ga-ti Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 19:49 Pralkę często zostawiam włączoną, włączam celowo przed wyjściem. Światła gaszę, chyba że dzieciaki zostawią. Choinkę włączam zaraz po wstaniu, po powrocie do domu, wyłączam, gdy idziemy spać, gdy wychodzimy do pracy (czytaj na ładnych kilka godzin), na krócej nie wyłączam. Światełka przed domem włączam, gdy robi się ciemnawo, wyłączam rano, gdy już widno, ale gdy wyjechaliśmy na święta to światełka paliły się cały czas. Z komputerem różnie to bywa, czasem chodzi w dzień, gdy wychodzimy, czasem do późna w nocy, ale przeważnie wyłączam przed spaniem, bo wkurza mnie 'burczenie'. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 20:00 ga-ti napisała: "... Światełka przed domem włączam, gdy robi się ciemnawo, wyłączam rano, gdy już widno, ale gdy wyjechaliśmy na święta to światełka paliły się cały czas..." zamiast marnować bezsensownie energię i pieniądze za nią, wystarczy zamontować czujnik zmierzchu oraz czujnik ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 20:23 wylaczam - glownie ze wzgledu na oszczednosci Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 20:35 wyłączam, podobnie jak inne sprzęty. Nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
agjawroc Podziwiam Was !!!!!!!!!! 02.01.13, 20:54 Byłam taka beztroska przez wiele, wiele lat Dopóki pralka nie stanęła w ogniu podczas prania... W domu dwójka małych dzieci, miałam iść tylko do sklepu na drugą stronę - dobrze, że stało się to, zanim wyszłam z domu. Od tamtej pory, gdy MUSZĘ wyjść podczas prania/gotowania itp wyłączam sprzęt z prądu. Gwarantuję Wam, że dopiero przeżycie tego na własnej skórze daje efekt w postaci nie zostawiania pracujących sprzętów Aha, zalani też parę razy byliśmy przez pralkę sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Podziwiam Was !!!!!!!!!! 03.01.13, 10:07 No ale to dwie rozne rzeczy - zostawic w domu wlaczona pralke a zostawic same w domu male dzieci. To drugie nigdy by mi nawet do glowy nie przyszlo. A tak na marginesie, to co wy macie za pralki, ze sie zapalaja? Chyba jakis 20-letni zlom po wlasnorecznych naprawach? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonamarta83 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 20:59 widzę tutaj dwa obozy, skrajne obozy ja nie wyłączam choinki, mało tego - włączam pralkę i zmywarkę gdy wychodzę, aby było uprane i umyte jak wrócę teraz wyczytałam o tym, jak bardzo to nieodpowiedzialne włączam tez lampki pod szafkami kuchennymi jak wychodzę - aby nie było ciemno jak wrócę Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 21:14 Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z zapalonym światłem gdy wracacie późno? Dlaczego zostawiacie zapalone światło? ja włączam po powrocie- robię -pstryk- i po sprawie? Poważnie jestem ciekawa o co chodzi. Może to jakiś przesąd? Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 21:20 naomi19 napisała: > Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z zapalonym światłem gdy wracacie późno? Dla > czego zostawiacie zapalone światło? Ja zostawiam po to, żeby było złudzenie, że ktoś jest w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 21:23 W amerykańskich filmach często wchodzą do pustych mieszkań, a tam pozapalane wszędzie lampy. Może to stąd inspiracja Dla mnie nieuzasadnione marnotrawstwo energii, niektóre wypowiedzi wręcz szokujące. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 21:25 moze niektorzy maja swoj generator pradu i musza manualnie operowac(pedalowac)? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 21:29 Wyłączam i gaszę wszystko przy wychodzeniu z domu, nawet niedlugim, w lekkim szoku jestem po przeczytaniu wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Wyłączacie choinkę? 02.01.13, 23:21 Choinkę wyłączam zawsze jak wychodzę, idę spać itp. Zmywarkę, pralkę puszczam wychodząc z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 08:58 Wyłączam choinkę, gdy ide spac i wychodze z domu,pralkę, zmywarkę zostawiam na chodzie zmywarke najczęściej na noc,ale TV, sprzęt grający, komputery/zasilanie laptopa i co tam jeszcze się da. Z rozsądku po pierwsze, z oszczędności po drugie. Nie wyłączam lodówki i zamrażarki. Też z rozsądku. Nie widzę powodu dla którego sprzęt miałby być na chodzie jak mnie nie ma w domu lub śpię, wtedy go nie potrzebuje. W UK maja fajne kontakty przy każdym jest pstryczek i odcina prąd cos na zasadzie gaszenie światła. I przed wyjście z domu czy pójściem spać, sprawdzam okna drzwi ogrodowe czy pozamykane i pstrykam po koleji wszystkie nieużywane kontakty. Czyli tylko lodówka jest na chodzie i dzwonek do drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 09:40 Choinkę wyłącza mój mąż, który wychodzi po mnie. Ja bym pewnie nie wyłączyła Lubię nastrojowe światło choinkowych lampek i póki choinka stoi świeci się cały czas, gdy ja jestem w domu. Pralkę zostawiam włączoną bardzo często. Jak wychodzę na krótko to i piekarnik (np. podczas długiego pieczenia mięsa - ciasta to jednak pilnuję cały czas). Zimą zostawiam włączone światło (malą lampkę) - dla psów. Może to głupie, ale jakoś nie chcę by siedziały po ciemku, gdy nas nie ma po południu czy wieczorem. Gdy były małe, zostawiałam im także włączony telewizor - żeby im coś gadało i było im raźniej Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 może zwyczajnie masz za dużo kasy? 03.01.13, 09:47 bo o ile zmywarkę rozumiem, bo kiedyś musi chodzić to nie rozumiem nie gaszenia światła, albo tego że choinka chodzi non stop wnioskuję że masz po prostu za dużo kasy i nie robią ci rachunki za prąd a ekologia też ci wisi...? gaszę wszystko jak wychodzę, nie marnuję prądu, po co????? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 09:48 A ja się zastanawiałam, skąd wzrost liczby pożarów w okresie świątecznym Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 10:29 Autorka wątku mieszka w Polsce3? Bo jezei nie płaci rachunków za prąd wg zuzycia , to rozumiem dlaczego nie wyłacza Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 10:08 Po co swiatelka na choince w dzien? Przeciez i tak ich nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wyłączacie choinkę? 03.01.13, 10:17 Nie gasze,bo namietnie zapominam wlaczyc.Choinka uzywana byla raz przez piec minut Pralke i zmywarke zostawiam na chodzie,ale dopiero jak sa w polowie cyklu.Reszte procz lodowki wylaczam.Przyznam,ze czasem zapominam wylaczyc zmywarke i poki nie przyuwaze swiatelek to nie ma bata,bedzie sie swiecilo a w celu zauwazenia musze otworzyc zmywarkemam zabudowana. Odpowiedz Link Zgłoś