Dodaj do ulubionych

Książka dla mamy

14.12.12, 17:54
Chciałabym do prezentu dla mamy dołożyć książkę. I mam problem, bo nie wiem jaką. Mama od wielu lat nie czyta, głównie spędza wolny czas, oglądając seriale. Kiedyś lubiła bardzo czytać, potem przestała, a ponieważ jest na dość trudnym zakręcie życiowym, to zależałoby mi na tym, żeby ją nawrócić do czytania, żeby miała jakąś fajną odskocznię od życia oprócz tych seriali. Trudno mi powiedzieć, co by jej się teraz podobało. Myślę, że to powinno być raczej lekkie i pogodne (ale jednak na niezłym poziomie literackim, nie kompletne czytadło w typie Nad rozlewiskiem). A może właśnie Nad rozlewiskiem byłoby dobre na początek, żeby zachęcić? Macie może jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • emilka_x Re: Książka dla mamy 14.12.12, 19:41
      Na początek to chyba będzie lepsze coś lekkiego, teraz jest dużo całych serii książkowych na podstawie serialu czy filmów. Zależy jakie zainteresowania ma Twoja mama, może jak napiszesz jakie seriale ogląda to będzie łatwiej coś znaleźć.
      Na coś lekkiego z polskich pisarek polecam Katarzynę Grocholę może nie akurat jej ostatnią książkę gdzie wciela się w postać faceta ale np serię o Judycie, lekka, zabawna i przyjemna lub coś poważniejszego tej autorki czyli "Trzepot skrzydeł". Monika Szwaja też na lekkie pióro i przyjemnie się czyta jej książki.
      Może biografię Danuty Wałęsy, mojej mamie się bardzo podobała, albo coś z humorem czyli Andrus i Czubaszek we wspólnej rozmowie.
      • joanna35 Re: Książka dla mamy 14.12.12, 19:45
        A może coś świątecznego ?
      • a.va Re: Książka dla mamy 14.12.12, 19:48
        emilka_x napisała:

> Zależy jakie zainteresowania ma Two
        > ja mama, może jak napiszesz jakie seriale ogląda

Wszystkie smile No może przesadzam, ale dużo - ojca Mateusza, M jak miłość, plebanię, rozlewisko, ranczo, komisarza Rexa, na dobre i na złe, blondynkę, prawie wszystkie polskie obyczajowe.
        • solejrolia Re: Książka dla mamy 14.12.12, 20:19
          ja swojej kupiłam "Przepis na życie"- serial sympatyczny, więc liczę, że lektura spodoba się.
          • ada16 Re: Książka dla mamy 14.12.12, 20:27
            A moze cos ze wspomnien aktorów lub o aktorach , czy innych znanych?
            Typu - Gabi - o Gabrieli Kownackiej, czy Kobiety PRL-u , ( czy jakos tak.)
            • a.va Re: Książka dla mamy 14.12.12, 20:43
              Dzięki za podpowiedzi, to chyba dobry trop. Na razie stawiam na Andrusa i Czubaszek, przepis na życie albo coś o jakiejś aktorce, super pomysły. Może coś jeszcze komuś się wykluje?
              • ulau Re: Książka dla mamy 14.12.12, 21:50
                Irenę Matuszkiewicz bardzo dobrze się czyta
                • malgosiek2 Re: Książka dla mamy 14.12.12, 22:04
                  ulau napisała:

> Irenę Matuszkiewicz bardzo dobrze się czyta

Potwierdzam.
                  Sama jej książki czytam namiętnie.
                  Ostatnio mnie też wciągnęły książki Marii Ulatowskiej.
                  Dla mnie biografia Wałęsowej była trudną i ciężką pozycją do przeczytania.
                  Zmęczyłam jednak.
                  Z biografii zaś polecam o Skłodowskiej-Curie "Geniusz i obsesja" Barbary Goldsmith.
                  Dobrze się też czyta Gutowską-Adamczyk "Cukiernia pod Amorem" są 3 części oraz książki niemieckiej pary Iny Lorentz.
                  • ada16 Re: Książka dla mamy 14.12.12, 22:10
                    Dla mnie biografia Wałęsowej była trudną i ciężką pozycją do przeczytania.
                    Zmęczyłam jednak.

dlA mnie tez, ale to chyba raczej ciezkim piórem pisane i monotonnie bardzo.
                    zadnrj z polecanych pozycji przeze mnie nie czytała, chodzilo mi raczej o ukierunkowanie.
    • angazetka Re: Książka dla mamy 14.12.12, 23:37
      Ja bym poszła w Szwaję, lekkie to, pogodne i miło się czyta.
      • kub-ma Re: Książka dla mamy 15.12.12, 09:44
        Popieram smile
    • aaga72 Re: Książka dla mamy 15.12.12, 08:54
      mamie kupiłam biografie Heleny Rubinstein-bo matka potrzebuje coś o ,,silnej kobiecie biznesu''sama jest ,,starą silną kobietą biznesu'';
      ciotka nr 1- wspomnienia Ariadny Gierek bo ciągle wzdycha za latami 70-tymi- ,,za komuny było wszystko''
      ciotka nr 2-,,Pierwsze damy II Rzeczypospolitej'' - bo to z kolei typ wzdychający do tych czasów-,,przed wojną to było życie..."

interesujące mam kobiety w rodzinie jak widać....

w zeszłym roku była Wałęsowa, biografia Bielickiej i Andrus w rozmowie z Czubaszek...-wszystkie zadowolone...
      • kub-ma Re: Książka dla mamy 15.12.12, 09:44
        Ja w zeszłym roku też kupiłam mamie Wałęsową. W tym roku będzie Hołownia.
        • angazetka Re: Książka dla mamy 15.12.12, 10:33
          Ja nie mogę napisać, co kupiłam mojej, bo czytuje ematkę tongue_out
          • pina_colada88 Re: Książka dla mamy 15.12.12, 14:37
            Wprawdie nie czytałam jeszcze, ale mam w planach:
            "Niejedno przeszłam" o Stanisławie Celińskiej i"Umarłam ze śmiechu" o Bielickiej.
            Obie pozycje wydal Prószyński i S-ka
          • kub-ma Re: Książka dla mamy 15.12.12, 14:44
            Głupi bym się czuła, gdyby mama czytała co piszę na forum smile
            • woi.mi Re: Książka dla mamy 15.12.12, 16:12
              Dobrze się czyta:
              Jeździec miedziany, Tatiana i Aleksander, Ogród letni- P.Simons
              Służące / Kathryn Stockett
              Córka opiekuna wspomnień / Kim Edwards
              Spotkamy się pod drzewem ombu- Montefiore Santa
              Z polskich Madame- Libera ( jeśli mama urodzona w latach pięćdziesiątych to szczególnie)
              Z autobiografii to Chmielewska (wesołe), Agatha Christie.
              Nie znoszę Rozlewisk, Grocholi- przewidywalne nudy, słaby styl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka