Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kolec w gumie -- problem teoretyczny

17.03.09, 17:09
    Ostatnio kilka razy łapałem kapcia, ciągle w tym samym tylnym kole. Naprawiałem
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: kolec w gumie -- problem teoretyczny IP: *.icpnet.pl 17.03.09, 19:42
        Po mojemu przyjmujesz błędne założenie że powietrze powinno schodzić przed
        wycieczką...

Jeśli założyć, że dętka pozostawała szczelna do pierwszej jazdy wszystko
        zjawisko traci mistyczne cechy i wraca do normy... Powietrze powoli schodzi
        przez wiele godzin, poczynając od wyjazdu z domu - po kilku godzinach ubytek
        powietrza staje się wyraźny...

Choć może to jakaś tajemnicza siła powstrzymuje powietrze przed ucieczką...
        • stefan4 Re: kolec w gumie -- problem teoretyczny 17.03.09, 20:16
          Jacu:
          > Jeśli założyć, że dętka pozostawała szczelna do pierwszej jazdy wszystko
          > zjawisko traci mistyczne cechy i wraca do normy... Powietrze powoli schodzi
          > przez wiele godzin, poczynając od wyjazdu z domu - po kilku godzinach ubytek
          > powietrza staje się wyraźny...

Zapomniałem dodać jednego szczegółu: dziura jest na tyle duża, że nie da sie
          napompować ponownie i przejechać 2km.

Czyli jest tak:
          (1) Łatam i zakładam dętkę, pompuję na twardo. Teraz może stać ile chce i
          powietrze nie zejdzie. To rozumiem: musze obciążyć rower, żeby kolec bardzo
          mało wystający z opony do wewnątrz skaleczył dętkę.
          (2) Przejeżdżam 10km
          • psychcio Re: kolec w gumie -- problem teoretyczny 18.03.09, 05:33
            stefan4 napisał:
            > ... zastawałem go z miękką po kilku godzinach bezruchu.
            Wszystko co jest nieużywane, po pewnym czasie flaczeje:/
          • Gość: Jacu Re: kolec w gumie -- problem teoretyczny IP: *.icpnet.pl 18.03.09, 09:29
            To też nic zaskakującego - jak powietrze zejdzie z dziury wypada kolec blokujący
            wypływ powietrza...

Ciśnienie utrzymuje dętkę przyciśniętą do opony z kolcem...

Wyjmij kolec, napisz SMS do wróżki i ciesz się jazdą ;)
            • stefan4 Re: kolec w gumie -- problem teoretyczny 18.03.09, 13:26
              Jacu:
              > Wyjmij kolec, napisz SMS do wróżki i ciesz się jazdą ;)

Już wyjąłem i się cieszę. Tylko wróżka jak dotąd pozostała niespełniona...

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka