wikt, jeśli dziecko absolutnie nie może - nosiłabym swoje. Tak czy inaczej - dziecku nie będzie łatwo, dzieci w tym wieku bardzo nie lubią się wyróżniać, odmienne traktowanie odbierają jak karę.
    • alpha.sierra Re: Do bezglutenowych pytanie 30.01.13, 08:21
      A skąd jesteś? Wyślij mi maila na gazetowy adres. Mam znajomych, którzy prowadzą sklep z takimi produktami, mają super ceny. Są ludzie, którzy po hurtowe zakupy przyjeżdżają do nich z całej Polski, więc coś jest na rzeczy wink.
    • messa-lina Re: Do bezglutenowych pytanie 30.01.13, 18:30
      Ja jestem bezglutenowa od jakiś dwóch lat. Chleb przez jakiś czas kupowałam, ostatnio piekę sama, bezglutenowy na bezglutenowym zakwasie i drożdżach. Makę kupuję gryczaną, ryżową i kukurydzianą, każda po jakieś 5 zeta za kilo. 1 chleb (z około 500 gram mąki) starcza mi na tydzień, kroję na kromki i wrzucam do zamrażalnika. Z ciast jadam tylko sernik bez spodu, w którym nic ma nic glutenowego. 1 makaron glutenexu, fakt, że drogi, starcza mi na miesiąc. Ale ja jestem "ryżowa" i ziemniaczana", często zamiast chleba jem wafle ryżowe, zamiast wódki i piwa piję wino wink, nie odczuwam jakiś braków z powodu diety.
      Z dżemów polecam "Łowicz", są bezglutenowe.
    • pibelle Re: Do bezglutenowych pytanie 30.01.13, 21:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,42644,142181825,142181825,Oddam_produkty_bezglutenowe.html
      zapraszam, to coś potestujesz - chcę się pozbyć zanim wszystko będzie do wyrzucenia, ostatecznie to zawsze kilka zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka