Dodaj do ulubionych

guzki w piersi

21.11.12, 19:49
dziewczyny co o tym sadzicie.w 2007 roku mialam dwukrotnie wycinane wlokniaki z piersi.po jakims czasi okazalo sie ze dwa razy chyba nie byly wyciete bo z histopatologii wychodzila dysplazja a nie wlokniak.teraz zrobilam usg piersi i mam dwa włókniaki w tym samym miejscu co w 2007 roku.robilam USG u dwoch lekarzy bo jestem przewrazliwiona na punkcie profilaktyki.mialam tez mammografie i wyszlo jakies zacienienie, ale lekarz opisal ze moze to byc zmiana jak w usg czyli włókniak.w biobsji cienkoiglowej nic nie wyszlo, ale byl material bardzo ubogi, bo pani doktor nie mogla wogole tego guzka naluc bo byl bardzo ruchomy.dwoch lekarzy powiedzialo ze to wlokniaki.ja i tak jakos sie denerwuje.robilam te USG we wrzesniu teraz mam za 6 miesiecy.co o tym myslicie.czy to moze byc cos powazniejszego?
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: guzki w piersi 21.11.12, 19:58
      Nie nakrecaj sie. Rozpozanie wstepne (wlokniak) nie musi sie pokrywac z ostatecznym wynikiem hist-pat. Gdyby lekarze mieli 100% pewnosci, ze to wlokniak, to nikt by cie przeciez nie pocial. To raz. Wlokniaki i inne dziadostwa (fibroadenomy, cysty) odrastaja - czesto w starym miejscu, czasami obok. To dwa. Jesli baaaaaardzo sie denerwujesz, zdecyduj sie na biopsje gruboiglowa (to jedyna miarodajna biopsja - cienkoiglowa sprawdza sie tylko wtedy, jesli potwierdzi sie raka, inaczej wynik moze byc falszywie negatywny), jezeli dalej beda watpliwosci moze byc tez biopsja mammotomiczna. Najlepiej idz do poradni chorob sutka, tamtejsi lekarze maja codziennie do czynienia z roznymi guzkami = doswiadczenie. To mowilam ja, guzkowa weteranka (z kolejnym "odrostem", ale pod kontrola).
    • syswia Re: guzki w piersi 21.11.12, 22:26
      Ja tez mam dwa wlokniaki w piersi od 2007 roku i za porada chirurga, po kilku usg, mammografii i dwoch biopsjach nie wycinalam ich. Moja lekarka powiedziala mi, ze wlokniaki lubia odrastac. Wiec je tylko kontroluje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka