coconuda 02.01.13, 11:03 Czy samemu można sprawdzić, czy figuruje się w systemie? Czy tylko podczas rejestracji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
next_exit Re: eWUŚ 02.01.13, 11:07 tak, podobno będzie mozna to sprawdzic na stronie ewus.nfz.gov.pl/ap-ewus/, ale nie wciąż nie mozna tam wejść... Odpowiedz Link Zgłoś
ebes Re: eWUŚ 02.01.13, 16:15 Podłączę się pod wątek. A nie wiecie jak wygląda teraz sprawa z RMUA? Jak jest z wydawaniem ich przez pracodawcę? Bo u mnie pani wystawiająca walnęła dziś focha, że ona już nie musi wystawiać, ale na stronie ZUS-u jest coś takiego: www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=2010 z tym, że to informacja z listopada i nie wiem czy wciąż tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: eWUŚ 02.01.13, 16:42 w rmffm mowił ktos, ze rmua niepotrzeba- potrzebny pesel i podobno panie chcace rmue moga nas w trąbe cmoknąc\ale zycie zyciem pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
ebes Re: eWUŚ 02.01.13, 16:45 Tak, ale właśnie chodzi o to, że jak ja chcę mieć taką RMUA-ę, to czy pracodawca ma obowiązek mi ją dać, mimo, że teoretycznie jest już do wizyty lekarskiej niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: eWUŚ 02.01.13, 16:49 Media donoszą, że jeżeli w danym przypadkiem ewuś nie zadziała, to pisze się oświadczenie, które później weryfikują. Z tego wynika, że rmua nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
ebes Re: eWUŚ 02.01.13, 16:54 Ale jak chcę mieć RMUA, żeby sobie oprawić w ramki a nie do lekarza, to mają obowiązek mi dać? Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: eWUŚ 02.01.13, 16:59 ebes napisała: > Ale jak chcę mieć RMUA, żeby sobie oprawić w ramki a nie do lekarza, to mają ob > owiązek mi dać? Ja tam mam pełno tych druków z poprzednich lat, nawet na wytapetowanie pokoju by stykło. Ale czy świeże egzemplarze jeszcze wydają to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: eWUŚ 02.01.13, 17:50 tak mają obowiązek, nie częściej niż raz na miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: eWUŚ 02.01.13, 20:45 ib_k napisała: > tak mają obowiązek, nie częściej niż raz na miesiąc No to chyba oczywiste, że nie cześciej, bo się inaczej nie da. Przecież te druki są wydawane właśnie w cyklu miesięcznym. Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: eWUŚ 02.01.13, 20:44 ebes napisała: > Ale jak chcę mieć RMUA, żeby sobie oprawić w ramki a nie do lekarza, to mają ob > owiązek mi dać? Jeśli sobie zażyczysz, to ma obowiązek. Ale tak sam z siebie nie musi (kiedyś musiał). Odpowiedz Link Zgłoś
ebes Re: eWUŚ 02.01.13, 21:12 W tym problem, że ja sobie życzę a pani mi nie chce dać i wmawia mi, że zmieniły się przepisy i już nie musi. Ale ta pani robiła wielką łaskę że dawała, nawet jak jeszcze był bezwzględny obowiązek. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: eWUŚ 03.01.13, 08:23 robitussin napisał > Ale tak sam z siebie nie musi (kiedyś musiał) jak zwykle wiesz ale nie do końca owszem musi, do 28 lutego za rok poprzedni z podziałem na miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
selavi2 Re: eWUŚ 03.01.13, 12:04 RMUA jest wydawana na żądanie pracownika. I pani se moze strzelać focha, ale obowiązek ma. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: eWUŚ 02.01.13, 16:34 można wejść ewus.nfz.gov.pl/ap-ewus/ tylko chce loginu i hasła, więc to na nic Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: eWUŚ 02.01.13, 19:35 Moja firma zorganizowala zbiorowe sprawdzanie zatrudnionych w eWusiu. I wyszlo, że np. system potwierdził, że ja jestem ubezpieczona, ale już mój studiujący syn - nie. Nie wiadomo dlaczego, bo mamy ubezpieczeniową książeczkę rodzinną i syn nigdy nie pracował. Mój kolega z pokoju też jak się okazało w systemie figuruje jako niemający ubezpieczenia. Musieliśmy składać oświadczenia. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
grandan Re: eWUŚ 02.01.13, 20:32 Informacje z drugiej ręki: do systemu może się tylko zalogować rejestratorka lub ktoś pracujący w danej jednostce medycznej. Znajoma mi powiedziała, że dzisiaj przez cały dzień miała problem tylko z jedną osobą, która była na jakimś świadczeniu chorobowym. Pacjent wypisał oświadczenie i został przyjęty. RMUA niepotrzebna, teraz pisze się oświadczenie, jeśli brakuje nas w bazie. Jeśli skłamiemy ws ubezpieczenia, NFZ będzie wystawiał rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
grandan Re: eWUŚ 02.01.13, 20:35 Aaa, jeszcze kwestia pacjentów tzw. unijnych - oni nadal muszą przychodzić z papierem wydanym przez NFZ. W ich przypadku ewuś nic nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ 02.01.13, 22:08 Od 1 stycznia 2013 roku pacjenci mogą potwierdzać w przychodniach i szpitalach swoje prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie numeru PESEL za okazaniem dokumentu tożsamości: dowodu osobistego, prawa jazdy, paszportu, legitymacji uczniowskiej lub studenckiej. Potwierdzanie uprawnień odbywa się w systemie Elektronicznej Weryfikacji Uprawnień Świadczeniobiorcy. eWUŚ jest codziennie aktualizowany o dane otrzymywane m.in. z ZUS i KRUS. eWUŚ przedstawia stan uprawnienia pacjenta w dniu, w którym dokonano weryfikacji. Weryfikacja polega na wpisaniu do systemu numeru PESEL pacjenta; zielone światło oznacza potwierdzenie prawa do świadczeń, czerwone - brak potwierdzenia. W takiej sytuacji można okazać jeden z nadal obowiązujących papierowych dokumentów, np. legitymację ubezpieczeniową, dolny odcinek druku RMUA czy zaświadczenie od pracodawcy . W razie braku papierowego dokumentu potwierdzającego uprawnienie, ubezpieczony pacjent może złożyć pisemne oświadczenie o przysługującym mu prawie do świadczeń. Formularz oświadczenia powinien być w każdej placówce opieki zdrowotnej posiadającej umowę z NFZ. Można też samemu go wydrukować, a w razie potrzeby wypełnić i złożyć u świadczeniodawcy. Czerwone światło może być efektem nieprawidłowego zgłoszenia do ubezpieczenia, dokonanego przez płatnika składki, którym w większości przypadków jest pracodawca/ zleceniodawca i z nim tę sprawę należy wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: eWUŚ 02.01.13, 22:12 Byłam dziś w przychodni - system im działa, jakby chciał a nie mógł, jak zwykle pewnie moce przerobowe serwera nie zostały dostosowane do ruchu. Ale jakoś poszło. Po czym ku mojemu zdumieniu widzę wywiadzik z panią prezes NFZ, która obwieszcza z uśmiechem, ze od przyszłego roku będą wydawać karty dla wszystkich pacjentów. PO KIEGO GRZYBA, NA MIŁOŚĆ BOSKĄ??? skoro można sprawdzić po PESELu to wydawanie milionów na produkcję kart jest ... debilizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ 02.01.13, 22:22 No, ale prezes nfz chce udowodnić, że nfz coś robi i jest frontem do pacjenta i należy mu hołdy składać bez mała. Odpowiedz Link Zgłoś
soczek_bez_gazu Re: eWUŚ 03.01.13, 12:20 W naszym high-tech województwie mamy takie karty od dawna i OJDP zapisywane tam są jeszcze recepty i coś tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 22:36 Byłam dzisiaj z córką z poradni i w rejestracji proszą o jej PESEL. Podaję oczywiście, a pani mi mówi, że córka "nie wyskakuje" jako posiadająca uprawnienia. Zagotowałam się z lekka, ale wypisałam oświadczenie (aktualna legitymacja ubezpieczeniowa okazała się niewystarczająca) i zostałam przyjęta bez problemu. Pomijam fakt, że dzieci do 18 roku życia objęte są ubezpieczeniem na mocy ustawy. Wyjaśniam w pracy całą historię i co się okazało? Że moje dziecko było zgłoszone do NFZ bez numeru PESEL - przez 10 lat (sic!) i dlatego eWUŚ zaprotestował. Polecam więc sprawdzić u pracodawcy, czy aby na pewno zgłoszono wszystkie potrzebne dane do ubezpieczenia, bo człowiek tylko niepotrzebnie się zgrzeje (dosłownie) przy okienku. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 22:41 jagoda2 napisała: >Pomijam fakt, że dzieci do 18 roku życia objęte są ubezpieczeniem na mocy ustawy. No i tu 90% Polaków źle to interpretuje. Uprawnieni do świadczeń. Dzieci Dzieci do 18 roku życia mają prawo do opieki zdrowotnej niezależnie od tego, czy są ubezpieczone, czy nie. Ustawa stanowi jednak, że podlegają one obowiązkowi ubezpieczenia, co oznacza, że muszą być do ubezpieczenia zgłoszone. Zgłoszenie dziecka lub dzieci do ubezpieczenia nie ma wpływu na wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne. Finansowanie świadczeń dla dzieci ubezpieczonych i nieubezpieczonych Rozróżnienie dzieci na ubezpieczone i nieubezpieczone jest ważne, ponieważ od tego zależy, z jakich środków finansowane jest leczenie. Przepisy stanowią bowiem, że opieka zdrowotna nad dzieckiem ubezpieczonym finansowana jest przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze składek osób ubezpieczonych, natomiast za opiekę nad dzieckiem nieubezpieczonym także płaci Fundusz, ale z dotacji, którą otrzymuje z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 22:44 Tytuł do ubezpieczenia Dziecko ma kilka potencjalnych tytułów do ubezpieczenia: jako członek rodziny lub jako podopieczny instytucji, lub jako uczeń. W zależności od tytułu, do ubezpieczenia zgłasza je: albo jedno z rodziców lub dziadków albo instytucja, która się dzieckiem opiekuje lub w której dziecko przebywa albo szkoła, do której ono uczęszcza. Jeśli dziecko nie ma żadnego z ww. tytułów do ubezpieczenia, ustawa daje mu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej jako dziecku nieubezpieczonemu do 18 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 22:47 Dziękuję za wyjaśnienie. Rzeczywiście nie widziałam tej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 23:27 Przez ostatnich paaarę lat miałam kartę czipową i żadne remła ani ewusie do niczego nie były mi potrzebne. Dopiero jak się rok temu lekarze zbiesili, to zaczęła się jazda. Karta kartą, ale świstek do tego konieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ "działa" 02.01.13, 23:31 Toteż nie jest tak jak wszyscy myślą. Czyli i tak na wszelki wypadek powinno się miec papierowy dokument ubezpieczenia. Bo to naprawdę różnie bywa zwłaszcza, gdy system jest w powijakach. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday1974 Re: Można się gdzieś skutecznie sprawdzić ? 03.01.13, 09:30 Czy można się gdzieś w końcu skutecznie sprawdzić czy jest się na liście szczęśliwców czy na tą chwilę tylko w przychodniach ? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Można się gdzieś skutecznie sprawdzić ? 03.01.13, 14:28 Spróbuj na stronie ZUS-u www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=2017 Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: eWUŚ 03.01.13, 19:34 eWUS jest do lekarza się dostać nie można. Dziś zachorował mój mąż, ot zwykła infekcja sezonowa , w przychodni powiedziano mi, że do lekarza może się dostać w poniedziałek. Ew. może przyjść i poczekać, może go na końcu doktor przyjmie. Skończyło się na domowej wizycie prywatnej za 120 zeta. Nie muszę chyba dodawać gdzie ja mam taki system ubezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: eWUŚ 03.01.13, 20:42 A co ma eWuś do dużej liczby pacjentów w sezonie grypowym? Oraz o NPL wie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ 03.01.13, 21:22 A Ty myślisz, że czas przyjmowania pacjentów przez lekarza jest z gumy i ulega cudownemu rozmnożeniu? Niestety, ale zwykle o tej porze roku zachorowania na choroby grypopodobne jest zawsze duża jak co roku. U mnie w sylwestra były wręcz dzikie tłumy głównie z grypą żołądkową. I tak jest do tej pory u każdego z lekarzy. Nie mają przerw na posiłki, siku idą w biegu. Podliczyłam jedną lekarkę i od godz.8 do 13 przyjęła ok.40 pacjentów w sumie. I jeśli ktoś jest naprawdę chory to i poczeka sobie na przyjęcie bez obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: eWUŚ 04.01.13, 21:18 No zwłaszcza jak ktoś ma 39 st. gorączki to może poczekać 4 dni. Mnie jako płacącą składki guzik obchodzi czy jest sezon grypowy. Większość usług zdrowotnych (dentysta, ginekolog, in. specjaliści, analizy lekarskie itp.) i tak zakupuję prywatnie, wiec chociaż do zakichanego internisty z przeziębieniem chciałabym się dostać na NFZ. A tu zonk. Ale składki NFZ bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ 04.01.13, 21:37 Ale do kogo masz pretensje? Skoro guzik Cię obchodzi? Pretensje składaj do chorych pacjentów w przychodni męża jak już. Sama tak zadecydowałaś akurat. Jesli trzeba poczekać nawet z temperaturą to pacjenci czekają. Albo mogą wybrać po 18 dyzur nocny w przychodni dyżurnej. Wiesz? Ja też płącę składki, nie tylko ty jedna w Polsce, ale wszyscy. Ew.pretensje zgłoś do nfz. Złóż na przychodnię skargę, że nie przyjęli męża, bo miał gorączkę. No, ale lepiej popsioczyć na forum jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: eWUŚ 05.01.13, 09:22 Mam pretensje do systemu opieki zdrowotnej w Polsce , jeśli Ty nie masz to jesteś w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: eWUŚ 05.01.13, 09:31 Ja tez bym miała. Rozumiem kolejki do specjalistów, ale podstawowa opieka zdrowotna? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: eWUŚ 05.01.13, 12:56 To sobie codziennie poprzychodźcie do przychodni, to się przestaniecie dziwić. Wszędzie trąbią, że są większe zachorowania na grypę itp, i jest tłok w przychodniach, bo tyle ludzi choruje. Przykład z mojego miasta.... Tylko od od 24 do 31 grudnia 2012 roku zachorowały w naszym województwie 1533 osoby. To o 1200 więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej Od początku sezonu grypowego, czyli od początku października do końca grudnia 2012 r. zachorowało 8089 osób. To o trzy tysiące więcej niż w całym sezonie (od października do kwietnia) w roku poprzednim. W ostatnim tygodniu grudnia 2012 zachorowały 1533 osoby, w tym 578 dzieci poniżej 14. roku życia i 109 osób powyżej 65 lat. Do szpitala z powodu wirusa grypy trafiły w tym czasie dwie osoby. W tym samym czasie 2011 do lekarzy zgłosiły się tylko 393 osoby, w tym 160 dzieci i 17 seniorów. W szpitalu nie znalazł się nikt. Nadal się dziwicie? Lekarze też są ludzie i napisałam, że potrafia przyjąć po 40 pacjentów od 8 do 13. A, gdzie ja napisałam, że nie mam pretensji do systemu opieki zdrowotnej? Owszem mam i to sporo, ale i czasami w POZ jest gorzej niż u specjalistów zwłaszcza w sezonie zimowym. Dlatego trudniej w tej chwili się dostać do rodzinnego albo trzeba sobie poczekać w kolejce. Jeśli mi pacjent przy rejestracji mówi, że on ma gorączkę i musi być przyjęty, to odsyłam do lekarza, by się zapytał czy go przyjmie. Decyzję podejmuje lekarz. Bo ja nie jestem w stanie rejestrowac pacjentów na wizytę co 5 min. A i tak "upychamy"ponad to co mamy. Tłumy są od 8 do 18 w przychodni, bo ten co się nie dostał na rano, przychodzi do lekarza na popołudnie. Odpowiedz Link Zgłoś