Dodaj do ulubionych

Biopsja piersi

13.12.12, 13:02
Witam
Dziewczyny pocieszcie. Byłam kontrolnie na usg piersi bo miałam tłuszczaka w lewej piersi. Tłuszczak jak był tak jest ale w prawej piersi zmiany 14mm i juto mam odebrać skierowanie na biopsje gruboigłową. crying . Gruba igła kojarzy mi się od razu z wyrokiem, dlaczego nie cienka ? Czy któras tu z obecnych mam czy znajomych waszych miał robiona biopsje gruboiglową i wyszło,ze zmiana łagodna ?
Ciągle mam cos na głowie i jeszcze to, jak sobie pomyśle to idzie sie załamać.
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:29
      nie martw się na zapas...

nie wiem, czy gruboigłowa biopsja nie jest bardziej wiarygodna po prostu (tak coś mi się kolebie w głowie)

ktoś mi kiedyś, w podobnej sytuacji powiedział: "nie krzycz, zanim nie obejrzysz tego filmu, to wcale nie musi być taki straszny film"
      okazało się, że nie było aż tak strasznie

trzymam mocno kciuki
      napisz koniecznie, jaki wynik, dobrze?
      • akseinga Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:32
        A masz wpisana w wyniku USG skalę BIRDAS?
        • yenna_m Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:33
          nie, nie
          ja wtedy z jajnikami problem miałam, ale strach był podobny

wiem, że na forum jest kilka dziewczyn, które o guzach piersi i biopsjach są w stanie więcej powiedzieć

może zechcą się podzielić doświadczeniami i wiedzą
          • yenna_m Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:34
            sorry, już widzę, że nie do mnie, pomimo, że pode mną
        • hm1976 Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:43
          nie mam jeszcze wyniku usg. Mam rano odebrać od swojej ginekolog i od ginekolog skierowanie do Szpitala Onkologicznego na biopsję gruboigłową. Tyle wiem. Ta radiolog co robiła mi usg to pracuje w onkologicznym szpitalu i koniecznie kazała mi tam jechać jutro jak odbiorę wyniki. Zapytałam się czy mogę zrobić w Medicusie prywatnie to mówila,że nie bo tam maja tylko sprzęt do biopsji cienkoiglowej.
          Proszę was dziewczyny, piszcie jak wysłał was lekarz na gruba igłę i okazało się,ze zmiana łagodna.
    • ashraf Re: Biopsja piersi 13.12.12, 13:48
      Biopsja gruboiglowa daje wieksza pewnosc wyniku - wiarygodnosc cienkoiglowej jest w zasadzie tylko wtedy, kiedy wykaze raka, jezeli nie wykaze nic, to operator mogl nie trafic w guza. Ja nie mialam tej biopsji (choc bylo takie zalecenie w usg), bo kolega-chirurg zdecydowal, ze ide od razu na stol. I poszlam smile Zyje, nie ma raka, potem drugi raz taka sama historia, po porodzie czeka mnie prawdopodobnie trzeci raz. Slad na piersi (ciezko to nazwac blizna), mimo glebokiego ciecia minimalny.
      Skierowanie na biopsje nie oznacza, ze lekarz podejrzewa raka, tylko ze na podstawie usg nie da sie jasno okreslic charakteru zmiany. Zreszta najczesciej w opisie stoi jak byk: podejrzenie tluszczaka/fibroadenomy itd., wskazane rozpoznanie na podstawie BAC.
    • hm1976 Re: mam wynik usg 14.12.12, 13:11
      Piersi o utkaniu gruczołowo- włóknistym.
      W prawej piersi na godz 10 przybrodawkowo o dł 14mm hypoechogeniczna owalna zmiana- birads 3. Na godz 9 w tej piersi zmiana o tym samym charakterze 14mm.
      Przewody mleczne w normie, jamy pachowe wolne.

Byłam dzisiaj u onkologa, dostałam skierowanie na biopsje w szpitalu onkologicznym w Szczecinie na 22 stycznia.
      • akseinga Re: mam wynik usg 14.12.12, 20:48
        BIRDAS 3 oznacza zmianę najprawdopodobniej łagodną, ale pewnie to jużdoczytałaś. Tak więc nie stresuj się niepotrzebnnie tylko spokojnie pogłębiaj diagnostykę.
      • ashraf Re: mam wynik usg 14.12.12, 20:54
        Przy birads 3 ryzyko jest naprawde minimalne. Ponadto gruczolowo-wloknista budowa piersi czesto predystynuje do roznych tego typu historii. Glowa do gory smile
        • gazeta_mi_placi Re: mam wynik usg 14.12.12, 21:16
          Piersi do góry.
          • verdana Re: mam wynik usg 14.12.12, 21:21
            Miałam usuwany własnie taki guz w wieku 20 lat. Naprawdę, to nic strasznego.
      • annajustyna Re: mam wynik usg 14.12.12, 22:01
        Czemu tak pozno? Mialabys spokoj na swieta sad. A do ktorego gina w Szczecinie chodzisz?
        • hm1976 Re: mam wynik usg 14.12.12, 22:23
          chodzę do Dziurawiec na Kadłubka i na Kadłubka też jest usg u dr Salamaga, która pracuje na Golęcinie. Dzisiejszy onkolog zbadał mi piersi i powiedział,ze ta radiolog jest dobrą specjalistką i mówił,żebym zrobiła u niej, dlatego termin jest odległy. Może dobrze,że po świętach bo tak bym się strasznie denerwowała,czy wyniki będą jeszcze przed świętami czy nie...
          • annajustyna Re: mam wynik usg 15.12.12, 21:37
            Na wyniki to sie podobno i tak zawsze czeka ok. 4 tygodni...Ale przynajmniej klucie mialabys z glowy, bo sie go pewnie boisz (nigdy to nic przyjemnego, nawet jak malo inwazyjne). Nie slyzsalam o Twoich lakarzach, ja to jeszcze pacjentka sp. profesora Szczygielskiego bylam. Trzymam kciuki, by bylo dobrze!
        • ashraf Re: mam wynik usg 16.12.12, 17:49
          Ryzyko w granicach 2% oznacza, ze badania uzupelniajace mozna wykonac w pozniejszym terminie. Oczywiscie mozesz sie zglosic na wczesniejsza biopsje prywatnie, ale do swiat i tak nie dostaniesz wyniku i bedziesz sie tylko nakrecac. Badz dobrej mysli - gdyby byly powazne powody do zmartwienia, lekarz wypisalby skierowanie na cito albo zasugerowal szybka odplatna konsultacje. Bardzo wiele kobiet ma zmiany w piersiach wymagajace dalszej diagnostyki, przy czym wiekszosc z nich to zmiany lagodne. Badasz sie, sluchasz lekarza - nic wiecej nie musisz i nie powinnas robic smile
    • hm1976 Re: po biopsji .... 23.01.13, 08:01
      Witam
      Opis zabiegu " w piersi prawej na godz. 10 ok 3cm od brodawki hypoechogeniczny tumor o dł. 14mm- biopsja gruboigłowa"
      Sama biopsja w miarę ok, myślałam,ze będzie gorzej. Miałam 4 strzały. W domu okazało się,że jest tylko jedna dziurka. Czyli te strzały były w jedno miejsce. Łzy poleciały mi po wszystkim,chyba z nerwów. Na wynik mam czekać 1-2 tyg. W sumie po tygodniu mam dzwonić czy są już wyniki.
      Martwi mnie ten TUMOR w opisie. Strasznie się boję, nerwowo nie wytrzymam i nie wiem czy będę w stanie odebrać wyniki.
      • ashraf Re: po biopsji .... 23.01.13, 11:02
        Tumor to guz, nie rak smile Spokojnie czekaj na wynik.
      • przeciwcialo Re: po biopsji .... 23.01.13, 17:24
        Tumor to guz bez okreslania łagodny czy złośliwy.
        Biopsja gruboigłowa daje lepszą diagnozę niz cienka igła któa jest obarczona jednak sporymi ograniczeniami.
        • ashraf Re: po biopsji .... 23.01.13, 17:31
          A swoją drogą ciekawi mnie jak szybko można (wiarygodnie) oceniać zmiany w piersiach po ciąży, czy ma to w ogóle sens przy karmieniu.
          • przeciwcialo Re: po biopsji .... 23.01.13, 17:40
            Specjaliści od usg mówią że piersi podczas karmienia sa lepsze do badania. Rozszerzone przewody mlekowe sa łatwiejsze do ogladania.
            • ashraf Re: po biopsji .... 23.01.13, 17:45
              Dzięki! Bo że w ciąży nie ma sensu, to wiedziałam, ale u mnie już końcówka, a muszę sprawdzić, czy moja zmiana jeszcze może zostać, czy trzeci raz idę na stół uncertain
    • nabakier Re: Biopsja piersi 23.01.13, 08:40
      Ja miałam, niegroźna zmiana, trzeba tylko kontrolować. Pozostał mi tylko ciemnofioletowy ślad po nakłuciu, który przez wiele lat nie zanikł.
      • verdana Re: Biopsja piersi 23.01.13, 13:34
        O tak, ja miała slad chyba 10 lat.
        Nie wiem, jak teraz, ale jeszcze niedawno nie wydawali złych wyników bez konsultacji z lekarzem.
        • hm1976 Re: Biopsja piersi 23.01.13, 13:43
          ja wyniku nie odbiorę. Mam się za 1-2 tygodnie dowiedzieć czy już są i wtedy umówią mnie z onkologiem od którego dostałam skierowanie na biopsje. Najgorsze to wejść do gabinetu i usłyszeć diagnozę. Strasznie się boję,że to jakieś dziadostwo złośliwe.
          • larrisa Re: Biopsja piersi 23.01.13, 14:59
            Kurcze, ale teraz raka się leczy, rak piersi często jest całkowicie wyleczalny, rozumiem stres, ale po co od razu taka panika?
    • hm1976 Re: Biopsja piersi 06.02.13, 17:08
      Witam
      Odebrałam wyniki, dziękuje za wsparcie wink
      rozpoznanie: drobny fragment tkanki łącznej i tłuszczowej bez cech rozrostu nowotworowego.
      Na wyniki czekałam dzisiaj cały dzień.
      Teraz mam wizytę na 22 lutego u onkologa i powie co dalej...
      dziękuję
      chyba napije się dzisiaj drinka wink
      • verdana Re: Biopsja piersi 06.02.13, 17:29
        Nic dalej, najwyżej kaze usunąć, ja miałam usuwane ambulatoryjnie. Bez wrażenia.
        Bardzo sie cieszę!
      • yenna_m Re: Biopsja piersi 06.02.13, 17:45
        super! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka