Dodaj do ulubionych

po testach psychologicznych

23.11.12, 13:22
Moj 9 letni syn bo ataku padaczki w lutym ( prawdopodobnie padaczka rolandyczna ale jeszcze do zdiagnozowania ) za namowa neurologa przechodzi testy .Jednym z nich jest skala Wechslera w opini jak dostalismy na razie na pismie walory sa takie : w skali slownej niskie 82 QIV w skali bezslownej 134 QIP czy ktos sie orientuje i moze mi wytlumaczyc ....
Obserwuj wątek
    • joanna.pio Re: po testach psychologicznych 23.11.12, 16:28
      Bardzo duża różnica między skalami, nieharmonijność rozwoju na niekorzyść skali słownej. Bezsłowna - w zasadzie to inteligencja wysoka, słowna - dolna granica normy. Skala słowna w praktyce jest skalą "szkolną" - pewnie syn będzie (lub już tak jest) słabo funkcjonował w zakresie umiejętności szkolnych, wolniej się uczył. Więcej byłabym w stanie powiedzieć, gdybym miała wyniki poszczególnych skal.
      • marianna72 Re: po testach psychologicznych 23.11.12, 16:53
        Niestety nie mam calego testu jest tylko napisane ,ze dobra kategoryzacja semantyczna przy jednoczesnym problemie zdefiniowania terminow.Syn jest b.niesmialy . W szkole nie ma specjalnych problemow chociaz nauczycielka skarzy sie ,ze podczas odpytywania niejednokrotnie sie zawiesza nawet na prostych rzeczach natomiast podczas jakis innych zajec zadziwia ja swoja blyskotliwoscia. Podejrzewala nas nawet i syna ,ze w domu po prostu sie nie uczymywink)
        Nauczyciela nie miala dostepu do opini dostalam ja dzis i nie wiem czy dawac w szkole zeby nie zaszufladkowac syna
        • blue_meerkat Re: po testach psychologicznych 23.11.12, 20:55
          A dostalas jakiez zalecenia, wskazowki, sugestie czy tylko 'gola' opinie? Podanie samych wynikow to troche sztuka dla sztuki, przy takiej rozbieznosci spodziewalabym sie przynajmniej czesciowej proby wyjasnienia co moze byc powodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka