27.11.12, 18:42
imbir zawsze lubilam, ale odkad naczytalam sie o jego cudownych wlasciwosciach a kosztuje grosze w kazdym markecie pomyslalam ze wlacze do diety jeszcze wiecej i czesciej
dodaje do rosolu i stary swiezo zaparzonej herbaty - na tym pomysly mi sie koncza
czy macie jakies inne sposoby na imbir?
Obserwuj wątek
    • nanuk24 Re: imbir 27.11.12, 18:47
      Imbir u mnie jest podstawowa swieza przyprawa obok czosnku. Uzywam go do mies roznego rodzaju z warzywami, do do ryzu, do fasolki szapargowej w sosie kokosowym, do kurczaka w sosie pomaranczowym, do pieczonego kurczaka czy tam udek, etc.
      • moofka Re: imbir 27.11.12, 18:53
        ale sproszkowany czy swiezy starty nanuku?
        • nanuk24 Re: imbir 27.11.12, 18:54
          swiezy, tylko swiezy
      • syswia Re: imbir 28.11.12, 04:05
        U mnie podobnie. Czesto gotuje "po hindusku".
        Imbir dziala przeciwko chorobie lokomocyjnej, nudnosciom i wymiotom. Podobno. Podobno, bo na mnie nie dziala, ale ja jestem szczegolnym przypadkiem. Chorobe lokomocyjna mam od dziecka, a w ciazy bez lekow bym sie odwodnila. Co za zycie!
    • kropkacom Re: imbir 27.11.12, 18:51
      Zalewam imbir wrzątkiem, a po kilku minutach odcedzam i powstały napar łączę z limonką i miodem. Dodaje do kuskusu.
      • kropkacom Re: imbir 27.11.12, 18:54
        Oczywiscie chodzi o świeżo starty imbir.
    • k1k2 Re: imbir 27.11.12, 18:54
      wygooglaj przepisy z "ginger". jest mnostwo typu tofu + sos z orzeszkow ziemnych + imbir i inne "Azje" wink

moj ulubioniony zestaw to imbir + zupa-krem z marchwi

no i kandyzowac mozesz jesli masz swiezy
    • imasumak Re: imbir 27.11.12, 18:56
      Do zupy rybnej, dyniowej, marchwiowej, do marynowania mięs, do ciasteczek imbirowych wink
      • moofka Re: imbir 27.11.12, 19:01
        a do mies jak i do ciasteczek imbirowych jak? smile
        do dyniowej tez daje, no i w skladzie curry - ale to raczej sladowo, a mnie chodzi o imbir w roli glownej smile
        • joa66 Re: imbir 27.11.12, 19:16
          dodaję imbiru, obok cynamonu, do jabłkowego crumble.

Ja stosuję zasadę - imbir w proszku do ciast, ciasteczek, etc, imbir świeży do innych dań.
        • imasumak Re: imbir 27.11.12, 19:25
          Do mięs ścieram imbir na drobnych oczkach, mieszam z mlekiem kokosowym, czosnkiem, papryką ostrą, sosem sojowy, nacieram tym mięso i marynuję co najmniej kilka godzin.
          Ciasteczka imbirowe robię według tego przepisu, kiedyś eksperymentalnie zamiast melasy dałam miód i wyszły bardzo dobre smile
    • mayaalex Re: imbir 27.11.12, 19:18
      Wrzucam kawalek do sokowirowki jako dodatek do soku z marchewki.
    • kosheen4 Re: imbir 27.11.12, 19:22
      plasterek imbiru zaparzam razem z kawą, do której potem dolewam mleka - ale nie wiem, czy każdy to dzielnie zniesie smile
      plasterek imbiru zalewam gorącą wodą i popijam taki napój

jakie ma właściwości cudowne?
      • moofka Re: imbir 27.11.12, 19:51
        kosheen4 napisała:

>
        > jakie ma właściwości cudowne?
        >
        www.doz.pl/czytelnia/a1325-Goracy_imbir
        ja najbardziej na to wyszczuplanie licze wink
    • anika772 Re: imbir 27.11.12, 19:38
      Do rosołu nie, bo jakiś egzotyczny się robi. Wolę tradycyjny, jak już.
      Robię taki napój- woda z miodem, sokiem z cytryny i do tego sok z imbiru (starty i wyciśnięty). Może być ciepłe, ale ja wolę zimne.
      No i ciasteczka maślane z imbirem.
      To afrodyzjak jest, wiesz..? wink
    • jematkajakichmalo Re: imbir 27.11.12, 23:00
      Ja do potraw nie daje, jestem fanka innych przypraw za to zagotowuje pociety w plasterki razem z 2-3 laskami cynamonu i to pije. Czasem na goraco, latem schladzam w lodowce. Podstawa to zeby az pieklo w jezyk smile

Nie ma lepszego lekarstwa przy przeziebieniach i bolu gardla.
    • olena.s Re: imbir 28.11.12, 06:03
      Imbir jest podstawą wielu curry, a dokładnie pasta imbirow--czosnkowa. Uzyskuje się ją oddzielnie blendując imbir i czosnek. Najczęściej sos dopełniany jest pomidoramil. Szukaj więc w tę stronę.
      Osobiście namiętnie robię też kurczaka w sosie imbirowo-kokosowym. Kokosem może być zlbo mleko, albo rozmieszany z wodą proszek, pierś kurczaka kroję w cienkie plasterki. Świetny z dodatkiem świezej kolendry.
      Wreszcie dodaję imbir pokrojony w zapałkę do różnych pseudo-azjatyckich mięsno-jarzynowych dań.
    • wronka30 Re: imbir 28.11.12, 10:54
      Uzywam do kazdej marokanskiej potrawy, ktora gotuje czyli bardzo czesto. Kuchnia marokanska jest zdrowa a zarazem przepyszna. Wlasciwie do kazdego tazinu czy kus kus uzywa sie imbiru, szafranu, kurkumy i kminku oraz naturalnie oliwy z oliwek, soli morskiej i duzo duzo warzyw. Przepisy czerpie od tesciowej, ciotek i kuzynek meza ale tez czesto korzystam z tej stronki: www.cookingwithalia.com/ Bardzo polecam.
      • shan_sa Re: imbir 28.11.12, 10:58
        Ja piję od pół roku, codziennie jedną albo dwie herbaty z imbirem. Kroję w plasterki (dość dużo), parzę i piję. Bardzo lubię, nawet jak jest bardzo ostre. Ponoć imbir działa przeciwzapalnie.
      • tatibi Re: imbir 30.11.12, 09:26
        Dzieki wronka za ten link. Ja bardzo lubie lubie marokanskie zupy, takie jednogarnkowce wystarczajace za caly posilek.
    • twinmama76 Re: imbir 28.11.12, 11:19
      Najprościej jak się da - obieram, kroje na plastry (tak z pół korzenia) i do dzbanka. Zalewam wrzątkiem, odczekuję chwilę i dodaje sok z co najmniej połowy cytryny.
      Piję prawie gorące i zmuszam domowników do wypicia.
      REWELACYJNIE dławi przeziębienia i katarki w zarodku. Im ostrzejszy, tym lepiej.

W potrawach jakoś za imbirem nie przepadam.
    • ashraf Re: imbir 28.11.12, 11:22
      Do wszystkich dan na mleku kokosowym obowiazkowo. Do zup-kremow (wszystkich).
    • selavi2 Re: imbir 28.11.12, 13:45
      Od jakiś dwóch tygodni mam korbę na herbatę ze świeżym imbirem i cytryną.
      Zaparzam mocna czarną herbatę w półlitrowym kubku, do tego gruby plaster cytryny z kawałkiem skórki - dobrze wyciskam, potem obieram imbir, odkrawam kawałeczek i... wyciskam do tejże herbatki ikeowskim wyciskaczem do czosnku. Mocno słodzę.
      Uwielbiam taką herbatę z kwaśnopikantnymi paprochami.smile
      Ale to bomba kaloryczna - jedna dziennie wystarczy.
    • gorgolka podaję ci rękę bo imbir uwielbiam 28.11.12, 18:39
      - do rosołu dawałam mały plasterek
      - w połowie gotowania sosu mięsnego- obojętnie czy gulasz, bitki w sosie itp, - wcierałam kawałek wprost do sosu, ale wtedy trzeba z pieprzem ostrożnie
      - do pieczonego w piekarniku kurczaka: jak na rożnie to ze 3 plastru do środka kurczaka, jak np udka to zawsze daję kawałki marchewki, cebuli chili i imbiru
      - taka pasta niby do chleba ale ja samą jadam i uwielbiam, jada też synek, podaję link bo nie ja jestem autorem przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115223531,115223531.html
      - jak robię pastę-sos: dużo liści bazylii, trochę ok. łyżkamiodu, czosnku wg uznania, pieprzu soku z cytryny, soli, stłuczonych w foliowym woreczku na proszek pestek słonecznika - bo są tłuste i do blendera się lepiły zamiast mielić, i kawałek ok 2 cm imbiru - wszystko zblendować i można do kanapek jako smarowidło, można dodać parmezan albo chili - ja wszystko robię na oko więc podaję ilość przybliżoną, czasem dodaję też inne zioła lub rukolę - zalezy co mam. i koniecznie oliwa tak żeby było choć trochę płynne - gęstość też wg uznania więc oliwy mozesz 2 lub 10 łyżek
      - do marynat wszelkich mięsiw,
      - do krwawej mary smile

aż się ucieszyłam jak przeczytałam że taki zdrowy

SMACZNEGO
      • praleczka_live Do ciasteczek 28.11.12, 19:01
        Ciasteczka imbirowe

Składniki: 15 dkg masła, 15 dkg mąki, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, pół łyżeczki startego imbiru, skórka otarta z cytryny.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Otrzymaną masę łączymy z mąką, imbirem i skórką cytrynową, zagniatamy ciasto.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wykrawamy foremką ciastka, układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Pieczemy ok 15 minut w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.
      • moofka Re: podaję ci rękę bo imbir uwielbiam 29.11.12, 15:50
        wielkie dzieki dziewczyny za wszystkie przepisy i rady - zwlaszcza te ciasteczka miesa i pasty brzmia smakowicie - wszystko wyprobuje
        dzisiaj zrobilam kurczaka z imbirem - na taka pogode super

kwestia ktora mnie zastanawia to to, ze w sklepach jest imbir z chin
        i teraz nie wiem czy to tak byc musi
        i jest dobrze
        czy to co w rodzaju chinskiego czosnku i szukac innego? ale jakiego?
    • marghe_72 Re: imbir 29.11.12, 15:59
      dania z kuchni orientalnej np fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103744935,103744935.html
      dodatek do makaronu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80960741,80960741.html
      sałatki np fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56890006,56890006.html lub fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60421856,60421856.html
      absolutnie genialne pomidory fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98055716,98055716.html?wv.x=1
      ciasta fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56004800,56004800.html
      desery fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25307944,25307944.html

napój - woda, miód, cytryna , imbir
      itp smile
      • moofka Re: imbir 29.11.12, 16:11
        marghe dziekuje smile
        jak zawsze bardzo ciekawe te Twoje propozycje
        makaron z krewetkami wyglada cudnie
        jutro bedzie na obiad smile
        • nil.la Re: imbir 29.11.12, 16:19
          jak chcesz zjeść dużo naraz, to zrób kandyzowany, ja bardzo lubię, ale taki zrobiony samodzielnie. Niedawno na GP był przepis, ale w sieci dużo innych też jest. Ale ja nie wiem jak to będzie z tą funkcją odchudzającą imbiru wtedy, bo tam jest cukier albo miodek, albo jedno i drugie naraz . Ale i tak polecam
          smacznego, Nilka
        • marghe_72 Re: imbir 29.11.12, 22:35
          moofka napisała:

> marghe dziekuje smile
          > jak zawsze bardzo ciekawe te Twoje propozycje
          > makaron z krewetkami wyglada cudnie
          > jutro bedzie na obiad smile

to ja dziękuję za miłe słowa.
          Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało
      • moofka Re: imbir 01.12.12, 08:17
        marghe, makaron z krewetkami i imbirowym sosem pozarla rodzina z zachwytem
        wprowadzam na stale do domowej ksiazki kucharskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka