Dodaj do ulubionych

Do prawniczek - darowizna

07.12.12, 08:51

Przepraszam, jeśli już było, ale nie mogę znaleźć aktualnych (tzn. dot. 2012r.) informacji.

Załóżmy, że chcę darować synowi 100 000 zł, więc:
- spisujemy umowę darowizny
- dokonuję przelewu na jego konto
- on idzie do US i na formularzu SD Z2 zgłasza ten fakt.

Darowizna jest wolna od podatku – tak czy nie?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Do prawniczek - darowizna 07.12.12, 08:55
      Ja nie prawniczka ale z tego co wiem to tak. Zresztą możesz zadzwonić do skarbówki i zapytać. Bo zdaje się jest jakiś tam czas na zgłoszenie darowizny w US.
    • default Re: Do prawniczek - darowizna 07.12.12, 09:29
      Ja nawet nie wypełaniałam tego formularza, tylko jakiś wniosek? podanie? o wydanie zaświadczenia o uregulowaniu podatku (czyli de facto o tym, że od danej darowizny podatek się nie należy). Z tym że to nie była darowizna gotówki tylko nieruchomości, ale to chyba na jedno wychodzi.
      • kitkat22 Re: Do prawniczek - darowizna 07.12.12, 13:11
        Nie nie wychodzui na jedno, obowiącek zgoszenia tj odpisu aktu darowizny nieruchomości ma notraiusz i to on tego pilnuje, natomiast obowiązek zgłosznia darowizny pieniężnej na druku należy do obdarowanego, oczywiście musi być poprzedzona przelewem na konto , nie można zrobić tego "z raczki do rączki"
    • irina_katodina Dzięki, a czy wiecie... 07.12.12, 11:36

A czy wiecie czy jest jakiś górny limit tej darowizny bez podatku?

Wydaje się, że nie, ale może któraś wie na pewno?
      • anek130 Re: Dzięki, a czy wiecie... 07.12.12, 12:01
        z tego co wiem to nie ma granicy, tlyko jełśi przekroczy 9637 zł bodajze to wtedy trzeba to zgłosić do urzedu skarbowego i przedstawić dowód czyli np. przelew.

Ania
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Do prawniczek - darowizna 07.12.12, 12:29
      jest dokładnie tak, jak opisałaś. jako najbliższa rodzina (linia-rodzic-dziecko)nie ma żadnych podatkówze strony darującego, jak i przyjmującego darowiznę. obdarowany m,usi powiadomić właściwy us o darowiźnie w ciągu 6m-cy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka