Dodaj do ulubionych

Oczywistości, o których nie wiedziałyście

18.02.13, 09:44
Czyli nie pytajcie, bo wyjdziecie na kretynki (by nasza forumowa kwiaciarka) - same wszystko powinnyście wiedzieć.

Ja nie wiedziałam, że jak się bierze antybiotyk, to trzeba brać probiotyk. Dowiedziałam się jakiś rok temu, po własnej pierwszej kuracji antybiotykowej od kilkunastu lat. Lekarz antybiotyk przepisał, ja go wybrałam. A potem poszłam z dzieckiem do lekarza, dziecko dostało antybiotyk i przy tej wizycie dopiero się dowiedziałam, co i jak z tym probiotykiem. A ja autentycznie nie wiedziałam, ze coś takiego nawet istnieje! Nikt w domu nie chorował od lat, u męża tak samo.

Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 09:55
      Cóż, ja autentycznie jakoś nie myślałam o tym, że aby krowa cały czas dawała mleko musi być co jakiś czas cielna big_grin Myślałam, że one tak mają.

Jak byłam bardzo mała to myślałam, że ślimaki jak wyrastają ze skorupki to wyłażą i szukają większej wink Pamiętam moment kiedy uświadomiłam sobie, że to absurdalne big_grin
      • benny.blanco Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:24
        Heca ja tez niesmile))) Wlasnie mnie oswiecilassmile))) Matko kochana... No coz czlowiek uczy sie przez cale zyciesmile
      • swiecaca Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:38
        heca7 napisała:

> Cóż, ja autentycznie jakoś nie myślałam o tym, że aby krowa cały czas dawała ml
        > eko musi być co jakiś czas cielna big_grin Myślałam, że one tak mają.
        a nie wystarczy raz a potem utrzymywanie laktacji? smile
        • redheadfreaq Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:59
          Nie, krowa jest cyklicznie zacielana (zapładniana), dojona, a następnie "zasuszana" (czyli przestaje być stopniowo dojona).
          • ciociacesia mielismy krowe a tez tego nie wiedziałam 18.02.13, 11:16
            jak byłam mała dziadek trzymał krowe ale ona po prostu raz na jakis czas dostawała rui i swirowała jesli w ciaze nie zaszła
          • damajah Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 01:08
            hehe - nie miałam pojęcia smile
          • aquarianna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 02:49
            redheadfreaq napisała:

> Nie, krowa jest cyklicznie zacielana (zapładniana), dojona, a następnie "zasusz
            > ana" (czyli przestaje być stopniowo dojona).

Patrz, mój dziadek całe życie hodował krowy, a mimo wszystko pierwszy raz słyszę o takim sposobie, jak cykliczne zapładnianie krów, by produkowały mleko smile Oczywiście, że wystarczy tylko i wyłącznie sztuczne utrzymywanie laktacji; nowe ciąże nie są do tego potrzebne.
            • eliszka25 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 16:54
              twoj dziadek moze sie i na krowach znal, ale ty z pewnoscia nie wink. nie wystarczy sztuczne podtrzymywanie laktacji w nieskonczonosc, bo krowa z czasem daje tego mleka coraz mniej. oczywiscie krowa chowana tylko i wylacznie na wlasny uzytek nie musi koniecznie cielic sie co roku, bo tego mleka potrzeba mniej, ale nie da sie doic jej 12 lat bez zacielania.
        • esr-esr Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:59
          nie, nie wystarczy.
          z drugiej strony kura nie potrzebuje koguta żeby codziennie nieść jajko. trochę nielogiczne, prawda?

• goodnightmoon Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:01
            esr-esr napisała:

> z drugiej strony kura nie potrzebuje koguta żeby codziennie nieść jajko. trochę nielogiczne, prawda?

Bardzo logiczne. Ty też nie potrzebujesz faceta, żeby mieć owulację tongue_out
          • kura17 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:05
            > z drugiej strony kura nie potrzebuje koguta żeby codziennie nieść jajko. trochę
            > nielogiczne, prawda?

ale z takiego jajka kurczaka nigdy nie bedzie smile
            do produkcji kurczaka kogut niezbedny!
            • aniorek Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:33
              kura17 napisała:

> ale z takiego jajka kurczaka nigdy nie bedzie smile
              > do produkcji kurczaka kogut niezbedny!
              >

kura17 wie co mowi big_grin
          • heca7 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 13:18
            esr-esr napisała:

> nie, nie wystarczy.
            > z drugiej strony kura nie potrzebuje koguta żeby codziennie nieść jajko. trochę
            > nielogiczne, prawda?
            Też przez chwilę miałam taką myśl. Ale kura to jest ptak a krowa ssak. Dzieli je jednak przepaść wink
            >
            • annajustyna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 18:41
              No i kura nie ejst zapladniana przez "deptanie", a stosunek chyba jednak. A moze sie myle?!
              • eliszka25 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 16:57
                wlasnie w trakcie tego "deptania" odbywa sie stosunek kury z kogutem, podczas ktorego nastepuje zaplodnienie. potocznie mowi sie "deptanie", bo kogut jakby depcze po kurze, ale nie o sam fakt deptania tu chodzi. w kazdym razie od samego deptania kurczaczkow nie bedzie wink
                • karme-lowa Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 17:04
                  Eliszka, popatrz na datę wątku wink
                  • bialeem Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 21:03
                    Odkopałam, bo jest piękny. Siedziałyśmy dziś w robocie i padałyśmy ze śmiechu opowiadając przy okazji swoje oczywistości. Ja się np walnęłam po przeprowadzce z adresem mieszkania przy wyborach i przez dobre 3 minuty wmawiałam komisji wyborczej, że przecież być taki adres musi, bo mieszkam. Podejrzewam, że szanowna komisja zaczęła rozważać test inteligencji przed wydaniem kartybig_grin
      • gadkaszmadka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 18:39
        > Jak byłam bardzo mała to myślałam, że ślimaki jak wyrastają ze skorupki to wyła
        > żą i szukają większej wink Pamiętam moment kiedy uświadomiłam sobie, że to absurd
        > alne big_grin

tak robi krab pustelnik.
      • minor.revisions Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 02:52
        Ale to nie jest absurdalne. Tak właśnie robi krab pustelnik, szuka porzuconych myszli i przeprowadza się do coraz większych gdy rośnie.
        • ola_dom Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 08:50
          minor.revisions napisała:

> Tak właśnie robi krab pustelnik, szuka porzuconych myszli

Przez tę literówkę przeczytałam:

szuka porzuconych MYŚLI....

I aż się wzruszyłam z samego rana smile
    • lauren6 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 09:56
      Z tymi probiotykami jest tak, że sami lekarze często zapominają o tym, że trzeba je przepisać. Dziecko mojej koleżanki leżało w szpitalu (czyli matka nie może mu podawać żadnych lekarstw na własną rękę), dostawało antybiotyk, ale zapomniano o probiotyku. Dzieciak, oprócz pierwotnej choroby, dostał paskudnego nieżytu żołądka. Po raz kolejny się potwierdziło, że matka musi posiąść podstawową wiedzę z dziedziny pielęgniarstwa, pediatrii i cały czas patrzeć lekarzom na ręce.
      • duzeq Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:06
        > Z tymi probiotykami jest tak, że sami lekarze często zapominają o tym, że trzeb
        > a je przepisać.

Nie zapominaja. Probiotyk nie jest konieczny. Pomocny jest, ale nie konieczny.

• deszcz.ryb Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 09:59
      Ja kiedyś nie wiedziałam, że ananasy rosną na ziemi [myślałam, że rosną na palmach, jak np. kokosy]. smile
      • kasia191273 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:04
        myślałam, że podczas hamowania kierowca musi sam z siebie włączać czerwone światła dla wiadomości jadących za nim, że właśnie hamuje

tak jak się włącza kierunkowskazywink

o ile prostsze wydało mi się wszystko, kiedy odkryłam, że to działa automatyczniewink
        • ciastko_z_kota Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 22:27
          Ja też! - nie mam prawa jazdy - może to mnie usprawiedliwia wink
      • dzoaann Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:33
        o tych ananasach to tez sie dowiedzialam z forumsmile do dzis mam w iczach obrazek pola ananasow, ktory ktos zamiescilsmile a i ze cukier to wanilinowy jest, a nie waniliowysmile
        • upartamama Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:12
          wanilinowy jest sztuczny
        • eliszka25 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 17:01
          cukier, to jest i wanilinowy i waniliowy. po prostu cukier wanilinowy powstaje po aromatyzowaniu zwyklego cukru sztucznie produkowana wanilina, a cukier waniliowy aromatyzuje sie prawdziwa wanilia. ten drugi jest drozszy i lepszy, a poza tym mozesz go sobie zrobic sama. wystarczy, ze w jakims szczelnym pojemniczku zasypiesz laski wanilii zwyklym cukrem i potrzymasz zamkniete jakis czas.
      • joxanna Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:47
        o, a ja z kolei bardzo się zdziwiłam, jak się okazało, że kukurydza nie rośnie w ziemi tylko na powierzchni. Ja sobie ją wyobrażałam jak ziemniakismile

• paczwarka1 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:54
        a nie rosna ? cholera
    • swiecaca Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:37
      pociągnę temat probiotyków - od zawsze brałam razem z antybiotykiem a dopiero niedawno pediatra uświadomiła mi że powinien być min 2h odstęp między antybiotykiem a probiotykiem, inaczej antybiotyk wyżre probiotyk.
      • pederastwa Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 10:52
        Ostatnio panie pielęgniarki w szpitalu podawały mojemu dziecku antybiotyk z probiotykiem zmieszany w jednym kieliszku... uncertain
    • kura17 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:04
      haha, wlasnie popelnilam wpis w watku o piekielnych w kwiaciarni na podobny temat wink

forum.gazeta.pl/forum/w,567,142599671,142616995,Re_Piekielni_w_kwiaciarni.html
      nie wymieniam tam wprawdzie oczywistosci, o ktorych ja sie dowiaduje prawie codziennie, ale dyskutuje "na temat" wink
    • morgen_stern Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:19
      Parę lat temu mnie olśniło, że musztarda jest SAREPSKA a nie saperska tongue_out
      • wuika Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:21
        Jakiś sprzedawca uznał Cię za kretynkę, bo pytałaś o inną, czy odbyłaś drogę ku oświeceniu? smile
        • morgen_stern Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:52
          Nie, gdzieś w necie przeczytałam o tym, że ktoś inny się zdziwił z tego samego powodu wink
          • zuwka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:22

• ciastko_z_kota Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 22:28
              ale waniliowy tez jest na szczęscie.
              swoją drogą, to też moje odkrycie sprzed paru lat smile
            • ykke Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 15:47
              Z tym cukrem wanilinowym to nie taka oczywistość i odkrycie,bo kupę lat był waniliowy,potem weszły przepisy i nie mogli już pisać waniliowy.
              • magia Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.05.16, 09:16
                serki homogenizowane też bywają wanilinowe smile
      • angela10086 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:45
        hahaha morgen ja to samo smile
      • goodnightmoon Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:50
        morgen_stern napisała:

> Parę lat temu mnie olśniło, że musztarda jest SAREPSKA a nie saperska tongue_out

big_grin
        • najma78 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 12:02
          A tu gdzie mieszkam nie ma zalecen brania probiotykow ani w trakcie antybiotykoterapii ani po niej ani dla doroslych ani dla dzieci. Na pytanie o nie lekarze zgodnie odpowiadaja ze wystarczy normalna dieta w ktorej jest miejsce na naturalne jogurty, maja takie samo dzialaniesmile
          • pelagia_pela Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 17:04
            Na mnie lekarz spojrzal jak na znachora/guslarza jak zapytalam o probiotyki dla dziecka - miala mase antybiotykow podawanych, pozniej jelitowke. Nikt ich nie zaleca tutaj. Ja znalazlam w polskim sklepie i w angielskim internetowym. Podawalam, ale nie jestem tak do konca przekonana w ich cudowne dzialanie. Nie zaszkodza.
      • aannaa6 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 12:03
        Czyli nie tylko ja taka głupia w kwestii musztardy? Saperska jakoś tak bardziej logicznie brzmi prawda?
        • morgen_stern Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 12:05
          W ramach protestu nadal tak na nią mówię smile
      • myga Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 22:38
        big_grinbig_grin ja tez, i bylam pewna, ze na sloiku blad popelnilibig_grin
    • lechasia Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:38
      Nie wiedziałam, że są woreczki do pobierania moczu u niemowląt smile
    • taka-sobie-mysz Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 11:57
      aż do zeszłego roku (miałam wtedy prawie 30 lat) nie wiedziałam, że nać selera jest jadalna. Zawsze wyrzucałam. Oświeciła mnie dopiero teściowa, jak zobaczyłam że od młodego selera odcinam zieleninę i wyrzucam do koszasmile
      • ciastko_z_kota Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 22:30
        o, to mnie zaskoczylo smile
      • majenkir Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 15:36
        taka-sobie-mysz napisała:
        > nie wiedziałam, że nać selera jest jadalna.

A w Stanach sie dziwia, ze sie je korzen wink
    • landora Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 13:24
      Ja notorycznie robię z siebie idiotkę w sklepach budowlanych. I nie przejmuję się tym wcale. Obsługa po to jest między innymi, żeby odpowiadać na moje debilne pytania tongue_out Ja też pracuję w usługach i irytuje mnie nieuczciwość i brak szacunku klientów, a nie ich pytania. Mają prawo nie wiedzieć, po to przecież płacą specjaliście.
    • thea19 to jest tylko pol oczywistosci 18.02.13, 13:57
      sam probiotyk to nie wszystko. potrzebny jest tez prebiotyk. razem nazywa sie to symbiotyk. jedna skladowa to bakterie a druga czesc to pozywka dla nich. bez pozywki bakterie nie zdzialaja za wiele. jak sie juz kupuje taki symbiotyk, to lista bakterii na L powinna byc jak najdluzsza. symbiotyk przyjmuje sie w polowie odstepu czasu miedzy antybiotykami.
      symbiotyki generalnie maja bardzo dobre dzialanie przy wielu chorobach w tym nowotworach. warto czasem polykac sobie bo w jogurtach wszystkiego nie ma.
      • nabakier Re: to jest tylko pol oczywistosci 18.02.13, 14:16
        O, patrz pani. Dzięki smile A te symbiotyki to gdzie można zakupić- albo: w czym ( w sensie, że: w maśle, mleku, warzywach...)?
        • thea19 w aptece 18.02.13, 14:35
          • nabakier Re: w aptece 18.02.13, 18:32
            Dzięki.
      • ala1262 Re: to jest tylko pol oczywistosci 21.03.13, 08:57
        thea19 napisała:

> sam probiotyk to nie wszystko. potrzebny jest tez prebiotyk. razem nazywa sie t
        > o symbiotyk. jedna skladowa to bakterie a druga czesc to pozywka dla nich

prebiotyk to substancja ktora stymuluje takie srodowisko w jelitach, ktore sprzyja zasiedlaniu przez pozyteczne bakterie. Nie trzeba zaraz do apteki, np. czosnek jest probiotykiem, ogolnie warzywa. No chyba ze mamy za cel nabijac kase farmacji.
        • bialeem Re: to jest tylko pol oczywistosci 19.05.16, 15:05
          Czosnek ma działanie antybiotyczne.
          Probiotyki mają w sobie kultury bakterii. Wszelkie kiszonki i jogurty np.
          • rorzrzutny Re: to jest tylko pol oczywistosci 19.05.16, 22:08
            bialeem napisała:

> Czosnek ma działanie antybiotyczne.
            > Probiotyki mają w sobie kultury bakterii. Wszelkie kiszonki i jogurty np

Czyli ogórki kisić bez czosnku. suspicious
    • drinkit Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 14:40
      Że cukier jest WANILINOWY a nie WANILIOWY. Np taki dr Oetker
      • thea19 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 14:54
        smiem twierdzic, ze cukru waniliowego nie ma w sprzedazy ogolnej. no moze w jakims specjalistycznym sklepie cukierniczym. cukier waniliowy robi sie samemu. wanilia jako storczyk jest drogawa wiec i cukier tani nie bedzie ale aromat bez porownania ze sztucznym
        • iwi.k1 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 15:04
          ależ oczywiście, że WANILIOWY jest w sprzedaży. Na przykład w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością. Cukier z zawartością prawdziwej wanilii.
          • thea19 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 15:14
            ale sklepy eko nie sa tak pospolite jak biedra np wiec moze byc trudnosc w nabyciu
        • imasumak A właśnie że jest, np firmy Kotanyi 19.02.13, 00:48
          Do kupienia w każdym sklepie praktycznie.
          https://www.pixelmind.home.pl/zdjecia/normal/1800_1.jpg

thea19 napisała:

smiem twierdzic, ze cukru waniliowego nie ma w sprzedazy ogolnej.
      • chipsi Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 16:34
        Faktycznie, wanilinowy, łeb bym dała że waniliowy napisane... gupja ja big_grin
        • klubgogo Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:52
          Ale mnie zażyłyście tym cukrem, poszłam sprawdzić i faktycznie mam winiary cukier wanilinowy, ale mam też cukier w prawdziwą wanilią big_grin
    • a.va Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 14:51
      Nie ja, ale mój przyjaciel. Inteligentny facet, wybitny reporter. Jako 28-letni mężczyzna poszedł od lekarza i na pytanie, czy ma nudności, odpowiedział, że nie ma kiedy się nudzić. Nie żartował. Autentycznie był przekonany, że nudności to wtedy, kiedy człowiek tak łazi z kąta w kąt i nie wie, co ze sobą zrobić smile
      • notoczo Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 16:00
        leze big_grin pozdrow przyjaciela smile
      • mama2903 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 17:52
        Haha smile My mieliśmy ubaw kiedy pół rodziny wylądowało po imprezie w szpitalu z powodu salmonelli... wiadomo jak się organizm zachowuje... kuzyn w szpitalu zapytany przez lekarza czy stolec był, odpowiedział "Nigdy w życiu!"... lekarz się lekko zdziwił tongue_out
        • goodnightmoon Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 19:14
          No to ja tak samo, 3 tygodnie po przyjechaniu do Polski poszlam do lekarza i na pytanie: "Jak czesto oddaje Pani mocz?" odpowiedzialam: "Rzadko, ostatni raz z pol roku temu".

Mina lekarki - bezcenna smile
          • miarka71 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 19:42
            Przez wiele lat myślałam,że samiec sarny to jeleń, strasznie byłam zdziwiona jak się okazało, że to koziołwink
            • imasumak Chyba wygrałaś :D 19.02.13, 00:50
              Ale nie jestem pewna, bo nudności też są super i oddawania moczu big_grin
      • mamalgosia a.va 18.02.13, 18:44
        Pozdrów przyjaciela, uwielbiam go!! smile
        • a.va Re: a.va 18.02.13, 21:09
          Dzięki za wszystkie pozdrowienia dla przyjaciela, przekażę smile
      • upartamama Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:18
        Ale mnie rozśmieszyłaś, aż rozbolał mnie brzuch smile Nudności....
    • kai_30 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 15:40
      A to może nie oczywistość, ale skojarzyło mi się z probiotykiem - nie wiedziałam, że podczas kuracji antybiotykowej nie powinno się zażywać preparatów z żelazem, żeby nie "podkarmiać" bakterii. Dowiedziałam się dziś big_grin

Mój mąż z kolei, poszedłszy na L-4 po raz pierwszy w życiu w wieku 30 lat, bardzo się zdziwił na wieść, że mu za przebywanie na zwolnieniu zapłacą - wcześniej myślał, że to tylko taki papierek dla pracodawcy z usprawiedliwieniem nieobecności big_grin
    • fyshka_hop Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 16:04
      przez wiele lat mówiłam dRUszlak an nie dURszlak.
      I wiele razy kupowałam czarno-białe kartridże do drukarki.
      • mamaemmy Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 17:44
        fyshka_hop napisała:

> przez wiele lat mówiłam dRUszlak an nie dURszlak.

haha-ja tak samo big_grin
        • doral2 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:28
          mamaemmy napisała:

> fyshka_hop napisała:
          >
          > > przez wiele lat mówiłam dRUszlak an nie dURszlak.
          >
          >
          > haha-ja tak samo big_grin .."

jeśli do kompletu mówicie "zamrażaLka", zamiast zamrażaRka, oraz nie macie "kafelek" w łazience, to padnę jak dluga...
          • rhaenyra Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:55
            i kordełke
            • ichi51e2 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 13:02
              Boze. Wlasnie odkrylam ze 4 slowa mowie zle (><wink
              • upartamama Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:21
                jeszcze powiedzcie, że chodzicie w CWETRACH
                • login_znany_moderatorowi_forum Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 04.03.13, 13:58
                  Nasz syn chodzi w "skartepkach" big_grin
                • sky.dancer Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 21:22
                  Jeśli w cwetrach to wyłącznie w tych z dekoldem
          • rorzrzutny Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.05.16, 22:13
            doral2 napisała:

> jeśli do kompletu mówicie "zamrażaLka", zamiast zamrażaRka, oraz nie macie "kaf
            > elek" w łazience, to padnę jak dluga...

I jak nie ma kafelek na podłodze, to uważać na tą zamrażalkę, bo panela wody nie lubi. suspicious
    • carmensitas Trauma 18.02.13, 16:43
      Z powyższym słowem spotkałam się po raz pierwszy na... piątym roku studiów. Koleżanka powiedziała, że ma po czymś traumę. A ja nie zrozumiałam, o co jej chodzi.
      Jest to dla mnie o tyle niesamowite, że przerobiłam literaturę wojenną, obozową, czarną księgę komunizmu i w ogóle wiele traumatycznych historii, a tu taka luka. Do tej pory nie wiem, jak to się stało smile
    • amy.28 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 17:34
      ja do 20 roku życia myślałam ze za wodę się nie płaci big_grin

natomiast kumpel pracował z kolesiem, anglikiem który twierdził że krew w żyłach jest niebieska, tak jak widać przez skórę a jak wypływa to się utlenia i wtedy dopiero robi się czerwona.
      • nabakier Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 18:39
        O, to to! Coś podobnego chyba czułam w stosunku do wody, tylko że butelkowej. Jak wchodziły do handlu, to mnie się nie mieściło w głowie płacić za coś takiego, jak woda w butelce. Sok, oranżada. Ale- woda??? hehe..

Zdziwiłam się też bardzo we Włoszech, kiedy okazało się, że wino z beczki (stołowe) jest tańsze, niż butelkowana woda (w przeliczeniu na litr). W sumie nadal się temu dziwię...
        • mamaemmy dziś odkryłam 18.02.13, 19:57
          że mozna sobie w internecie sprawdzic,czy dana ksiązka jest w bibliotece.
          Nie miałam o tym pojęcia!!
        • goodnightmoon Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:29
          nabakier napisała:

> Zdziwiłam się też bardzo we Włoszech, kiedy okazało się, że wino z beczki (stołowe) jest tańsze, niż butelkowana woda (w przeliczeniu na litr). W sumie nadal się temu dziwię...

Ja sie tak samo dziwilam w Egipcie, gdzie litr wody bym drozszy niz litr benzyny.
    • mamaantoszka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:39
      Mając ze dwadzieścia lat, myślałam że prawdziwki i borowiki to inne grzyby. I gdy pan chciał mi dać borowiki, to ja upierałam się że chce prawdziwki. Do dziś moja mama z tego się śmieje, a mi nadal nie jest do śmiechu, jak sobie przypomnę jak na mnie patrzył ten sprzedawca.
      • zuwka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:27

Wow to zostałam uświadomiona!
        • ciastko_z_kota Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 22:33
          ja też uncertain
    • rhaenyra Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 20:57
      brukselka

myslalm ze to rosnie normalnie jak zwykla kapusta tylko taka malutka tongue_out

szczena mi opadla jak zobaczylam jak to naprawde wyglada
      • thaures Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 22:31
        Na studiach czytając na pierwszym roku plan byłam pewna, że mamy zajęcia z kims o nazwisku Vakat.
        No i ostatnio- zmieniając zlewozmywak poprosiłam o taki dwukomorowy, w którym nie trzeba zamieniać sitek, by zamknąć drugą komorę. Nasz stary miał pokrętło, ale zamykało się tylko z jednej strony. Mąż, który był wtedy ze mną, płacząc ze smiechu, oświecił mnie, że wystarczy tylko wcisnąć to sitko.... Po 6 latach...
      • thegimel Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:00
        O, też myślałam, że to jak kapusta rośnie smile
        Dziękuję za oświecenie.
        • rhaenyra Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:15
          a wygooglaas zdjecia ?
          czad co nie ?big_grin
          • thegimel Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:19
            Ano smile
            Ale człowiek całe życie się uczy smile
          • imasumak Toś mnie oświeciła z ta brukselką :D 19.02.13, 00:56
            Dziękuję smile
            • arwena_11 Re: Toś mnie oświeciła z ta brukselką :D 19.02.13, 12:19
              Ja dokładnie to samo, właśnie zdjecia zobaczyłam i jestem w szoku. A ta kapusta na samej górze to jadalne?
              • alpha.sierra Re: Toś mnie oświeciła z ta brukselką :D 20.02.13, 11:37
                Też sobie wygooglałam - to się jednak człowiek uczy całe życie wink
                • pod.sufitka Re: Toś mnie oświeciła z ta brukselką :D 20.02.13, 22:47
                  wygooglalam super to wyglada, mezowi tez pokaze niech sie tez czegos ciekawego dzieki ematce nauczysmile
          • agaja5b Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 18:49
            Cuda na kijubig_grin
          • attiya Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 13:10
            faktycznie czad :d
            no tyle lat człowiek żyje i nie wie, że to cuś tak rośnie :d
      • ala1262 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 21.03.13, 09:02
        rhaenyra napisała:

> brukselka
        >
        > myslalm ze to rosnie normalnie jak zwykla kapusta tylko taka malutka tongue_out

ojacie
        ja tez az do tej chwili tak myslalam
        ale fajnie rosnie smile
    • mika_p Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 22:52
      Do mnie dopiero parę lat temu dotarło, że gumki recepturki mozna normalnie kupić w sklepie - dla mnie jedynym źródłem były pęczki rzodkiewki, koperku, włoszczyzny, kupowane w sezonie, a po sezonie zuzywane sukcesywnie do różnych celów. Ciężko na przednówku wink)

Bibułę gładką (tzn., nie karbowaną) znałam tylko z literatury do czasu, aż zaczełam kupowac staniki przez net. Też sądziłam, że mają jakieś tajne źródło. Aż któregoś razu w sklepie papierniczym przypadkiem ujrzałam całą rolkę w różnych kolorach... big_grin
      • imasumak Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 00:57
        Mika big_grin
      • upartamama Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 14:25
        mika_p napisała:

> Do mnie dopiero parę lat temu dotarło, że gumki recepturki mozna normalnie kupi
        > ć w sklepie - dla mnie jedynym źródłem były pęczki rzodkiewki, koperku, włoszcz
        > yzny, kupowane w sezonie, a po sezonie zuzywane sukcesywnie do różnych celów. C
        > iężko na przednówku wink)

smile
    • bramanka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:15
      pan ze wspónoty mieszkaniowej, w ktorej zaczęlismu mieszkać powiedział, ze postanowion jakąś częśc opłat poświęcic na nowy LIGUSTER. a ja, ponieważ była mowa o jakiejś instalacji gazowej, myślałam, że to synonimy...
      a chyba juz ze 30 lat miałam big_grin
      • carmensitas Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:18
        Musiałam wyguglać ten liguster, bo pojęcia nie miałam co to smile
      • ann1610 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 19:14
        A więc to liguster rośnie wzdłuż alejki, którą często się przechadzamy... Nie wiedziałam co to za roślina i teraz już wiem! Dzięki!
        • thegimel Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 19:24
          I trza uważać, bo owoce trujące są. Młodemu nie raz z łap ustrojstwo wyciągałam.
      • jolunia01 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 11:27
        bramanka napisała:

> pan ze wspónoty mieszkaniowej, w ktorej zaczęlismu mieszkać powiedział, ze post
        > anowion jakąś częśc opłat poświęcic na nowy LIGUSTER.

LIGUSTR. Tam nie ma E.
        • bramanka Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 20.02.13, 12:35
          eee, po angielsku i niemiecku jest big_grin
          oki, juz wiem. człowiek uczy się całe zycie big_grin
    • beverly1985 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 18.02.13, 23:15
      Kolega mnie rozwalił gdy nagle w wieku 26 lat dowiedział się, ze na test ciążowy się sika i zareagował okrzykiem totalnego szoku. Nie wiem, co on sobie wyobrażał- co się niby z nim w łazience robi, dmucha na niego?
      • klawiatura_zablokowana Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 00:37
        Ja uświadomiłam swojego chłopaka, lat 19, że tabletkę anty bierze się każdego dnia, także wtedy, gdy się nie uprawia seksu... wink
    • imasumak Dopiero na studiach dowiedziałam się, że fasolka 19.02.13, 00:59
      szparagowa to nie szparagi big_grin
      • bi_scotti Zylam dobrych 40 lat ... 19.02.13, 01:57
        ... nie wiedzac co znaczy piekne polskie soczyste powiedzenie "walic konia" - bylam przekonana, ze chodzi o autentyczna krzywde zwierzecia. Dopiero moj Najmlodszy powrociwszy z ktorychs wakacji w PL uswiadomil (!!!) mnie, ze chodzi o masturbacje. Przynajmnie nie umre nieuswiadomiona tongue_out
        • heca7 Re: Zylam dobrych 40 lat ... 19.02.13, 10:41
          bi_scotti napisała:

> ... nie wiedzac co znaczy piekne polskie soczyste powiedzenie "walic konia" - b
          > ylam przekonana, ze chodzi o autentyczna krzywde zwierzecia. Dopiero moj Najmlo
          > dszy powrociwszy z ktorychs wakacji w PL uswiadomil (!!!) mnie, ze chodzi o mas
          > turbacje. Przynajmnie nie umre nieuswiadomiona tongue_out
          Hmm. Powinien Cię też uświadomić co znaczy mieć randkę z Renią Grabowską big_grin
          • emwu55 Re: Zylam dobrych 40 lat ... 20.02.13, 12:11
            Rączkowską o ile dobrze kiedyś usłyszałam
            • rorzrzutny Re: Zylam dobrych 40 lat ... 19.05.16, 22:20
              emwu55 napisała:

> Rączkowską o ile dobrze kiedyś usłyszałam

Bo on jest bigamista!!! angry
          • mondovi Orzeszki ziemne 21.03.13, 11:54
            Nie wiedziałam, że nie są orzechami, tylko rośliną strączkową - ich łupina nigdy nie dała mi do myślenia wink Kiedy się dowiedziałam, podekscytowana zadzwoniłam do kumpla - bo się ciekawostkami dzielimy (np., że dziobak jest jadowity wink ) i mu mówię, a wiesz, że fistaszki to nie orzechy? A kumpel - znudzono/rozbawiony - a wiesz, że kiełbasa nie jest z grilla?
        • aandzia43 Re: Zylam dobrych 40 lat ... 20.02.13, 12:45
          Bi, umarłam ze śmiechu! big_grin Podejrzewam, że twój Najmłodszy też wink
    • aquarianna Był już taki wątek :) 19.02.13, 02:46
      • aquarianna Re: Był już taki wątek :) 19.02.13, 02:47
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,140148745,140148745,Jak_dlugo_bylyscie_nieswiadome_.html
        • blackangel_79 Re: Był już taki wątek :) 19.02.13, 06:35
          Ja dopiero niedawno dowiedziałam się że tusz do drukarek to proszek.
          Kurcze cały czas byłam przekonana że jest taki sam jak do piór, płynny
          • imasumak To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tuszem, 19.02.13, 07:41
            jest tusz. To w tonerach jest proszek.
            • pulcino3 Re: To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tusz 19.02.13, 08:05
              Raczej nudna jestem, bo do tej pory nic mnie nie zaskoczyło, że jest inaczej niż mi się wydaje.
              Może poza jedną rzeczą - stulejka, w życiu bym nie pomyślała, że trzeba " te zabiegi" robić malutkim chłopcom bo skóra zarośnie. Dowiedziałam się jak już było zarośnięte- ale to zwalam na to że byłam bardzo młodą mamą i miałam prawo nie wiedzieć nie mówiąc że neta nie było tak ogólnie dostępnego jak teraz.
              • patunki Re: To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tusz 19.02.13, 08:17
                Moja prawie czterdziestoletnia sąsiadka do niedawna nie wiedziała, że zęby mleczne się leczy. Uświadomiłam ją, kiedy w rozmowie skarżyła się, że jej jedynej trzyletniej córce ząbki z przodu czernieją. Dla smaczku dodam, że kobieta z wyższym wykształceniem, posiadająca dostęp do internetu, tv.
                • redcurrantpuffs Re: To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tusz 21.03.13, 22:49
                  no widzisz a mojej trzylatce zabki juz calkiem z przodu zczarnialy i juz od 4 dentystow uslyszalam ze ZEBOW MLECZNYCH SIE NIE LECZY, raz nawet uslyszalam - co Pani sobie mysli zeby tu z takim malym dzieckiem przychodzic i glowe mi zawracac... sadsadsad buuu
              • kura28 Re: To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tusz 20.02.13, 20:53
                Małym chłopcom żadnych "zabiegów" się nie robi: www.urolog-dzieciecy.pl/Choroby/stulejka-phimosis.html
              • kjut Re: To się źle dowiedziałaś. W zasobnikach z tusz 20.05.16, 09:19
                Zadnych "zabiegow" sie malym chlopcom nie robi! Wiecej to szkody niz pozytku przynosi... I w normalnych warunkach nic im tam nie zarasta.
    • koza_w_rajtuzach Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:21
      Co prawda nie ja, ale moja córka jak miała około 5 lat spytała się "mamo, po co nam kotłownia, jeśli nie posiadamy kota?". Moi rodzice mają kota, który właśnie mieszka u nich w kotłowni, więc córka sądziła, że nazwa kotłownia oznacza mieszkanie kota i była bardzo zdziwiona, że jest inaczej smile.
      A ja byłam bardzo zdziwiona gdy podczas wizyty w ZOO odkryłam, że pingwiny są takie małe. Sądzę, że to wina bajki o pingwinie Pik Poku, gdzie pingwin był wzrostu dziewczynki... A może osoba, która ilustrowała tę bajkę też sądziła, że pingwiny są większe? wink
      • beverly1985 Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:28
        > A ja byłam bardzo zdziwiona gdy podczas wizyty w ZOO odkryłam, że pingwiny są t
        > akie małe. S

małe? Dorosły pingwin cesarski ma 120-130 cm wzrostu, moim zdaniem są ogromne.
        • koza_w_rajtuzach Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:47
          no to teraz zaś się dowiedziałam, że żyłam od kilku lat w nieświadomości, bo pingwiny, które widywałam w ZOO (a jeździmy w dziećmi do ZOO ok 6 razy w roku) są maleńkie i na pewno żaden z nich nie ma 120-130 wzrostu. Może są różne gatunki pingwinów, ale w życiu takiego dużego nie widziałam, są maciupeńkie wink.
          • koza_w_rajtuzach Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:49
            o, mniej więcej takie pingwiny "widuję" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,12359457,Pandy__hipopotamy__pingwiny_i_wielkie_wazenie_w_zoo.html
          • thegimel Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 08:50
            Pingwiny cesarskie mają ok 120-130 cm. Także nie jest z Tobą tak źle smile
      • rhaenyra Re: Oczywistości, o których nie wiedziałyście 19.02.13, 09:02
        pingwiny cesarskie sa duuuze 120-130 cm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka