Dodaj do ulubionych

waga kota - moj wazy 6.80 kg

11.02.13, 21:35
wlasnie go zwazylam corka trzymala kota na rekach i odjelam roznice wagi - wychodzi 6.80 kg. Kot 28 marca skonczy 1 rok. Zawsze wydawal mi sie wielki, jego rodzenswto mieszka u znajomych na naszym osiedlu i oni mowili ze jako malutki kociak tez byl najwiekszy z miotu.
Nie ma faldow tluszczu, moze troche na plecach i brzuchu, ale bez przesady, jest dlugi, dlugasny. Gdy muj 8 latek trzyma do na rekach, glowy maja na tym samym poziomie, ogon siega kolan syna, jakis mutant mi sie trafil czy co?
Dostaje mleko raz dziennie - 60 ml gora, sucha karme dla kociakow ( purina kitten) dostepna caly czas i jedna puszeczke dla kociakow dziennie.
O dodam ze to dachowiec, domowy krotkowlosy
Obserwuj wątek
    • lucadimontezemolo Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 21:48
      Wszystko zależy od wielkości kota. miałam 8 kg kota , nie gruby ale jak to w ludzim krępy, nabity i bardzo długi.To samo z kotką prawie 7 kg, ale była duża jak na kotkę, masywna.Ja teraz mam 2 kotki co po max 2,5-3 kg ważą więć prawie 7 kg to dla mnie kosmos smile Dawaj zdjęcia smile
    • deszcz.ryb Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 21:49
      Waga kota zależy od jego budowy, jeżeli kot jest ogólnie duży, to nie dziwne, że nie jest przy tym gruby. Jeżeli się martwisz, to zapytaj weterynarza przy następnej wizycie, czy kot nie jest za gruby.

Inna sprawa, że karmisz go kiepsko [purina to kiepska karma]. Przejdź na mięso i lepszą karmę [bezzbożowa, dobrze, żeby miała jak najwięcej białka].
    • kocianna Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 21:50
      Teraz mam tłuściocha, który po odchudzeniu waży 7 kg i więcej mu nie wolno, bo wtedy będzie musiał latać w luku bagażowym, a nie z nami na pokładzie. Nie, żeby latał, ale jeśli zajdzie potrzeba?
      Wcześniej miałam zgrabnego, szczupłego, wysportowanego kociego olbrzyma, ponad 8 kg kociej wagi, córka go przerosła dopiero jak skończyła 2 latka, no i nie miała szans go brać na ręce...
    • zurekgirl Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 21:56
      Kotka sterylizowana, mieszanka dachowca z Maine koonem, czyli mialaby prawo wyrosnac zdrowo, wazy w wieku 4 lat 4,5 kg. Pasiona suchym whiskasem i surowym miesem. Raz w tygodniu jajko i maslo jak uda jej sie ukrasc. Do tego diabli wiedza co je, jak buszuje po polach.
    • a.va Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 22:06
      Pewnie jest po prostu duży - długi i mocno zbudowany, dlatego tyle waży. Spytaj weterynarza, on ci powie, czy kot ma nadwagę. Nie myślałaś o zmianie karmy? Purina to taki koci fast food.
      • paliwodaj Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 22:25
        jutro wam zapodam zdjecia.
        na karmach sie nie znam, purine jadl w domu, a ktorego go wzielam. Faktycznie musze zmienic , tym bardziej ze roczny kot nie musi juz jesc jedzenie dla kociakow
        • peggy_su Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 22:33
          Mleka też już dawno ni emusisz mu dawać.
          • deszcz.ryb Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 09:27
            > Mleka też już dawno ni emusisz mu dawać.

Nie musi, ale jak kot lubi, to czemu nie? Nie każdemu kotu szkodzi mleko, ja swojej daję, bo ona woli pić mleko niż wodę [a zależy mi, żeby dużo piła, żeby uniknąć kłopotów z nerkami w przyszłości].
    • peggy_su Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 22:35
      Jeśli jest duży i masywny to nic dziwnego że dużo waży. Zawsze możesz przy okazji spytać weta czy jego waga jest ok.
      Mój jest mieszanką Meine coona i dachowca. Ma 7 miesięcy i już waży 4,5 kg. Myślę że spokojnie 2-3 kilo mu przybędzie, może więcej. Mamunia (rasowa) waży prawie 8 kg i jest szczupłym, zgrabnym, ale dużym kotem.
    • agata_1981 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 23:27
      Kot jaki jest każdy widzi. Moje są udomowionymi dachowcami. 3-letni "glizdu" waży 3 kg, ale toto długie i wysokie. 2-letni "zarazu" waży prawie 7 kg, ale to krótkocięte niskopodłogowe zwierzę. Oba na takim samym jedzeniu i w takiej samej ilości.
      • loganmylove Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 11.02.13, 23:44
        To moj to drobiazg..piec lat i 3,5 kilosmile typowy laciaty fachowiec sterylizowany lakomy ale szczuplak. Zazdroszczę mu...smile
    • feel_good_inc Są koty i koty 12.02.13, 11:01
      Są Maine Coony ważące normalnie do 12kg i są Singapury ważące w porywach 3kg.
      O ile kot nie ma kształtu parówki, to wszystko jest w porządku.
      • lacitadelle Re: Są koty i koty 12.02.13, 11:21
        Dokładnie -dorosła, zdrowa kotka znajomych waży w porywach do 2 kg. Mój Traktor 5miesięczny jest od niej dwa razy większy, dzielnie goni tatę, który jest pięknym 9kilogramowym kocurem.
    • mw144 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 11:51
      Mój 6 kg, ale 1/3 to zwały tłuszczu.
    • mondovi Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 11:51
      Jeśli jest wykastrowany - pilnuj, żeby się nie przejadał. Mam dwa kastraty - jeden w porywach zimowych niemal dobija do 4 kg, drugi do 7kg. Jeden wygląda jak chuchro, ale od kocięctwa był niejadkiem, drugi jadłby non stop, gdyby mógł - jest długi i "wysoki", ale też grubszy, kawał kota z niego. Obydwa koty to dachowce-znajdy. Chuchro ma 3 lata, większy dwa.
      • oteczka Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:04
        To tyle co mój ,ma 17 miesiąc ogólnie duży ,ale szczupły,umięśniony nie widać póki go się nie weźmie na ręce że taki ciężki,rasa europejska niby pomieszany z bengalem ale czym starszy to kropki zmieniają się w paski ,kastrowany niewychodzący ale bardzo aktywny ruchowo praktycznie chodzi po suficie
      • zaneta11113 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:32
        To mój kot waży 3,5 kilo ma 3 lata i wydaje mi się gruba jest kastrowana.
    • evee1 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:09
      Nasza poltoraroczna brytyjka wazy 4 kilo, a zre duzo - dwa razy dziennie mokre, i dwa razy dziennie suche. Ile by suchego nie dostala, to zje.
      • deszcz.ryb Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:52
        Do znudzenia: jaką karmę dostaje? Bo jeżeli ją karmisz jakimś świństwem, to nic dziwnego: kiepska karma jest błyskawicznie spalana i kot jest ciągle "głodny". Przejdź na lepszą karmę i dodaj kotu do diety mięso. Zobaczysz różnicę.

Poza tym mokra karma jest niezdrowa dla kotów i nie powinna stanowić podstawy żywienia, a tylko smakołyk od czasu do czasu.
        • evee1 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 13.02.13, 03:17
          Dostaje surowe mieso wolowe, bo tylko takie jada.
          A jaka sucha karme polecasz? Co to znaczy "lepsza"? Moja kotka jada rozne.
          I dlaczego twierdzisz, ze sucha karma to podstawa, a mokra jest niezdrowa? U nas (ja nie mieszkam w Polsce) wcale nie ma takich zalecen.
          • deszcz.ryb Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 13.02.13, 09:41
            Już chyba tu pisałam? Najlepsza jest karma bezzbożowa, z dużą ilością białka [trzeba postać chwilę w sklepie i porównać składy]. No i do tego mięso, przynajmniej od czasu do czasu.
    • sabek81 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:42
      Mój kocur wazy ok 5 kg, ma 2,5 roku, brytyjczyk wiec jak na ta rase to nie za duzo ale nie wydaje sie chudy, natomiast kotka syberyjka 8 miesieczna ok 3,7 nie wiecej.
      • advocatus17 Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 12:56
        mój waży 12 kg ale taka rasasmile
        • paliwodaj zdjecia wam wklejam 12.02.13, 16:35
          z wczoraj wink Co do karmy, jaka polecacie, nie mieszkam w Polsce, ale wiem ze mamy niektore karmy , ktore mozna dostac w Europie, a jezeli juz nie bede mogla kupic tej karmy, to na co zwrocic uwage wybierajac karme
          Na zdjeciach ja trzymam kota, mam 168 cm wzrostu, powiedzcie czy wyglada na grubasa?
          https://lh3.googleusercontent.com/-3SRpc8eYXa4/URpgUx-fPPI/AAAAAAAAKYU/9SC7jkY-b0I/s901/2013-02-10.jpg
          • deszcz.ryb Re: zdjecia wam wklejam 12.02.13, 17:09
            Nie jest zapasiony, ale trochę puszysty to jest. Nie martwiłabym się tym zimą, powinien zacząć chudnąć wiosną [czy będzie wychodził na zewnątrz? bo jeżeli nie, to trzeba przyzwyczajać go do zabawy i ruchu fizycznego - czyli baw się z nim tak, żeby się zmęczył].

Karma: nie ma łatwo, trzeba spędzić trochę czasu w zoologu i porównywać skład. Karma powinna być bezzbożowa i mieć jak najwięcej białka zwierzęcego. Dobrze też, żebyś mu od czasu do czasu dawała mięso [najlepiej jak najczęściej, ale chociaż te 3x w tygodniu też będzie dobrze].
          • a.va Re: zdjecia wam wklejam 12.02.13, 18:01
            Faktycznie trochę nadwagi chyba ma smile Ale naprawdę sensowniej jest spytać o to weterynarza niż nas, na zdjęciach ciężko ocenić.
            Mieszkasz w Ameryce? Dobrą amerykańską karmą bezzbożową jest Taste of the Wilde.
            Dobre są też np. Applaws, Almo Nature, Power of Nature. Ogólnie karm bezzbożowych jest mnóstwo, poszukaj po necie.

Z karm ze zbożami dobry jest Hills.
            • paliwodaj Re: zdjecia wam wklejam 12.02.13, 18:10
              dzieki za liste karm.
              Z miesem to nie wiem, bo on nie tknie miesa, kilka razy dawalam mu rozne miesa, od kurczaka z rosolu, przez pieczenie, wedliny, boczki i nie chcial.
              Jezeli o karme chodzi, ciekawa jestem czy kot latwo sie przestawi na inna karme, ale pewnie jak zglodnieje to zje cokolwiek bedzie w misce.
              Na zewnatrz wychodzi , jest zaczipowany i wykastrowany. Tylko chyba w zimie mu sie nie chce, dzis mamy calkiem ciepla pogode, wypuscilam, podumal w drzwiach czy isc czy nie isc, za 2 minuty drapal w szybe
              • a.va Re: zdjecia wam wklejam 12.02.13, 18:22
                Może się za łatwo nie przestawić, moja kotka np. nie znosi karm Royal Canin i nie dała się przekonać, mimo że weterynarz bardzo nalegał (akurat Royal ją najmniej uczula, mimo że to nie jest karma z najwyższej półki). Zaparła się wszystkimi łapami, odmówiła współpracy, schudła kilogram, a że i tak była chudzina, to nie mieliśmy wyjścia, musieliśmy zmienić firmę, mimo że ta inna ją trochę uczula. Musisz po prostu popróbować, co twojemu zasmakuje. Najlepiej jest zmieniać stopniowo, dodać do starej karmy odrobinę nowej i codziennie zwiększać proporcje nowej do starej.
                • a.va Re: zdjecia wam wklejam 12.02.13, 18:30
                  A, i najlepiej wybierz taką karmę, która ma i chrupki, i coś mokrego (w puszce). Sucha jako podstawa, mokre jako smakołyk. Inaczej szybciej się może znudzić.
              • deszcz.ryb Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 09:33
                A próbowałaś mu dawać surowe mięso? Nie dziwne, że nie chce jadać szynki czy pieczeni z przyprawami.
              • aguila_negra Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 09:44
                > od kurczaka z rosolu, przez pieczenie, wedliny, boczki i nie chcial.

Trudno mu się dziwić. Daj mu po prostu surowe mięso. Także rybę.
                Nie znam kota, który by tego nie ruszył.

> wykastrowany.

W takim razie szukaj karmy typowej dla kastratów. Kot moim zdaniem nie ma nadwagi, ale po wykastrowaniu może mieć tendencje do tycia.
                • deszcz.ryb Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 09:54
                  > W takim razie szukaj karmy typowej dla kastratów. Kot moim zdaniem nie ma nadwa
                  > gi, ale po wykastrowaniu może mieć tendencje do tycia.

Ale na razie nie jest gruby, więc nie ma co go odchudzać na siłę [tym bardziej zimą]. Wiosną kot zacznie wychodzić i sam spali zimowy tłuszcz.
                  • aguila_negra Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 11:04
                    > Ale na razie nie jest gruby, więc nie ma co go odchudzać na siłę [tym bardziej
                    > zimą]. Wiosną kot zacznie wychodzić i sam spali zimowy tłuszcz.

Dokładnie. Wg mnie też nie jest gruby. Wcale bym go nie odchudzała, ale na razie poobserwowała. Jeśli waga zacznie rosnąć, to jednak przerzuciłabym się na karmę dla kastratów.
                    Moje koty też zwiększają wagę i objętość na zimę, zamieniając się w małe niedźwiadki. Latem, gdy zaczynają regularnie biegać po dworze wyglądają już normalniej wink
              • deszcz.ryb Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 09:53
                Aha, jak jest wychodzący, to spoko. Poczekaj do wiosny - jak zacznie uprawiać aktywność fizyczną w terenie, to sam schudnie. smile

Mam kastrowaną kotkę [ze 2x mniejszą od twojego kota] i ona zawsze zimą przybiera na wadze ok 0,8 kg i robi się puchata. A latem biega i poluje i ładnie chudnie.
          • aguila_negra Re: zdjecia wam wklejam 13.02.13, 09:40
            Przepiękny DUŻY kot. Wcale nie grubas smile
    • amonette Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 12.02.13, 18:10
      Mojego kota weterynarz ważył 2 razy - jest z wyglądu chudy, długaśny i waży 6 kg. Kompletnie nie wygląda.
    • mia_siochi Re: waga kota - moj wazy 6.80 kg 13.02.13, 07:55
      Mam 2 koty. Oba sterylizowane. Oba dostają w miskę równo suchego Royala. Kocur waży 4,5, kota 7,5.... Czyli co, kota tak jak niektóre forumki tyle z powietrza i z genów? wink

Twój chudy nie jest ale taki w sam raz. Do potarmoszenia i żeby za szybko nie uciekał wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka