Dodaj do ulubionych

Po co ateistom świeta?

18.12.12, 14:43
Jak je obchodzą, co mówią swoim dzieciom, jak argumentują obchodzenie Bożego Narodzenia?
www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,13071630,Ateisci_i_Boze_Narodzenie___dlaczego_swietuja_i_co.html
Wśród Was też są ateiści świętujący? Jakie są Wasze powody i przemyślenia?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:47
      A już myślałam, zę w tym roku się uda. Cóż za świezy, nowatorski temat.
      • bloopsar Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 18:18
        > A już myślałam, zę w tym roku się uda.

Jak forumki się wyjątkowo zdyscyplinowały, to administracja zaczęła trollować big_grin
        Widać to jak z Kevinem, MUSI być na święta tongue_out
    • katharsisss Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:48
      Ja obchodzę, bo przecież nie powiem moim rodzicom, że nie przyjadę do nich na swięta, bo jestem ateistką. Dla nich święta sa bardzo ważne, czekają, przygotowują, chcą spędzić w gronie rodzinnym. Jem tradycyjną kolację, kupuję i dostaję prezenty, łamie sie opłatkiem (choć nie lubię tego zwyczaju). Nie chodzę na pasterkę, nie śpiewam kolęd, nie ubieram w domu choinki.
      Jak kiedys rodziców zabraknie, to nie wiem co będzie, nie zastanawiam się. Prawdopodobnie zjem z rodziną barszczyk i rybę, wręczymy sobie prezenty w ramach tradycji i tyle. Albo wyjedziemy gdzieś na urlop, bo w sumie taka koncepcja najbardziej mi się podoba.
    • cherry.coke Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:50
      Pfffft. Redakcjo, poczytaj archiwa. Co roku jest pare watkow i pare naparzanek na ten jakze odkrywczy temat.
    • sarling Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:51
      Spadaj tongue_out
      Ematka takie wątki zakłada już w sierpniu.
      I zawsze ktos w nich szczerze dyskutuje big_grin
      • czarnaalineczka Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:02
        z sierpnia sie nie licz

ustalmy raz na zawsze
        czas start do napisania watku wyznacza tesco
        gdy w tesco pojawia sie mikolaje zaczynamy temat po co ateistom choinka
        gdy w tesco pojawiaja sie zajaczki zaczynamy temat dlaczego ateisci jedza jajka
    • morgen_stern Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:51
      Nie wierzę w to... Redakcjo, ogarnij się, temat poruszany tyle razy i z taką regularnością, że stał się na ematce stałym obiektem żartów.
    • havana28 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:53
      Ja obchodzę Święta Zimowej Jodełki. Zbieżność z BN całkowicie przypadkowa.
    • nutka07 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 14:57
      Buhahahaha nie wierze w to co widze, myslalam ze w tym roku nie bedzie tego tematu.

Droga redakcjo ZENUA, czy jak to tam sie pisze.

Acha istnieje cos takiego jak archiwum tongue_out

A teraz sto razy recznie, 'Nie bede zawracac d.u.p.y. ematka, tylko skorzystam z wyszukiwarki' !!!

Wesolego Konca Swiata!!!
      • nutka07 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:11
        *ematkom wink

Forum óczy tongue_out
    • czarnaalineczka bylllooooooo ! 18.12.12, 15:00
      i to ja pierwsza zalozylam taki watek
      ja
      ja
      ja
      tongue_out
    • izak31 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:01
      Tak szczerze to po nic....zupełnie mozna się obyć bez świąt. Robię kolację w wigilię ale raczje nie ma potraw wigilijnych. Co prawda może byc ryba ale może też być pieczeń lub gulasz. Ale nie robię spędu rodzinnego ani nie zmuszam się do siedzenia przy stole. Nie musze akurat w swięta ogldac rodziców czy teściów bo poza swiętami mam i tak z nimi kontakt. W tym roku 25 grudnia idziemy z mezem do kina a dzien poznije na spacer na warszawską starówkę.
    • pitahaya1 Karolino 18.12.12, 15:04
      Czy zadałaś sobie trochę trudu, żeby przejrzeć archiwalne posty? Czy tak CRTL+C i CTRL+V?

I płacą za to?
      • nutka07 Re: Karolino 18.12.12, 15:14
        Karolina Redakcja wink musi byc po protekcji, no chyba ze robi tu staz i jeszcze musi doplacac.

Kogo obstawiacie?

Ja kochanka wink
        • pitahaya1 Re: Karolino 18.12.12, 15:23
          Eeee, stawiam, że się uczy i następny wątek będzie ciut bardziej odkrywczy, bo na podstawie tego co teraz klepiemy, artykułu raczej nie napiszewink
        • bi_scotti Re: Karolino 18.12.12, 15:25
          nutka07 napisała:

> Karolina Redakcja wink musi byc po protekcji, no chyba ze robi tu staz i jeszcze
          > musi doplacac.
          >
          > Kogo obstawiacie?
          >
          > Ja kochanka wink
          >

W sensie - Karolina to kochanek Gazeciarza? Hmmm ... i tak byc moze tongue_out
    • attiya Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:14
      świętuję przesilenie tongue_out
      dziecku mówię, że niektórzy obchodzą BŻ, my w tym czasie odpoczywamy, dobrze bawimy się, zero stresu, zaganianej matki, poddenerwowanego ojca itd itd
    • nutka07 Bojkot 18.12.12, 15:23
      Dziewczyny moze zbojkotujemy ten temat watku i bedziemy pisaly o czyms innym, jak na rasowa ematke przystalo wink
      • czarnaalineczka yeeeeesssss 18.12.12, 15:25
        hehe a ja sie chce pochwalic ze ta torba do wozka ktora zamowilam i miala byc brzydka
        jesnak sie okazlal bardzo ladna tylko niestety smierdzisad
        • nutka07 Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:30
          A co to za wozek?
          • czarnaalineczka Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:34
            wozek transportowy z allegro allegro.pl/wozek-transportowy-do-pojemnikow-wody-70kg-wawa-i2832455223.html

i do niego osobno dokupilam torbe , same torby byly takie se i jescze niewiadomo bylo jaka rzeczywiscie przyjdzie
            bo tylko kolorystyke mozna bylo wybrac a wzor przychodzil losowo
            no ale fajowa jest w piorka ( ptasie, nie cebulowe)
            • nutka07 Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:38
              Jak Karolina Redakcja zalozy jeszcze raz jakis odkrywczy watek, to ja wywieziemy Twoim wozkiem wink

Obstawiam ze jest to panna, szczupla, bez nalogow wink
              • czarnaalineczka Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:40
                big_grin
            • morgen_stern Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:38
              A ja zaniosłam dziś buty do szewca, w których chodziłam MIESIĄC i w obcasach zrobiły mi się dziury... Czy to jest normalne teraz, czy ja tak mocno piętami nap...lam?
              • czarnaalineczka Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:40
                albo masz myszy
                opierdziel koty ze sie lenia
              • pitahaya1 Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:41
                Obetnij paznokciesmile Aaaa, to pięty? To pumeksem potraktuj.
              • bi_scotti Re: yeeeeesssss 18.12.12, 15:44
                morgen_stern napisała:

> A ja zaniosłam dziś buty do szewca, w których chodziłam MIESIĄC i w obcasach zr
                > obiły mi się dziury... Czy to jest normalne teraz, czy ja tak mocno piętami nap
                > ...lam?
                >

Jakbys sie porzadnie modlila na kolanach to by Ci sie noski od butow obtarly jak kazdej porzadnej modlacej a tak masz kare, bezboznico - nowe fleki musisz kupic! I tak sie ciesz, ze boso chodzic nie musisz chociaz studiow nie skonczylas! Te mlode w tych dzisiejszych czasach to skaranie boskie i sodomia i gomoria & god knows what else tongue_out
              • to_ja_tola Re: yeeeeesssss 18.12.12, 16:39
                morgen_stern napisała:

> A ja zaniosłam dziś buty do szewca, w których chodziłam MIESIĄC i w obcasach zr
                > obiły mi się dziury... Czy to jest normalne teraz, czy ja tak mocno piętami nap
                > ...lam?
                >

No więc ja też tak mam...Już myślałam,że to ja tak tylko mam?wink
                • morgen_stern Re: yeeeeesssss 18.12.12, 16:41
                  Albo obie chodzimy jak naziści na paradzie przed Hitlerem, albo robią teraz takie goowniane buty...
              • asia_i_p Re: yeeeeesssss 19.12.12, 07:35
                Jak się robi dziury w obcasach? Przecież to grube jest.
                • morgen_stern Re: yeeeeesssss 19.12.12, 09:04
                  Gdybym wiedziała...
        • soczek_bez_gazu Re: yeeeeesssss 18.12.12, 18:25
          czarnaalineczka napisała:

> hehe a ja sie chce pochwalic ze ta torba do wozka ktora zamowilam i miala byc
          > brzydka
          > jesnak sie okazlal bardzo ladna tylko niestety smierdzisad

Pamietam twoje torby i mi się wydawały nawet wyględne. A czym śmierdzi?
          • czarnaalineczka Re: yeeeeesssss 18.12.12, 19:24
            taki fabryczny gumiany smrodek
            to chyba od tego czym jest klapa i dol powleczona

• joxanna Re: Bojkot 18.12.12, 15:26
        Eetam, każdy temat jest dobry do regularnej jatki. Atak na redakcję to jednak jest nowość. Całkiem fajna.
    • myelegans Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:23
      Mnie swieta sa potrzebne, zeby nie isc do roboty, odpoczac w domu, najesc sie, napic i nazbierac prezentow. Dziekuje wierzacym za ustalenie swiat, bo sobie chociaz czlowiek odpoczac moze. Lubie choinke, bo ma ladny zapach i swiatelka tez lubie, koledy mnie tylko denerwuja, bo sa wszedzie i nie lubie "Kevina" w TV.
      Moglaby pani redaktor jakos wplynac na TV, zeby lepsze filmy puszczali w swieta, bo na prawde nie ma czego ogladac, i zeby bylo mniej religijnych programow.
      Dziekuje
      • bi_scotti Dla Karoliny z najlepszymi na BN! 18.12.12, 15:28
        www.youtube.com/watch?v=Pu8I7h9Uz20
        • pitahaya1 Re: Dla Karoliny z najlepszymi na BN! 18.12.12, 15:43
          Wstydź się, wstydź big_grin
      • czarnaalineczka Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:28
        a ja mam pomysl na nastepne swieta
        puscic kevina tydzien wczesniej i patrzec jak ludzie panikuja ze przegapili swietatongue_out
    • kropkacom Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:31
      Po co? Nie wiem, może po to aby kupę kasy wydać ku uciesze handlowcom. wink Tak szczerze to jest wtedy wolne w szkołach, często w pracy, są jakieś tam tradycje (tak, niekoniecznie religijne) i się kręci. Ostatnio przeczytałam, że komuś wadzi wysyłanie kartek przez ateistów z życzeniami. big_grin No jak rany, życzeń błogosławieństwa bożego nie wysyłam.
    • 3onbingo Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:32
      Ło żesz matko! No jak te ateysty śmieją (coś) świętować w tym samym terminie co katolyki bogobojne

Pani redaktor niech będzie uprzejma użyć wyszukiwarki bo to już się robi nudne
      • czarnaalineczka Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:36
        wiem wiem
        potem redakcyja napisze ( araczej poskleja) arta o tym jak ateistki staja sie w swieta agresywne big_grin
        • nutka07 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:41
          Hahahaha stres przedswiateczny, swoja frustracje mozna wylac na forum, okladajac sie postami wink
        • pitahaya1 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:45
          a ja się boję, że się świąteczna premia poszła...no, sama wiesz wink
          nie ma artykułu-nie ma premii
    • feniks_z_popiolu O łał jaki nowtorski temat n/t 18.12.12, 15:32
    • maggorlo Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:50
      Ja ma święta po styczeń bo wziełam zaległy urlop smile

• zla.m Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 15:51
      A ja jestem ciekawa czemu wierzący obżerają się wieczerzą wigilijną, skoro wg kościoła trwa jeszcze adwent i należy pościć w oczekiwaniu na przyjście Pana. O pogańskiej choince i pogańskim talerzyku (dla zmarłych, a nie dla żadnego wędrowca) oraz pogańskim sianku to nie wspominam...
    • mankencja Pani redaktor podtrzymuje starą ematkową tradycję 18.12.12, 16:22
      i co ją spotyka? Czarna niewdzięczność!
    • karolina.redakcja Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 16:24
      oj tam, oj tam, się czepiacie. A to nowych osób tu nie ma, które mogłyby chcieć pogadać na ten temat? No wiecie, nie wszystkie artykuły pisze w oparciu o Wasze wypowiedzi i pomysły, przepraszam, że tego akurat nie skonsultowałam. tongue_out Za to miałam nadzieję się obłowić w nowe historie i napisać ciąg dalszy, bo wiecie na stażu to ciężko bywa z pomysłami.
      Pozdrawiam i wesołego przesilenia Wam życzę! smile
      k.
      • imasumak Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 17:38
        Spoko, na pewno ktoś da się wkręcić w temat smile
      • soczek_bez_gazu Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 18:23
        karolina.redakcja napisała:

> oj tam, oj tam, się czepiacie. A to nowych osób tu nie ma, które mogłyby chcieć
        > pogadać na ten temat? No wiecie, nie wszystkie artykuły pisze w oparciu o Wasz
        > e wypowiedzi i pomysły, przepraszam, że tego akurat nie skonsultowałam. tongue_out

ja mogę zaproponować temat

"Życie, twórczość i płcie gazeta_mi_placi"
      • panidemonka Re: Po co ateistom świeta? 19.12.12, 07:41
        Temat stary jak to forum, kto chciał ten już się wypowiedział.
        Cieniutko redakcja przędzie z takimi stażystami
    • imasumak Jedynka dla Szanownej Redakcji ze znajomości 18.12.12, 16:24
      tego forum.
    • to_ja_tola Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 16:36
      bo padnę.....big_grin
      Za mało chyba na emamie "żarcia się" sam wątas podstawowo.świąteczny musiała założyć "AKcja redakcja"???big_grin
    • zebra12 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 17:51
      A po co święta tym, co to przypominają sobie o swoim katolicyzmie dwa razy do roku, a na co dzień piją, leją dzieci i żony, współżyją przed ślubem itd...
      A dla ateistów to święto przesilenia, picia i jedzenia, zielonej choinki, przy stole rodzinki, wesołego śpiewania i prezentów dawania smile
      Tak to obchodziłam od dziecka z moimi rodzicami w mojej ateistycznej rodzince i było git smile
      Moje dzieci chcą w tym roku obchodzić Chanukę. W sumie czemu nie? Bliższe to naukom Jezusa niż Boże Narodzenie, o którym ani słowa w Biblii nie ma.
      • sarah_black38 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 18:42
        zebra12 napisała:

> A [b]dla ateistów to święto przesilenia,

Wg mnie dorabiasz ideologię ateistyczną do przesilenia zimowego . Przesilenie zimowe obchodzili poganie w dawnych czasach. A poganie i ateiści to zdaje się dwa różne światy ... Chyba ,że żyję od kilku dziesięcioleci w błędzie historycznym.

Idąc tropem Twojej nieco pokrętnej logiki to ateiści , podobnież jak ci wstrętni katolicy, ukradli to święto poganom... big_grin

Do dalszej Twojej wypowiedzi ustosunkowywać się nie będę, bo szkoda klawiatury.
        • maggorlo Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 19:52
          Wszystko się zgadza. Poganie to albo wieśniacy, albo innowiercy (politeistyczni). Większość ateistów się łapie: albo mieszkają w domach wolnostojących, albo wierzą w różne dziwne rzeczy: mamę, tatę, siebie, mamonę, kryzys, złoża łupków itepe. Powinno się im pozwolić ubierać choinkę wink

Swoją drogą ciekawe... Spodobał mi się pomysł z obchodzeniem wymiennie chanuki. W sumie wolność ateistyczna może ( a nawet powinna) być wykorzystywana na poznawanie innych kultur i obyczajów smile W chanuce szczególnie podoba mi się to, że kobiety mają powstrzymywać się od pracy - kto gotuje...? smile
          • sarah_black38 Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 20:20
            Dokładnie.

Cytując jakiś netowy słownik : Pogaństwo, w chrześcijaństwie nazwa używana w odniesieniu do wielobóstwa lub religii pierwotnych; utworzona od łacińskiego słowa pagani – wieśniacy; nie dotyczy wyznawców religii uznających jedynego Boga

Poganie w coś wierzyli, oddawali cześć jakiemuś bóstwu, zjawiskom przyrodniczym ( owe przesilenie) , czcili kamienie, drzewa, potoki i takie tam ... A ateiści nie wierzą w boga/bóstwa.

Nie przeszkadza mi ,że ubierają choinkę, świętują itp.Każdy żyje jak chce.
            • maggorlo Re: Po co ateistom świeta? 18.12.12, 20:31
              sarah_black38 napisała:

>
              > Nie przeszkadza mi ,że ubierają choinkę, świętują itp.Każdy żyje jak chce.

To bardzo wielkoduszne smile
    • nchyb ale jesteście dla redakcji wredne... 18.12.12, 18:05
      temat może i odgrzewany wink

no to wy bądźcie oryginalne i podajcie nowe powody he he...

• nutka07 Re: ale jesteście dla redakcji wredne... 18.12.12, 19:04
        Ok ja mam nowy powod.

Ateistom brak asertywnosci wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka