Dodaj do ulubionych

Małe aniołki

• 2bar Re: Małe aniołki 07.11.14, 00:54
      To może lepiej Wam się podoba nazwa "Bure misie"? Często do dzieci mówię mój aniołku, kojarzy mi się to tylko z niewinnymi dziećmi. Aniołowie są żywi i są naszymi stróżami. Pierwsza modlitwa, której uczymy dzieci to "Aniele Boży stróżu mój". Napis na grobie mały Aniołek to wiara i nadzieja, że dziecko nadal żyje. Zamiast sięgać po thrillery proponuję sięgnąć do Pisma Świętego, gdzie Anioł jest posłańcem Bożym. Archanioł Gabriel przyniósł radosną nowinę o zbawieniu i nowym życiu. Dzięki temu mamy najpiękniejsze święta Bożego Narodzenia .Dzieci uwielbiają być przebrane za aniołki a my się wzruszamy.
      • aandzia43 Re: Małe aniołki 07.11.14, 01:25
        Napis na grobie mały Aniołek to wiara i nadzieja, że dziecko nadal ż
        > yje

Napis na grobie "powiększył grono aniołków" to pewność, że dziecko NIE ŻYJE. Sfruń z obłoków, fantastko.
        Pomysł z nazwą dla mnie makabryczny.
        • gazeta_mi_placi Re: Małe aniołki 07.11.14, 07:27
          Udowodnij że życia po śmierci nie ma realistko.
          • iwles Re: Małe aniołki 07.11.14, 07:39

Jest i to zapewne w tym zlobku

-
        • 2bar Re: Małe aniołki 10.11.14, 00:20
          Właśnie sfrunęłam na ziemię i nie mogę się nadziwić, że Anioły kojarzą nam się tylko ze śmiercią, do tego jeszcze z ironicznym wyglądem ulizanym dzieckiem w garniturku. Wiele nazw szkół i przedszkoli ma nazwę nieżyjących bohaterów i jakoś nam się to nie kojarzy ze śmiercią a raczej z tym, że mają być oni wzorem do naśladowania. Anioł też kojarzy się z pozytywnymi wartościami: opiekun, stróż, pomocnik,"dobry duch". Chyba rodzicom zależy na tym żeby dziecko wychować na dobrego wartościowego człowieka.Jeśli czasem narozrabia to chyba nic w tym złego. Tym bardziej, że większość z tych dzieci jest ochrzczona. A po chrzcie mówimy, że teraz to taki aniołek. Nazwa więc "Małe Aniołki" jest super. Pochwalam! Trzymać tak dalej! Gratuluję!
          • aneta-skarpeta Re: Małe aniołki 10.11.14, 07:08
            Inaczej by brzmiała nazwa" pod aniołem strozem". Wtedy skojarzenie byłoby jak z patronem. A tak niestety kojarzy się ze śmiercią.
            • memphis90 Re: Małe aniołki 10.11.14, 08:54
              Pod Mocnym Aniołem byłoby świetnie!
              • aandzia43 Re: Małe aniołki 10.11.14, 09:53
                big_grin
            • aandzia43 Re: Małe aniołki 10.11.14, 09:52
              "Pod Aniołem Stróżem" jest ok. Chociaz... może się.kojarzyć z "Alternatywy 4" tongue_out
          • aandzia43 Re: Małe aniołki 10.11.14, 09:49
            A co w tym dziwnego, że "małe aniolki" kojarzą się dość powszechnie ze.śmiercią, skoro osoba słabo religijna lub w ogóle nie religijna, ale odwiedzająca czasami cmentarze (czyli większość polskiego społeczeństwa) na co którymś pomniku widzi napis "powiększył grono aniołków"? No dobra, głównie na starych cmentarzach, z grobami z czasów, gdy umieralo dużo dzieci. Poza tym jest grupa osób, które czytaly felietony Boya-Żeleńskiego lub przynajmniej zetknely się z nimi luźno i dla których określenie "fabrykantki aniołków" zmonopoliowalo symbolikę anielską w kontekście dzieciństwa.
    • a.n.i.a.78 Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:08
      mi sie nie kojarzy ze zmarłymi dziećmi, aczkolwiek nazwa dla żłobka kiepska.
      u nas w przedszkolu (siostry) najmłodsza grupa to właśnie aniołki.
      • malwa51 Re: Małe aniołki 08.11.14, 03:12
        a inne grupy? z ciekawosci pytam smile
    • liliawodna222 Makabryczna nazwa n/t 07.11.14, 08:14
    • mag1982 Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:16
      Też myślałam, że o zmarłych dzieciach będzie.
    • aurinko Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:41
      Normalna nazwa, aniołki - grzeczne dzieci.

Powiedzenie sielsko-anielsko też ci się ze śmiercią kojarzy?
      • roodolff Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:46
        Mnie też aniołki kojarzą się ze zmarłymi dziećmi lub straconymi ciążami.
    • eliszka25 Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:49
      pierwsze skojarzenie ma dokladnie takie samo, czyli gdy slysze/widze "male aniolki", to w myslach pojawiaja mi sie male grobki na cmentarzu. widzac taka nazwe nie wpadlabym na to, ze o przedszkole chodzi. moze mysle stereotypowo, ale jak dla mnie, nie jest to dobra nazwa dla przedszkola czy zlobka.
    • marychna31 Re: Małe aniołki 07.11.14, 08:53
      Też mi się tak kojarzy ale moje skojarzenia nie są obowiązujące dla wszystkich.
    • eve-lynn Re: Małe aniołki 07.11.14, 11:22
      Nawet jak nie kojarzyłoby mi się ze zmarłymi dziećmi to i tak nazwa bez sensu - od razu widzę oczyma wyobraźni małe dzieci z ulizanymi fryzurami i ubrane na galowo, stojące w rządku ze złożonymi rączkami - precz, precz, precz...
    • aquella Re: Małe aniołki 08.11.14, 06:19
      wnerwia mnie taka nazwa ze względu na zawarte w niej oczekiwania co do pewnych zachowań dzieci, a dzieci jak wiadomo aniołkami ( choć nie wszystkie) są tylko z wyglądu .
      Do mojego syna jeśli się zwracam "aniołek" to tylko w kontekście kim był i gdzie był kiedy go jeszcze tu nie było wink
    • ichi51e Re: Małe aniołki 08.11.14, 06:37
      Moje skojarzenia
      1. Grzeczne dzieci (zwlaszcza ironicznie)
      2. (Skojarzenie po forumowe) zmarle dzieci
    • naomi19 Re: Małe aniołki 08.11.14, 07:47
      Bardzo ładna, urocza nazwa. To z tobą jest coś nie tak, ale nie wiem, co.
    • mid.week Re: Małe aniołki 08.11.14, 08:23
      Sama fraza kojarzy mi się podobnie jak tobie z tym, że w innej kolejności.
      Jak pomyślałam sobie co to może być za żłobek w wyobraźni widziałam przykościelną placówkę z siostrami zakonnymi. Ponieważ mam złe zdanie o zakonnicach w roli opiekunek dla dzieci (spadek po tym co można zobaczyć w programach Uwaga, filmach typu Philomena etc) to drugie skojarzenie - jakiś sierociniec, przechowywalnia z psychicznymi siostrzyczkami, Związane w mumie dzieci aby naprawdę były grzecznymi aniołkami bo płaczący, rozrabiający maluch już tam nie pasuje. Diabelskie nasienie zostaje spacyfikowane ogólnie znanymi technikami zastraszania, zamykania w piwnicy etc (to zaś spadek po opowieściach mojego tatay i jego rodzeństwa, którzy w latach powojennych byli wychowywani w takich "przybytkach" dla aniołków)
      Jednak nazwa trafiona, bo jak sobie poszukasz w sieci dowiesz się, że to złobek caritasu. Ja nie jestem targetem, nie muszę mieć dobrych skojarzeń.
      • czar_bajry Re: Małe aniołki 10.11.14, 01:15
        Bałam się wejść na ten wątek... właśnie ze względu na tytuł...
        • paliwodaj Re: Małe aniołki 10.11.14, 04:22
          okropna nazwa, tez jak wiele innych poprzedniczek nie wchodzilam na watek aby nie zdolowac sie umarlymi dziecmi
          Ze wzgledu na nazwe nie dalabym dziecka do takiej placowki, to wrecz nie jest smaczne
    • rosapulchra-0 Re: Małe aniołki 10.11.14, 06:50
      Masz bardzo niezdrowe skojarzenia.
    • saszanasza Re: Małe aniołki 10.11.14, 08:06
      Mnie "małe aniołki" również kojarzą się z raczej tragicznymi wątkamisad
    • lelija05 Re: Małe aniołki 10.11.14, 09:46
      Kojarzy mi się z łobuzami, których rodzice bronią, że mój aniołek nigdy by tak nie zrobił!
    • zolla78 Re: Małe aniołki 10.11.14, 10:25
      W miejscowości gdzie teściowa ma letni domek jest przedszkole ,,Aniołek,,. Za każdym razem jak mijam to jakoś nie mogę uciec od myśli, że koszmarna nazwa i kojarzy się ze zmarłymi dziećmi i miałabym jakiś irracjonalny opór by posłać dziecko do tego przedszkola.
    • anorektycznazdzira Re: Małe aniołki 10.11.14, 10:47
      Też mam takie skojarzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka